Ñ©ÀæÊÓÆµ

duyurular

17

Temmuz

Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Fatma Gültekin'in Mesajı

Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Sevgili ÖÄŸrenciler,

Günümüzde, yer yuvarının anlaşılmasından uzay araÅŸtırmalarına, madenlerin, doÄŸal gaz, petrol, kömür, jeotermal gibi enerji hammaddelerinin aranmasına, su kaynaklarının bulunup deÄŸerlendirilmesine, mühendislik yapılarının temel etüt çalışmalarına, deprem, heyelan, taÅŸkın gibi doÄŸal afetlerin araÅŸtırılmasına kadar yaÅŸamın her alanında Jeoloji MühendisliÄŸi temel bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkemizin en eski Jeoloji MühendisliÄŸi Bölümlerinden biri olan KTÜ Jeoloji MühendisliÄŸi Bölümünde 58 yıldır alanında yetkin Jeoloji Mühendisleri yetiÅŸtirilmektedir. DoÄŸal bir laboratuvar özelliÄŸi olan DoÄŸu Karadeniz Bölgesinde olmanın verdiÄŸi avantaj ile bölümümüzün eÄŸitim-öÄŸretim çalışmalarını, daha çok arazide uygulamalı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirmesi, mezunlarımızı hem sektörde hem de akademik alanlarda aranan mühendisler yapmaktadır.

KTÜ Jeoloji MühendisliÄŸi Bölümü, uluslararası düzeyde lisans ve lisansüstü eÄŸitimi vererek her alanda görev alabilecek nitelikli mühendislerin yetiÅŸtirilmesini hedeflemiÅŸtir. Bu baÄŸlamda, geleceÄŸin dünyasında baÅŸarı ile görev alabilecek, ekip çalışmasına yatkın, araÅŸtıran, bilgiyi paylaÅŸan, atılımcı, yaratıcı özellikleri olan, pratik ve hızlı çözüm üretebilen, kendini sürekli yenileyen, çevreye duyarlı, mesleki ve etik kurallara uyan ve her alanda bulunduÄŸu topluma liderlik yapacak jeoloji mühendisleri yetiÅŸtirmek temel hedefimizdir. Ülkemizin kalkınması açısından büyük önem taşıyan doÄŸal kaynakların araÅŸtırılması–bulunması, doÄŸal afetlerin araÅŸtırılması ve yönetilmesi, mühendislik yapılarının temel etüt projeleri, su ve yönetimi vb. konularda eleman yetiÅŸtirmek bölümümüzün öncelikli amaçları arasındadır.

Bölümümüz Genel Jeoloji, Mineraloji-Petrografi, Maden Yatakları-Jeokimya ve Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dallarından oluÅŸmaktadır. Bölümümüzde uluslararası ve ulusal projelerde görev alan 17 Profesör, 1 Doçent ve 4 Doktor ÖÄŸretim Üyesi olmak üzere toplam 22 öÄŸretim üyesi ile birlikte eÄŸitim-öÄŸretime yardımcı olan AraÅŸtırma Görevlilerimiz bulunmaktadır.

Bölümümüzde öÄŸrencilere, mineral ve kayaçlar Genel Jeoloji ve Sedimantoloji; makro ve mikrofosiller Paleontoloji;  maden yataklarını oluÅŸturan cevher mineralleri ve kayaçları oluÅŸturan mineraller Maden Yatakları-Petrografi laboratuvarlarında tanıtılmaktadır. Optik Mineraloji Laboratuvarında Polarizan mikroskopları ile kayaçların mineralojik bileÅŸimi; Zemin MekaniÄŸi-Hidrojeoloji Laboratuvarında mühendislik yapılarının temellerinin oturtulduÄŸu zeminin mühendislik özellikleri ve Kaya MekaniÄŸi Laboratuvarında kayaçların mekanik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmektedir. İnce Kesit Laboratuvarında ise kayaç örneklerinden ince kesit ve parlak kesitler hazırlanmaktadır. Ayrıca lisansüstü öÄŸrenciler ve akademisyenlerin kullandıkları jeolojik malzemelerin kimyasal analizlerinin yapıldığı, kayaçlardan minerallerin seçilerek ayrıştırıldığı, jeolojik malzemenin mühendislik özelliklerinin belirlendiÄŸi AR-GE laboratuvarları da mevcuttur.

2026 yılına kadar MÜDEK/EUR-ACE akreditasyon sertifikasına sahip olan bölümümüzde baÅŸarı gösteren öÄŸrencilerimizden dileyenler eÅŸ zamanlı olarak ders alıp, aynı anda iki lisans diploması (Çift Anadal), dileyenler de ilgi duydukları baÅŸka bir bölümden ders alarak Yandal sertifikası alabilirler. 

İlk mezunlarını 1973 yılında veren bölümümüz, 2 binin üzerinde mezun vermiÅŸtir. Mezunlarımız Maden Tetkik ve Arama Genel MüdürlüÄŸü, Türkiye Petrolleri A.O., İlbank A.Åž., Devlet Su İşleri Genel MüdürlüÄŸü, Karayolları Genel MüdürlüÄŸü, Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı, Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel MüdürlüÄŸü, Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler gibi bir çok farklı kurum ve kuruluÅŸta çalışma imkânı bulabilmektedir. Ayrıca özel sektörde (madencilik alanında, baraj-HES ÅŸantiyelerinde, zemin etüt, su-sondaj, yapı kontrol, iÅŸ güvenliÄŸi bürolarında) hem kendi iÅŸini kuran hem de mühendis olarak çalışan mezunlarımız bulunmaktadır. Ayrıca, ülkemizde jeoloji eÄŸitimi veren üniversitelerin birçoÄŸunda akademisyen olarak görev alan çok sayıda mezunumuz vardır.

DoÄŸayı seven, anlamaya ve korumaya çalışan, bilime önem veren öÄŸrencilerimizin aramıza katılmasından büyük memnuniyet duyarız.

³§²¹²â²µÄ±±ô²¹°ùı³¾±ô²¹,

Prof. Dr. Fatma GÜLTEKİN