Ñ©ÀæÊÓÆµ

aday öğrenci

Genel Bilgi

 

 

Tarihçe ve Tanıtım
Trabzon İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (TİTİA) bünyesinde 10 Aralık 1979 tarihinde eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetine baÅŸlayan ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Bölümü, TİTİA'nın İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne (İݵþ¹ó) dönüÅŸtürüldüÄŸü 20 Temmuz 1982 tarihinden itibaren de İݵþ¹ó çatısı altında varlığını devam ettirmektedir. Bölümde yüksek lisans programı 28.02.1984, doktora programı ise 16.11.1988 tarihlerinde baÅŸlamıştır. ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Bölümü altında ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Politikası, İktisadi GeliÅŸme ve Uluslararası ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù, Ä°°ì³Ù¾±²õ²¹³Ù Tarihi ve ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Teorisi anabilim dalları bulunmaktadır.
Anabilim dallarında Mikro ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù, Makro ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù, Uluslararası ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù, ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Politikaları, İktisadi Büyüme ve Kalkınma, Uluslararası Finans, Para Politikası, Dış Ticaret, İktisadi DüÅŸünce Tarihi ve Çevre İktisadı gibi temel alanlarda uzmanlaÅŸan ve araÅŸtırmalar yapan 12 Profesör, 4 Doçent, 5 Dr. ÖÄŸr. Üyesi ve 6 AraÅŸtırma Görevlisi görev yapmaktadır.
Bölümde hem teorik hem de uygulamaya yönelik bilgiler verilmektedir. Bu çerçevede öÄŸrenciler bir yandan iktisat teorilerini öÄŸrenirken, bir yandan da iktisat alanında yaÅŸanan geliÅŸmeleri ve uygulanan politikaları, eleÅŸtirel ve karşılaÅŸtırmalı yaklaşımlarla analiz edebilmektedirler. Bu amaçla matematiksel iktisat, istatistik, ekonometri, mikro iktisat, makro iktisat, oyun kuramı, iktisat tarihi, büyüme, kalkınma, uluslararası iktisat, para teori ve politikası gibi temel dersleri görmektedirler.
Temel derslere ilave olarak, öÄŸrencilerin ilgi alanlarına hitap edebilmek ve disiplinlerarası çalışmayı saÄŸlayabilecek geniÅŸ bir seçmeli ders havuzu da bulunmaktadır. Bu doÄŸrultuda Sürdürülebilir Kalkınma,  Bölgesel ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù, Yenilik İktisadı, Avrupa BirliÄŸi Ekonomisi, Güncel Ekonomi gibi Bölüm Seçmeli Derslerinin yanı sıra Üniversite Seçmeli Havuzundan Bilim Tarihi, Meslek EtiÄŸi, Genel Sosyoloji, KiÅŸisel Verilerin Korunması, Proje Yönetimi, Kariyer Planlaması, Teknoloji Bağımlılığı ve Project Management gibi seçmeli derslere Bölüm Ders Planında yer verilmektedir.
ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Bölümü’nde İşletme, İstatistik ve Bilgisayar, Orman Endüstri MühendisliÄŸi, Maden MühendisliÄŸi gibi dış bölüm öÄŸrencileri Çift Anadal ve Yan Dal yapabilmektedirler. Aynı ÅŸekilde ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Bölümü öÄŸrencileri de Maden MühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi, İşletme, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri,  Tarih ve Sosyoloji gibi dış bölümlerde Çift Anadal ve Yan Dal uygulamalarından yararlanma imkânına sahiptirler.
&°¿³Ü³¾±ô;ÄŸ°ù±ð²Ô³¦¾±±ô±ð°ù¾±³¾¾±³ú, Erasmus + DeÄŸiÅŸim Programları °ì²¹±è²õ²¹³¾Ä±²Ô»å²¹ Erasmus+ ÖÄŸrenci ÖÄŸrenim HareketliliÄŸi ve Erasmus+ ÖÄŸrenci Staj HareketliliÄŸi ile Avrupa ülkelerinde anlaÅŸmalı üniversitelerde öÄŸrenim görme ya da yurtdışında  bir ÅŸirkette ya da herhangi bir ilgili iÅŸyerinde staj yapma olanağı elde etmektedirler. Ayrıca Farabi&²Ô²ú²õ±è;±Ê°ù´Ç²µ°ù²¹³¾±ô²¹°ùı °ì²¹±è²õ²¹³¾Ä±²Ô»å²¹ da yurtiçinde yükseköÄŸretim kurumlarında belirli dönem veya dönemler boyunca eÄŸitim ve öÄŸretim imkanından yararlanılması mümkündür.
Bölümün Fiziki Olanakları
Bölüm, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine ait 13000 m2 alan üzerine kurulu binanın birinci blokunda yer alan 5. katın yarısını ve ikinci blokunun 1. katındaki dersliklerin tamamını; ayrıca diÄŸer bölümlerle birlikte tam donanımlı iki bilgisayar salonunu kullanmaktadır. İnternet baÄŸlantısı bulunan dersliklerin tamamı teknoloji sınıfı olarak tasarlanmıştır.
Mezunların Çalışma Olanakları
Bölümümüzde lisans, yüksek lisans ve doktora programları seviyesinde verilen nitelikli eÄŸitim sayesinde öÄŸrenciler, kaliteli araÅŸtırmalar yürütebilecek ve kamu-özel sektörlerde bilgi üretimine katkı saÄŸlayabilecek donanımla mezun olurlar. Bölüm mezunları, resmi ve özel sektörde mali müÅŸavir, uzman, bankacı, müfettiÅŸ, kontrolör, denetçi ve kaymakam gibi unvanlarla çalışabilecekleri çok geniÅŸ bir çalışma alanına sahiptirler. ÖrneÄŸin Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu, Üniversiteler, Merkez Bankası, İdari Yargı HâkimliÄŸi, Sayıştay ve Bakanlıklar gibi resmi kurumlar ile bankalar, finans kuruluÅŸları, iktisadi teÅŸebbüsler, sigorta ÅŸirketleri ve sermaye piyasaları kuruluÅŸları gibi özel sektör alanlarında çalışabilmektedirler.
İletişim Bilgileri
Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Bölümü, 61080 Trabzon
Tel: +90 462 3772585
Fax: +90 462 3257281
Bölüm E-Posta: iktisat@ktu.edu.tr
ÖÄŸrenci İşleri E-Posta: oidb@ktu.edu.tr

