Ñ©ÀæÊÓÆµ

genelge

Ñ©ÀæÊÓÆµ

4 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25356

µþ²¹ÅŸ²ú²¹°ì²¹²Ôlık Genelgesi 2004/12

Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması

T.C.

B A Åž B A K A N L I K

Personel ve Prensipler Genel MüdürlüÄŸü

Sayı : B.02.0.PPG.0.12-320-1327 23 OCAK 2004

Konu : Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması

GENELGE

2004/12

Bireylerin kamu ile ilgili dilek ve ÅŸikayetleri hakkında idari makamlara baÅŸvuruda bulunmaları ve kendileri veya faaliyet alanlarıyla ilgili konularda bilgi edinme haklarını kullanmaları, eÅŸitlik tarafsızlık ve açıklık ilkeleri temelinde demokratik ve ÅŸeffaf bir yönetimin gereÄŸidir. İdare-birey iliÅŸkisinde hukukun üstünlüÄŸünü, demokratikleÅŸmeyi ve saydamlığı saÄŸlayabilmek için, idari faaliyetlerin yürütülmesi sırasında bireysel hak ve özgürlüklere duyarlı davranılması hukuk devletinin en temel niteliÄŸidir.

Hükümetimiz, devlet ile toplum arasındaki baÄŸların daha güçlü hale getirilmesini ve halkın talep ve beklentilerine azami düzeyde cevap verilmesini esas alan bir politika benimsemiÅŸtir. Acil Eylem Planı'nda da yer alan, “Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde vatandaÅŸ odaklı yaklaşımların benimseneceÄŸi” ilkesi, bu politikamızın temelini oluÅŸturmaktadır.

Bu çerçevede, 3.10.2001 tarihli ve 4709 sayılı Kanunla, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının “Temel hak ve hürriyetlerin korunması” baÅŸlıklı 40'ıncı maddesine eklenen ikinci fıkrayla, Devletin, iÅŸlemlerinde, ilgili kiÅŸilerin hangi kanun yolları ve mercilere baÅŸvuracağını ve sürelerini belirtmek zorunda olduÄŸu, keza “Dilekçe hakkı” baÅŸlıklı 74'üncü maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle de, dilekçe sahiplerine baÅŸvuru sonuçlarının yazılı olarak bildirilmesi hükme baÄŸlanmıştır.

Anayasamızda yapılan bu deÄŸiÅŸikliklere uygulama kabiliyeti kazandırmak üzere, 01.11.1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 02.01.2003 tarihli ve 4778 sayılı Kanunla deÄŸiÅŸtirilen 7'nci maddesinde, yapılmakta olan iÅŸlemin safahatı veya sonucu hakkında, yetkili makamlarca dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verileceÄŸi ve sonucun ayrıca bildirileceÄŸi hükmüne yer verilmiÅŸtir. Ayrıca, 24.4.2004 tarihinde yürürlüÄŸe girecek olan 9.10.2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile de kiÅŸilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına iliÅŸkin esas ve usuller düzenlenmiÅŸtir. Her iki düzenleme de, Avrupa BirliÄŸi Müktesebatının Üstlenilmesine İliÅŸkin Ulusal Programda yer alan insan hakları alanında yasal ve idarî düzenlemelerin yapılması ve uygulamaların iyileÅŸtirilmesi taahhütleri açısından büyük önem ve öncelik taşımaktadır.

Ancak, söz konusu Anayasa ve Kanun hükümlerinin uygulanmasında gerekli hassasiyetin gösterilmediÄŸi, dilekçeyle yapılan baÅŸvurulara idarî makamlar tarafından bazen cevap verilmediÄŸi veya yasal süresinden sonra cevap verildiÄŸi, dolayısıyla dilekçe hakkının etkin ÅŸekilde kullanımının gerçekleÅŸmediÄŸi yolunda ÅŸikayetler bulunmaktadır.

Bu baÄŸlamda, bilgi edinme hakkı ile dilekçe hakkının mevzuatımızda yer alan esas ve usullere uygun olarak etkin kullanılmasını teminen, bakanlıkların merkez ve taÅŸra teÅŸkilatları, valilik, kaymakamlık ve mahalli idareler ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları, hizmet alanlarında aÅŸağıda yazılı kurallara uymakla yükümlüdürler.

