Ñ©ÀæÊÓÆµ

aday öğrenci

Genel Bilgi

 

 

1982 yılında kurulan Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu, Deniz Bilimleri MühendisliÄŸi ve Deniz Teknolojisi MühendisliÄŸi olarak iki seçenekli ÅŸekilde 1984 yılında eÄŸitim öÄŸretime baÅŸlamış, ancak 1986 yılında bu iki Bölüm birleÅŸtirilerek Balıkçılık Teknolojisi MühendisliÄŸi Bölümü kurulmuÅŸtur. İlk mezunlarını 1988 de veren Balıkçılık Teknolojisi MühendisliÄŸi Bölümü bugüne kadar balıkçılık ve denizcilik sektöründe çalışan çok sayıda nitelikli elemanlar yetiÅŸtirmiÅŸtir. KurulduÄŸunda kendine ait bir binası olmayan Balıkçılık Teknolojisi MühendisliÄŸi Bölümü 1992 yılında Sürmene-Çamburnundaki yerleÅŸkesine taşınmış ve aynı yıl Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesine dönüÅŸtürülmüÅŸtür.

Balıkçılık Teknolojisi MühendisliÄŸi Bölümü'nden mezun olanlar 'Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi' Unvanını  alırlar.

Mezuniyetten sonra, en çok 4 ayı liman seferi olmak üzere 12 ay deniz stajı yapanlar 'Sınırlı Vardiya Zabiti' Yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavdan baÅŸarılı olanlar Sınırlı Vardiya Zabiti YeterliÄŸi'ni alırlar.

Ayrıca mezunlarımız öÄŸrenimleri esnasında görmüÅŸ oldukları derslere istinaden; Denizde KiÅŸisel Can Kurtarma Teknikleri,  Temel İlkyardım, Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele, Personel GüvenliÄŸi ve Sosyal Sorumluluk, Can Kurtarma Araçlarını Kullanma YeterliÄŸi, Seyir Vardiyası Tutma, Radar Gözlem ve Plotlama belgelerini kursa katılmaksızın alabilirler. 3. sınıfta Denizde HaberleÅŸme dersini alıp baÅŸarılı olanlar ise,Genel Telsiz Operatörü (GOC) belgesini herhangi bir sınava girmeksizin alabilirler. 

Ayrıca 2. sınıfa gelen öÄŸrenciler belirli bir alanda uzmanlaÅŸmak amacıyla zorunlu dersler dışında tercih ettiÄŸi alan (Deniz Ekolojisi, YetiÅŸtiricilik ve Balık Hastalıkları, Balıkçılık Yönetimi, Su Ürünleri İşleme ve DeÄŸerlendirme) ile ilgili seçmeli dersler almaktadır.

·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾ Öğretim

 

·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾ Amaçlarımız

Balıkçılık Teknolojisi MühendisliÄŸi öÄŸrencileri, sektörel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen, araÅŸtırma ve uygulama becerilerini birleÅŸtiren, donanımlı, İngilizce ve bilgisayar konularında yetkin, sektörel geliÅŸmeleri takip edebilen ve çözüm üretebilen bireyler olarak yetiÅŸmektedir. Balıkçılık sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak adına özgün bilimsel çalışmalar yapabilen, teorik bilgiyi pratiÄŸe dönüÅŸtürebilen, en az bir alt sektörde uzmanlaÅŸmış, proje üretebilen, ekip çalışmasına yatkın, kendine güvenen ve rekabete hazır profesyoneller olarak öÄŸrencileri yetiÅŸtirmeyi amaçlamaktadır.

Akademisyenlerimiz
ÖÄŸretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araÅŸtırmalarını da yürüttükleri veya almaya çalıştıkları KTÜ BAP, TÜBİTAK ve SANTEZ projeleri ile sürdürmektedirler. AB çerçeve programlarındaki projelere baÅŸvurma çalışmaları sürerken yurt dışındaki bazı üniversitelerle de ortak çalışmalar ve iÅŸbirlikleri kurulmaktadır.

Anabilim Dallarımız

-Deniz Ekolojisi

-Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları

-Su Ürünleri İşleme ve DeÄŸerlendirme

-Balıkçılık Yönetimi

Staj Programı
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi MühendisliÄŸi Bölümü Staj Esasları; öÄŸrencilerin mesleki uygulamalarını yaptırmak ve öÄŸrencileri mesleki görevlerine hazırlamak amacıyla yürütülen stajları düzenler. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸrencileri stajlarını aÅŸağıda belirtilen koÅŸullarda yaparlar.

a) Stajlar eÄŸitim-öÄŸretim dönemleri dışında yapılacaktır.

b) ÖÄŸrenciler Bölüm SekreterliÄŸinden alacakları Zorunlu Staj Formunu staj yapacakları tarihten en az 30 gün önce doldurup onaylatmaları gerekmektedir.

c) Stajlar 2 grup halinde yapılacak ve her bir grup en az 10 gün olacaktır.

          I. grup staj süresi 20 gün olup, bu stajı yapacak öÄŸrencilerin ilk 4 yarıyılı tamamlamış olmaları gerekmektedir.

          II. grup staj süresi 40 gün olup, bu stajı yapacak öÄŸrencilerin 6. yarıyılı tamamlamış olmaları gerekmektedir.

          I. ve II. grup stajların süresi en az 60 iÅŸgünü olmalıdır.

Staj sürelerinin deÄŸerlendirilmesinde, resmi kurumlarda staj yapanlar için haftanın 5 günü özel iÅŸletmelerde staj yapanlar için ise haftanın 6 günü kabul edilecektir. Balıkçı gemilerinde yapılan stajlarda haftanın tamamı sayılacaktır.