Eğitim Öğretim

Program EÄŸitim Amaçlarımız

Bölümün temel amacı, özel ve kamu sektöründeki çalışma alanları için nitelikli mezunlar yetiÅŸtirmektir. Mezunlarımız erken kariyer dönemlerinde;

PEA-1: EdindiÄŸi eleÅŸtirisel ve analitik düÅŸünme becerileri çerçevesinde bankacılık ve finans sektörü baÅŸta olmak üzere özel sektörde uzman, müfettiÅŸ, denetçi ve kontrolör gibi pozisyonlarda istihdam edilirler.

PEA-2: Kazandığı mesleki yetkinlik ve donanımla, kamu sektöründe uzman, müfettiÅŸ ve kaymakam gibi unvanlarda görev alırlar.

PEA-3: İktisadi konularda ulusal ve uluslararası düzeyde araÅŸtırmalar yapar ve sürekli öÄŸrenme anlayışı çerçevesinde lisansüstü çalışmalar yürütürler.

PEA-4: Mesleki ve etik sorumluluk ilkesiyle, toplumsal kalkınma ve refah düzeyini artırmaya yönelik olarak ekonomik ve sosyal katkılar sunarlar.

PEA-5: Yenilikçi ve giriÅŸimci düÅŸünme becerisiyle farklı sektör ve alanlarda giriÅŸimci sıfatıyla kendi firmalarını kurarlar.

&°¿³Ü³¾±ô;ÄŸ°ù±ð²Ô³¦¾±±ô±ð°ù¾±³¾¾±³ú
Zorlu bir maratonun ardından Türkiye'nin en köklü ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Bölümlerinden birine katılma ayrıcalığına sahip olan kıymetli öÄŸrencilerimizi kutluyoruz . KTÜ Ä°°ì³Ù¾±²õ²¹³Ù Bölümü'nde alacağınız eÄŸitimin sizlere güçlü bir eleÅŸtirel düÅŸünme, analiz becerisi ve mesleki yetkinlik kazandıracağını taahhüt ederiz. Güçlü bir geçmiÅŸe dayanan ve geleceÄŸi kurgulamaya odaklı KTÜ Ä°°ì³Ù¾±²õ²¹³Ù Ailesine hoÅŸ geldiniz. Bölümümüzde lisans, yüksek lisans ve doktora programları seviyesinde verilen nitelikli eÄŸitim sayesinde öÄŸrenciler, kaliteli araÅŸtırmalar yürütebilecek ve kamu-özel sektörlerde bilgi üretimine katkı saÄŸlayabilecek donanımla mezun olurlar. Bölüm mezunları, resmi ve özel sektörde mali müÅŸavir, uzman, bankacı, müfettiÅŸ, kontrolör, denetçi ve kaymakam gibi unvanlarla çalışabilecekleri çok geniÅŸ bir çalışma alanına sahiptirler. ÖrneÄŸin Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu, Üniversiteler, Merkez Bankası, İdari Yargı HâkimliÄŸi, Sayıştay ve Bakanlıklar gibi resmi kurumlar ile bankalar, finans kuruluÅŸları, iktisadi teÅŸebbüsler, sigorta ÅŸirketleri ve sermaye piyasaları kuruluÅŸları gibi özel sektör alanlarında çalışabilmektedirler.

