Ñ©ÀæÊÓÆµ

sıkça sorulan sorular

DERSLERE YAZILIM

  1. Akademik takvimde belirtilen hafta içerisinde ders yazılımı yapamadım. Ne yapabilirim? Yarıyıl baÅŸlangıç tarihinden itibaren bir aylık süre içinde ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına dilekçe ile baÅŸvuru yaparak kayıt yaptırabilirsiniz. Bu süre geçtikten sonra baÅŸvuru kabul edilemez.
  2. Dönem baÅŸladığında ders kaydımı eksik yaptığımı fark ettim. Ne yapmalıyım? Yarıyıl baÅŸlangıç tarihinden itibaren bir aylık süre içinde ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına dilekçe ile baÅŸvuru yaparak kayıt yaptırabilirsiniz. Bu süre geçtikten sonra baÅŸvuru kabul edilemez.
  3. İnteraktif derse yazılım ile ilgili sorun yaşıyorum. Nereye baÅŸvurmam gerekli? ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına baÅŸvuru yapabilirsiniz. /oidb-iletisim
  4. Ders kaydı yaparken almayı istediÄŸim seçmeli ders görünmüyor. Ne yapabilirim? Seçmeli derslerde kontenjan uygulaması vardır. Kontenjanı dolan dersi alamazsınız. Alacak seçmeli ders seçmekte sorun yaşıyorsanız bölüm sekreterliÄŸine baÅŸvurunuz. /iibf-iletisim
  5. Güz (bahar) yarıyılında almayı unuttuÄŸum seçmeli ders yerine bahar (güz) yarıyılında baÅŸka bir seçmeli ders alabilir miyim? Hayır alamazsınız. ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾-öÄŸretim planında belirtilen sadece o yarıyıla ait dersleri alabilirsiniz.
  6. 4. yılımın sonunda 1 seçmeli/zorunlu dersi almadığımın farkına vardım. Ne yapabilirim? Eksik almış olduÄŸunuz dersi, dersin açılmış olduÄŸu ilk dönemde almanız gerekir. Bu durum döneminizin uzamasına yol açabilecektir. Bu sorunla karşılaÅŸmamak adına, bölüm web sayfanızdaki Ders Planını veya Ders KataloÄŸu / AKTS Ders Bilgi Paketi sayfasını inceleyerek almanız gereken ders sayısı ile transkriptinizde almış olduÄŸunuz dersleri her dönem başında karşılaÅŸtırarak kontrol etmelisiniz.
  7. Bir yarıyılda kaç tane seçmeli ders almam gerektiÄŸini nereden öÄŸrenebilirim? Bölüm web sayfanızdaki Ders Planı veya Ders KataloÄŸu / AKTS Ders Bilgi Paketi sayfasından öÄŸrenebilirsiniz. /katalog-aktslisans
  8. 2. sınıfın sonunda (4.yarıyıl) genel ağırlıklı not ortalamam 1,80’in altında kaldı, 3. sınıfın (5.yarıyıl) derslerini alabilir miyim? Hayır alamazsınız. Genel ağırlıklı not ortalamanız 1,80’i aÅŸana kadar 3. sınıftan ders alamazsınız. 4. yarıyıldan sonra bir kez 1,80 genel ağırlıklı not ortalaması tutturmanız durumunda daha kilit sorununu yaÅŸamayacaksınızdır.
  9. İnternetten ders kaydı yaparken seçmeli derslerin yanında zorunlu derslere de yazılım yapmak zorunda mıyım? Seçmeli ve zorunlu bütün derslere kayıt yapmak zorundasınız.
  10. 1. sınıfta ders kaydımı kendim mi yapacağım? 1.yarıyılda ders kaydı öÄŸrenci iÅŸleri tarafından yapılır. Fakat 2. yarıyıldan itibaren (2.yarıyıl dahil) ders kaydı öÄŸrenci tarafından yapılır.
  11. Bir dönem içerisinde toplam kaç saat ders alabilirim? 40 saat. Fakat azami öÄŸrenim sürelerinin son yılında (7 yıl) bulunanlar ile tüm dersleri aldığında o yarıyılın sonunda mezun olabilecek öÄŸrenciler bu sınırlamadan muaftır.

DERSLERİN YÜRÜTÜLMESİ

  1. Üst sınıftan ders alabilir miyim? Üst sınıftan ders alma uygulaması Üniversitemizde yoktur.
  1. SaÄŸlık sorunum nedeniyle saÄŸlık kuruluÅŸundan rapor aldım. Raporlu olduÄŸum sürede derslere devam etmiÅŸ sayılır mıyım? SaÄŸlık raporu devamdan sayılmamaktadır.
  2. 4 yıl boyunca göreceÄŸim dersleri nereden öÄŸrenebilirim? Bölüm web sayfanızdaki Ders Planı veya Ders KataloÄŸu / AKTS Ders Bilgi Paketi sayfasından öÄŸrenebilirsiniz. /katalog-aktslisans
  3. Bitirme tezini hangi dönem alabilirim? 4. sınıfın güz veya bahar yarıyılında alabilirsiniz.
    1. Alttan aldığım ders ile kendi sınıfıma ait dersin saatleri ders programında çakıştı. Ne yapabilirim? Alttan alınan derslerde çakışma olabilir. İlgili öÄŸretim üyesinin izin vermesi ÅŸartıyla aynı öÄŸretim üyesinin varsa alternatif ders gruplarına katılabilirsiniz. Bu konuyla ilgili olarak öÄŸretim üyelerine baÅŸvurabilirsiniz.
  4. Uzaktan eÄŸitim sisteminde derslere katılamıyorum. Ne yapmam gerekli? Öncelikle KTÜ, uzaktan eÄŸitim merkezi sayfasındaki eÄŸitim videolarını izleyiniz. Sorununuz çözülemiyorsa bölümünüzün UZEM koordinatörüne baÅŸvurunuz.
  5. Bazı dersler uzaktan eÄŸitim aracılığıyla bazıları ise yüz yüze yürütülüyor. Her iki sistemde de derslere devam zorunluluÄŸu var mı? Her iki sistemde de devam ÅŸartı bulunmaktadır. Fakat KTÜ Senatosunun 14.09.2021 tarih ve 323 sayılı kararınca salgın dönemine özel olarak, 2021-22 ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾-ÖÄŸretim yılında uygulama içeren derler hariç olmak üzere, derslerin sınavlarına giren öÄŸrencilerin devam ÅŸartını yerine getirdiÄŸi kabul edilmektedir. Bu durum sadece 2021-2022 eÄŸitim-öÄŸretim yılına aittir.
  6. Üniversitemizde yaz okulu uygulaması var mıdır? BaÅŸka üniversitelerin yaz okullarından ders alabilir miyim? Üniversitemizde yaz okulu uygulaması yoktur. BaÅŸka üniversitelerin yaz okullarına da katılım söz konusu deÄŸildir. Üniversitemizde sadece bütünleme sınavı uygulaması bulunmaktadır.
  7. Ders muafiyeti nasıl yapabilirim? ÖÄŸrencilerin baÅŸka üniversiteler ile bölümlerde aldıkları ve baÅŸardıkları derslerin muafiyeti (son beÅŸ yıl içinde alınan) ile ilgili baÅŸvuruları, istenilen belgelerle birlikte akademik takviminde belirtilen süreler içerisinde ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına yapılır. BaÅŸvurular, Bölüm Uyum Komisyonu ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara baÄŸlanır.

SINAVLAR

  1. Vize sınavına sağlık vb. sorunum nedeniyle katılamadım. Ne yapabilirim?

Geçerli mazeretiniz ile birlikte bölüm baÅŸkanlığına baÅŸvuru yapabilirsiniz. Mazeretinizi belgelemek zorundasınızdır. SaÄŸlık sorununuz için, Üniversitenin saÄŸlık kuruluÅŸlarından veya diÄŸer saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarından (Aile saÄŸlığı merkezi dahil) alınmış raporla birlikte, mazeretin bitiÅŸ tarihini izleyen yedi gün içerisinde bölüm baÅŸkanlığına baÅŸvurmanız gerekir. Bu sürenin dışında yapılan baÅŸvurular iÅŸleme koyulmaz.

  1. Final, bütünleme, mezuniyet ve ek sınavlara mazeretim (saÄŸlık vb.) nedeniyle katılamadım. Ne yapabilirim?

Burada sayılan sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.

  1. Kaç dersten mezuniyet sınavına girebilirim?

2012-2013 ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾-ÖÄŸretim yılından önce Üniversitemize kayıt olan öÄŸrenciler 3 dersten, sonrasında kayıt olanlar ise 1 dersten mezuniyet sınavına girebilirler.

  1. BaÅŸarısız olduÄŸum bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir miyim?

Evet. Bütünleme sınavına girebilmenin koÅŸulu; yarıyıl sonu sınavına girebilme ÅŸartlarını yerine getirmiÅŸ olmaktır.

  1. Final sınavında geçtiÄŸim dersten bütünleme sınavına girebilir miyim?

Evet girebilirsiniz. Yarıyıl sonu sınavlarında baÅŸarılı olunan dersin (DC harf notu hariç) bütünlenme sınavına girebilmek için ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına dilekçe ile baÅŸvurmanız gerekmektedir.

  1. Sınavdan beklediğim notu alamadım. Ne yapabilirim?

İlgili sınavın notunun ilanını takip eden üç iÅŸ günü içinde bölüm baÅŸkanlığınıza baÅŸvuru yapabilirsiniz. Form için: /iibf-formlar

  1. Final sınavına giremedim. Bütünleme sınavına girebilir miyim?

Evet, girebilirsiniz.

  1. Sınav salonuna cep telefonu ile girebilir miyim?

Hayır giremezsiniz. Cep telefonu ile sınav salonuna girdiÄŸi tespit edilen öÄŸrencinin sınavı geçersiz kabul edilir ve o sınavdan sıfır not almış sayılır; ayrıca hakkında disiplin soruÅŸturması açılır.

  1. Fakültemde yapılan sınavlar ile benim özel olarak girmiÅŸ olduÄŸum sınavlar (AÖF, ALES, vb.) çakıştı. Ne yapabilirim?

Sadece vize sınavı için olmak üzere, bölüm baÅŸkanlığınıza özel sınavınıza ait giriÅŸ belgenizle baÅŸvuru yaparak mazeret sınav hakkı talep edebilirsiniz. Form için: /iibf-formlar

  1. Sınav kurallarına nereden ulaşabilirim?

Fakülte web sayfasından ulaÅŸabilirsiniz. /dosyalar/iibf_526dc.pdf

  1. Daha önce hiç almadığım dersten mezuniyet sınavına girebilir miyim?

Hayır giremezsiniz.

  1. Sınava girebilmek için yanımda hangi belgeyi getirmem gerekmektedir?
    • Geçerli öÄŸrenci kimlik kartı (içinde bulunulan akademik yıl için düzenlenmiÅŸ) veya,
    • ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığından alınan fotoÄŸraflı öÄŸrenci belgesi veya,
    • E-devletten alınan öÄŸrenci belgesi (bu belgenin yanında muhakkak nüfus kimlik kartı veya sürücü belgesi ya da pasaport ibraz etmek zorunludur).
  2. Sınavımın olduÄŸu gün saÄŸlık raporu aldım. Raporlu olduÄŸum gün(ler) diÄŸer derslerimin sınava girebilir miyim?

Hayır giremezsiniz. Raporlu olduÄŸu halde sınavlara giren öÄŸrencinin sınavı deÄŸerlendirilmez, o sınavdan sıfır not almış sayılır.

  1. Sınavlarıma nerede gireceğim?

Sınav salonunuz, sınav saatinden 15 dakika önce öÄŸrenci kantini ile öÄŸrenci giriÅŸi zemin katında bulunan ekranlardan ilan edilmektedir. Ayrıca sınıf kapılarında asılan listelerdeki sıra numarasında oturmanız gerekmektedir.

