Beslenme ve Diyetetik Bölümü Karadeniz Teknik Üniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 2022 yılı itibarı ile eÄŸitim-öÄŸretim hayatına baÅŸlamıştır. Programın süresi 8 yarıyıl ve dili Türkçedir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü; yaÅŸam boyu toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile saÄŸlığının korunması, iyileÅŸtirilmesi, geliÅŸtirilmesi ve yaÅŸam kalitesinin artırılması, toplumda görülen beslenme ile ilintili hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla teknolojik ve bilimsel donanıma ve uluslararası düzeyde kaliteye sahip bir saÄŸlık profesyoneli olacak “Diyetisyenler” yetiÅŸtirmeyi hedeflemektedir. YetiÅŸtirdiÄŸimiz diyetisyen kalitesini dünya standartlarında tutabilmek için kanıta dayalı beslenme ve diyetetik bilimini deÄŸerlendirme, bilgiyi uygulamaya dökebilme, ulusal ve uluslararası platformda bilimsel çalışma yapabilme, iletiÅŸim yöntemlerinin etkin bir ÅŸekilde kullanabilme gibi önemli özellikleri geliÅŸtirmeleri hedefleyen kaliteli bir eÄŸitim kadrosu kurmaya ve eÄŸitimde dünya standartlarıyla yarışacak düzeylere ulaÅŸmaya ve sürekli yenilenmeye önem vermekteyiz. Çünkü, beslenme ve diyetetik bilim dalının ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi olması ve saÄŸlığın geliÅŸtirilmesine katkı saÄŸlaması için bilimsel geliÅŸme ve gerçekler ışığında var olan programların sürekli yenilenmesi, akademik kadro ve teknolojik alt yapının geliÅŸtirilmesi oldukça önemlidir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü eÄŸitim programı YükseköÄŸretim Kurumu Beslenme ve Diyetetik Çekirdek ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾ Programına (ÇEP) uygun olarak teorik ve uygulamalı derslerden oluÅŸmaktadır. İlk üç yıl mesleki alt yapıyı oluÅŸturmaya yönelik teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. İlk yıl temel bilimler (anatomi, fizyoloji, tıbbi biyoloji ve genetik) dersleri verilerek sonraki yıllarda meslekle ilgili derslere temel oluÅŸturulmaktadır. Ayrıca, mesleÄŸe giriÅŸ derslerinde etik prensipler, mesleÄŸin tarihçesi, temel uygulama alanları gibi meslekle ilgili bilinmesi gereken konulara yer verilmektedir. Üçüncü sınıfın sonunda yapılan yaz stajına ek olarak son sınıfta dört anabilim dalının çalışma alanlarını kapsayan farklı hastane, kurum ve kuruluÅŸlarda yürütülen dört farklı uygulama dersinde haftada en az 24 saat pratik olmak üzere 7 hafta süre ile uygulama yapılmaktadır. ÖÄŸrencilerin mezun olabilmeleri için 8 yarıyıldaki tüm zorunlu ve seçmeli dersleri baÅŸararak, 240 AKTS'yi tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Mezun diyetisyenler; yataklı ve yataksız tedavi kurumları, aile saÄŸlığı merkezleri, okullar, renal bakım üniteleri, kreÅŸler, diyabet üniteleri, zayıflama merkezleri, oteller, metabolik üniteler, huzurevleri, enteral-parenteral beslenme destek grupları, iÅŸçi beslenmesi yemek fabrikaları, onkoloji üniteleri, sporcu beslenmesi, kamu kuruluÅŸları, transplantasyon üniteleri, yaÅŸlılıkta beslenme, hava ulaşım hizmetleri, rehabilitasyon üniteleri, okul beslenme eÄŸitimi programları, deniz ulaşım hizmetleri, kardiyoloji üniteleri, besin pazarlama hizmetleri, demiryolu ulaşım hizmetleri, besin kontrol laboratuvarları, restoranlar ve uluslararası kuruluÅŸlar gibi pek çok alanda görev alabilmektedirler.