Haziran
Ormancılık Politikası Dersini Alacak Öğrencilerin Dikkatine!!
Orman Ekonomisi
“Yeraltı suyunun beslenmesinde ormanların rolü” konusunu her öÄŸrenci yaz boyunca Trabzon (Ortahisar İlçesi) dışında 10 ilkokul öÄŸretmenine sözlü olarak anlatacak. Anlatımını öÄŸretmenin ismi ile görüntülü kaydedecek. Anlatımının niteliÄŸi ile birlikte “Ormancılık Politikası” dersi ara sınavlardan birisinin notu olarak deÄŸerlendirilecek. BaÅŸarılar dilerim.
Prof.Dr.Cantürk GÜMÜÅž
YaÄŸmur yere düÅŸtüÄŸünde, bir kısmı kara yüzeyi boyunca akarsulara, nehirlere veya göllere akar, bir kısmı ise toprağı nemlendirir. Bu suyun bir miktarı bitki örtüsü tarafından kullanılır; birazı ise buharlaÅŸarak atmosfere geri döner. Suyun bir bölümü ise topraÄŸa sızar, doymamış bölgeden akar ve altındaki zeminin doygun olduÄŸu hayali bir yüzey olan su tablasına ulaşır. Böylece yeraltı suyu oluÅŸur. Yeraltı suyu yaÄŸan yaÄŸmur ve eriyen kar sularından beslendiÄŸi kadar, sulak alan, göl ve nehirlerden süzülen sulardan da yararlanır. Yeraltı suyu, insanlar tarafından tüketilen tatlı suyun ortalama üçte biri kadardır. Ancak dünyanın bazı bölgelerinde bu oran %100'e ulaÅŸabilmektedir.
Hemen her gün çevremizde göller, nehirler, buz, kar ve yaÄŸmur ÅŸeklinde olmak üzere suyu görürüz. Ancak, görünmeyen, toprak içerisinde ve akifer adı verilen alanlarda da çok miktarda su vardır. Her ne kadar gözle göremesek de, bu su, ayaklarımızın altındadır ve halen de hareket etmektedir. Su döngüsünün bir parçası olarak, yeraltı suyu, birçok akarsu ve nehrin oluÅŸumunda ve beslenmesinde önemli katkıda bulunur. Bitkiler ve hayvanlar için nehir ve sulak alan habitatları üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. İnsanlar binlerce yıldır yeraltı suyunu kullanmaktadır. Günümüzde de içme ve sulama suyu olmak üzere önemli oranda bir kullanım yeri vardır. Yeryüzündeki yaÅŸam, tıpkı yüzey sularında olduÄŸu gibi yeraltı sularına da baÄŸlıdır.
Ormanda veya baÅŸka bir alanda yetiÅŸen aÄŸaçların hem yukarıya, ışığa, güneÅŸe doÄŸru hem de de toprak içerisinde, aÅŸağıda doÄŸru kök büyümesinden bahsedebiliriz. Biz ormancılar, yukarıya doÄŸru olan büyümeye “boy büyümesi” deriz. Odun ihtiyacımızın karşılanmasında bu büyüme çok iÅŸimize yarar. Bu nedenle de hesaplamalarımızda, bu büyümeden kaynaklanan odun hacim artımı için de “yıllık artım” ifadesini kullanırız. KuÅŸkusuz büyüme ya da artım aÄŸaç köklerinin saÄŸlıklı büyümesine baÄŸlıdır. Toprak içerisinde köklerin büyümesi ve geliÅŸmesi, aÄŸacın beslenmesi ve büyümesi için çok önemlidir. AÄŸaç beslendikçe büyüyecektir. AÄŸaç köklerinin topraktaki yolculuÄŸu, toprağın daha nemli olduÄŸu alanlara yönelecektir. Bu nemli alanlar nemliliÄŸini bazen ya da çoÄŸunlukla yeraltı suyuna borçludur. Bazı aÄŸaçlar kısa sürede, bazıları ise yüzlerce yıl içinde kökleri vasıtasıyla yeraltı suyuna ulaÅŸacak ve bu sayede beslenme ve geliÅŸmelerini taçlandıracaklardır. Bu aÄŸaçların ömrü de doÄŸal olarak uzayacaktır. AÄŸaç öldüÄŸünde ise doÄŸal olarak kökleri de ölecektir. Yeraltı suyuna kadar uzanmakta olan kökler ölünce, zamanla çürüyecek ve yeryüzü ile yeraltı suyu arasında bir hol (delik) oluÅŸacaktır. Yağış durumunda kar ve yaÄŸmur sularının bir kısmı bu delik veya deliklerden süzülerek yeraltı suyuna katılacaktır. Böylece bir taraftan yüzeysel akış ve dolayısıyla erozyon azalacak, diÄŸer taraftan da tatlı su kaynağının beslenmiÅŸ olması ile insanlara temiz su saÄŸlanmasına katkı yapılmış olacaktır. Yeraltı suyunun beslenmesinde ölü aÄŸaçların stratejik bir görev üstlenebileceÄŸini görmekte büyük yarar vardır.
DoÄŸal bir orman alanında aÄŸaçların ölmesiyle oluÅŸan bu delikler kapanmaz. Çünkü bu deliklerin kapanmasını ormancıların ölü örtü dedikleri tabaka engeller. Gerçekten de aÄŸaçlardan her yıl ibre, yaprak, dal, tohum, kozalak vb. organik maddeler dökülmektedir. Bu maddeler zamanla çürüyerek humuslu ve aÄŸaç için besleyici bir tabakaya dönüÅŸür. Ancak ölü örtü her yıl toprak üstünde birikmeye devam eder. Bu tabaka suyun alt kademelere geçmesine her zaman izin verir. Deliklerin tıkanmasına yol açacak malzemenin geçmesini engeller. Süzgeç gibi bir görev görür. Bu sürecin iÅŸlemesi için yüzlerce yıl gerekir.
Ormanların yeraltı suyunun beslenmesi konusundaki bu iÅŸlevini insanoÄŸlunun baÅŸka bir ÅŸekilde yapma olanağı var mı? Normal bir ormanın yeraltı suyunu bu ÅŸekilde beslemesi için en az 300-500 yıl gibi bir sürece ihtiyaç duyulacaktır. DoÄŸal ve yaÅŸlı ormanlarda bu kendiliÄŸinden olur. Bizlerin, çoÄŸumuzun ormanların saÄŸladığı bu olanaktan haberimiz bile yoktur. Bir yerlere birkaç aÄŸaç diktiÄŸimizde, orman kurduÄŸumuzu zannederiz. Oysa bir ormanın oluÅŸumu, kendisinden beklenen bu türden iÅŸlevler için yüzlerce yılda gerçekleÅŸebilir.