Ñ©ÀæÊÓÆµ

bölüm tanıtımı

Bölüm tanıtım videomuza ±ð°ù¾±ÅŸ±ð²ú¾±±ô¾±°ù²õ¾±²Ô¾±³ú.

Yazılım Mühendisleri Ne İş Yapar? 

   Yazılım Mühendisleri birçok sektörlerde yazılım geliÅŸtirme sürecinin herhangi bir adımında yer alabilirler.? Yazılım geliÅŸtirirken izlenen aÅŸamalar, programlama, tasarım, analiz ve test adımlarıdır. Yazılım mühendisi program kısmında hedef kitlenin ihtiyacına ve isteÄŸine uygun bir program için gereklilikleri belirler ve bu doÄŸrultuda programcılarla beraber yazılım geliÅŸtirir. Tasarım kısmında yazılan programın son kullanıcının isteklerine göre arayüzün daha fazla görselleÅŸtirilmesini saÄŸlar. Test kısmında kullanıcıya teslim edilecek veya teslim edildikten sonra güncellenen programların istek ve ihtiyaçlar doÄŸrultusunda çalışma performansını denetler ve geliÅŸtirir. Analiz kısmında ise geliÅŸtirilen ve geliÅŸtirilmesi planlanan programlar için araÅŸtırmalar yapıp, önceki programların verilerini istatistiksel olarak inceler. Bu inceleme sayesinde olumlu olan ve geliÅŸtirilmesi gereken yönleri tespit eder. Elde ettiÄŸi sonuçlardan yararlanarak ve eksiklikleri gidererek mesleki anlamda yetkinliklerini artırır. Bu sayede yeni projelere baÅŸlanırken daha saÄŸlam bir temel oluÅŸturulmasına katkı saÄŸlar.

Çalışma Olanakları

   Yazılım mühendisliÄŸi bölümü mezunları çok geniÅŸ bir alanda çalışma potansiyeline sahiptir. Büyük bir kısmı çok geniÅŸ bir yelpazedeki özel sektör firmalarında çalışmakla birlikte kamu sektöründe de istihdam edilmektedir. Mezunlar ayrıca kendi iÅŸlerini kurabileceÄŸi gibi yurt dışında da çalışabilmektedir.  Ayrıca, çalışma alanları insanların ve farklı disiplinlerin ihtiyaçlarına baÄŸlı olarak gün geçtikçe farklılaÅŸmaktadır.

   Yazılım mühendisleri, bilgisayar, mobil ve gömülü sistemler gibi farklı ortamlarda yazılım geliÅŸtirici, yazılım ve veri tabanı programcısı/uzmanı/ mimarı/analisti, yazılım destek uzmanı, yazılım tasarımcısı, yazılım proje yöneticisi, veri madenciliÄŸi uzmanı/danışmanı, veri bilimci/mühendisi, uygulama programcısı /uzmanı/danışmanı, sistem analisti/geliÅŸtirme uzmanı/ programcısı/ tasarımcısı/uzmanı/danışmanı, oyun/mobil yazılım geliÅŸtirme uzmanı, iÅŸ zekâsı uzmanı/danışmanı, bilgi güvenliÄŸi/siber güvenlik uzmanı, bulut biliÅŸim/büyük veri uzmanı/danışmanı, bilgisayar ağı analisti/yöneticisi, Ar-Ge mühendisi, yazılım mühendisliÄŸi eÄŸitimi öÄŸretim üyesi/elemanı gibi birçok farklı alanda ve unvanda çalışmaktadır. Sektörde yazılım mühendisliÄŸi alanında bilgi birikimine sahip mühendis ihtiyacının giderek artması nedeniyle oldukça fazla iÅŸ imkânı bulunmaktadır.

 

KTÜ Yazılım MühendisliÄŸi Olarak Hedefimiz

   Yazılım mühendisleri kullanıcıların ihtiyaçları doÄŸrultusunda oluÅŸturulacak sistemin gereksinimlerini, tasarımını ve yapısını incelemekle birlikte programlama dillerini de kullanarak yazılımları geliÅŸtirirler. Birçok yazılım mühendisi, son kullanıcıları ve hedef kitlesini hesaba katarak yeni yazılımlar ve dizaynlar oluÅŸturur ayrıca var olan bir yazılımı son kullanıcı ihtiyaçlarını çözümlemek üzere iyileÅŸtirir.

   Günümüzde teknolojik geliÅŸmeler büyük bir hızla ilerlemektedir. Bu ilerleyiÅŸe ayak uydurmak ve yeniliklerin gerisinde kalmamak her ülkenin öncelikli amaçlarından biridir. Özellikle son zamanlarda yapay zekânın da iÅŸin içine girmesiyle bilgisayar ve yazılım teknolojileri saÄŸlıktan robotiÄŸe, veri biliminden savunmaya pek çok alanda aktif olarak kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Bunun bir getirisi olarak yazılım mühendisliÄŸi geliÅŸen ve deÄŸiÅŸen dünyada pek çok temel teknolojinin ilerlemesinde önemli bir yapı taşı haline gelmiÅŸtir. Günümüzde de oldukça tercih edilen ve yetiÅŸmiÅŸ elemanına ihtiyaç duyulan bir bölüm niteliÄŸindedir. Dolayısıyla bu alanda oldukça fazla mühendis ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

   Bölüm olarak bizler, deÄŸiÅŸen eÄŸitim sistemine ayak uydurarak öÄŸrencilerini hem geleceÄŸe hem de iÅŸ dünyasına en iyi ve en donanımlı ÅŸekilde hazırlamayı öncelikli amaç edinerek, yetiÅŸtirdiÄŸimiz mezunlarla ve yaptığımız çalışmalarla yazılım  sektöründeki ilerleyiÅŸin, ülkemiz adına önemli bir parçası olmayı hedeflemekteyiz.