Akademisyenlerimiz
Anabilim dallarında Mikro ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù, Makro ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù, Uluslararası ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù, ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Politikaları, İktisadi Büyüme ve Kalkınma, Uluslararası Finans, Para Politikası, Dış Ticaret, İktisadi DüÅŸünce Tarihi ve Çevre İktisadı gibi temel alanlarda uzmanlaÅŸan ve araÅŸtırmalar yapan 12 Profesör, 4 Doçent, 5 Dr. ÖÄŸr. Üyesi ve 6 AraÅŸtırma Görevlisi görev yapmaktadır.

Anabilim Dallarımız

  •  Ä°°ì³Ù¾±²õ²¹³Ù Politikası
  •  Ä°°ì³Ù¾±²õ²¹³Ù Teorisi
  •  Ä°ktisadi GeliÅŸme ve Uluslararası ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù
  •  Ä°°ì³Ù¾±²õ²¹³Ù Tarihi

Staj Programı

Karadeniz Teknik Üniversitesi öÄŸrencilerinin staj yaptıkları süre boyunca İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Primleri ve GSS primleri SaÄŸlık Kültür ve Spor Daire BaÅŸkanlığı tarafından yapılmaktadır. Sigorta iÅŸlemlerinin baÅŸlatılabilmesi için staj evraklarının staj baÅŸlama tarihinden  20 gün öncesine kadar KTÜ BYS (Bilgi Yönetim Sistemi) Staj Modülüne yüklenmesi gerekmektedir. Staj baÅŸvuruları ve stajla ilgili diÄŸer tüm süreçler KTÜ BYS Staj Yönetim Sistemi üzerinden on-line olarak yürütülmektedir.

Sigorta giriÅŸinizin üniversite tarafından yapıldığına dair staj yaptığınız kurum sizden 4a SGK İşe GiriÅŸ Bildirgesini (sigorta giriÅŸ belgesi) isteyecektir. Bu belge e-Devlet üzerinden temin edilebilir.

Stajla ilgili diÄŸer hususlar için KTÜ Uygulamalı EÄŸitimler Ana Yönergesini, ayrıca Fakülte ve Bölümünüzün Staj Yönergelerini incelemeniz faydalı olacaktır.

Değişim Programları
Üniversitemizde öÄŸrenci deÄŸiÅŸim programları Dış İliÅŸkiler Ofisi DeÄŸiÅŸim Programları KoordinatörlüÄŸü tarafından yürütülür. DeÄŸiÅŸim programları öÄŸrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eÄŸitim alma ve staj yapma olanağı saÄŸlar. DeÄŸiÅŸim Programları KoordinatörlüÄŸü bünyesinde:

  • 1) Erasmus+ DeÄŸiÅŸim Programı Birimi
  • 2) Farabi DeÄŸiÅŸim Programı Birimi
  • 3) Mevlana DeÄŸiÅŸim Programı Birimi

olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır.  DeÄŸiÅŸim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin DeÄŸiÅŸim Programları KoordinatörlüÄŸü sayfasına bakabilirsiniz.

Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için ³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú.

 

Laboratuvar ve Uygulama

Bilgisayar Laboratuvarları
Fakültemiz bünyesinde 'european computer' uluslararası yeterlilik sertifikasi olan iki adet bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Laboratuvarlarımız yeni teknoloji ile 82 bilgisayar tam kapasite hizmet sunmaktadır.

Mezunlarımız ve İstihdam

Bölümümüzde lisans, yüksek lisans ve doktora programları seviyesinde verilen nitelikli eÄŸitim sayesinde öÄŸrenciler, kaliteli araÅŸtırmalar yürütebilecek ve kamu-özel sektörlerde bilgi üretimine katkı saÄŸlayabilecek donanımla mezun olurlar. Bölüm mezunları, resmi ve özel sektörde mali müÅŸavir, uzman, bankacı, müfettiÅŸ, kontrolör, denetçi ve kaymakam gibi unvanlarla çalışabilecekleri çok geniÅŸ bir çalışma alanına sahiptirler. ÖrneÄŸin Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu, Üniversiteler, Merkez Bankası, İdari Yargı HâkimliÄŸi, Sayıştay ve Bakanlıklar gibi resmi kurumlar ile bankalar, finans kuruluÅŸları, iktisadi teÅŸebbüsler, sigorta ÅŸirketleri ve sermaye piyasaları kuruluÅŸları gibi özel sektör alanlarında çalışabilmektedirler.

 

 

 

 

 



 

 

 

   

 

 

 

 

 

Çift Ana Dal ve Yan Dal

Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları hakkında (baÅŸvuru, kabul ve kayıt koÅŸulları vs. bilgi sahibi olmak için&²Ô²ú²õ±è;³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú

 

Taban Puanı

ݰì³Ù¾±²õ²¹³Ù Bölümü Yıllar İtibarı ile Merkezi YerleÅŸtirme Kontenjan ve Taban Puanları

2021

2022

2023

Kontenjan

Başarı Sırası

Taban Puanı

Kontenjan

Başarı Sırası

Taban Puanı

Kontenjan

Başarı Sırası

Taban Puanı

123

526.821

223,61015

123

829.523

253,96700

123

800.367

257,36186

 

 

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için