Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyelerinden Prof. Dr. Esat GümüÅŸkaya’nın Aktif Görev Aldığı Kontratlı Ar-Ge Proje Sürecine Dair Paylaşımı
“Üniversitelerin mevcut imkanları ile sanayinin mevcut imkanları birleÅŸtirilerek oluÅŸturulan Üniversite Sanayi İşbirlikleri konusunda oldukça baÅŸarılı olan Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyelerinden Prof. Dr. Esat GümüÅŸkaya’nın bir çok projesi bulunmakta ve proje bütçeleri toplamı yaklaşık 1 milyona ulaÅŸmaktadır.
Anıl Kağıt Mat. Yay. San. ve Tic. Ltd. Åžti. ve Çamsan Ordu AÄŸaç Sanayi ve Ticaret A.Åž. gibi gerek Karadeniz Bölgesi’nde gerekse ulusal anlamda bir çok firma ile kamu kaynaklı ve sanayi finansörlüÄŸünde iÅŸbirliÄŸi projelerini gerçekleÅŸtirmiÅŸ ve halen çalışmalarına baÅŸarıyla devam ettirmektedir.”
Üniversite-Sanayi İşbirliÄŸine Katılım Süreci
“Üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸi sürecine ilk dahil oluÅŸum bir firmadan gelen talep üzerine oldu. Firmanın kağıt sektörü için yurt dışından talep edilen bir ürünün geliÅŸtirilmesi ve kağıt sektöründe uygulanması üzerine oluÅŸturulan bir çalışmayı yürütmek istemesiyle baÅŸladı. Bu süreçte firma ile imzalanacak sözleÅŸme üniversitenin hukuk müÅŸavirliÄŸi ile ortaklaÅŸa, KTÜ TTM personelleri tarafından hazırlandı. Projenin muhasebe iÅŸlemlerinin yapılması, evrak ve imza iÅŸlemlerinin tamamlanması gibi destekleri yine KTÜ TTM bünyesinde oluÅŸturulan idari ve mali iÅŸler birimi tarafından saÄŸlandı. Sonraki süreçte ise yapılan proje, çalışma ve uygulamaların olumlu sonuçlanmasıyla birlikte geliÅŸti. Zamanla sektör içerisinde samimiyetin anlaşılması, iliÅŸkilerin geliÅŸmesi ve karşılıklı güvenin artmasıyla da üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸi süreçleri sürdürülebilir hale gelmiÅŸtir. Kağıt ve odun esaslı levha üretimi yapan farklı kuruluÅŸlarla çalışmalarımız devam etmektedir.”
Akademisyenimizin Kontratlı A-Ge Proje Sürecine Katılımından Bugüne Kadar Kendisine SaÄŸladığı İmkanlar ve İlerleyen Dönemler İçin Yapılan Planlamalar
“Süreç özellikle mesleki anlamda geliÅŸimime çok büyük katkılar saÄŸladı. Bunun yanında insan iliÅŸkileri açısından olaylara farklı bakabilmemi saÄŸladı. Yurt içi ve yurt dışı sektörlerdeki geliÅŸim ve gelecekteki yönelimlere iliÅŸkin olarak fikir sahibi oldum.
Sektörel iliÅŸkilerde sizden beklenti sadece sorun çözme deÄŸil, aynı zamanda gelecekle ilgili bir vizyon sunabilmenizdir. Bu nedenle sadece projelerinizle ilgili bilimsel çalışmaları deÄŸil diÄŸer yandan konuyla direkt ya da indirekt baÄŸlantılı güncel ekonomik geliÅŸmeleri ve eÄŸilimleri de takip etmemi saÄŸladı. Üretimle ilgili konularda ortaya çıkan problemlerin veya sorunların çözümünde mevcut imkanlar dahilinde basit ve kısa yollar arayışına giriyorsunuz. Bu durum bazen insanı zorlayan bir yol olsa da geliÅŸiminize büyük katkı saÄŸlıyor.”
