Ñ©ÀæÊÓÆµ

aday öğrenci

Genel Bilgi

Ìý

°Õ²¹°ù¾±³óç±ð³¾¾±³ú

SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu,Ìý Yüksek Öğretim Kurulunun 13.12.1989 tarihli ve BÖ/0706002/3648-266143 sayılı yazısı ve 2547 sayılı kanun ile 2880 sayılı kanunda yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin 7/b-2 maddesi uyarınca 25.11.1989 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne baÄŸlı olarak kurulmuÅŸtur.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ilk olarak Hemşirelik ve Tıbbi Laboratuvar ön lisans programları ile eğitim-öğretime başlamıştır. 1996-1997 eğitim-öğretim yılında Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı açılmıştır. 1997-1998 eğitim-öğretim yılında Hemşirelik Programında lisans eğitimine geçilmesi nedeniyle Hemşirelik Programı Meslek Yüksekokul bünyesinden ayrılmıştır. 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Radyoloji (Tıbbi Görüntüleme Teknikleri) Programı açılmıştır. 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Trabzon Meslek Yüksekokulunda bulunan Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Programı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun bünyesine katılmış, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında tekrar ayrılmıştır. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında İlk ve Acil Yardım Programının açılmasıyla mevcut program sayısı 4 olmuştur.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü altında halen devam eden Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri ve İlk ve Acil Yardım Programlarında toplamda aktif 492 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Ìý

EÄŸitim Kadromuz

Eğitim öğretim faaliyetleri Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü bünyesinde bulunan 15 tam zamanlı öğretim elemanı ve KTÜ Tıp Fakültesi bünyesindeki öğretim elemanları destekli olarak sürdürülmektedir.

Ìý

Fiziksel Altyapı ve Olanaklarımız

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü fiziki olarak hizmet sunduğu müstakil binasında, 20 PC bulunan internet erişimli bir bilgisayar laboratuvarı, 1 adet 20 ve 4 adet 50 kişilik olmak üzere toplam 5 adet derslik bulunmaktadır.

Ìý

Eğitim ve Öğretim Uygulamalarımız

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda yer alan programların dönem içi İşletmede Mesleki Eğitim - I, II ve Yaz Stajı uygulamaları, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi başta olmak üzere KTÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun "Yurt İçi / Yurt Dışı Yaz Stajına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönergesi" ve İşletmede Mesleki Eğitim I - II Eğitim Uygulamasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönergesi" uyarınca programlara özgü belirlenen birimlerde hastane yönetimleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir biçimde sürdürülmektedir.

İlgili yönergeye göre Yaz Stajı / İşletmede Mesleki Eğitim I ? II uygulamalarının yapılabileceği yerler aşağıda tanımlanmıştır.

a) Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencilerinin Yaz Stajı yapacağı birimlerde Biyokimya, Patoloji, Mikrobiyoloji, Hematoloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik uzmanlarından en az birinin bulunması koşulu aranmaktadır.

İlgili program öğrencileri, bu özelliÄŸe sahip tam teÅŸekküllü Åžehir veya Devlet Hastanesi, Üniversite Hastanesi, EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi, Özel Hastane, Adli Tıp Birimi, Özel Laboratuvar, Halk SaÄŸlığı Laboratuvarı, Kızılay Kan Merkezi ve Birim Staj Komisyonunun bu kapsamda uygun gördüğü birimlerde uygulamalarını yapabilirler.ÌýÌý

b)ÌýTıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı öğrencilerinin Yaz Stajı yapacağı birimlerde en az bir tane pratisyen/uzman hekim veya eczacı bulunması koÅŸulu aranmaktadır.

İlgili program öğrencileri, bu özelliğe sahip tam teşekküllü Şehir veya Devlet Hastanesi, Üniversite Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Hastane,Adli Tıp Birimi, Özel Muayenehane veya Klinik, Özel Görüntüleme Merkezi, Aile Sağlığı veya Toplum Sağlığı Merkezi, İl veya İlçe Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Kan Merkezi ve Birim Staj Komisyonunun bu kapsamda uygun gördüğü birimlerde uygulamalarını yapabilirler.

c)ÌýTıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı öğrencilerinin Yaz Stajı yapacağı birimlerde en az bir tane Radyoloji uzmanı bulunması koÅŸulu aranmaktadır.

