Ñ©ÀæÊÓÆµ

KTÜ Erasmus+ personel hareketliliği süreç rehberi


Ders Verme HareketliliÄŸi / Staff Mobility for Teaching Assignments (STA) - Genel Bilgi

Ders Verme HareketliliÄŸi / Staff Mobility for Teaching Assignments (STA) - Genel Bilgi

Ders Verme HareketliliÄŸi Nedir?

Personelin kurumumuzun anlaÅŸmalı olduÄŸu bir üniversitede kendi alanında ders vermesine yönelik bir faaliyettir.

Kimler baÅŸvurabilir?

Prof. Dr. / Doç. Dr. / Dr. ÖÄŸr. Üyesi

BaÅŸvuru için dil ÅŸartı nedir?

Adayların ÖSYM tarafından düzenlenen veya YÖK tarafından denkliÄŸi kabul edilen dil sınavlarından herhangi birinden 100 üzerinden en az 50 puan almış olmaları ve bunu belgelendirmeleri gerekir.

Dil puanı ek puanın uygulanacağı baz puan olarak değerlendirmeye alınır.

Dil sınavı sonuç belgelerinde tarih ÅŸartı aranmamaktadır.

KTÜ Erasmus+ KA1 yönergesine göre, eÄŸitimlerinin lisans, yüksek lisans veya doktora kademelerinden herhangi birini yurt dışında tamamlamış adaylar, sunacakları bir dil sınavı sonuç belgesi yoksa yurt dışında tamamladıkları eÄŸitime ait diploma/mezuniyet belgelerini baÅŸvuru esnasında sunmaları halinde dil puanları 75 olarak deÄŸerlendirmeye alınır; bu durumdaki adaylar daha yüksek puan aldıklarını gösteren bir dil sınavı sonuç belgesine sahiplerse, kendileri için daha avantajlı olacağından dil sınav sonuç belgesini sunmalıdırlar.

Hangi ülkelerde faaliyet gerçekleÅŸtirilebilir?

AÅŸağıda listelenen Erasmus+ program ülkelerinde:

Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, LihtenÅŸtayn, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

Anlaşma şartı var mı?

Anlaşma şartı var.

Erasmus+ anlaÅŸmalarımızı görüntülemek için

Hangi kurumlarda faaliyet gerçekleÅŸtirilebilir?

Yukarıda listelenen ülkelerden birinde bulunan, ECHE (Erasmus Charter for Higher Education) sahibi ve KTÜ ile anlaÅŸmalı üniversiteler

*Personelin ikili anlaÅŸmamız bulunan kurumları tercih etmesi tavsiye edilir. Fakat personel kendi baÄŸlantılı olduÄŸu ve kendisine davet mektubu vermeyi ve personel hareketliliÄŸi özelinde Erasmus+ anlaÅŸması imzalamayı kabul etmeleri ÅŸartıyla farklı bir kurumda da faaliyet gerçekleÅŸtirebilir. Bu tür talebi olan personel, karşı kurumu bu ÅŸart hakkında bilgilendirmekle yükümlüdür. Karşı kurum bu anlaÅŸmayı imzalamayı kabul etmediÄŸi takdirde faaliyetin gerçekleÅŸmesi mümkün deÄŸildir.

 

ECHE sahibi kurumların

Faaliyet kapsamında ders verme yükü ne kadar?

1 haftaya kadar olan faaliyetler için en az 8 saat ders verme yükümlülüÄŸü vardır.

Faaliyetin süresi ne kadar olabilir?

En az 4 ardışık gün, en fazla 60 gün

Uyarı: Erasmus+ Program Rehberi'ne göre bu faaliyetin azami süresi 60 gündür. Fakat çoÄŸu durumda kurumlar 2 ay kadar uzun bir süre için personel hareketliliÄŸi kabul etmeme eÄŸiliminde olduÄŸu için bu faaliyet 5-7 günlük bir faaliyet olarak gerçekleÅŸtirilmektedir.

