İftar ve Sahurda Ağız Sağlığı İçin Süt Ürünleri Tüketin
Fakültemiz Klinik Bilimler Bölümü Periodontoloji Anabilim Dalı öÄŸretim üyelerinden Dr. ÖÄŸretim Üyesi Burak AlemdaÄŸ, iftar ve sahurda özellikle süt ve süt ürünleriyle beslenmeyi, lifli gıdalar tüketmeyi önerdiklerini söyledi.
AlemdaÄŸ, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, ağız ve diÅŸ saÄŸlığına ramazanda ekstra dikkat edilmesi gerektiÄŸini belirtti. Ramazanın sıvı tüketiminin azaldığı bir dönem olduÄŸunu ifade eden AlemdaÄŸ, "Biz hastalara çoÄŸunlukla bol sıvı tüketmelerini, özellikle iftar sonrasında lifli besinlerle beslenmelerini, C ve D vitamini açısından zengin besinler tüketmelerini, rafine ÅŸeker gruplarından, iÅŸlenmiÅŸ tahıllardan uzak durmaları öneriyoruz." diye konuÅŸtu.
AlemdaÄŸ, bu sayede ağız mikroflorasının kuvvetlendirilmesini ve diÅŸ eti hastalıklarına direnç geliÅŸtirilmesini umduklarını vurguladı. İftardan yarım saat sonra diÅŸ fırçalamayı tavsiye eden AlemdaÄŸ, "Bu da 2 dakikadan az olmayacak, her diÅŸi tek tek fırçalayacak ÅŸekilde olmalı. Üst çenede diÅŸler yukarıdan aÅŸağıya, alt çenede ise aÅŸağıdan yukarı süpürme hareketi olacak ÅŸekilde aÄŸzın her bölgesi tek tek fırçalanmalı." ifadelerini kullandı.
Dil temizliÄŸinin de ekstra önemli olduÄŸuna dikkati çeken AlemdaÄŸ, "Muhakkak dil temizliÄŸi de fırçalarla ya da dil kazıyıcılarla yapılmalı." dedi. AlemdaÄŸ, ramazanda iftarda ve sahurda olmak üzere iki kez diÅŸ fırçalanması gerektiÄŸini dile getirerek, ÅŸunları anlattı: "Gün içerisinde uzun süre sıvı almadan ağız kuruluÄŸuyla baÅŸ baÅŸa kalıyoruz ve bu süreçte hastaların ağız bakımlarına özen göstermeleri gerekiyor. YediÄŸimiz içtiÄŸimiz ÅŸeylerle beraber de bir miktar ağız temizliÄŸi dil hareketleriyle, yanak hareketleriyle olur fakat bu ramazanda sınırlanıyor. DoÄŸal olarak bizim normal zamanlardaki gibi günde iki kere fırçalama yapmamız gerekiyor."
"Bağışıklığı güçlendirecek ÅŸeyleri muhakkak yapmak gerek"
AlemdaÄŸ, iftar ve sahurda ağız ve diÅŸ saÄŸlığı için süt ürünleri tüketiminin önemine iÅŸaret ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Özellikle süt ve süt ürünleri ile beslenmeyi, lifli gıdalar tüketmeyi öneriyoruz çünkü diÅŸ eti hastalıkları sadece diÅŸlerle sınırlı deÄŸil, bağışıklığımız düÅŸtüÄŸünde diÅŸ eti hastalıklarına yatkınlığımız da artıyor. AÄŸzımızda bulunan bakteriler birçok bireyde ortak olarak var fakat insanların bağışıklığı düÅŸtüÄŸü anda bunlar etkilerini göstermeye baÅŸlıyor."
Bağışıklığı güçlendirecek ÅŸeyleri muhakkak yapmak gerektiÄŸini belirten AlemdaÄŸ, "Ramazanda da bunları süt ürünleri olan yoÄŸurt, peynir, kefir gibi ya da lifli gıdalar, vitaminler ve protein gibi dengeli besinlerle desteklemek lazım. Öteki türlü diÅŸ etine olan saldırı artar." diye konuÅŸtu.
Burak AlemdaÄŸ, çay ve kahvenin de mümkün olduÄŸu kadar az tüketilmesini önererek, ÅŸunları kaydetti: "Hastalara sigara kullanmamasını da öneriyoruz ama içen hastaların da azaltması gerekiyor çünkü bunların da ağız kokusu ve ağız kuruluÄŸu yapma ihtimali yüksek. Onun dışında yine hastalarda ağız kokusuna sebep olan ÅŸeylerden biri de beslenmede kullandığımız soÄŸan, sarımsak gibi ağız kokusu yapabilecek gıdalar. Ağız kokusundan ÅŸikâyetimiz varsa bunları da mümkün olduÄŸu kadar azaltmak gerekiyor."
07 Mart 2025