Ñ©ÀæÊÓÆµ

duyurular

11

½¢³Ü²ú²¹³Ù

Lisans Öğrencileri İçin "Afet Dirençli Kentler İçin Gençlerin Bilgi Düzeyinin Arttırılması: Heyelanlar" Eğitimi

Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi

"Afet Dirençli Kentler İçin Gençlerin Bilgi Düzeyinin Arttırılması: Heyelanlar" EÄŸitimiTÜBİTAK 2237-A Bilimsel EÄŸitim Etkinlikleri DesteÄŸi&²Ô²ú²õ±è;°ì²¹±è²õ²¹³¾Ä±²Ô»å²¹&²Ô²ú²õ±è;7-8-9 Ekim 2024 tarihlerinde KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi'nde uygulamalı olarak gerçekleÅŸtirilecektir.


Etkinliğin Amacı

Bu proje, genç nesilleri heyelanlar gibi doÄŸal afetlere karşı daha dirençli hale getirmek amacıyla, üniversite öÄŸrencilerinin heyelanlar konusundaki bilgi düzeyini arttırmayı hedeflemektedir. Gençlerin bu alandaki farkındalığını ve bilgi birikimini geliÅŸtirmek, afetlerin etkilerini anlamalarına yardımcı olarak, gelecekteki kentsel planlamada ve ıslah projelerinde daha etkin rol almalarını saÄŸlamayı amaçlamaktadır. Bu proje kapsamında gençler, heyelanların oluÅŸum mekanizmaları, etkileri ve afet yönetimi konularında güçlü bir bilgi temeli oluÅŸturarak, afet dirençli kentlerin inÅŸası için önemli bir potansiyeli temsil edecektir.

Ülkemiz, jeolojik, morfolojik ve iklimsel özellikleri dikkate alındığında bir afet ülkesi olarak bilinmektedir. Ülkede taÅŸkın, erozyon, çölleÅŸme ve çığ gibi afetler meteorolojik kökenli afetlerin başında gelirken, deprem, heyelan, kaya düÅŸmesi gibi afetler ise meteorolojik olmayan afetlerin en önemlileridir. Özellikle DoÄŸu Karadeniz Bölgesi, oluÅŸma sıklığı bakımından heyelanların, etki alanı bakımından ise taÅŸkınların en sık görüldüÄŸü ve buna baÄŸlı olarak can ve mal kaybının en fazla olduÄŸu bölgedir. Ülke istatistiklerinden farklı olarak DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’nde doÄŸa kaynaklı afetler içinde taÅŸkın ve heyelanlar %95’lik oranla ilk sırada yer almaktadır. Tüm bunlar dikkate alınarak hazırlanan bu projede, üniversitelerimizde ilgili alanlarda öÄŸrenim gören lisans öÄŸrencilerinin teorik ve uygulamalı dersler ile bilgi düzeyinin artırtılması ve heyelanların önlenmesi konusunda becerilerinin geliÅŸtirilmesi amaçlanmıştır.


Etkinliğin Kapsamı

Ülkemizin afet potansiyeli dikkate alınarak önerilen bu etkinlik, mühendislik öÄŸrencilerine yönelik teorik ve uygulama çalışması ÅŸeklinde 2 ana baÅŸlıkta gerçekleÅŸtirilecektir. Bu proje, gençlerin afet dirençli kentlerin oluÅŸturulmasındaki rolünü güçlendirmeyi amaçlayan kapsamlı bir bilinçlendirme, eÄŸitim ve uygulama programını içermektedir. Proje, üniversite öÄŸrencilerini hedef alarak heyelanlar konusunda bilgi düzeylerini arttırmayı, afetlerin etkilerini anlamalarını saÄŸlamayı, bu konudaki becerilerini geliÅŸtirmeyi ve afet olmadan onca alınacak önlemleri tasarlayabilmelerini hedeflemektedir. Ayrıca, projenin kapsamı gençlerin, heyelanlarla mücadelede ve afet yönetiminde etkili bir ÅŸekilde yer alabilmeleri için çok disiplinli bir yaklaşımı benimsemektedir. Heyelanlar konusundaki temel bilgilerin öÄŸrenilmesinin yanı sıra, proje, ıslah çalışmaları, kentsel planlama ve sürdürülebilirlik gibi konularda da gençlerin bilgi ve becerilerini güçlendirecek bir çerçeve sunmaktadır. Bu sayede, gençlerin gelecekteki afetlere karşı hazırlıklı ve aktif bir rol oynamalarını saÄŸlamak ve afet meydana gelmeden önce güvenilir tasarım yapabilme yeteneklerini geliÅŸtirmek adına kapsamlı bir eÄŸitim platformu oluÅŸturulacaktır.