Sınırlı Vardiya ZabitliÄŸi sınavına girmek isteyen öÄŸrenciler, mezuniyetten sonra Bölüm sekreterliÄŸinden alacakları Denizcilik Staj Defteri ile Gemiadamları YönetmeliÄŸinde belirtilen stajları yapmaları ve onaylanmış staj defterini uygun olarak gemide tamamladıklarını belgelendirmeleri gerekmektedir. 
Staj programı ile birlikte öÄŸrencilerimiz birçok kurum ve ÅŸirkette staj imkanı bulabilmektedir.

Bölümüzün ikili anlaÅŸması olduÄŸu güncel ülke ve üniversitelere KTÜ DeÄŸiÅŸim Programları KordinatörlüÄŸünün yayınlamış olduÄŸu aÅŸağıda linki verilen listeden ulaÅŸabilirsiniz.

Ders Bilgileri

Bölümüzde okutalan derslerin tamamına ve dönemsel dağılımlarına aÅŸağıdaki adres üzerinden ulaÅŸabilirsiniz.

Laboratuvar ve Uygulama

Ìý ÌýAraÅŸtırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öğrencilerimizin eÄŸitim-öğretim sürecinde edindikleri teorik bilgileri pratikte de pekiÅŸtirmelerini saÄŸlayacak disiplinler arası araÅŸtırma ve uygulama imkânları bulunmaktadır.
Ìý

Lisans ve ³¢¾±²õ²¹²Ô²õü²õ³Ùü LaboratuvarlarımızÌý

Biyoloji Laboratuvarı

Mikrobiyoloji Laboratuvarı

Kimya Laboratuvarı

Balık Hastalıkları ve Viroloji Laboratuvarı

Moleküler Biyoloji Laboratuvarı

Su Ürünleri İşleme ve Analiz Laboratuvarı

Genetik Laboratuvarı

Toksikoloji Laboratuvarı

Mikroskop Laboratuvarı

Fiziksel ve Kimyasal Oşinografi Laboratuvarı

Av Araçları Hazırlama Laboratuvarı

Bilgisayar Laboratuvarı

Plankton Kültür Laboratuvarı

Rasyon Hazırlama Laboratuvarı

Ìý

²Ñ±ð³ú³Ü²Ô±ô²¹°ùı³¾Ä±³ú ve İstihdam

Üniversitelerde AKADEMİSYEN (bilim adamı),  AraÅŸtırma Enstitülerinde ´¡¸é´¡½¢°Õ±õ¸é²Ñ´¡CI,  Su Ürünleri İşleme Fabrikalarında ve Su Ürünleri Pazarlayan Ä°ÅŸletmelerde SORUMLU MÜHENDİS ve KALİTE KONTROL GÖREVLİSİ, Su Ürünleri YetiÅŸtiricilik Tesislerinde SORUMLU MÜHENDİS, Balık Yemi Üreten Tesislerde MÜHENDİS, Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Liselerinde ÖÄžRETMEN, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme bakanlığına baÄŸlı birimlerde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinde ve baÄŸlısı kuruluÅŸlarda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve baÄŸlı kuruluÅŸlarda, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ve baÄŸlısı kuruluÅŸlarda, Tarım, AraÅŸ. ve Politika. Genel MüdürlüÄŸü (TAGEM), MÜHENDİS veya UZMAN, Belediyelerde MÜHENDİS, Danışmanlık hizmeti veren birimlerde DANIÅžMAN, Bankalarda kredi vb. danışmanlık iÅŸlerinde DANIÅžMAN/UZMAN, İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI olarak çeÅŸitli alanlarda, Balıkçı gemilerinde ve 500 grostona kadar olan gemilerde KAPTAN veya Gemi adamı, Yat turizmi sektöründe YAT KAPTANI ve YAT İŞLETMENİ olarak, Gümrük MüsteÅŸarlıklarında BOT KAPTANI vasfıyla, Profesyonel akvaryum Åžirketlerinde MÜHENDİS, Gıda ve Su analiz laboratuvarlarında MÜHENDİS olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca YANDAL ve ÇİFT ANADAL yapan öÄŸrencilerimiz YAN DAL ve ÇİFT ANADALyaptığı bölümle ilgili mesleklerde çalışabilirler. Biyoloji Bölümünde ÇİFT ANADAL yapan öÄŸrencilerimiz de onların sahip olduÄŸu Orta ÖÄŸretimdeki Biyoloji alanında ÖÄžRETMENLİK hakkını elde ederler.

Çift Ana Dal ve Yan Dal

 

YANDAL: Not ortalaması 4 üzerinden 2.60 ve üzeri olan Bölümümüz öÄŸrencileri Fakültemizin 'Deniz UlaÅŸtırma  Ä°ÅŸletme MühendisliÄŸi Bölümü'nde YAN DAL yaparak, 'Uzakyol Vardiya ZabitliÄŸi' sınavlarına girme hakkı elde ederler. Bunun dışında öÄŸrenciler Üniversitemizin Fen Fakültesi 'Biyoloji Bölümü', Orman Fakültesi 'Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü' ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 'İşletme Bölümü'nde de YANDAL eÄŸitimi yapabilirler.

ÇİFT ANADAL: Not ortalaması 4 üzerinden 2.80 ve üzeri olan Bölümümüz öÄŸrencileri Üniversitemizin Fen Fakültesi 'Biyoloji Bölümü', Orman Fakültesi 'Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü' nde ÇİFT ANADAL yaparak baÅŸarılı olduklarında aynı zamanda her iki bölümün de diploması ile mezun olabilirler. 

Taban Puanı

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2020

2021

2022

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

20

-

-

20

Ìý

232,32870

20

Ìý

222,42033


Ìý

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için