Maddi katkı tutarı nedir?

(aksi duyuruda belirtilmedikçe) 4 günlük hibe + standart seyahat desteÄŸi

- Destek tutarları, Türkiye Ulusal Ajansı'nın ilgili proje dönemi için yayınladığı Uygulama El Kitabı'na göre belirlenir.

Ülkeler ve günlük hibe miktarları için ³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú.

Seyahat desteği nasıl hesaplanır?

- Seyahat giderleri Erasmus+ program kuralları gereÄŸi doÄŸrudan karşılanmaz. Onun yerine Avrupa Komisyonu tarafından tasarlanan mesafe hesaplayıcı (distance calculator) kullanılarak km hesabına göre yol masrafı ödenecektir (Trabzon ile misafir olunacak yükseköÄŸretim kurumunun yer aldığı ÅŸehir arasındaki mesafe dikkate alınacaktır). Hesaplama, gidiÅŸ dönüÅŸ ÅŸeklinde toplam mesafeyi deÄŸil, tek yönlü mesafeyi baz alır. Yol masrafının hesaplanan mesafeye denk gelen standart destek tutarından daha düÅŸük veya daha yüksek olması dikkate alınmaz, yararlanıcıya her koÅŸulda standart destek tutarı ödenir.

Hibe ödemesi ne zaman, hangi oranda yapılır?

- 4 günlük hibe ile hesaplanan standart seyahat desteÄŸinin toplamından oluÅŸan toplam hibenin %80 oranındaki tutarı, gerekli belgelerin yararlanıcı tarafından tamamlanmasını takiben ödenir. Geriye kalan miktar ise yurt dışından döndükten sonra, dönüÅŸ belgelerinin tamamlanmasını takiben ödenir.

- Personel HareketliliÄŸinden faydalanan personele verilen hibe katkı niteliÄŸinde olup, yurt dışında geçirilen döneme iliÅŸkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik deÄŸildir.

Hibe ödemesi için hangi banka hesabı gerekir?

Hibe ödemesi alacak personelin kendi adına açılmış Ziraat Bankası Euro hesabı olmak zorundadır. Halihazırda hesabı olmayan personel hibe sözleÅŸmesi hazırlamadan önce Ziraat Bankası'ndan Euro hesabı açtırmalıdır.

Gerekli belgeler nelerdir?

KTÜ Erasmus+ E-Belge Sistemi ve Gerekli Belgeler

KoordinatörlüÄŸümüz 2019 yılından beri Erasmus+ E-Belge Sistemi'ni kullanmaktadır. Tüm belge hazırlama ve teslim etme iÅŸlemleri bu sistem üzerinden yürütülmektedir. Asil adaylara ve kabul sunarak yedek listeden asil listeye çıkan adaylara eriÅŸim bilgileri e-posta yoluyla iletilir.

KTÜ Erasmus+ E-Belge Sistemi:

  1. Faaliyet Öncesi
  • Kabul mektubu
  • Dil sonuç belgesi
  • Mobility Agreement (Faaliyetin amacını, kazanımlarını ve planını içeren hareketlilik anlaÅŸması)
  • Rektörlük Görevlendirme Yazısı
  • Hibe SözleÅŸmesi
  1. Faaliyet Sonrası
  • Katılım Belgesi
  • Pasaport giriÅŸ-çıkış mühürlerini içeren sayfaların taranmış kopyası
  • BiniÅŸ Kartları (fiziki biniÅŸ kartlarının taranmış kopyası veya online check-in durumunda ekran görüntüleri)
  • EU Survey (çevrim içi zorunlu katılımcı anketinin PDF kopyası)

EÄŸitim Alma HareketliliÄŸi / Staff Mobility for Training (STT) - Genel Bilgi

EÄŸitim Alma HareketliliÄŸi / Staff Mobility for Training (STT) -ÌýGenel Bilgi

EÄŸitim Alma HareketliliÄŸi Nedir?

