Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyelerinden Doç. Dr. Ömer Faruk YILMAZ’ın Aktif Görev Aldığı DoÄŸu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Teknik Destek Programına Dair Paylaşımı
Üniversite Sanayi İşbirliÄŸi Faaliyetlerine Katılım Süreci
“Güçlü iÅŸ birlikleri, sanayi ile akademiyi buluÅŸturan adımlardan oluÅŸmaktadır.”
2012-2017 yıllarında İTÜ Endüstri MühendisliÄŸi bölümünde doktora eÄŸitimim sırasında, hem kendi çabalarımla hem de danışman hocamın yönlendirmeleriyle birçok sanayi kuruluÅŸundaki çalışmaları gözlemleme ve deneyim kazanma fırsatı buldum. Bu süreçte edindiÄŸim baÄŸlantıları sürdürerek Türkiye’nin farklı bölgelerindeki sanayi kuruluÅŸlarını ziyaret etme ve olası proje fikirleri üzerinde tartışma olanağı elde ettim.
Pandemi sonrasında ise DoÄŸu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Teknik DesteÄŸiyle yürütülen projelere katılım sürecim, KTÜ TTM ofisinin yönlendirmesiyle firmalarla kurulan ikili iletiÅŸim sonucu gerçekleÅŸtir. “Yalın üretim” konusuna odaklanan bu projeler kapsamında, dört farklı sektörden dört ayrı firmayla çalışılmıştır.
Akademisyenimizin Üniversite Sanayi İşbirliÄŸi Sürecine Katılımından Bugüne Kadar KTÜ TTM’nin Kendisine SaÄŸladığı İmkanlar ve İlerleyen Dönemler İçin Yapılan Planlamalar
“KTÜ TTM, iÅŸ birliÄŸini kolaylaÅŸtırmakta, süreci hızlandırmaktadır.”
KTÜ TTM, yürütülen projelerde sektörle proje yürütücüsünü eÅŸleÅŸtirmede kritik rol oynamaktadır. Proje bütçesinin belirlenmesi, sözleÅŸme hazırlanması, firmayla iletiÅŸimin sürdürülmesi ve proje kapanışının gerçekleÅŸtirilmesi gibi süreçlerin sorunsuz ilerlemesi için aktif destek sunmaktadır. Bu sayede, akademisyenlerin proje süreçlerine odaklanmaları ve iÅŸbirliÄŸinin verimli ÅŸekilde ilerlemesi kolaylaÅŸmaktadır.
Akademisyenlerimize Öneriler
''Firmanın Projeye Uygunluğunu Değerlendirin''
Proje gerçek bir sanayi kuruluÅŸunda hayata geçirilecekse, ilk aÅŸamada firmanın projeye ne kadar hazır ve istekli olduÄŸunu belirlemek gerekir. ÖrneÄŸin, yalın üretim projelerinde, firmanın mevcut durumunu deÄŸerlendirmek adına bir “yalınlık düzeyi” ölçümü yapılabilir.
''Üst Düzey Katılımın Önemine Dikkat Edin''
Özellikle üretim/fabrika müdürü gibi kilit rolü olan kiÅŸilerin projeye isteklilikle katılması büyük önem taşımaktadır. İlk toplantıdan itibaren yeterli zaman ayırmayan ya da ilgisiz görünen yöneticilerle çalışmak, proje verimini düÅŸürecektir. Böyle durumlarda projeye baÅŸlamamak daha doÄŸru olabilmektedir.
''Mükemmelliyetçilikten Kaçının ve Zamanı İyi Yönetin''
Firma proje konusunda istekliyse, projeyi gereÄŸinden fazla mükemmelleÅŸtirmeye çalışıp geciktirmek anlamlı deÄŸildir. İyi planlanmış bir proje, gecikmeye mahal vermeden baÅŸlatılmalıdır. Ayrıca, aynı anda üçten fazla proje (bilimsel makaleler de dâhil) yürütmekten kaçınılması, kalite ve zaman yönetimi açısından faydalı olacaktır.
*** Akademik çalışmalarınızın sanayiye aktarılması, sanayici ihtiyaçlarının desteklenmesi ve sanayi iÅŸbirlikleri için KTÜ TTM uzmanları ile iletiÅŸime geçebilirsiniz.