“Sanayi kuruluÅŸlarıyla yapılan çalışmalarda elde ettiÄŸiniz tecrübeler öÄŸrencilerinizin eÄŸitimine de ayrı bir katkı saÄŸlıyor”
“Makale veya diÄŸer yayınları oluÅŸturma açısından katkıları oluyor. Yaptığınız çalışmalarda eksiklikleri daha iyi görebiliyor ve çalışmalara daha iyi yön verebiliyorsunuz. Sorun çözümlerinde neden sonuç iliÅŸkisini daha iyi sorgulayabiliyorsunuz. Sanayi kuruluÅŸlarıyla yapılan çalışmalarda elde ettiÄŸiniz tecrübeler öÄŸrencilerinizin eÄŸitimine de ayrı bir katkı saÄŸlıyor. Onlara gelecekle ilgili daha iyi kılavuzluk etme ÅŸansını yakalıyorsunuz. Süreç içerisinde firmalarla ikili iliÅŸkiler geliÅŸtiÄŸinden öÄŸrencilerimize staj saÄŸlama açısından da imkan saÄŸlanmış oluyor.”
Akademisyenlerimize Öneriler
“Firmaların sizden ne istediÄŸini çok iyi anlamak ve sizin de buna karşılık ekonomik, teknik ve olanaklar açısından sürdürülebilir bir çözüm sunmanız gerekiyor”
“Üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸi açısından özellikle genç arkadaÅŸlarımızın teÅŸvik edilmesi ve geliÅŸimlerine her türlü katkının saÄŸlanması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Gerçekten gelen jenerasyon çok donanımlı, dışa açık ve farklı görüÅŸ açısına sahipler. Üniversitemizin çok daha iyi yerlere gelmesi açısından her zaman olduÄŸu gibi ÅŸimdi de kilit konumdalar. Bu sebeple geliÅŸimleri açısından üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸi konusunda da ön plana çıkmaları gerektiÄŸini düÅŸünüyorum.”
“Sanayi iÅŸbirliÄŸi öncesinde firmaların üretim prosesleri, ürünleri, ürünlerin yurt içi ve yurtdışı pazar durumu, sektörün gelecek vizyonuyla ilgili genel bilgilere sahip olmak faydalı olacaktır”
“Sanayi iÅŸbirliÄŸi konusunda öneri deÄŸil de tecrübelerimi paylaÅŸayım dersem daha iyi olur. Çünkü atalarımızın dediÄŸi gibi her yiÄŸidin yoÄŸurt yemesi farklıdır. Bu süreçte konuÅŸan deÄŸil, dinleyen taraf olmalıyız diye düÅŸünüyorum. Firmaların sizden ne istediÄŸini çok iyi anlamak ve sizin de buna karşılık ekonomik, teknik ve olanaklar açısından sürdürülebilir bir çözüm sunmanız gerekiyor. Tabi sadece bu her zaman yeterli olmayabilir. Firmanın iç iÅŸleyiÅŸine de uyum saÄŸlamanız gerekebilir. Hatta zaman içerisinde bu iÅŸleyiÅŸin iyi yönlü olarak geliÅŸtirilmesine dahi katkı saÄŸlamanız gerekecektir. Unutulmaması gereken en önemli konu bu tür iÅŸbirliklerinde çalışmaların baÅŸarılı olarak sonuçlanması sadece size baÄŸlı deÄŸildir. Ortada bir iÅŸbirliÄŸi söz konusu olduÄŸundan karşı tarafın konuya yaklaşımı önemlidir. Bize düÅŸen firmaların istek ve ihtiyaçları doÄŸrultusunda üzerimize düÅŸen görevimizi eksiksiz olarak tamamlayarak, sorumluluklarımızı yerine getirmektir. Ayrıca iÅŸbirliÄŸi öncesinde firmaların üretim prosesleri, ürünleri, ürünlerin yurt içi ve yurtdışı pazar durumu, sektörün gelecek vizyonuyla ilgili genel bilgilere sahip olmak faydalı olacaktır.
ÖÄŸretim üyesi veya akademisyen kimliÄŸimizi unutmadan üniversite sanayi iÅŸbirliklerinin yürütülmesi ülkemizin geleceÄŸi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu tür iliÅŸkiler her iki tarafı zorlayarak geliÅŸimin önünü açacaktır.”
*** Üniversitesi Sanayi İşbirliÄŸi ile ilgili süreçlere dahil olmak için izleyeceÄŸiniz yol haritasının belirlenmesi ve destek için KTÜ TTM uzmanları ile iletiÅŸime geçebilirsiniz.