Kurumumuzun anlaşmalı olduğu üniversitelerden birinde ya da personelin kendi bulduğu bir üniversitede/işletmede eğitim alma faaliyetidir. Bu faaliyet kapsamında kişinin mevcut işi ile ilgili konularda sahip olduğu becerileri geliştirmek üzere çeşitli eğitimler (işbaşı eğitimleri, gözlem süreçleri gibi) alması mümkündür.

Kimler baÅŸvurabilir?

Dr. Öğr. Üyesi / Öğretim Görevlisi / İdari Personel / Teknik Personel / Tıp Asistanı / Diş Hekimi Asistanı / Öğrenci Statüsünde Olmayan Araştırma Görevlisi

*Hizmet alımı yolu ile kurumumuzda istihdam edilen personel faaliyetten faydalanamaz.

Başvuru için dil şartı nedir?

Adayların ÖSYMÌýtarafından düzenlenen veya YÖK tarafından denkliÄŸi kabul edilen dil sınavlarından herhangi birinden 100 üzerinden en az 50 puan almış olmaları ve bunu belgelendirmeleri gerekir.

Dil puanı ek puanın uygulanacağı baz puan olarak değerlendirmeye alınır.

Dil sınavı sonuç belgelerinde tarih şartı aranmamaktadır.

KTÜ Erasmus+ KA1 yönergesine göre, eğitimlerinin lisans, yüksek lisans veya doktora kademelerinden herhangi birini yurt dışında tamamlamış adaylar, sunacakları bir dil sınavı sonuç belgesi yoksa yurt dışında tamamladıkları eğitime ait diploma/mezuniyet belgelerini başvuru esnasında sunmaları halinde dil puanları 75 olarak değerlendirmeye alınır; bu durumdaki adaylar daha yüksek puan aldıklarını gösteren bir dil sınavı sonuç belgesine sahiplerse, kendileri için daha avantajlı olacağından dil sınav sonuç belgesini sunmalıdırlar.

Hangi ülkelerde faaliyet gerçekleştirilebilir?

Aşağıda listelenen Erasmus+ program ülkelerinde:

Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

Anlaşma şartı var mı?

Anlaşma şartı YOKTUR.

Yine de personel anlaşmalı kurumlarımızla da irtibata geçebilir. Erasmus+ anlaşmalarımızı görüntülemek için

Hangi kurumlarda faaliyet gerçekleştirilebilir?

Yukarıda listelenen ülkelerdenÌýbirinde bulunan ve personelin kendi alanında hizmet veren/çalışmalar yürüten üniversite/kurum/kuruluÅŸ/iÅŸletme

Faaliyetin süresi ne kadar olabilir?

En az 4 ardışık gün, en fazla 60 gün

Uyarı: Erasmus+ Program Rehberi'ne göre bu faaliyetin azami süresi 60 gündür. Fakat çoğu durumda kurumlar 2 ay kadar uzun bir süre için personel hareketliliği kabul etmeme eğiliminde olduğu için bu faaliyet 5-7 günlük bir faaliyet olarak gerçekleştirilmektedir.

Maddi katkı tutarı nedir?

(aksi duyuruda belirtilmedikçe) 4 günlük hibe + standart seyahat desteği

- Destek tutarları, Türkiye Ulusal Ajansı'nın ilgili proje dönemi için yayınladığı Uygulama El Kitabı'na göre belirlenir.

Ülkeler ve günlük hibe miktarları için ³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú.

Seyahat desteği nasıl hesaplanır?

