Ñ©ÀæÊÓÆµ

indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektrometresi (ICP-OES) laboratuvarı

Laboratuvar Hakkında

SPECTRO GENESIS ICP-OES

SPECTRO GENESIS marka Indüktif EÅŸleÅŸmiÅŸ Plazma-Optik Emisyon Spektrometresi, elektromanyetik indüksiyonla 6.000 K sıcaklığa ulaÅŸtırılan argon plazması içerisine, sisleÅŸtirilip taşınan numunenin uyarılmasıyla ve uyarılan elementlerin yaydıkları karakteristik dalga boylarına göre belirlenmesini içeren bir analitik tekniktir.  Plazma, elektromanyetik olarak argon gazının indüksiyon sarımlarında bir radyo frekans (RF) jeneratörü ile uyarılmasıyla oluÅŸturulur. ICP-OES cihazı düÅŸük konsantrasyon içeren numunelerin hassas ölçümleri için uygundur. Bu cihazile 1 ppb>sıvı numune*> 100 ppm aralığında, ön iÅŸlemden geçirilmiÅŸ, kayaç, toprak, su, tıbbi ve organik maddeler, tarım ve sanayi ürünleri v.b. gibi pek çok alandaki numunelerin çoklu element analizi yapılabilmektedir. Çoklu element analizleri hazır standartlar üzerinden uygun aralıklarda (ppb-ppm) hazırlanmış kalibrasyon eÄŸrileri oluÅŸturularak gerçekleÅŸtirilmektedir. Örnek aralıklar:

A) 1 ppb>sıvı numune*> 500 ppb                   B) 1 ppb>sıvı numune*>1000ppb                  C) 1 ppb>sıvı numune*> 5000 ppb

D) 1 ppm>sıvı numune*)> 5 ppm                    E) 1 ppm>sıvı numune*> 10 ppm                   F) 1 ppm>sıvı numune*> 50 ppm

G) 1 ppm>sıvı numune*> 100 ppm               H) 100 ppm üzerindeki konsantrasyonlar için ICP MS kullanılması daha uygundur.

*(%2 HCl, ya da %2 HNO3 kör içeren )

ݱô±ð³Ù¾±ÅŸ¾±³¾

Birim Sorumluları

     Dahili Numara

       E-mail Adresi

ÖÄŸr. Gör. Süleyman BALCI

     7045

       balci@ktu.edu.tr

Analiz İstek Formu

Analiz İstek Formu

Numune Kabul Kriterleri

Numune Kabul Kriterleri

Analiz Hizmet Sözleşmesi

Bu sözleÅŸme, KTÜ-MERLAB ile analiz talep eden kiÅŸi/kurum arasındaki “Hizmet SözleÅŸmesi”dir.

  1. Analiz şartlarına uygun şekilde numune hazırlama işlemi, analiz talep eden kişi/kuruma aittir.
  2. Numunenin KTÜ-MERLAB’a ulaşıncaya kadar geçen süre içerisinde taşınması, ambalajlanması ve muhafazası, analiz talep eden kiÅŸi/kurum sorumluluÄŸundadır. Bu etkenlerden dolayı oluÅŸacak olumsuzluklardan KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz.
  3. “Numune Kabul Kriterleri”ne uygun olmayan numunelerin baÅŸvurusu, KTÜ-MERLAB tarafından kabul edilmez.
  4. µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Üların kabul edilebilmesi için ilgili “Analiz İstek Formu”nun eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanması gerekmektedir.
  5. Analiz talep eden kiÅŸi/kurum, analize gönderilen numunenin insan ve çevre saÄŸlığına olası zararlı etkilerini beyan etmek zorundadır. Aksi takdirde oluÅŸacak olumsuzluklardan sorumlu olacağını kabul eder.
  6. Analiz çeÅŸitleri, ücret listesi ve “Numune Kabul Kriterleri” web sitesinde (www.ktu.edu.tr/merlab) ayrıntılı olarak yayınlanmıştır.
  7. KTÜ-MERLAB’dan analiz talebinde bulunan kiÅŸi, analiz ücretlerinin ödeme yetkisine sahip olan kiÅŸi olmalıdır. Ayrıca “Analiz İstek Formları”nda ödeme yetkisi olan kiÅŸinin adı yer almalı; ıslak imzası ile imzalamalıdır.
  8. Analiz talep edildiÄŸi tarihte güncel projesi olmayanlar, “Analiz İstek Formu”nda “Bireysel” seçeneÄŸini iÅŸaretlemeli ve en geç 1 yıl içerisinde proje yaparak öncelikle KTÜ-MERLAB’a olan analiz borcunu kapatmalıdır.
  9. Randevu sistemiyle çalışılan analizlerde elde olmayan nedenlerden dolayı oluÅŸabilecek gecikmelerden KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz. Taahhüt edilen zamandan sapma olduÄŸunda, analiz talep eden kiÅŸi/kurum bilgilendirilir.
  10. Analiz sırasında analize eÅŸlik edeceÄŸini beyan eden kiÅŸi/kurum randevu zamanından en az 10 dakika öncesinde belirtilen laboratuvarda hazır olmalıdır. Zorunlu sebeplerle hazır olamayacağı durumlarda en az bir gün önce haber verilmelidir.
  11. Analiz talep eden kiÅŸi/kurumun analiz sonrası geri alınmayan numuneleri, analizi takip eden üç ay süreyle kurumda muhafaza edilir. Bu süre boyunca teslim alınmayan numunelerden KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz.
  12. Her türlü kargo masrafı, analiz talep eden kiÅŸi/kuruma aittir.
  13. Analiz istek formlarında belirtilen ücret tahmini bedel olup, ödenmesi gereken kesin ücret analiz sonunda belirlenecektir.
  14. Analiz sonuçlarının tekrar talep edilmesi ücrete tabidir.
  15. Ödemeler KTÜ-Döner Sermaye Saymanlığının, Ziraat Bankası-Üniversite Åžubesi K.T.Ü. Döner Sermaye Saymanlığı, “DiÄŸer Birimler” adı altındaki hesaba, IBAN numarası (TR570001001225978651675001) ile yatırılacaktır.
  16. “Merkezi AraÅŸtırma Laboratuvarı ……………………. Analiz Ücreti” yazan dekont, KTÜ-MERLAB’a ulaÅŸtırıldıktan sonra analiz sonuçları teslim edilir.
  17. Analiz sonuçlarının bilimsel bir yayında kullanılması halinde bu analizlerin yapıldığı yerin Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkezi AraÅŸtırma Laboratuvarı olduÄŸunun yayında belirtilmesi gerekmektedir.
  18. Analiz talep eden kiÅŸi/kurum, analiz sonuçlarının sadece analizi yapılan numuneye ait olduÄŸunu, ticari bir amaçla kullanılmayacağını ve reklamlarda KTÜ’nün adını kullanmayacağını ve/veya söz konusu ürünün KTÜ tarafından onaylandığı anlamına gelecek ÅŸekilde kullanılmayacağını taahhüt eder.
  19. Analiz sonuçlarına itiraz durumunda yapılan analiz tekrarında aynı sonuçların bulunması halinde, analiz talep eden kiÅŸi/kurumdan tam hizmet bedeli tahsil edilir.
  20. Anlaşmazlık durumlarında Trabzon Mahkemeleri yetkilidir.