İlgili program öğrencileri, bu özelliğe sahip tam teşekküllü Şehir veya Devlet Hastanesi, Üniversite Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Hastane, Özel Tıbbi Görüntüleme Merkezi ve Birim Staj Komisyonunun bu kapsamda uygun gördüğü birimlerde uygulamalarını yapabilirler.

d) İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerinin Yaz Stajı yapacağı birimlerde en az bir tane pratisyen veya uzman hekim bulunması koşulu aranmaktadır.

İlgili program öğrencileri, bu özelliğe sahip tam teşekküllü Şehir veya Devlet Hastanesi Acil Servisi, Üniversite Hastanesi Acil Servisi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi, Özel Hastane Acil Servisi, İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil İstasyonları ve Birim Staj Komisyonunun bu kapsamda uygun gördüğü birimlerde uygulamalarını yapabilirler

Konumumuz

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Karadeniz Teknik Üniversitesi merkez Kanuni Kampüsünde Tıp Fakültesi ile aynı yerleşkede bulunmaktadır. Bu durum, öğrencilerin kampüs bünyesinde yer alan yurt, yemekhane, kütüphane, spor salonu, mediko-sosyal ve diğer sosyal kültürel birimlerden ve faaliyetlerden kolayca yaralanmalarına olanak sağlamaktadır. Ayrıca Trabzon şehir merkezine 5.6 km uzaklıkta olması nedeniyle de oldukça avantajlı bir konumdadır.

Eğitim Öğretim

Eğitim Amaçlarımız

Sağlık alanında uluslararası mesleki ölçütlere uygun olarak hazırlanmış eğitim programımız aracılığıyla bilimsel, teknolojik, çağdaş değerler doğrultusunda, sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu üst düzey mesleki bilgi ve beceri ile donatılmış, kamu yararını gözeten, ülkemiz sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve güçlenmesine katkıda bulunan sağlık teknikerleri mezun etmeyi amaçlamaktayız.

Öğ°ù±ð²Ô³¦¾±±ô±ð°ù¾±³¾¾±³ú

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin ders dışı zamanlarını değerlendirebilecekleri organizasyon, yönetim, ekip çalışması ve iletişim becerileri kazanacakları, yeteneklerini ve kişiliklerini sağlıklı bir şekilde geliştirecekleri öğrenci girişimleri ile kurulan 70 öğrenci kulübü bulunmaktadır. Öğrenci kulüpleri KTÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Öğrenciler kulüpler aracılığıyla ulusal ve uluslararası mesleki organizasyonlarla iletişimlerini sürdürmekte ve etkinlikler düzenlemektedirler.

Akademisyenlerimiz

Öğretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araştırmalarını da KTÜ BAP, TÜBİTAK ve Sanayi İşbirliği projeleri ile yürütmektedirler.

Ìý

KTÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Altında Bulunan Programlarımız;

  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı
  • İlk ve Acil Yardım Programı

Ìý

Staj Programı

Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin ön lisans derecesi almaya hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisinin yanında, sağlık eğitimlerine katkıda bulunacak pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla KTÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yurt İçi / Yurt Dışı Yaz Stajına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönergesi kuralları çerçevesinde toplam 30 iş günü süreyle Yaz Stajı yapmaları zorunludur. Stajların yarıyıl veya yaz tatiline rastlayan aylarda yapılması esastır. Staj programı ile birlikte öğrencilerimiz yurtiçi ve yurtdışı birçok sağlık kurumunda staj imkanı bulabilmektedirler.

Ders Bilgileri

KTÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümüne ait Ders Kataloğu / AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) Ders Bilgi Paketine erişim için aşağıda verilen bağlantıları kullanabilirsiniz.

  • ÌýTıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı içinÌý
  • ÌýTıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı içinÌý
  • ÌýTıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı içinÌý
  • Ìýİlk ve Acil Yardım Programı içinÌý

Laboratuvar ve Uygulama

Laboratuvar

Meslek Yüksekokulumuzda 1 adet 20 kişi kapasiteli bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.

