Doğu Karadeniz'de Deprem Gerçeği, KTÜ'de Konuşuldu
DoÄŸu Karadeniz’de Deprem GerçeÄŸi, KTÜ’de KonuÅŸuldu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Radyo TV Birimi’nin hazırlayıp sunduÄŸu “Gündem Özel” programının bu haftaki konuÄŸu, KTÜ Deprem ve Yapı SaÄŸlığı Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ve KTÜ Jeofizik MühendisliÄŸi Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Karslı oldu. Prof. Dr. Altunışık ve Prof. Dr. Karslı tarafından “DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’nde Deprem GerçeÄŸi” konusu enine boyuna masaya yatırıldı.
“Karadenizde GerçekleÅŸen Son Depremler Bölgede Bir Hareketlilik OlduÄŸuna İşaret Ediyor”
Anadolu coÄŸrafyası ve DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’ndeki fay hatları üzerinde bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Hakan Karslı, son zamanlarda Trabzon’da meydana gelen depremlere dikkat çekerek, “DoÄŸu Karadeniz bölgesinin depremselliÄŸini belirleyen en önemli faydalardan biri Kuzey Anadolu Fayı ve bu bizim güneyimizde… Son 40 yıl içerisinde Karadeniz’de yapılan çalışmalar sonunda Kuzey’den Güney’e doÄŸru Anadolu levhasının altına dalan ve ‘Karadeniz Fayı’ diye adlandırılan bir fay hattı var. Karadeniz Fayı üzerinde de depremlerin olduÄŸunu görüyoruz. Dıger yandan Kuzey DoÄŸu-Güney Batı uzanımlı Rize, Trabzon ve Ordu fayları var. Tüm bu sismotetktonik yapı, DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’nin depremselliÄŸini belirlemektedir. AFAD verilerinden yararlanarak ÅŸunu ifade etmek isterim ki; uzun dönem kaydedilen verilere dayanarak yapılan çalışmalardan sonra 2018 yılı itibariyle ülkemizin ‘Deprem Tehlike Haritası’ güncellenmiÅŸtir ve genel olarak DoÄŸu Karadeniz Bölgesi için tehlike deÄŸeri 2 kat artmıştır. Ancak, son gerçekleÅŸen 2 depremin, herhangi bir öncü deprem niteliÄŸi taşımadığını belirtmek isterim” dedi.
Prof. Dr. Altunışık’tan “Yapı StoÄŸu” Vurgusu
Deprem ve Yapı SaÄŸlığı Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’ni etkileyebileceÄŸi tahmin edilen Erzurum merkezli olası bir depremin, etki alanını daraltmak için Yeni Deprem Yönetmelikleri ve yapı stoklarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Altunışık Trabzon’daki yapılaÅŸmanın, özellikle bitiÅŸik yapıya sahip olan binaların risk altında olduÄŸunu ifade etti. Yapı stoÄŸu ile ilgili Trabzon BüyükÅŸehir Belediyesi ve KTÜ’nün ortak çalıştığının altını çizen Prof. Dr. Altunışık, 18 ilçede bulunan yapı stoÄŸunun belirlenmesi yönünde harekete geçildiÄŸini de sözlerine ekledi. Prof. Dr. Altunışık ayrıca, “Artık deprem tehlikesini dünyanın her yerinde var. Biz bölge ve ÅŸehir olarak yapı stokları ile ilgili çalışmalarımızı zaman kaybetmeden sürdürmeliyiz. Bu konuda KTÜ ve Trabzon BüyükÅŸehir Belediyesi arasında önemli bir etkileÅŸim var. Üniversite olarak bu harekete katkı saÄŸlayacağımızı ifade etmek isterim.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Program, depreme iliÅŸkin genel bilgilerin verilmesi, sunumlarla detaylandırılmasının ardından sona erdi.
Canlı Yayının Tamamını İzlemek İçin:
16 Ocak 2025