Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü’nden ArÅŸ. Gör. Bilge YILMAZ’ın TÜBİTAK 1512 BİGG Programı DesteÄŸi ile Åžirketini KurduÄŸu Sürece Dair Paylaşımı
Katılım Süreci
“TÜBİTAK 1512 BİGG programına katılma sürecimin aslında tamamen rastlantısal olduÄŸunu söyleyebilirim. 2021 yılı ocak ayının ortalarında çalışma alanım ile ilgili araÅŸtırma yaparken özgünlük noktasında farklı bir bilgiye ulaşınca bu bilgiyi proje ekibimizden sayın Doç. Dr. Eyüp KARAOÄžUL ile paylaÅŸtım. Kendisi de bu konuyu projeye dönüÅŸtürmem ve 200.000 TL hibe destekli TÜBİTAK 1512 BİGG programına baÅŸvurmam yönünde beni motive etti. İlgili hibe desteÄŸi ile; teknoloji ve yenilik odaklı fikirlerin bir prototipe dönüÅŸtürülmesini amaçlayan BİGG programı sayesinde ÅŸirket kurarak fikrimin rafta kalmasının önüne geçip, ticarileÅŸmesini saÄŸlama fırsatım olduÄŸunu öÄŸrendim. Akabinde ilgili program hakkında araÅŸtırma yaparken 2020 yılı 2. ÇaÄŸrısı için uygulayıcı kuruluÅŸların ön baÅŸvuru sürecinde olduklarını öÄŸrendim. Danışman hocam Sayın Prof. Dr. İlhan DENİZ’in de teÅŸvikleri ile TÜBİTAK 1512 BİGG programına baÅŸvurma serüvenim, ülkemizde TÜBİTAK tarafından yetkilendirilen Uygulayıcı KuruluÅŸlardan biri olan KTÜ TTM vasıtasıyla baÅŸlamış oldu.”
Akademisyenimizin İlgili Programa Katılımından İtibaren Bugüne Kadar Kendisine SaÄŸlanan İmkanlar ve İlerleyen Dönemler İçin Yapılan Planlamalar
“Uygulayıcı KuruluÅŸ KTÜ TTM, BİGG baÅŸvuru hikayemizin en başından itibaren her zaman yanımızdaydı. Pandemi dönemine denk gelmesine raÄŸmen, program sürecinde uygulayıcı kuruluÅŸ tarafından çevrimiçi ortamda eÄŸitimlerimiz en iyi ÅŸekilde gerçekleÅŸtirildi ve eÄŸitim sonrasında da çevrimiçi toplantılar ile giriÅŸimci-mentor görüÅŸmelerini baÅŸarılı bir ÅŸekilde organize edildi. Ar-Ge çalışmalarının nihai ürüne dönüÅŸtürme noktasında çıktığımız bu yolda mentor görüÅŸmelerimiz ile projemizi sürekli olarak geliÅŸtirebilme fırsatımız oldu.
“Prototipini üretmeyi hedeflediÄŸimiz biyopolimer yurtdışından en fazla oranda ithal edilen kalemler arasında bulunmaktadır. İlgili ürünlerin üretimi ile cari açığı azaltma noktasında önemli bir ilerleme kaydedilecektir.”
BaÅŸvurumuz TÜBİTAK tarafından onaylanıp destek almaya hak kazandığında ‘YeÅŸilpolimer Kimya Sanayi ve Tic. Ltd. Åžti.’ ismiyle ÅŸirketimizi Trabzon Teknokent’te kurduk. Proje kapsamında ürünümüzü geliÅŸtirmek adına gerekli makine ve malzemelerimizin bir bölümünü BİGG programı sayesinde temin ettik ve etmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda projede yer alan personel kalemi sayesinde araÅŸtırmacı çalıştırabilme fırsatı yakaladık. Åžu an için YeÅŸilpolimer Kimya Sanayi Tic. ve Ltd. Åžirketi’nde bir adet Ar-Ge Personeli (Yüksek Kimyager) istihdam edilmektedir. Bu da projemizin baÅŸarıyla hayata geçmesi yönünde bize önemli bir destek oluÅŸturdu. BİGG projesi sayesinde baÅŸlanan çalışmalar proje bazında, ilerleyen zamanda son bulacak olsa da ürünümüz geliÅŸmeye devam edecektir. Bu anlamda diÄŸer TÜBİTAK projeleri, KOSGEB, Sanayi Bakanlığı ve DOKAP’ın mikro ölçekli KOBİ’lere özel Ar-Ge ve Ür-Ge’ye yönelik mevcut teÅŸvikleri ile çalışmalarımızı en kısa sürede prototipten seri üretime geçirmeyi hedefliyoruz. Üretecek olduÄŸumuz biyobazlı, sürdürülebilir polimerlerimizi geliÅŸtirmek için yatırımcılarla buluÅŸturmak en büyük gayemiz. Prototipini üretmeyi hedeflediÄŸimiz biyopolimer yurtdışından en fazla oranda ithal edilen kalemler arasında bulunmaktadır. İlgili ürünlerin üretimi ile cari açığı azaltma noktasında önemli bir ilerleme kaydedilecektir. Ayrıca TÜBİTAK BİGG Projesi kapsamında üretecek olduÄŸumuz prototip ürünümüz ile ilgili olarak yapılacak olan patent/faydalı model baÅŸvuruları prototip ürün üretim akabinde baÅŸlayacaktır, bu da geliÅŸtirilen ürünün haklarının proje ekibinin tekelinde kalmasına olanak saÄŸlayacaktır.”
Akademisyen ve Girişimci Adaylarına Tavsiyeler
“Üniversitelerde çok nitelikli çalışmalar yapılıyor fakat yapılan bu çalışmaların çok büyük bir oranı ne yazık ki kitap raflarında kalmaya mahkûm ediliyor. Oysaki bu çalışmaların birçoÄŸu Ar-Ge ağırlıklı olmakla birlikte prototip ve seri üretilebilir özelliktedir. DiÄŸer Avrupa ülkeleri ve özellikle Amerika’da akademisyenlerin giriÅŸimcilik becerilerinin olması öncelikli olarak akademisyenlerden beklenen meziyetler arasında geliyor. Devletimizin Ar-Ge ve Ür-Ge’nin geliÅŸtirilmesi hedefi ile yerli ürün üretimi noktasında destekleri yadsınamaz yeter ki çalışmak ve baÅŸarmak isteyelim. Bilim ve üretme noktasındaki heyecanımızın katlanarak artmasını ümit ediyor, giriÅŸimcilik noktasında akademisyenlerimizin ve giriÅŸimcilerimizin kafalarında yer alan karışıklıkları bir kenara atarak, Ar-Ge ve Ür-Ge’ye yönelik faaliyetlerinde daha kararlı ve cesaretli olmalarını tavsiye ediyorum.”
*** GiriÅŸimcilik ve ÅŸirketleÅŸme süreçlerinde destek almak için KTÜ TTM uzmanları ile iletiÅŸime geçebilirsiniz. Açık çaÄŸrı dönemlerinde BİGG programına baÅŸvurabilmek için: