·¡²â±ôü±ô
·¡²â±ôü±ô
Kahramanmaraş Depremi Sonrası Yeniden Hayata Dönüş
TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel EÄŸitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında "KahramanmaraÅŸ Depremi Sonrası Yeniden Hayata DönüÅŸ: Gönüllü ÖÄŸretmenler için Travmaya Duyarlı EÄŸitim" 08-09 Eylül 2023 tarhileri arasında çevrimiçi olarak düzenlenecektir.
Proje Yürütücüsü:
Prof. Dr. Hatice ODACI (Karadeniz Teknik Üniversitesi-Psikoloji Bölümü)
·¡ÄŸ¾±³Ù³¾±ð²Ô±ô±ð°ù
Prof. Dr. Hatice ODACI (Karadeniz Teknik Üniversitesi-Psikoloji Bölümü) Koordinatör ve EÄŸitmen
Dr. ÖÄŸr. Üyesi TuÄŸba TÜRKKAN (GümüÅŸhane Üniversitesi-Sosyal Hizmet Bölümü) EÄŸitmen
Dr. ÖÄŸr. Üyesi NurÅŸen KULAKAÇ (GümüÅŸhane Üniversitesi-HemÅŸirelik Bölümü) EÄŸitmen
Dr. ÖÄŸr. Üyesi ErtuÄŸrul HATİPOÄžLU (GümüÅŸhane Üniversitesi-Sosyal Hizmet Bölümü) EÄŸitmen
ArÅŸ. Gör. Dr. İbrahim YÜCEL (GümüÅŸhane Üniversitesi-Sosyal Hizmet Bölümü) EÄŸitmen
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Feridun KAYA (Atatürk Üniversitesi-Psikoloji Bölümü) EÄŸitmen
Dr. ÖÄŸr. Üyesi İlknur YENİÇERİ (Artvin Çoruh Üniversitesi-EÄŸitim Bilimleri Bölümü) EÄŸitmen
Amaç
ÖÄŸretmenlerin, travmanın öÄŸrenciler üzerindeki etkisini fark etmesi, bu etkilere karşı öÄŸrencilerin ruh saÄŸlığı ihtiyaçlarına cevap verme kapasitelerinin oluÅŸturulması, öÄŸrencilerin baÅŸ etme yeteneklerini güçlendirmesi ve öÄŸrencilerde meydana gelebilecek ikincil travma riskine karşı duyarlı hale gelmesi amaçlanmaktadır.
Kapsam
Mevcut çalışma için hazırlanan psikoeÄŸitim programı kapsamında alan uzmanları tarafından hazırlanmış 7 modül yer almaktadır ve programın 2 gün içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. EÄŸitimler Zoom platformu ile yürütülecek ve her bir modül öncesi katılımcılara vaka örnekleri içeren eÄŸitim materyalleri gönderilecektir. Tasarlanan psikoeÄŸitim programının içeriÄŸinde yer verilen oturumlarda yaÅŸam temelli etkinlikler, örnek senaryolar ve grup tartışmaları temel alınacaktır. Bu etkinlikler, örnek durumlar ve senaryolar, öÄŸretmenlerin hem edindikleri bilgileri gerçek yaÅŸam durumuna nasıl entegre edebileceklerini hem de çocuk odaklı düÅŸünmelerini saÄŸlamak üzere kullanılacaktır. PsikoeÄŸitim süresince eÄŸitimin bir yansıması olarak, katılımcılardan gelen geribildirimlere, öÄŸretim ekibi arasındaki geri bildirimlere ve güncellenmiÅŸ literatür ve araÅŸtırmalara yanıt olarak çalışma süresi boyunca modüllerin içeriÄŸinde, sunumunda ve her bir modül için ayrılan sürelerde küçük deÄŸiÅŸiklikler yapılabilecektir. Her bir modül alanında uzman 7 eÄŸitici tarafından verilecektir. EÄŸitim programı uygulanırken grup üyelerinin etkileÅŸime bizzat katılmalarını saÄŸlamak üzere, katılımcı sayısı 30 olarak sınırlandırılmıştır
PsikoeÄŸitim programını içeren ‘Deprem Sonrası İyileÅŸme EÄŸitimi Modülü’ bileÅŸenleri:
Modül 1. Travma ve yas nedir? Travmatik olaylar sonrasında çocukların tepkisini anlamak
Modül 2. Travmatik olaylar sonrasında çocuklarda ortaya çıkabilecek sorunları anlamak (TSSB, depresyon, madde kullanımı, intihar, öfke ve saldırganlık, dikkat eksiklikleri, yeme bozuklukları vb.)
Modül 3. Travma yaÅŸamış çocukların baÅŸ etme becerilerini geliÅŸtirmek (Duyguların ifadesi, duygularla baÅŸ etme, güvenlik, umut aşılama, benlik saygısı, sosyal iliÅŸkiler, yardım arama becerileri)
Modül 4. Travma yaÅŸamış çocukların ailelerini risk faktörlerine karşı desteklemek
Modül 5. Bir doÄŸal afetten sonra eÄŸitimcinin refahı
Modül 6. Olası risk durumlarında yönlendirme
Modül 7. DoÄŸal afetlerde saÄŸlıklı yaÅŸam uygulamaları
°²¹³Ùı±ôı³¾cılarda aranacak genel kriterler
°²¹³Ùı±ôı³¾cı seçimine iliÅŸkin kriterler
Etkinlik Yeri
Etkinlik Microsoft Teams Çevrimiçi uygulaması üzerinden gerçekleÅŸtirilecektir.
°²¹³Ùı±ôı³¾