- Seyahat giderleri Erasmus+ program kuralları gereği doğrudan karşılanmaz. Onun yerine Avrupa Komisyonu tarafından tasarlanan mesafe hesaplayıcı (distance calculator) kullanılarak km hesabına göre yol masrafı ödenecektir (Trabzon ile misafir olunacak yükseköğretim kurumunun yer aldığı şehir arasındaki mesafe dikkate alınacaktır). Hesaplama, gidiş dönüş şeklinde toplam mesafeyi değil, tek yönlü mesafeyi baz alır. Yol masrafının hesaplanan mesafeye denk gelen standart destek tutarından daha düşük veya daha yüksek olması dikkate alınmaz, yararlanıcıya her koşulda standart destek tutarı ödenir.

Hibe ödemesi ne zaman, hangi oranda yapılır?

- 4 günlük hibe ile hesaplanan standart seyahat desteğinin toplamından oluşan toplam hibenin %80 oranındaki tutarı, gerekli belgelerin yararlanıcı tarafından tamamlanmasını takiben ödenir. Geriye kalan miktar ise yurt dışından döndükten sonra, dönüş belgelerinin tamamlanmasını takiben ödenir.

- Personel Hareketliliğinden faydalanan personele verilen hibe katkı niteliğinde olup, yurt dışında geçirilen döneme ilişkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik değildir.

Hibe ödemesi için hangi banka hesabı gerekir?

Hibe ödemesi alacak personelin kendi adına açılmış Ziraat Bankası Euro hesabı olmak zorundadır. Halihazırda hesabı olmayan personel hibe sözleşmesi hazırlamadan önce Ziraat Bankası'ndan Euro hesabı açtırmalıdır.

Gerekli belgeler nelerdir?

KTÜ Erasmus+ E-Belge Sistemi ve Gerekli Belgeler

Koordinatörlüğümüz 2019 yılından beri Erasmus+ E-Belge Sistemi'ni kullanmaktadır. Tüm belge hazırlama ve teslim etme işlemleri bu sistem üzerinden yürütülmektedir. Asil adaylara ve kabul sunarak yedek listeden asil listeye çıkan adaylara erişim bilgileri e-posta yoluyla iletilir.

KTÜ Erasmus+ E-Belge Sistemi:

  1. Faaliyet Öncesi
  • Kabul mektubu
  • Dil sonuç belgesi
  • Mobility Agreement (Faaliyetin amacını, kazanımlarını ve planını içeren hareketlilik anlaÅŸması)
  • Rektörlük Görevlendirme Yazısı
  • Hibe SözleÅŸmesi
  1. Faaliyet Sonrası
  • Katılım Belgesi
  • Pasaport giriÅŸ-çıkış mühürlerini içeren sayfaların taranmış kopyası
  • BiniÅŸ Kartları (fiziki biniÅŸ kartlarının taranmış kopyası veya online check-in durumunda ekran görüntüleri)
  • EU Survey (çevrim içi zorunlu katılımcı anketinin PDF kopyası)

Başvuru Hakkında

Başvuru Hakkında

Başvuru Dönemi ve Yöntemi

Personel Hareketliliği başvuruları her sene aralık ayı içerisinde Değişim Programları Koordinatörlüğü-Erasmus+ Programı sayfasında ilan edilir. Başvurular Türkiye Ulusal Ajansı'nın TURNA Portal adlı platformu üzerinden çevrim içi olarak alınır ve başvuru süresi en az 15 gün boyunca devam eder.

Ek bütçe alınması gibi durumlarda, planlanan takvimin dışında da başvuru dönemi açılabilir. Açılan başvuru dönemleri web sayfasında duyurulur.

TURNA Portal eriÅŸim adresi

TURNA Portal kullanıcı rehberi

/dosyalar/ofinaf_gtrsx.pdf

DeÄŸerlendirme Kriterleri

DeÄŸerlendirme Kriterleri

DeÄŸerlendirme kriterleri her proje çaÄŸrısı dönemine özel olarak Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yayımlanan Uygulama El KitabıÌýdoÄŸrultusunda belirlenir. Buna ek olarak, KTÜ Erasmus+ KA1 yönergesindeki maddeler dikkate alınır. Her baÅŸvuru dönemine ait çıkılan ilanda belirtilen deÄŸerlendirme kriterleri mutlak suretle dikkate alınmalıdır.

Bütçenin kısıtlı olduğu durumlarda adaylar birim/bölüm bazlı değil; fakülte, yüksekokul, enstitü ve diğer birimler çatısı altında değerlendirilir. Ek puan ve puan kesintisi uygulamaları ile faydalanma sayıları doğrultusunda oluşan sıralamaya göre bütçenin yeterli olduğu sayıda aday farklı fakülte/yüksekokul/enstitü/diğer kategorilerinden asil olarak belirlenir.

Dil Puanı: Adayların ÖSYM tarafından düzenlenen veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen dil sınavlarının herhangi birinden 100 üzerinden en az 50 puan almış olmaları ve bunu belgelendirmeleri gerekir. Dil puanı ek puanın uygulanacağı baz puan olarak değerlendirmeye alınır. Dil sınavı sonuç belgelerinde tarih şartı aranmamaktadır.

KTÜ Erasmus+ KA1 yönergesine göre, eğitimlerinin lisans, yüksek lisans veya doktora kademelerinden herhangi birini yurt dışında tamamlamış adaylar, sunacakları bir dil sınavı sonuç belgesi yoksa yurt dışında tamamladıkları eğitime ait diploma/mezuniyet belgelerini başvuru esnasında sunmaları halinde dil puanları 75 olarak değerlendirmeye alınır; bu durumdaki adaylar daha yüksek puan aldıklarını gösteren bir dil sınavı sonuç belgesine sahiplerse, kendileri için daha avantajlı olacağından dil sınav sonuç belgesini sunmalıdırlar.

Faydalanma sayıları: Başvuruların değerlendirilmesinde faydalanma sayıları dikkate alınır. Başvurularda programdan hiç faydalanmamış personel öncelikli olarak değerlendirmeye alınır. Faydalanmış personelde ise daha az sayıda faydalanmış olan önceliklidir.

Ìý

Ek Puan ve Puan Kesintisi Uygulamaları

*Bu listedeki kurallarÌýTürkiye Ulusal Ajansı tarafından 2024 proje dönemi için yayınlanan Uygulama El Kitabı'ndaki kurallardır. Her proje yılına özgüÌýyeni bir uygulama el kitabı yayınlandığı için bu kurallarda deÄŸiÅŸiklikler söz konusu olabilir. En güncel kurallar faaliyet baÅŸvuruları için web sayfamızda yayınlanan duyurulardaÌýyer alacaktır.

1

İlk kez katılım seçimde önceliklendirilir. (Programdan hiç faydalanmamış adaylar öncelikli olarak değerlendirmeye alınır)

Programdan daha önce faydalanmış adaylar faydalanma sayıları dikkate alınarak listede yer alır.

2

Eğitim Alma Faaliyetinde idari personel önceliklendirilir. (+10 puan)

3

Eğitim Alma Faaliyetinde dijital becerilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetler önceliklendirilir. (+5 puan)

Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını içeren Personel Eğitim Alma Faaliyetleri bu kapsamda sayılır:

Avrupa Öğrenci Kartı GiriÅŸimi (ESCI) araçları, dijital eÄŸitim araçları/yazılımları, programlama ve yükseköğretim kurumlarının yönetimine iliÅŸkin biliÅŸim yazılım ve sistemleri ile ilgili iÅŸbaşı eÄŸitimineÌýkatılım. Bu faaliyetlerden biri baÅŸvuru esnasında sunulması planlanan kabul mektubunda yazılı olmalıdır. Bu ek puan, kabul mektubunda faaliyete iliÅŸkin bilgi yer almayan kabul mektupları için uygulanmaz.

4

Engelli personel önceliklendirilir. (+10 puan)

5

Gazi personel ile şehit ve gazi eş ve çocuğu personel önceliklendirilir. (+15 puan)

6

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2021-2025 Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamında Yapay Zeka ile ilgili faaliyetler önceliklendirilir. (+5 puan)*

Yapay zekaya yönelik faaliyetin içeriÄŸiÌýbaÅŸvuru esnasında sunulması planlanan kabul mektubunda yazılı olmalıdır. Bu ek puan, kabul mektubunda faaliyete iliÅŸkin bilgi yer almayan kabul mektupları için uygulanmaz.

7

Kendileri veya 1. Derece yakınları AFAD'dan afetzede yardımı alanlar önceliklendirilir. (+10 puan)

8

Vatandaşı olunan ülkeye hareketliliklere düşük öncelik verilir. (-10 puan)

9

Önceki dönemlerde hak kazanılmasına rağmen mücbir bir sebep olmaksızın faaliyetin gerçekleştirilmemesi (-10 puan)

10

Program kuralları uyarınca, başvuru esnasında kabul mektubu sunulması (+10 puan)

Uyarı: Ek puan uygulamalarından faydalanabilmek için personelin kanıtlayıcı belgeleri başvuru aşamasında sisteme yükleyerek Koordinatörlüğümüze sunması zorunludur; kanıtlayıcı belgesini sunmayan personelin, ek puan uygulamasından faydalanması mümkün olmayacaktır. Ek puan uygulamaları doğrudan hak kazanma şeklinde değil, nihai değerlendirme skoruna ek puan uygulanması şeklinde gerçekleşir.

*Ulusal Yapay Zeka stratejisine yönelik değerlendirme için referans alınacak el kitabı:

Kabul Mektubu Hakkında

Kabul Mektubu Hakkında

Kabul mektubu başvuru esnasında sunulabileceği gibi, başvuru sonrasında asil ve yedek adaylara tanınan süre içerisinde de Koordinatörlüğümüze sunulabilir. Fakat yalnızca başvuru esnasında kabul mektubu sunan adaylara ek puan verilir. Değerlendirmede ek puan almak isteyen adaylar, başvuru esnasında kabul mektuplarını sunmalıdırlar.

Başvuru esnasında kabul mektubu sunmayan asil ve yedek adayların kabul mektubu almaları için, ön değerlendirme sonuçlarının ilan edilmesini takiben belirli bir süre tanınır. Bu süre hem asil hem de yedek adaylar için eş zamanlı tanınır. Süre sonunda kabul mektubu sunmayan asil ve yedek adaylar değerlendirme dışı kalır.

Kabul Mektubu Formatı

1- Kurumun antetli kağıdına düzenlenmiş olmalı (headed paper)

2- Karşı kurumdaki yetkili tarafından imzalı ve kaşeli/mühürlü olmalı (Karşı kurumdaki öğretim üyesi, Erasmus+ ofisindeki bir yetkili veya ilgili bölümün bölüm başkanı imzalayabilir)

3- Adayın adı soyadı, Erasmus+ Staff MobilityÌýkapsamında kabul edildiÄŸi ve faaliyet tarihleri açıkça belirtilmeli

Yedek Adayların Durumu

Yedek Adayların Durumu

Yedek adaylarımızın da asil adaylarla eş zamanlı olarak kendilerine tanınan süre içerisinde kabul mektubu almaları beklenmektedir. Kabul mektubu alarak ofisimizdeki ilgili öğretim görevlisine email üzerinden ileten yedek adayların, durumlarının netleşmesi için kabul mektubu teslimi için belirlenen son tarihi beklemeleri gerekmektedir. Son teslim tarihi itibariyle nihai değerlendirme yapılarak, asil adaylardan kabul mektubu sunmayanlar olması durumunda kabul mektubu sunmuş yedek adaylar değerlendirmeye alınabilecektir.

