Nisan
Üniversitemizden Lisans Öğrenci Projelerine Destek
İşletme Bölümü
KTÜ'nün lisans düzeyinde eÄŸitim verilen birimlerinde örgün öÄŸretim programlarına kayıtlı, baÅŸarılı ve proje çalışmalarına ilgi duyan öÄŸrencilerinin AR-GE kültürlerinin oluÅŸturulması, araÅŸtırma faaliyetlerine özendirilmesi ve araÅŸtırma yapmaya teÅŸvik edilmesi amacıyla oluÅŸturulmuÅŸ proje desteÄŸi türüdür.
µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü koÅŸulları
Bu projeye normal öÄŸretim süresinin yarısını tamamlamış lisans öÄŸrencilerinin danışmanları baÅŸvurabilir.
1. Lisans ÖÄŸrenci Projesi’ne baÅŸvurabilmek için ayrıca aÅŸağıda verilen koÅŸullardan en az birinin saÄŸlanması gerekmektedir.
a) ÖÄŸrencilerin baÅŸvuru tarihi itibariyle bir ay önce alınmış transkriptteki akademik ortalamasının en az 3.00 olması
b) Proje bütçesinin %25’inin anlaÅŸma yapılacak sanayi veya ticari kuruluÅŸ tarafından karşılanacağına dair yazılı taahhüt verilmesi koÅŸuluyla, baÅŸvuru tarihi itibariyle bir ay önce alınmış transkriptteki akademik ortalamasının en az 2.5 olması
c) ÖÄŸrencilerin baÅŸvuru tarihi itibariyle bir ay önce alınmış transkriptteki akademik ortalamasının 2.5 altında olması durumunda, TÜBİTAK 2209 A-Üniversite ÖÄŸrencileri Yurt İçi ´¡°ù²¹ÅŸ³Ùı°ù³¾²¹ Projeleri Destek Programı ve 2209 B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı projelerine sadece baÅŸvuru yapılmış olması durumunda bu projeye baÅŸvurulabilir.
d) Ulusal çapta teknoloji yarışmaları ve festivallerine baÅŸvuruda bulunmak.
2. Bu proje türüne öÄŸrenci bitirme tez projesi kapsamında da baÅŸvurulabilir.
3. Proje yürütücüsü son 10 yıl içerisinde almış olduÄŸu BAP proje desteklerinden ürettiÄŸi yayınları AVESIS sistemine iÅŸlemiÅŸ ve çıktılarını aynı sistemine yüklemiÅŸ olması gerekir.
4. Herhangi bir kurum tarafından desteklenen projeler BAP birimine sunulamaz
5. Projenin araştırma projesi niteliğinde olması beklenir.
Projelerde yer alan yürütücü ve araÅŸtırmacıların tamamı proje ekibini oluÅŸturur. ÖÄŸretim elemanlarının projelerde yürütücü olabilmesi için doktora, tıpta/diÅŸ hekimliÄŸinde/eczacılıkta uzmanlık, sanatta yeterlik unvanlarını almış olmaları “YükseköÄŸretim Kurumları Bilimsel ´¡°ù²¹ÅŸ³Ùı°ù³¾²¹ Projeleri Hakkındaki Yönetmelik” gereÄŸince zorunludur. Sadece KTÜ mensupları proje yürütücüsü olabilir.
µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü koÅŸulları saÄŸlayan lisans öÄŸrencileri bu projelerde araÅŸtırmacı olarak yer alabilir. Bu projede sözleÅŸmeli personel ve bursiyer çalıştırılamaz.
ÖÄŸretim üyelerinin aynı anda yürütebileceÄŸi öÄŸrenci projesi sayısı üç adet ile sınırlıdır. Bu proje türünde belirtilen koÅŸulları saÄŸlamak ÅŸartıyla sadece lisans öÄŸrencileri araÅŸtırmacı olabilir. Bir öÄŸrenci bir kez ve sadece bir öÄŸrenci projesinde görev alabilir.
Proje süresi en az üç en fazla 12 ay olup bu projelere ek süre verilmez. Proje iÅŸleyiÅŸinin yasal süreler içinde tamamlanmasını engelleyecek ÅŸekilde ortaya çıkan, proje yürütücüsünün veya araÅŸtırmacıların hastalığı, doÄŸal afet, materyal temininde sıkıntı yaÅŸanması ve benzeri gibi komisyonca uygun görülecek mazeretler sonucunda proje yürütücüsünün baÅŸvurusu ve komisyon kararı doÄŸrultusunda proje askıya alınabilir.
1. Proje destek tutarı her koÅŸul için sabit olup 10.000TL ile sınırlıdır.
2. Arazi/saha yolluk giderleri ile sadece öÄŸrencilerin kongre/sempozyum katılım ve yolluk giderleri karşılanır.
3. Bu projelere ek bütçe verilmez. Ancak projenin sunulduÄŸu tarihten sonra meydana gelecek yüksek döviz kuru artışlarından dolayı ek bütçe talep edilebilir. Yapılacak gerekçeli ek bütçe taleplerinde bu kur artışları belgelendirilmelidir.
Proje baÅŸvuruları, herhangi bir takvime baÄŸlı kalmaksızın internet üzerinden proje otomasyon sistemi (KTÜ, BAPSİS; ) kullanılarak yapılır. Proje baÅŸvurusu yapmak için, proje yürütücülerinin ve proje ekibinde yer alan öÄŸretim elemanlarının, Karadeniz Teknik Üniversitesi Akademik Veri Yönetim Sistemindeki (AVES; ) bilgilerini güncellemiÅŸ olmaları ve daha önce almış oldukları proje desteklerinden yaptıkları yayınları AVES sistemine iÅŸlemiÅŸ olmaları ÅŸarttır. Üniversitemiz öÄŸretim elemanlarının, BAP Proje Otomasyon Sistemi kullanıcı adı ve ÅŸifre bilgisi, Akademik Veri Yönetim Sistemi için kullanılan bilgilerle aynıdır. Kullanıcı bilgilerini bilmeyen öÄŸretim elemanları, öncelikle personel otomasyon sistemindeki kadro ve akademik unvanlarının yanı sıra, telefon, aktif kullandıkları kurumsal (@ktu.edu.tr uzantılı) e-posta adresi bilgilerinin tam ve güncel olduÄŸunu teyit etmeleri gerekmektedir. Kurumsal e-posta adres ve ÅŸifre bilgisi sorunları için Bilgi İşlem Daire BaÅŸkanlığı’na baÅŸvurulabilir.
Yürütücülerin aÅŸağıdaki belgeleri proje baÅŸvurusu sırasında otomasyona yüklemesi zorunludur;
1. Proje µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü Formu: BAPSİS otomasyon sisteminde (´¡°ù²¹ÅŸ³Ùı°ù³¾²¹cı sayfasından) “Gerekli Belgeler” sekmesinden temin edilecek formlar doldurularak proje yürütücüsü tarafından imzalanmış olmalıdır.
2. Onaylı öÄŸrenci transkripti: µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü tarihi itibariyle bir ay önce alınmış transkript
3. Taahhütname: Proje bütçesinin %25’inin sanayi veya ticari kuruluÅŸ tarafından yazılı olarak taahhüt ettiÄŸini gösteren belge
4. TÜBݰմ¡°&°ù²õ±ç³Ü´Ç;²¹ Proje µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü Belgesi: TÜBİTAK 2209 A-Üniversite ÖÄŸrencileri Yurt İçi ´¡°ù²¹ÅŸ³Ùı°ù³¾²¹ Projeleri Destek Programı ve TÜBİTAK 2209 B-Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı projelerine baÅŸvuru yapıldığına dair belge
5. Etik Kurul ݳú¾±²Ô Belgesi: Yapılacak baÅŸvurularda, çalışma gereÄŸince etik kurul izin belgelerinin alınması gerekiyor ise önceden bunun temin edilmesi gerekmektedir.
6. Proforma Fatura veya Teklif ²Ñ±ð°ì³Ù³Ü±è±ô²¹°ùı: Projenin baÅŸvuru aÅŸamasında, satın alınması planlanan cihaz ve sarf malzemelerin proforma faturalarının/fiyat tekliflerinin alınmış olması gerekir. µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü sırasında, bu proformaların proje otomasyon sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Belgelerin “Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilimsel ´¡°ù²¹ÅŸ³Ùı°ù³¾²¹ Projeleri Koordinasyon Birimi”ne hitaben düzenlenmiÅŸ ve firma tarafından kaÅŸelenmiÅŸ, imzalanmış olması gerekmektedir.
4. Teknik ½¢²¹°ù³Ù²Ô²¹³¾±ð: Proje baÅŸvurusunda satın alınma iÅŸlemi yapılacak olan alet, cihaz, sarf malzemeleri ve hizmet alımı için alınacak alet, cihaz, malzeme ve hizmetin vasıflarını detaylandırılmış olarak ortaya koyan teknik ÅŸartnamelerin hazırlanıp (Åžartnameler bir markaya göre hazırlanamaz) sisteme yüklenmiÅŸ olması gerekmektedir. Seyahat dışındaki tüm harcama kalemleri için teknik ÅŸartname bulunması zorunludur.