Bu proje kapsamında ilk aÅŸamada, doÄŸa olayı, afet ve doÄŸa kaynaklı afet kavramlarına yönelik bilgiler verilecek, dünyada ve ülkemizde karşılaşılan afetler ve etkileri deÄŸerlendirilecektir. Daha sonra ülkemizde karşılaşılan doÄŸa kaynaklı afetlerin nedenleri, etkileri ve doÄŸurduÄŸu sonuçlar tartışılacaktır. Bu genel bilgilerden sonra “kütle hareketleri” baÅŸlığı özelinde kütle hareketlerinin sınıflandırılması, özellikle heyelanların oluÅŸum nedenleri ve heyelanlı bölgelerde yapılması gereken mühendislik çalışmaları detaylandırılacaktır. Heyelan potansiyeli taşıyan alanlarda uygulanması gereken çalışmalar, arazi ve laboratuvar deneyleri, tasarım analizleri hakkında teorik bilgiler verilecek, heyelan çalışmalarında kullanılan saha karakterizasyonuna yönelik parametrelerin ölçümü ve temini için gerekli olan deneysel çalışmalar laboratuvar ortamında uygulamalı olarak gerçekleÅŸtirilecektir. EtkinliÄŸin bir diÄŸer aÅŸamasında afet öncesi çalışmalara altlık oluÅŸturacak ve afet dirençli kentlerin oluÅŸturulmasında en önemli adımlardan biri olan mühendislik tasarımı ve analizlerine yönelik uluslararası literatürde kabul gören yazılımlar kullanılacak ve öÄŸrencilerin tasarım kapasiteleri ve bilgi düzeyleri arttırılacaktır. Son aÅŸamada öÄŸrencilerin bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik uygulama yapılacak ve elde edilen sonuçlar birlikte deÄŸerlendirilecektir.   

Etkinlik, ülkemizdeki üniversitelerde mühendislik alanında aktif öÄŸrenim gören 28 lisans öÄŸrencisinden oluÅŸacak ÅŸekilde planlanmıştır. Her grup 4 öÄŸrenciden oluÅŸacak ve grup çalışmalarında aktif görev alacak eÄŸitmenler 4 kiÅŸiye grup çalışması sırasında danışmanlık yapacaktır. Etkinlikte proje konusunda tecrübeli 7 eÄŸitmen görev alacaktır. Koordinatör de etkinlikte eÄŸitmen olarak görev alacaktır. EÄŸitmenler, TÜBİTAK ARDEB projeleri yürütmüÅŸ ve yürütmekte, daha önce TÜBİTAK 2237 projelerinde koordinatör/eÄŸitmen olarak görev almış, akademisyenlere, lisansüstü ve lisans öÄŸrencilerine yönelik birçok proje eÄŸitimleri vermiÅŸ akademisyenlerden oluÅŸacaktır.


Düzenleme Kurulu

Prof. Dr. Arzu FIRAT ERSOY (KTÜ, Jeoloji MühendisliÄŸi Bölümü)

Prof. Dr. Ömer YÜKSEK (KTÜ, İnÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü)

Prof. Dr. S. Banu İKİZLER (KTÜ, İnÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü)

Prof. Dr. Hakan ERSOY (KTÜ, Jeoloji MühendisliÄŸi Bölümü)

Prof. Dr. Turgay DİNDAROÄžLU (KTÜ, Orman MühendisliÄŸi Bölümü)

Doç.Dr. Ali Erden BABACAN (KTÜ, Jeofizik MühendisliÄŸi Bölümü)

Doç.Dr. Zekai ANGIN (KTÜ, İnÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü)

Prof. Dr. Ayberk KAYA (RTEÜ, İnÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü)

Prof. Dr. Halil AKINCI GENÇ (Artvin Çoruh Üniversitesi, Harita MühendisliÄŸi Bölümü)


Etkinlik Ekibi

Prof. Dr. Arzu FIRAT ERSOY (Koordinatör ve EÄŸitmen)

Prof. Dr. Hakan ERSOY (EÄŸitmen)

Prof. Dr. S. Banu İKİZLER (Eğitmen)

Prof. Dr. Turgay DİNDAROĞLU (Eğitmen)

Doç. Dr. Zekai ANGIN (EÄŸitmen)

Dr. ÖÄŸr. Üyesi M. OÄŸuz SÜNNETCİ (EÄŸitmen)

ÖÄŸr. Gör. Dr. Murat KARAHAN (EÄŸitmen)


Katılımcılar, yurt içinde öÄŸrenim gören lisans öÄŸrencileri arasından seçilecek olup, toplamda 28 katılımcının Bilimsel EÄŸitim Etkinliklerini Destekleme Programı’ndan faydalanması planlanmıştır. Katılımcıların belirlenmesi için oluÅŸturulan kriterler aÅŸağıda verildiÄŸi gibidir.