Yedek adayların durumuyla ilgili aşağıdaki ihtimaller söz konusudur:

a) Asil listedeki tüm adaylar kabul mektubu sunmuşsa, kabul mektubu alan yedeklerin değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır.

b) Boş kalan kontenjana denk sayıda yedek aday kabul mektubu sunmuşsa kriter gözetmeksizin bu adaylar asil listeye alınacaktır. Örneğin; iki asil adayın kabul mektubu teslim etmediğini ve 2 yedek adayın kabul mektubu sunduğunu varsayarsak, kabul mektubu sunan bu 2 yedek aday, fakülteleri/birimleri gözetilmeksizin asil listeye alınacaktır.

c) BoÅŸ kalan kontenjan sayısından fazla sayıda yedek adaydan kabul mektubu sunulmuÅŸsa asil listede seçilmiÅŸ adayı bulunmayan fakülte/enstitü/yüksekokul/birim adayları faydalanma sayıları ve deÄŸerlendirme puanına göre sıralanacak ve boÅŸ kalan kontenjan sayısı oranında yedek aday asil listeye alınacaktır. ÖrneÄŸin; 3 kontenjanın boÅŸ kaldığını, buna karşılık 5 yedek adayın kabul mektubu sunduÄŸunu varsayarsak, yedek adaylar faydalanma sayıları en azdan en yükseÄŸe ve deÄŸerlendirme puanı en yüksekten en düşüğe doÄŸru olacak ÅŸekile sıralanacaktır. Sıralamaya göre en üstÌýsırada yer alan adaydan baÅŸlamak üzere fakülte ve birimler gözden geçirilecek ve asil listede adayı bulunan fakülte/birim deÄŸerlendirmeye alınmayacak ÅŸekilde kabul mektubu sunan yedek adaylar bu 3 kontenjan dahilinde asil listeye alınacaktır.

KTÜ Erasmus+ E-Belge Sistemi ve Gerekli Belgeler

KTÜ Erasmus+ E-Belge Sistemi ve Gerekli Belgeler

Koordinatörlüğümüz 2019 yılından beri Erasmus+ E-Belge Sistemi'ni kullanmaktadır. Tüm belge hazırlama ve teslim etme işlemleri bu sistem üzerinden yürütülmektedir. Asil adaylara ve kabul sunarak yedek listeden asil listeye çıkan adaylara erişim bilgileri e-posta yoluyla iletilir.

KTÜ Erasmus+ E-Belge Sistemi:

  1. Faaliyet Öncesi
  • Kabul mektubu
  • Dil sonuç belgesi
  • Mobility Agreement (Faaliyetin amacını, kazanımlarını ve planını içeren hareketlilik anlaÅŸması)
  • Rektörlük Görevlendirme Yazısı (iÅŸ akışları için BYS kurum dışı görevlendirme sekmesindeki infografiÄŸi inceleyiniz)
  • Hibe SözleÅŸmesi
  1. Faaliyet Sonrası
  • Katılım Belgesi
  • Pasaport giriÅŸ-çıkış mühürlerini içeren sayfaların taranmış kopyası
  • BiniÅŸ Kartları (fiziki biniÅŸ kartlarının taranmış kopyası veya online check-in durumunda ekran görüntüleri)
  • EU Survey (çevrim içi zorunlu katılımcı anketinin PDF kopyası)

Pasaport ve Vize Hakkında

Pasaport ve Vize Hakkında

Hususi pasaport (yeşil pasaport) sahibi adaylar, İrlanda haricindeki program ülkelerine vizesiz seyahat edebildikleri için vize başvurusunda bulunmalarına gerek yoktur.

Henüz hususi pasaporta (yeşil pasaporta) hak kazanmamış personel ise rektörlük görevlendirmesine istinaden hizmet pasaportu (gri pasaport) alarak İrlanda haricindeki program ülkelerine vizesiz seyahat edebilecektir. Pasaport hizmetleri ve başvuruları hakkında bilgi almak için Personel Daire Başkanlığı ile irtibata geçilmelidir.