Uygulama

Araştırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öğrencilerimizin eğitim-öğretim sürecinde mesleki beceri ve tecrübelerini geliştirmek üzere hastane uygulamaları imkanı bulunmaktadır. Bölüm / program ders müfredatlarında bulunan İşletmede Mesleki Eğitim I ve II uygulamaları Yükseköğretim Kurumunun akademik takviminde belirlenen eğitim ve öğretim dönemlerinde başlar ve bu sürenin sonunda biter. İşletmede Mesleki Eğitim uygulamaları, KTÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun "İşletmede Mesleki Eğitim I - II Eğitim Uygulamasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönergesi" kapsamında yürütülür.

Mezunlarımız ve İstihdam

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programı mezunlarımız, alanında "SaÄŸlık Teknikeri" unvanı almaktadırlar. Devlet, üniversite ve özel hastanelerde, saÄŸlık ocakları, poliklinikler, kan merkezleri, özel tahlil laboratuvarları, Hıfzısıhha Enstitüleri, tıp alanında araÅŸtırma ve geliÅŸtirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluÅŸlarda görev alabilmektedirler.

 

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri programı mezunlarımız, alanında "SaÄŸlık Teknikeri"  unvanı almaktadırlar. Devlet, üniversite ve özel hastanelerde, özel tıp merkezleri ve özel görüntüleme merkezlerinin Radyoloji birimlerinde (konvansiyonel radyoloji, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, anjiyografi, mamografi, fluoroskopi), nükleer tıp ve radyoterapi bölümlerinde çalışabilmektedirler.

 

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı mezunlarımız, alanında "SaÄŸlık Teknikeri" unvanı almaktadır. Kamuya ait saÄŸlık kuruluÅŸlarının klinik, poliklinik, laboratuvar, ameliyathane, acil servis gibi tıbbi birimler yanında saÄŸlık kurulu, hasta kabul, hasta dosyaları arÅŸivi, personel, döner sermaye, satın alma gibi idari birimlerde de görev yapabilmektedirler. Özel sektörde ise özel hastaneler, özel saÄŸlık merkezleri, özel laboratuvar, özel muayenehane, eczane, özel radyoloji merkezleri, ecza depoları ve yazılım firmalarında çalışabilmektedirler.

 

İlk ve Acil Yardım programı mezunlarımız, alanında "SaÄŸlık Teknikeri" unvanı almaktadırlar. SaÄŸlık kuruluÅŸları baÅŸta olmak üzere diÄŸer kurum ve kuruluÅŸların acil saÄŸlık hizmeti veren birimlerinde görev yaparlar. Kamu ve özel saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarının acil servisleri, 112 acil istasyonları, 112 komuta kontrol merkezleri, kara, hava ve deniz ambulansları, özel ambulans hizmetleri ve iÅŸyeri acil yardım ünitelerinde çalışabilmektedirler.

Çift Ana Dal ve Yan Dal

Bölümümüzde herhangi bir Çift Ana Dal ve Yan Dal programı bulunmamaktadır...

Ìý

Taban Puanı

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2020

2021

2022

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

65

--

296,31220

70

272,92887

273,10601

70

319,16802

319,11995

Ìý

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2020

2021

2022

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

65

307,04553

--

70

281,06682

281,42694

70

328,17457

328,14216

Ìý

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Tıbbi Dokümantasyon ve SekreterlikÌýProgramı Yıllar İtibarı ile Merkezi YerleÅŸtirme Kontenjan ve Taban Puanları

2020

2021

2022

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

65

--

276,42831

65

257,17408

257,67376

65

310,81516

311,12625

Ìý

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü İlk ve Acil Yardım Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2020

2021

2022

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

Kontenjan

Yerleşen Son Kişinin Puanı

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

0,12 Katsayı ile

0,12 + 0,06 Katsayı ile

65

330,37930

--

70

302,81564

302,72436

70

349,10955

349,26776

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Bölümümüz altında eÄŸitim veren programlarımıza aitÌýYÖK Atlas üzerinden bilgi almak isterseniz:

  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı için
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı için
  • Tıbbi Dokümantasyon ve SekreterlikÌýProgramı için
  • İlk ve Acil YardımÌýProgramı için