Katılımcıların belirlenmesi için aranan ÅŸartlar:

  1. Katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
  2. Katılımcıların mühendislik bölümlerinden (jeoloji, jeofizik, maden, inÅŸaat mühendisliÄŸi) birinde 3., veya 4. sınıflarında lisans eÄŸitimi gören öÄŸrenciler olması,
  3. Lisans genel not ortalaması 2,00’nin üzerinde olması (diÄŸer ÅŸartların saÄŸlanması durumunda genel not ortalaması en yüksek olanlara öncelik tanınacaktır),
  4. Katılımcıların daha önce düzenlenen 2237-A etkinliklerine en fazla 4 kere katılmış olması, daha önce 2237-A etkinliÄŸine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır,
  5. Katılımcıların OHAL kapsamında yürürlüÄŸe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doÄŸrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teÅŸkilatından çıkarılmamış olması,
  6. Katılımcıların etkinliğe bir proje fikri ile katılıyor olması,
  7. BaÅŸvuru oranlarına göre kadın erkek dağılımlarının orantılı olması gözetilecektir,
  8. Deprem bölgesinden (11 il) baÅŸvuru yapan katılımcılara en az 5 kiÅŸilik kontenjan ayrılacaktır,
  9. Öncelikle farklı disiplinlerden eÅŸit sayıda katılımcı alınması planlandığından, etkinliÄŸe kabul baÅŸvuru sırasına göre yapılmayacaktır. Mühendislik bölümlerinin (jeoloji, jeofizik, maden, inÅŸaat mühendisliÄŸi) her birinden yeterli baÅŸvurunun olmaması durumunda, eksiklikler diÄŸer alanlardan karşılanacaktır.

Etkinlik Yeri

Afet Dirençli Kentler İçin Gençlerin Bilgi Düzeyinin Arttırılması: Heyelanlar EÄŸitimi KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi toplantı ve seminer salonunda yapılacaktır. EÄŸitim salonları Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsünde bulunmaktadır. Toplantı salonu 50 m2 olup içerisinde masa, sandalye, projeksiyon cihazı, projeksiyon perdesi ve internet altyapısı ile toplamda 50 kiÅŸilik kapasiteye sahiptir. Seminer salonu 100 m2 olup içerisinde masa, sandalye, projeksiyon cihazı, projeksiyon perdesi, mikrofon, panel sistemi ve internet altyapısı ile toplamda 130 kiÅŸilik kapasiteye sahiptir. Seminer salonu ve toplantı salonu yan yana olup, ayrıca katılımcıların ve eÄŸitmenlerin eÄŸitim saatleri dışında kullanabilecekleri çay, kahve, ikram vb. aktiviteleri yapabilecekleri bir alan da bulunmaktadır.

Katılımcıların ve eÄŸitmenlerin kahvaltı ve öÄŸle yemekleri KTÜ kanuni kampüsü içerisinde bulunan KTÜ Koru Otel’de verilecektir. EÄŸitim salonları ile KTÜ Koru Otel arasında 900 metrelik bir mesafe bulunmaktadır. Katılımcıların ve eÄŸitmenlerin yemek saatlerinde eÄŸitim salonlarından KTÜ Koru Otel’e ulaşımları KTÜ Koru Otel’den kiralanan servisler ile saÄŸlanacaktır. Katılımcıların ve eÄŸitmenlerin; sabah etkinlik öncesi ve akÅŸam etkinlik sonrası ayarlanan saatlerde servisler ile ulaşımları karşılanacaktır. Katılımcıların konaklamaları üniversitemiz içerisinde bulunan Koru otel ve Sahil Tesisleri otellerinde kamu personel ücretleri üzerinden yapılabilecektir. Her iki otel ile eÄŸitim alanları arasındaki transferler servisler ile yapılacaktır.


EÄŸitime baÅŸvurmak için ³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú.