Ñ©ÀæÊÓÆµ

aday öğrenci

Genel Bilgi

Ìý

Ìý

Bölümümüz, 1963 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Temel Bilimler ¹ó²¹°ìü±ô³Ù±ðsi?ne baÄŸlı olarak kurulmuÅŸtur. 1971-1972 EÄŸim ve Öğretim yılında Fizik bölümüne öğrenci alınıncaya kadar diÄŸer fakültelerin fizik dersleri verilmiÅŸ ve 1981 yılına kadar Fizik Lisans ve bir süre de Fizik Mühendislik öğretimi yapılmıştır. 2547 sayılı Yükseköğretim Kurumlar Kanunu ve 30 Mart 1983 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 2809 sayılı kanunla Temel Bilimler ¹ó²¹°ìü±ô³Ù±ðsi adı Fen-Edebiyat ¹ó²¹°ìü±ô³Ù±ðsi olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, 2010 yılından itibaren de Fen ¹ó²¹°ìü±ô³Ù±ðsi?ne baÄŸlı olarak eÄŸitim-öğretim ve araÅŸtırma çalışmalarına devam etmektedir. Fizik Bölümünde Genel Fizik, Atom ve Molekül FiziÄŸi, Katıhal FiziÄŸi, Nükleer Fizik ve Yüksek Enerji/Plazma FiziÄŸi Anabilim dalları vardır ve bu bilim dallarında 13 profesör, 1 doçent, 1 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi doktor ve 4 araÅŸtırma görevlisi çalışmaktadır.

Fizik Bölümünde 2010 yılına kadar kredili sistem uygulanmış, 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Bologna sürecine uyum kapsamında öğrenci iş yükü temelli AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi, ECTS)?ye geçilmiştir. Sekiz yarıyıllık lisans eğitimi sonunda toplam 240 AKTS karşılığı dersleri başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması olan öğrencilere Fizik lisans diploması verilmekte, mezunlarımız akademik yaşamı seçebildikleri gibi, pedagojik formasyon derslerini aldıktan sonra resmi ve özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev yapabilmektedirler. Çeşitli kamu kurumlarında, araştırma-geliştirme merkezlerinde (TÜBİTAK Gebze Marmara Araştırma Merkezi, Ulusal Metroloji Enstitüsü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Teknokentler, vb.), elektronik ve savunma sanayi alanı ile ilgili kuruluşlarda (Aselsan, Roketsan, vb.), tıp merkezlerinde, bilgisayar firmalarında, teknik cihazların satış ve servis şirketlerinde çalışmakta ve gerekli kursları alarak iş güvenliği uzmanı da olabilmektedirler.

Bölümümüzde Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak Fizik Bölümünde Fizik yüksek lisans, Fizik doktora, Yenilenebilir Enerji Kaynakları/Teknolojileri doktora yanında Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı Sağlık Fiziği yüksek lisans programları da yürütülmektedir.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü (Merkez kampüs) içinde yer alan kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl yüzlerce öğrenciyeÌýhizmet vermektedir. Lisans derslerine destek olarak eÄŸitim verilen Fizik-I, Fizik-II, Mekanik, Elektromanyetizma, Optik, Elektronik, Modern Fizik, Nükleer Fizik öğrenci laboratuvarları bulunmaktadır. Bölümümüzde Süperiletkenler FiziÄŸi, Yarıiletkenler FiziÄŸi, Nükleer Fizik, Radyasyon FiziÄŸi, Gama ve X-ışını Spektroskopisi, Parçacık FiziÄŸi ile ilgili alanlarda araÅŸtırmalar yapılmakta olup, Katıhal FiziÄŸi, Atom FiziÄŸi ve Nükleer Fizik, Düşük Sıcaklık FiziÄŸi, İnce Film Kaplama, Radyasyon ve Çevre FiziÄŸi, Sol Jel ve Spektroskopi AraÅŸtırma Laboratuvarları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Sıvı Azot Üretim Ünitesi ile de çeÅŸitli kuruluÅŸlara sıvı azot saÄŸlanmaktadır.

Eğitim Öğretim

Eğitim Amaçlarımız

Kütle çekim, ışık, enerjiÌý gibi temel kavramlardan baÅŸlayıp kuantum fiziÄŸi, katıhal fiziÄŸi, nükleer fizik, atom ve molekül fiziÄŸi, parçacık fiziÄŸi gibi dersler ile kuantum, karanlık enerji, Tanrı parçacığı gibi bilimsel arayışın parlak fikirleriyle ve maglev trenleri, X-ışınları difraksiyonu,Ìýgama spektroskopisi gibi fiziÄŸin çekici uygulamalarının olduÄŸu bir evrene yol alabilirsiniz.

