Ñ©ÀæÊÓÆµ

araştırma ve geliştirme politikaları

´¡¸é´¡½¢°Õ±õ¸é²Ñ´¡ VE GELİŞTİRME

Fakültemiz bölümlerindeki araÅŸtırma-geliÅŸtirme süreçleri ile eÄŸitim-öÄŸretim süreçlerinin bütünleÅŸtirildiÄŸi alanlar doÄŸrultusunda yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Ayrıca fakültemiz bünyesinde Ar-Ge, Tasarım ve Yenilik Projeleri DeÄŸerlendirme Alt Komisyonu tarafından yapılan ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Fakülte, araÅŸtırma-geliÅŸtirme faaliyetlerine paydaÅŸların katılımını saÄŸlamaktadır. Fakültemiz, katılımın sürekliliÄŸini güvence altına almak için yılda iki kez Birim Danışma Kurulunu toplamayı hedef edinmiÅŸtir. Toplantı raporları danışma kurulu üyeleri ve ilgili bölüm baÅŸkanlıkları ile paylaşılmakta, aynı zamanda üst yönetime de sunulmaktadır. Fakültemizde TÜBİTAK, DOKA, DOKAP, Belediyeler..vb ile yapılan projeler yürütülmekte ve bu yolla araÅŸtırmalara destek saÄŸlanmaktadır. ÖrneÄŸin ²Ñ¾±³¾²¹°ù±ôı°ì Bölümümüzde 2023 yılında 2 adet TÜBİTAK-2515, bir adet 2209-A, 1 adet DOKA, projesi desteklenirken iÅŸbirliÄŸi Protokolü ile Mimarlar Odası tarafından da bir adet proje desteÄŸi saÄŸlanmıştır. Ayrıca, 2022 yılı içinde imzalanan, fakültemiz ²Ñ¾±³¾²¹°ù±ôı°ì Bölümü ve ÅžBP Bölümü öÄŸretim üyelerinin yer aldığı kurumlar arası projelerle de proje ve döner sermaye kaynakları açısından araÅŸtırma geliÅŸtirme bütçesine katkı veren çalışmalar, planlandığı gibi yürütülmektedir. DiÄŸer taraftan, bazı öÄŸretim elemanlarımız belediyelere, Ar-Ge projeleri ve araÅŸtırma projeleri yürütücülüÄŸü içinde araÅŸtırmacı ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Ayrıca KTÜ Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’nde öÄŸretim üyelerimizin yönetici ve araÅŸtırmacı olarak yer aldığı, tamamlanmış ve devam eden çalışmalar bulunmaktadır.

Fakülte bünyesinde ulusal ve uluslararası iÅŸbirlikleri, öÄŸretim üye ve elemanlarının kiÅŸisel giriÅŸimleriyle (Erasmus, COST vb.) bireysel olarak gerçekleÅŸmektedir. Bu baÄŸlamda uluslararası düzeyde COST aksiyonlarında çalışma grubu üyesi olarak görev alan öÄŸretim üyelerimiz bulunmaktadır. Fakültemiz bölümlerinde mevcut Erasmus anlaÅŸmalarımız çerçevesinde 2023-2024 ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾ ÖÄŸretim Döneminde de farklı üniversitelerle karşılıklı öÄŸrenci hareketliliÄŸi saÄŸlanmıştır. Ayrıca Fakültemiz Bölümleri, ulusal düzeyde sinerji yaratacak ortak giriÅŸimleri özendirmek amacı ile yüz yüze toplantı/workshop/seminer düzenlemektedir. DiÄŸer taraftan öÄŸretim üyelerimiz araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve gözlem amaçlı ulusal-uluslararası düzeyde farklı üniversitelerde görevlerde bulunmaktadırlar.    

     

±«±ô³Ü²õ±ô²¹°ù²¹°ù²¹²õı±ô²¹ÅŸ³¾²¹

Üniversitemizin uluslararasılaÅŸma politikası gereÄŸi atama ve yükseltme kriterlerinde uluslararası dolaşım, belirleyici rol oynamaktadır. Uluslararası aÄŸlar ve organizasyonlara katılım baÄŸlamında deÄŸerlendirildiÄŸinde fakültemiz öÄŸretim elemanlarının, lisans ve lisansüstü eÄŸitimde üstlendikleri yoÄŸun iÅŸ yüküne raÄŸmen uluslararası düzeyde çeÅŸitli faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bu kapsamda örneÄŸin Bölüm öÄŸretim üye ve elemanları COST aksiyonlarına dâhil olmakta, uluslararası dergilerde editör kurulu üyeliÄŸi yapmakta ve uluslararası workshoplara katılım saÄŸlamakta, yurtdışında misafir öÄŸretim üyesi olarak görev almakta, ortak ders vermekte, uluslararası sempozyum koordinatörlüÄŸü yürütmektedirler. Fakültemiz ²Ñ¾±³¾²¹°ù±ôı°ì Bölümünün organize ettiÄŸi ve 2001 yılından itibaren  yürüttüÄŸü LİVENARCH Uluslararası kongresi devam etmektedir. Ayrıca, LİVENARCH+ dergimizin 2024 yılı itibariyle yayın hayatına baÅŸlaması uluslararasılaÅŸma sürecinin önemli bir adımı olarak öne çıkmaktadır.

