Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İliÅŸkileri Bölümü, iktisat, iÅŸletme, sosyoloji, psikoloji, sosyal politika ve hukuk gibi disiplinler aracılığıyla teorik ve uygulamalı düzeyde çalışma hayatına kapsamlı bir yaklaşım sunmaktadır. Bölümde, çalışma ekonomisi alanında emek piyasalarının iÅŸleyiÅŸi, çalışma sosyolojisi alanında çalışmanın toplumsal etkileri, çalışma psikolojisi alanında ise çalışma hayatında insan davranışının temelleri incelenmektedir. Ayrıca, iÅŸ hukuku dersleriyle bireysel ve toplu iÅŸ uyuÅŸmazlıklarını çözmeye yönelik teorik ve pratik bilgilerin öÄŸrenciler tarafından edinilmesi amaçlanmaktadır. Sosyal güvenlik alanındaki derslerle sosyal güvenlik ile ilgili teorik bilgilerin yanında ilgili mevzuat doÄŸrultusunda sigortalıların sigortalarından doÄŸan hakları ve iÅŸverenlerin yükümlülükleri hakkında bilgiler verilmektedir. Endüstri iliÅŸkileri alanında verilen derslerle iÅŸçi, iÅŸveren ve devlet arasındaki iliÅŸkiler çeÅŸitli boyutlarıyla incelenmektedir.
Bölümümüz nitelikli akademik kadrosu ile çalışma hayatıyla ilgili ulusal ve uluslararası geliÅŸmeleri takip edebilen, çalışma hayatında psikolojik, sosyal ve hukuksal sorunların çözümüne yönelik politika ve öneriler üretebilen, mesleki olarak yetkin, toplumsal deÄŸerlere saygılı ve etik deÄŸerleri benimsemiÅŸ, bilime ve topluma katkı saÄŸlayan, kamu ve özel sektörün deÄŸiÅŸen ihtiyaçlarına cevap verebilen nitelikli mezunlar yetiÅŸtirmek misyonuyla eÄŸitim-öÄŸretimine devam etmektedir.
Bölüm müfredatı, insana ve topluma deÄŸer veren yetkin “Çalışma Ekonomistleri” yetiÅŸtirilmesine odaklanmaktadır. Böylelikle, mezunlarımız daha adil ve insan odaklı bir çalışma hayatının oluÅŸturulmasına katkıda bulunabilecek donanıma sahip olmaktadır.
Bölüm mezunlarımız oldukça geniÅŸ bir çalışma alanına sahiptir. Öncelikle mezunlarımız özel sektörde insan kaynakları departmanları baÅŸta olmak üzere iÅŸçi-iÅŸveren iliÅŸkileriyle ilgili görev ve pozisyonlarda uzman veya yönetici olarak istihdam edilebilirler. Ayrıca, endüstri iliÅŸkileri ve sendikacılık alanında edindiÄŸi bilgi, beceri ve yetkinlikle sendikalarda uzman veya uzman yardımcısı olarak görev alabilirler. Kamu sektöründe ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı baÅŸta olmak üzere ilgili bakanlıklarda çalışma hayatıyla ilgili pozisyonlarda uzman veya uzman yardımcısı olarak görev alabilirler. Buna ek olarak, mezunlarımızın bölümün disiplinler arası yapısı gereÄŸi bankacılık, finans, halkla iliÅŸkiler, satış, pazarlama ve denetim gibi çeÅŸitli sektörlerde kariyer fırsatları bulunmaktadır.