Karadeniz'den Yöneylem Araştırması Rüzgarı Esti!
Karadeniz'den Yöneylem AraÅŸtırması Rüzgarı Esti: YAEM 2024 Kongresi BaÅŸarıyla Tamamlandı!
Karadeniz Teknik Üniversitesi Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü olarak, 2-4 Ekim tarihlerinde 43. YAEM Yöneylem AraÅŸtırması ve Endüstri MühendisliÄŸi Ulusal Kongresi'ne ev sahipliÄŸi yapmanın gururunu yaÅŸadık. 27 farklı ÅŸehirden 266 katılımcının buluÅŸtuÄŸu kongremiz, yöneylem araÅŸtırması ve endüstri mühendisliÄŸi alanında bir bilgi ÅŸöleni yaÅŸattı.
"Afet Yönetimi" ana temasıyla gerçekleÅŸen kongremizde, dijitalleÅŸmeden sürdürülebilirliÄŸe, saÄŸlık yönetiminden lojistiÄŸe kadar geniÅŸ bir yelpazede oturumlar düzenlendi. Afet yönetimi, risk yönetimi, eniyileme, tedarik zinciri yönetimi, yapay zeka, derin öÄŸrenme, makine öÄŸrenmesi, veri analitiÄŸi gibi güncel konuların ele alındığı oturumlar, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Kongremizin en dikkat çekici etkinliklerinden biri de alanında uzman isimlerin yer aldığı davetli konuÅŸmacı oturumlarıydı. Prof. Dr. Bahar YetiÅŸ Kara (Bilkent Üniversitesi), Prof. Dr. Åžule Itır SatoÄŸlu (İstanbul Teknik Üniversitesi) ve Prof. Dr. Alev TaÅŸkın (Yıldız Teknik Üniversitesi) gibi deÄŸerli akademisyenler, dijitalleÅŸme ve afet yönetimi gibi kritik konulardaki bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaÅŸtılar.
Havacılık sektöründe yaÅŸanan aksaklıkların yönetimi konusunda Hitit ICRON | Planning and Optimization Solutions ve Türk Hava Yolları Teknoloji uzmanları tarafından özel bir panel düzenlendi. Frédéric Baumann, Dr. Belma Şıpka, Dr. Ece Naz Duman ve Dr. Mustafa YeÅŸilyurt'un katılımıyla gerçekleÅŸen panelde, Gurobi Optimization çözücüsünün havacılıktaki kritik zorlukların üstesinden gelmede nasıl kullanıldığına dair deÄŸerli bilgiler paylaşıldı. Simülasyon destekli yaÅŸayarak öÄŸrenme panelinde ise CAPSIM TURKEY’den iÅŸ geliÅŸtirme yöneticisi Enes Akyüz sunumunu gerçekleÅŸtirdi.
Kongre boyunca, Prof. Dr. Özgür Kabak tarafından "Grup Karar Verme", Doç. Dr. Vildan Özkır tarafından "Yüklemeli Araç Rotalama Problemi" ve Doç. Dr. Gökhan Özçelik tarafından "Åžebeke Engelleme Problemi ve Temel Uygulamaları" konulu ders oturumları da gerçekleÅŸtirildi. Bu oturumlar, katılımcıların ilgili alanlardaki bilgilerini derinleÅŸtirmelerine olanak saÄŸladı.
Genç yeteneklerin teÅŸvik edilmesi amacıyla düzenlenen "ÖÄŸrenci Proje Yarışmaları" ve "YAD Uygulama Yarışması" da kongremizin önemli bir parçasını oluÅŸturdu. Alanında uzman akademisyenlerden oluÅŸan jüri tarafından deÄŸerlendirilen projeler, geleceÄŸin bilim insanlarına ilham kaynağı oldu.
Kongre programının son gününde ise, herkesin katılımına açık olan Endüstri MühendisliÄŸi Zirvesi ile sektörün önde gelen isimleri bir araya gelerek geleceÄŸin trendlerini ve sektörün karşılaÅŸtığı zorlukları tartıştı. 'Endüstri MühendisliÄŸinin Yarını' ana temalı bu panelde; Prof. Dr. Adil BaykasoÄŸlu, Prof. Dr. Berna Dengiz ve Prof. Dr. Ceyda OÄŸuz konuÅŸmalarını gerçekleÅŸtirdiler ve gelen soruları cevaplandırdılar.
Bu önemli etkinliÄŸin düzenlenmesinde bizlere destek olan tüm kurum ve kuruluÅŸlara teÅŸekkürlerimizi sunarız. BaÅŸta Karadeniz Teknik Üniversitesi olmak üzere, Yöneylem AraÅŸtırması DerneÄŸi, TÜBİTAK, Trabzon BüyükÅŸehir Belediyesi, AFAD, Gurobi Optimization, Holiday Inn, TİSAÅž, Karadeniz Teknik Test Merkezi, AKGÜN, MÖVENPICK, YILKA, KORMETAL, Metric, CAPSIM TURKEY, Veito, Kurukahveci Mehmet Efendi, SOLENSER, Colombia Coffee, Kebir, Kral Pestil & Köme, ÇAYKUR, Yomra Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Trabzon Åžubesi, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Arsin Organize ve Sanayi Bölgesi ve Turkish Airlines'a katkılarından dolayı minnettarız.
YAEM 2024 Kongresi, bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra, yeni iÅŸ birliklerinin kurulmasına ve sektörün geleceÄŸine yön verecek fikirlerin ortaya çıkmasına da zemin hazırladı. Unutulmaz anılarla dolu bu bilimsel buluÅŸmanın ardından, gelecek yıllarda da YAEM Kongresi'nin aynı baÅŸarıyla devam etmesini diliyoruz.
-Düzenleme Kurulu Adına;
Kongre EÅŸ BaÅŸkanları; Doç. Dr. Hüseyin Avni ES, Doç. Dr. ErtuÄŸrul AYYILDIZ
23 Ekim 2024