 

Toplumsal Katkı

Üniversitemiz 2024-2028 Stratejik Planı amaçları doÄŸrultusunda fakültemiz toplumsal katkı politikası; ülkenin bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik yönlerden ilerlemesini ve geliÅŸmesini ilgilendiren sorunlarını diÄŸer kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak, kamu kuruluÅŸlarına önerilerde bulunarak öÄŸretim ve araÅŸtırma konusu yapmak, sonuçlarını toplumun yararına sunmaktır.

Stratejik Plan Bilgi Sistemi aracılığı ile öÄŸretim üyelerimiz, öÄŸrencilerimiz, araÅŸtırma görevlilerimiz ve idari personellerimiz gibi iç paydaÅŸlarımız ve Birim Danışma Kurulu gibi dış paydaÅŸlarımızdan alınan bilgiler kayıt altına alınmaktadır. ÖrneÄŸin 2023 yılı Birim Danışma Kurulu toplantısının teması “Toplumsal Katkı” olarak belirlenmiÅŸ ve kurul üyelerinden alınan tavsiyeler, Fakülte hedefleri olarak belirlenmiÅŸtir. Ait olunan topluma uyum saÄŸlanmasının ve mesleki yönden ilerlemenin mümkün hâle gelmesinin yolunu açan “yaÅŸam boyu öÄŸrenme”, fakültemiz ve baÄŸlı bölümlerinde örgün eÄŸitim ile paralel olarak yürütülmesi benimsenmiÅŸtir. Bu kapsamda iç ve dış paydaÅŸlar ile yürütülecek; sempozyum, kongre, çalıştay / workshop, seminer, sergi, derse katkı ve benzeri etkinlikler “Yaygın ÖÄŸrenme” adı ile yaÅŸam boyu öÄŸrenme etkinlikleri arasında yer alması hedeflenmiÅŸtir. DiÄŸer taraftan, öÄŸretim elemanlarımızın yürüttüÄŸü veya içinde görev aldığı, çeÅŸitli kurum-kuruluÅŸlar tarafından desteklenen sosyal sorumluluk çalışmaları, özel - kamu kurum ve kuruluÅŸlarına yapılan danışmanlık hizmetleri söz konusudur.

Fakültemiz öÄŸretim üyeleri, yerel ve ulusal radyo ve televizyon kanallarında uzmanlık alanları ile ilgili konularda halka bilgilendirmelerde bulunmaktadır. Akademik kadro yanında öÄŸrenci kulüplerimiz de iç ve dış paydaÅŸ etkinliklerine, hazırladıkları çalıştaylar ile destek vermektedir. Bu çerçevede Fakültemiz ²Ñ¾±³¾²¹°ù±ôı°ì, Ä°ç ²Ñ¾±³¾²¹°ù±ôı°ì ve Åžehir ve Bölge Planlama Bölümlerinin Eskiz, Ä°ç ²Ñ¾±³¾²¹°ù±ôı°ì ve Åžehircilik Kulüpleri seminer, teknik gezi, workshop, atölye çalışmaları gibi farklı içeriklerde faaliyetler amaçlanmıştır.

Fakültemiz ²Ñ¾±³¾²¹°ù±ôı°ì, Ä°ç ²Ñ¾±³¾²¹°ù±ôı°ì, Åžehir ve Bölge Planlama Bölümleri öÄŸretim elemanlarınca yürütülen TÜBİTAK, BAP, Kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından desteklenen projeler; hem toplumsal katkı ve hem de kaynak saÄŸlamaya yönelik içeriktedir. ÖÄŸretim üyelerimizin, toplumsal katkı faaliyetlerini yürüten AraÅŸtırma merkezlerine (Çevre Sorunları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi, Kadın Çalışmaları Uygulama ve AraÅŸtırmaları Merkezi, Teknoloji Transfer Merkezi, Proje Üretim Merkezi) katkı saÄŸlaması, öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.