Ñ©ÀæÊÓÆµ

haberler

Doğu Karadeniz Bölgesinde Sismik Hareketlilik

09.01.2025 tarihinde, saat 07.02'de Trabzon'da 3.4 büyüklüÄŸünde deprem meydana gelmiÅŸtir. Deprem sonrası, Karadeniz Teknik Üniversitesi Deprem ve Yapı SaÄŸlığı Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezimizin 7/24 izlediÄŸi yapılarda bulunan hassas ivmeölçerlerden aldığımız verilerin hızlı durum deÄŸerlendirmeleri gerçekleÅŸtirilerek bu yapılardaki maksimum ivme deÄŸerinin 0.0028g olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. 

Yakın tarihlerde bölgemizde meydana gelen depremler sonrası, izleme yapılan yapılara ait maksimum ivme deÄŸerleri 15.11.2024 tarihli 4.7 büyüklüÄŸündeki Rize HemÅŸin Depreminden sonra 0.07g, 06.01.2025 tarihli 3.2 büyüklüÄŸündeki Trabzon Akçaabat Depreminden sonra ise 0.0022g olarak kaydedilmiÅŸ ve herhangi bir yapısal hasar tespit edilmemiÅŸti.

 DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’nde son zamanlarda karşılaÅŸtığımız bu depremler, bölgede bir sismik hareketliliÄŸin olduÄŸunu göstermektedir. Bu büyüklükteki depremler genellikle yapı güvenliÄŸi açısından risk oluÅŸturmadığından herhangi bir paniÄŸe de neden olmamalıdır. Ancak bu gibi olaylar, Ülkemizin deprem kuÅŸağında yer aldığı gerçeÄŸini ve depreme her zaman hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını bizlere sürekli hatırlatmaktadır. Bu kapsamda, deprem öncesi yapılması gereken çalışmaların titizlikle sürdürülmesi ve yapılarda deprem sonrası hızlı deÄŸerlendirme yapılabilmesi için Yapı SaÄŸlığı İzleme sistemlerinin daha geniÅŸ çapta kullanılması gerekmektedir.

Bu vesileyle, depremi hisseden tüm vatandaÅŸlarımıza geçmiÅŸ olsun dileklerimizi iletiyor, bilimin ışığında toplumumuzun güvenliÄŸi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceÄŸimizi bir kez daha vurguluyoruz. Unutmayalım ki hazırlıklı olmak, en etkili koruma yöntemidir!


09 Ocak 2025