Öğ°ù±ð²Ô³¦¾±±ô±ð°ù¾±³¾¾±³ú
Lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz dahil oldukları ulusal ve uluslarası projeler ile henüz öğrenci iken bilime katkı yapmaya baÅŸlayabilmektedirler. Ayrıca bilimsel bir proje sürecinin nasıl iÅŸlediÄŸini ve bunların çıktılarının sunum, bildiri veÌýyayına nasıl dönüştürüldüğünü bizzat öğrenmektedirler.

Akademisyenlerimiz

Bölümümüzde öğretim elemanları birçok ulusal ve uluslararası bilimsel projelerde yürütücü ve araÅŸtırmacı olarak güncel bilime katkı saÄŸlamaktadırlar. Aynı amaçla kurulmuÅŸ Yılmaz Research Group,ÌýElectromagnetic Guidance and Acceleration Research Group (EMGA),ÌýNucPAp,ÌýGama ve X-Işını Uygulama AraÅŸtırma Grubu (GXARG)ÌýgibiÌýçalışma ve araÅŸtırma grupları mevcuttur.

Anabilim Dallarımız

  • ÌýGenel Fizik
  • ÌýKatıhal FiziÄŸi
  • ÌýAtom ve Molekül FiziÄŸi
  • ÌýNükleerÌýFizik
  • ÌýYüksek Enerji FiziÄŸi

Pedagojik Formasyon

Bölümümüzde pedagojik formasyon eğitimi imkânı, almak isteyen öğrencilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. Pedagojik formasyon, eğitim fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmen olabilmesini sağlayan bir belgedir. Bu sayede öğrencilerimize mezun olduktan sonra çalışabilecekleri bir alan daha açılmaktadır.

Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:

  • 1) Erasmus+ DeÄŸiÅŸim Programı Birimi
  • 2)ÌýFarabi DeÄŸiÅŸim Programı Birimi
  • 3) Mevlana DeÄŸiÅŸim Programı Birimi

olmak üzere 3Ìýfarklı birimÌýyer almaktadır.Ìý DeÄŸiÅŸim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin DeÄŸiÅŸim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.

Ders Bilgileri
Bölümümüzde okutulanÌýlisans derslerine ve içeriklerine ³Ü±ô²¹ÅŸ²¹²ú¾±±ô¾±°ù²õ¾±²Ô¾±³ú.

Laboratuvar ve Uygulama

AraÅŸtırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öÄŸrencilerimizin eÄŸitim-öÄŸretim sürecinde edindikleri teorik bilgileri pratikte de pekiÅŸtirmelerini saÄŸlayacak disiplinler arası araÅŸtırma ve uygulama imkânları bulunmaktadır.
Fizik Bölümümüzde öÄŸrenci laboratuvarları ayrı ders olarak yer aldığı gibi bazı dersler için ders müfredatının içerisinde uygulama olarak verilmektedir. Bölümümüzde öÄŸrencilerimizin ve akademisyenlerimizin çalışmalar yapababileceÄŸi çok sayıda lisans, lisansüstü ve araÅŸtırma laboratuvarlarımız bulunmaktadır. Laboratuvarlarımızı aÅŸağıda görebilirsiniz. 

ÖÄŸrenci Laboratuvarlarımız 

 

  • Mekanik-Elektromanyetizma Laboratuvarı
  • Optik Laboratuvarı
  • Isı ve Termodinamik Laboratuvarı
  • TitreÅŸimler ve Dalgalar Laboratuvarı
  • Modern Fizik Laboratuvarı
  • Nükleer Fizik Laboratuvarı
  • Katıhal FiziÄŸi Laboratuvarı

 

&²Ô²ú²õ±è;´¡°ù²¹ÅŸ³Ùı°ù³¾²¹&²Ô²ú²õ±è;³¢²¹²ú´Ç°ù²¹³Ù³Ü±¹²¹°ù±ô²¹°ùı³¾Ä±³ú

1- Spektroskopi Lab.
2- Çevresel Radyasyon Lab.
3- Atom ve Nükleer Fizik Lab.
 

1- Katıhal Lab.
2-Sol-Jel Lab.
3-İnce-Film Kaplama Lab.
4-DüÅŸük Sıcaklık FiziÄŸi AraÅŸtırma Uygulama Laboratuvarı
5-Elipsometre Odası
 

 

 

Mezunlarımız ve İstihdam

Fizik bölümü mezunlarınınÌýiÅŸ alanları oldukça geniÅŸtir. Akademi dışında kariyer yapmak isteyen mezunlarımız, fizik eÄŸitiminin kendilerine saÄŸladığı analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerinin de yardımıyla bankacılık sektöründen savunma sanayine (ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN) kadar birçok alanda tercih edilebilir niteliklere sahip olmaktadırlar.Ìý

Çift Ana Dal ve Yan Dal

Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları hakkında (baÅŸvuru, kabul ve kayıt koÅŸulları vs.) bilgi sahibi olmak içinÌý³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú.

Ìý

Ìý

Taban Puanı

Fizik Bölümü %100 Türkçe Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2021

2022

2023

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

20

380.40

224,83

20

435.54

264,33

20

389.64

285,25

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için