1- Dilekçe hakkı, sorulara cevap almak suretiyle bilgi edinmeyi, ÅŸikayette bulunmak suretiyle denetlemeyi, dilek ve öneride bulunmak suretiyle de demokratik katılımı saÄŸlayan siyasal haklardandır. Bu itibarla,

a) Türk vatandaÅŸları ile Türkiye'de ikamet eden yabancılar (karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla) kendileri veya kamuyla ilgili dilek ve ÅŸikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ve yetkili idari makamlara yazı ile baÅŸvurma hakkına sahiptirler. Dilekçe hakkının kullanımı çerçevesinde idareye yapılan her türlü baÅŸvuru aÅŸağıda belirtilen usule uygun olarak cevaplandırılacaktır:

  • Bireylerin ve tüzel kiÅŸilerin baÅŸvuru dilekçelerini alan idari makamlar, dilekçelerin alındığı tarih, kayıt numarası ve konusunu gösteren alındı belgesini düzenleyip, bu alındı belgelerini, herhangi bir ücret talep etmeden, baÅŸvuru sahiplerine vereceklerdir.
  • Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
  • Ancak, bu unsurları ihtiva etmemekle birlikte, baÅŸvurulara olayla ilgili inandırıcı mahiyette bilgi ve belgeler eklenmiÅŸ veya somut nitelikte bilgi, bulgu ya da olaylara dayanılıyor ise, bu hususlar ihbar kabul edilerek idarece iÅŸlem yapılabilir.
  • BaÅŸka bir idari makamın görev alanında kalan baÅŸvurular, ilgili idarî makama iletilecek ve baÅŸvuru sahibine de bilgi verilecektir.
  • Bireylerin ve tüzel kiÅŸilerin, kendileriyle veya kamuyla ilgili, dilekçeyle usulüne uygun bir ÅŸekilde yaptıkları baÅŸvuruların idarece geciktirilmeksizin en kısa sürede cevaplandırılması yasal bir zorunluluktur. Yetkili idarî makam tarafından, bu ÅŸekilde yapılan baÅŸvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan iÅŸlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir. İşlem devam ediyorsa, sonucu hakkında ayrıca bilgi verilecektir.
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen dilekçelerin dilekçe komisyonu ile İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nda incelenerek 60 gün içinde karara baÄŸlanacağı göz önüne alınarak, TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından gönderilen dilekçelerin de ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca en geç otuz gün içerisinde cevaplandırılmasına dikkat edilecektir.

b) Mevcut idari iÅŸlemlerden idari baÅŸvuru yolu açık bulunanların deÄŸiÅŸtirilmesi, kaldırılması veya geri alınmasıyla ilgili baÅŸvurular üzerine, İdari Yargılama Usulü Kanununun (İYUK) ilgili idari makama baÅŸvuru ve cevap süresini düzenleyen 11'inci maddesi hükmü dikkate alınarak aÅŸağıdaki iÅŸlemler yapılacaktır.

  • BaÅŸvuru dilekçesi, idari iÅŸlemleri deÄŸiÅŸtirmeye, kaldırmaya veya geri almaya yetkili olan idari makama en kısa sürede ulaÅŸtırılacaktır.
  • Yetkili idari makam, baÅŸvuru dilekçesinin idareye verilmesini müteakip en kısa sürede gerekli inceleme ve araÅŸtırmayı yapmak suretiyle iÅŸlemin yerindeliÄŸi yanında bütün unsurları bakımından hukukiliÄŸini de deÄŸerlendirerek cevap verecektir.
  • İdari iÅŸlemin deÄŸiÅŸtirilmesi, kaldırılması veya geri alınmasının mümkün olmaması halinde, baÅŸvuru sahibine verilecek cevapta, bu idari iÅŸleme karşı baÅŸvurulabilecek kanun yolları ile baÅŸvuru süreleri de gösterilecektir.

2- Bilgi edinme hakkının kullanılmasına iliÅŸkin esas ve usuller, 24.4.2004 tarihinde yürürlüÄŸe girecek olan 4982 sayılı “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu”nda düzenlenmiÅŸ bulunmaktadır. Bu itibarla,

a) Kamu kurum ve kuruluÅŸları ile kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları, faaliyetlerine iliÅŸkin mezkur Kanun kapsamında bulunan bilgi baÅŸvurularını süratli bir ÅŸekilde sonuçlandırarak Kanunda belirtilen istisnalar dışında her türlü bilgi ve belgeyi baÅŸvuru sahiplerine vereceklerdir.

b) Kurum ve kuruluÅŸlar, baÅŸvuru üzerine, istenilen bilgi ve belgeye eriÅŸimi on beÅŸ iÅŸ günü içinde saÄŸlayacaklardır. İstenilen bilgi ve belgenin; baÅŸvurulan kurum ve kuruluÅŸ içindeki baÅŸka bir birimden saÄŸlanması, baÅŸka bir kurum veya kuruluÅŸun görüÅŸünün alınmasını gerektirmesi ya da baÅŸvuru içeriÄŸinin birden fazla kurum ve kuruluÅŸu ilgilendirmesi hallerinde bilgi ve belgeye eriÅŸim otuz iÅŸ günü içinde saÄŸlanır. Ancak bu sürenin uzaması durumunda, gerekçe baÅŸvuru sahibine yazılı olarak on beÅŸ iÅŸ günlük sürenin bitiminden önce bildirilecektir.

c) KiÅŸinin çalışma hayatını ve mesleki onurunu etkileyecek olanlar hariç, yargı denetimi dışında kalan idarî iÅŸlemler, devlet sırları, ülkenin ekonomik çıkarlarına, istihbarata, idarî veya adlî soruÅŸturmaya, özel hayata dair bilgiler, haberleÅŸmenin gizliliÄŸini ihlal edecek bilgi ve belgeler, ticari sırlar ile Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamındaki hususlar bilgi edinme hakkının istisnasını oluÅŸturur. Keza, tavsiye ve mütalaa talepleri ile yayımlanmış veya kamuya açıklanmış bilgi veya belgeler de bilgi edinme baÅŸvurularına konu edilmeyecektir.

d) Bilgi Edinme Hakkı Kanununun uygulanmasında ihmali, kusuru veya kastı bulunan memurlar ile diÄŸer kamu görevlileri hakkında iÅŸledikleri fiillerle ilgili olarak, genel hükümler çerçevesinde ceza kovuÅŸturmasını gerektiren haller saklı kalmak kaydıyla, tabi oldukları mevzuatta yer alan disiplin cezaları uygulanacaktır.

Ayrıca; dilek ve ÅŸikayetlerini, kamu kurum ve kuruluÅŸlarına gelerek sözlü olarak ileten baÅŸvuru sahipleri, hoÅŸgörü ve güler yüzle karşılanarak kendilerine yardımcı olunacaktır. BaÅŸvuru sahiplerinin talepleri anında incelenerek, sorunlarının mümkün olduÄŸu oranda mahallinde çözümlenmesine özen gösterilecektir.

Bu çerçevede, konuya iliÅŸkin Anayasal ve yasal kurallar ile yukarıda belirtilen usul ve esaslar hakkında tüm personel bilgilendirilecek, personele yönelik eÄŸitim programlarında konuya ayrıntılı olarak yer verilmesi saÄŸlanacak, bilgi edinme ve dilekçe haklarının kullanımı kapsamındaki baÅŸvurulara iliÅŸkin uygulamalar mevzuat dahilinde denetlenecek ve denetimler sonucu belirtilen kurallara uymadıkları saptanan kamu görevlileri hakkında genel hükümlere göre disiplin ve ceza iÅŸlemleri uygulanacaktır.

3071 sayılı “Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun”un uygulanması çerçevesinde yayınlanmış bulunan halkla iliÅŸkiler konulu 22.1.1993 tarihli ve (1993/2) sayılı Genelgenin 2'nci maddesinde “iki ay” olarak belirtilen dilekçenin cevaplandırılmasına iliÅŸkin süre, mevzuatta yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸe istinaden “30 gün” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, vatandaÅŸ baÅŸvuruları konulu 29.12.1994 tarihli ve 20369 sayılı yazı yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu itibarla; “Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun” ile “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu” hükümlerinin gerekleri, bütün kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından yukarıda belirtilen usul ve esaslar doÄŸrultusunda yerine getirilecektir.

Bu genelge yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Recep Tayyip ERDOÄžAN

µþ²¹ÅŸ²ú²¹°ì²¹²Ô