2024-2025 eÄŸitim-öÄŸretim yılında faaliyete baÅŸlamış olan Yapay Zeka OperatörlüÄŸü Programı, 2 yıllık önlisans eÄŸitimini kapsamaktadır.
Yapay zeka teknolojileri, son yıllarda ortaya çıkan yeni nesil tekniklerle birlikte birçok sektörde otomasyon baÅŸta olmak üzere iÅŸ süreçlerinin insansızlaÅŸtırılması, hızlandırılması ve geliÅŸtirilmesine önayak olan yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu durum, hemen her iÅŸ alanında yapay zeka temelli yazılımların iÅŸ süreçlerine entegre edilmesi, uyarlanması ve opera edilmesi gibi teknik gereklilikleri ortaya çıkarmaktadır. Yapay zeka operatörlüÄŸü, bu gibi geniÅŸ sektörleri kapsayan bir iÅŸ alanında, doÄŸrudan mühendislik tasarımları gerektirmeyen ancak uygulanabilmesi için de belirli bir teknik uzmanlık gerektiren teknisyenlik alanındaki boÅŸluÄŸun doldurulması amacını taşımaktadır. Bu program ile yapay zeka teknolojileri ve yazılımlarını çeÅŸitli iÅŸ alanlarına uygulayıp operasyon, bakım ve onarım gibi süreçlerini yürütebilen biliÅŸim teknolojileri teknisyenlerinin yetiÅŸtirilmesi hedeflenmektedir.
Giriş Koşulları
Programa kayıt yaptırabilmek için lise diplomasına sahip olmak ve YÖK'ün ilgili mevzuatı doÄŸrultusunda ÖSYM tarafından belirlenen ÅŸartları yerine getirmek gerekmektedir.
·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾
Yapay Zeka OperatörlüÄŸü Programı'nda eÄŸitim Türkçe olarak gerçekleÅŸtirilmektedir. Toplam iki yıllık bir eÄŸitim sürecini kapsayan Yapay Zeka OperatörlüÄŸü Programı'nda ikinci öÄŸretim seçeneÄŸi olmayıp eÄŸitim normal öÄŸretim ÅŸeklinde gerçekleÅŸmektedir. Programın kontenjanı 30 öÄŸrencidir.
Mezuniyet Koşulları
Yapay Zeka OperatörlüÄŸü alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öÄŸrencilerin programdan alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS) tümünü baÅŸarı ile tamamlamış olması, 40 günlük staj yapmış olması gerekmektedir.
Mezunların Kariyer Hedefleri
Programdan mezun olacakların nerelerde istihdam edilebilecekleri, piyasanın bu mezunlara olan talebi hakkında bilgi;
1. Yapay zekâ teknolojilerini iÅŸ süreçlerine entegre eden tüm iÅŸ kollarında bilgi teknolojileri teknisyeni olarak görev alabilme niteliÄŸine eriÅŸir.
2. YZ temelli yazılım ve web servisi veren küçük-orta ölçekli iÅŸletmeler, finans sektörü, öneri sistemi içeren veri platformları, kamu otomasyon sistemleri gibi birçok sektörde teknik eleman olarak istihdama katılabilir.
3. Genel anlamda bilgi teknolojileri teknisyeni iÅŸ alanı içerisinde yer alabilecek olan mezunlar, bu alandaki yeni nesil bir alt uzmanlığı içeren Yapay Zekâ teknolojileri teknikerliÄŸi ihtiyacını karşılayacaklardır.
4. Yapay Zekâ Sistem Analisti: Yapay zekâ geliÅŸtirme projesinin ön hazırlığını yapabilir, yapay zekâ sistem modeline katkı saÄŸlayabilir, sistemin uygulama ortamına uygunluÄŸunu test ederek belgelendirme yapabilir, sistem iyileÅŸtirme ve güncelleme çalışmaları yapabilir ve mesleki geliÅŸim çalışmalarını yürütebilir.
5. Yapay Zekâ Programcısı: Verinin organize edilmesine yönelik yöntemleri araÅŸtırır, modelin kurgulanacağı veri setini öniÅŸleme tabi tutulmasına katkı sunar, verideki dengesizlik, eksik ve uç deÄŸerlere yönelik uygun iÅŸlemin yapılmasına katkı saÄŸlar, modelin belirlenmesi, ön eÄŸitimli modelin probleme uyarlanması, modelin oluÅŸturulması, modelin ezberleme yapmasının engellenmesi, model seçimi yapılması, model hata analizini yapılması süreçlerinde destek saÄŸlar.
6. Dikey GeçiÅŸ Sınavı (DGS) sınavına girerek alanı ile ilgili Lisans programlarını tercih edebilir.