Ñ©ÀæÊÓÆµ

haberler

Karadeniz Teknik Üniversitesi URAP 2024-2025 Dünya Sıralamasında Yerini Aldı

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren ve 2009 yılından bu yana üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralayan URAP (University Ranking by Academic Performance) ´¡°ù²¹ÅŸ³Ùı°ù³¾²¹ Laboratuvarı, 2024-2025 yılı dünya üniversiteleri sıralamasını yayımladı.

Dünya genelinde 3.000 üniversitenin deÄŸerlendirildiÄŸi sıralamada, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) genel sıralamada toplamda aldığı 246.08 puan ile Bir önceki yılın verilerine göre 117 basamak ilerleyen üniversitemiz  dünya sıralamalarında 1313. sırada yer aldı.  

 Üniversitelerin akademik performanslarını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, yüksek etki faktörüne sahip dergilerde (Q1-Q2-Q3) yayımlanan bilimsel makaleler esas alınırken, beÅŸ yıllık akademik performans hesaplamalarında AIT (Article Impact Total – Toplam Yayın Etkisi) ve CIT (Citation İmpact Total- Toplam Atıf Etkisi ) göstergeleri kapsamında düÅŸük etkili (Q4) yayınlar da deÄŸerlendirmeye alınmıştır.

Bu yıl, en fazla bilimsel makale yayımlayan 3.500 üniversite belirlenmiÅŸ, URAP göstergelerine göre puanlanarak en yüksek puanı alan 3.000 üniversite sıralamaya dahil edilmiÅŸtir. Çin Bilimler Akademisi ve Rusya Bilimler Akademisi gibi devlet araÅŸtırma kurumları ve hastaneler ise deÄŸerlendirme dışında bırakılmıştır.

Ktu’nün Akademik Göstergelerde Aldığı Puanlar AÅŸağıdaki Gibidir.

 Makale Sayısı (Article): 42.81

 Atıf Sayısı (Citation): 56.56

 Toplam Bilimsel Doküman Sayısı (Total Document): 27.33

 Toplam Yayın Etkisi (AIT - Article Impact Total): 46.8

 Toplam Atıf Etkisi (CIT - Citation Impact Total): 39.44

 Uluslararası İş BirliÄŸi (Collaboration): 33.14

  Toplam Puan: 246.08

 

 


URAP Dünya Sıralamasında Kullanılan Akademik Göstergeler

URAP ´¡°ù²¹ÅŸ³Ùı°ù³¾²¹ Laboratuvarı, dünya genelindeki üniversiteleri sıralarken altı akademik üretkenlik göstergesini temel almaktadır. Bilimsel yayınlarla ilgili veriler Clarivate Analytics tarafından saÄŸlanan InCites™ veri tabanından elde edilmekte olup, bu göstergeler ÅŸu ÅŸekilde özetlenmektedir:

  • Makale Sayısı (Article): 2023 yılında Web of Science tarafından taranan ve etki faktörü (Journal Impact Factor – JIF) bakımından ilk %75’lik dilime giren dergilerde yayımlanan makalelerin toplam sayısını ifade eder. Bir yükseköÄŸretim kurumunun mevcut bilimsel üretkenliÄŸini ölçmek için kullanılır.
  • Atıf Sayısı (Citation): 2019-2023 yılları arasında Web of Science tarafından taranan ve ilk %75’lik dilime giren dergilerde yayımlanmış makalelere yapılan toplam atıf sayısını gösterir. Kurumların bilimsel üretkenliÄŸinin kalitesini belirleyen önemli bir göstergedir.
  • Toplam Bilimsel Doküman Sayısı (Total Document): 2019-2023 yılları arasında yayımlanan tüm bilimsel dokümanların (makaleler, konferans bildirileri, akademik kitaplar, teknik raporlar vb.) toplam sayısıdır. Akademik üretkenliÄŸin uzun vadeli ölçümünde kullanılır.
  • Toplam Yayın Etkisi (Article Impact Total - AIT): 2019-2023 yılları arasında 24 bilim alanında yayımlanan makalelerin, ilgili alandaki dünya ortalamasına göre ağırlıklandırılmış toplam deÄŸerini ifade eder. Yayınların kalitesinin uluslararası standartlarla karşılaÅŸtırılmasını saÄŸlar.
  • Toplam Atıf Etkisi (Citation Impact Total - CIT): 2019-2023 yılları arasında 23 bilim alanında alınan atıfların, ilgili alandaki dünya ortalamasına göre ağırlıklandırılmış toplam deÄŸeridir. Kurumların bilimsel etki gücünü ölçer.
  • Uluslararası İş BirliÄŸi (Collaboration): 2019-2023 yılları arasında, bir üniversitenin baÅŸka ülkelerdeki akademik kurumlarla yaptığı toplam ortak yayın sayısını gösterir. Kurumların küresel düzeyde akademik etkileÅŸimlerini belirlemektedir.

URAP Göstergelerinin Etkisi

URAP sıralamasında kullanılan akademik göstergelerin sıralamaya etkisi ÅŸu ÅŸekildedir:

  • Makale Sayısı: %21
  • Atıf Sayısı: %21
  • Toplam Doküman Sayısı: %10
  • Toplam Yayın Etkisi: %18
  • Toplam Atıf Etkisi: %15
  • Uluslararası İş BirliÄŸi: %15

Tüm sıralamalara ulaÅŸmak için : https://urapcenter.org/Rankings/2024-2025/World_Ranking_2024-2025 

Türk Üniversitelerinin Akademik Performansı

URAP sıralamalarında Türk üniversitelerinin üst sıralara çıkamamasının baÅŸlıca nedeni, etki faktörü yüksek (Q1, Q2, Q3) dergilerde yayımlanan makale sayılarının yetersizliÄŸi ve düÅŸük etki faktörlü (Q4) dergilerde yayımlanan makale sayılarının fazlalığıdır. Türk üniversitelerinin dünyaki akademik rekabet ortamında daha üst sıralara çıkabilmesi için yüksek kaliteli yayın sayısını artırması ve uluslararası iÅŸ birliÄŸini güçlendirmesi büyük önem taşımaktadır.


Karadeniz Teknik Üniversitesi, akademik üretkenliÄŸini ve uluslararası iÅŸ birliÄŸini artırarak daha üst sıralara yükselme hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.


12 Mart 2025