Ülkelerin Türk vatandaşlarına uyguladıkları vize prosedürleri hakkında detaylı bilgi için:

Faaliyetin Gerçekleştirilmesi

Faaliyetin Gerçekleştirilmesi

Faaliyetin gerçekleştirilebilmesi için belge hazırlama aşamasındaki asil adayların, faaliyet başlangıç tarihine en geç 1 ay kala BYS sistemi üzerinden kurum dışı görevlendirme kapsamında rektörlük görevlendirmesine başvurmaları zorunludur. Rektörlük görevlendirmesi onaylanmayan personel programdan faydalanamaz, hibe desteği alamaz.

Faaliyetin ilanda belirtilen son tarihe kadar gerçekleştirilmiş olması zorunludur; aksi takdirde, faaliyet gerçekleştirme hakkı sonraki başvuru ve proje dönemlerine aktarılmaz.

Dönüş İşlemleri

DönüÅŸ İşlemleri

DönüÅŸ aÅŸamasında ÅŸu belgelerin tamamlanması gerekmektedir: katılım belgesi, pasaport giriÅŸ-çıkış mühürlerini içeren sayfalar, biniÅŸ kartları, katılımcı anketi (EU survey)

Faaliyetini tamamlayan personel, misafir olduÄŸu kurumdan ayrılmadan önce katılım belgesini imzalı ve mühürlü/kaÅŸeli olarak temin etmelidir. Katılım belgesi için EKLER bölümündeki taslak formatı kullanabilirsiniz. Karşı kurumun kendi formatına düzenlediÄŸi katılım belgeleri de kabul edilmektedir. Katılım belgesinin taranmış kopyası Erasmus+ E-Belge sistemindeki ilgili alana yüklenmelidir (orijinal kopyanın elden teslim edilmesi talep edilmemektedir).

Katılım belgesinin dışında, ilgili seyahate iliÅŸkin giriÅŸ-çıkış mühürlerinin yer aldığı pasaport sayfaları tek bir PDF olarak taranmalı ve sistemde ilgili alana yüklenmelidir.

BiniÅŸ kartları da tek bir PDF olarak hazırlanmalı ve sistemde ilgili alana yüklenmelidir. Online check-in yapılmışsa dijital biniÅŸ kartlarının ekran görüntüleri alınarak bir Word belgesine yapıştırılabilir; Word belgesi PDF dosyasına dönüÅŸtürülerek sistemde ilgili alana yüklenmelidir.

Bu iÅŸlemlerin tamamlanmasını takiben, personelin faaliyeti Avrupa Komisyonu'nun Beneficiary Module adlı sistemine raporlanır. Raporlanma tamamlandıktan sonra sistem 24 saat içerisinde iki adet otomatik email gönderir (bu emaillerden biri kiÅŸisel verilerin iÅŸlenmesiyle ilgilidir. DiÄŸeri ise her yararlanıcının tamamlaması gereken zorunlu anket (EU Survey) için bir davet linki içermektedir). Bu emailler spam/istenmeyen/gereksiz gibi klasörlere düÅŸebildiÄŸi için bu klasörlerin de mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Email ulaÅŸtığında personel linki kullanarak online ankete (EU Survey) ulaÅŸmalı ve tamamlamalıdır. 'Submit' butonuna tıklayarak anketi tamamladıktan sonra, sistem anketin PDF kopyasını indirme seçeneÄŸi sunmaktadır. PDF kopyası temin edilmeli ve KoordinatörlüÄŸümüzdeki personel hareketliliÄŸi sorumlusuna email ekinde gönderilmelidir.

Anketin PDF kopyasının KoordinatörlüÄŸümüze iletilmesiyle dönüÅŸ iÅŸlemleri tamamlanmış olur. Hibenin %20 oranındaki kalan tutarın ilgili personele ödenmesi için iÅŸlemler baÅŸlatılır ve email üzerinden bilgi verilir.