STAJ, DİKEY-YATAY GEÇİŞ, DEĞİŞİM PROGRAMLARI

  1. İsteğe bağlı staj yapmak istiyorum. Ne yapmam gerekli?
    • T.C. CumhurbaÅŸkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Kariyer Kapısı üzerinden baÅŸvuru yapabilirsiniz.
    • Kendiniz staj yeri bularak BYS üzerinden baÅŸvuru yapabilirsiniz. (Bu durumda sigorta ödemeleri için önce SaÄŸlık Kültür ve Spor Daire BaÅŸkanlığı’ndan bilgi alınız)
    • Ayrıca Staj hakkında bilgilendirme için KTÜ Kariyer Merkezi sayfasını (/kariyer) inceleyebilir veya merkeze bizzat baÅŸvuru yapabilirsiniz. (Hukuk Fakültesi 4. Kat)
  2. Lisans eğitimim sırasında yurt dışı deneyimi yaşamak istiyorum. Ne yapabilirim?

 Karadeniz Teknik Üniversitesi DeÄŸiÅŸim Programları KoordinatörlüÄŸü sayfasını inceleyebilirsiniz (/ofinaf) veya öÄŸrenci görüÅŸme saatlerinde ilgili birime baÅŸvurabilirsiniz. (Fen Fakültesi GiriÅŸ Katı).

  1. Nasıl ve zaman yatay geçiÅŸ yapabilirim? Åžartları nelerdir?

Akademik takvimde belirtilen süre içerisinden baÅŸvuru yapmanız gerekmektedir. BaÅŸvuru ÅŸartları için Karadeniz Teknik Üniversitesi Yatay GeçiÅŸ Yönergesini ve ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı sayfasını inceleyebilirsiniz.

  1. Dikey geçiÅŸle Fakülteye geldim. Kaçıncı sınıftan baÅŸlayacağım?

Bölüm uyum komisyonlarınca kararlaÅŸtırılan ve muafiyet hakkı tanınan derslere göre öÄŸrencilerin baÅŸlayacağı sınıf belirlenmektedir.

  1. Çift Anadal - Yan dal yapmak istiyorum? Ne yapmam gerekli?

Fakültemizde İktisat ve İşletme Bölümlerinde çift anadal ve yan dal programları mevcuttur. DiÄŸer bölümlerde okuyan öÄŸrenciler, bu iki bölümde çift anadal veya yan dal yapmak için akademik takvimde belirtilen süre içerisinde baÅŸvuru yapabilirler.

  1. Onaylı ders içeriklerini nereden temin edebilirim?

Bölüm web sayfasından temin edebilirsiniz.

 

´¡°­´¡¶Ù·¡²Ñݰ­ DANIÅžMANLIK

  1. Akademik danışmanımı nereden öÄŸrenebilirim?

BYS sayfanızdan görüntüleyebilirsiniz.

  1. Akademik danışmanıma hangi konularda başvurabilirim?

Ders seçme ve derse kayıt (yeni kayıt, kayıt yenileme) iÅŸlemleri, deÄŸiÅŸim programları ve staj olanakları, kariyer planlama konusunda rehberlik ve yönlendirme konularında danışmanınıza baÅŸvuru yapabilirsiniz.

  1. Akademik danışmanıma veya diğer hocalarıma nasıl ulaşabilirim?

ÖÄŸretim üyelerinin çalışma odalarının kapısındaki görüÅŸme saatlerinde kendilerini ziyaret edebilir veya e-posta adreslerinden ulaÅŸabilirsiniz.

¶ÙİĞ·¡¸é

  1. Kampus kartımı nereden alabilirim?

Kampüs kartı için linkinden baÅŸvuru yapmanız gerekmektedir. TC kimlik numaranız ve BYS ÅŸifreniz ile giriÅŸ yapabilirsiniz.

  1. Lisans eğitimim sırasında almış olduğum disiplin cezası gelecekte işe girmemde bana engel olur mu?

Kamu sektöründe girecek olduÄŸunuz mesleklerde almış olduÄŸunuz disiplin cezası dikkate alınmaktadır. Bazı özel sektör iÅŸletmeleri de disiplin bilgisini talep edebilmektedir.

  1. Engelli öÄŸrenciyim. Derslerde veya sınavlarda bana yardımcı olacak bir personel bulunmakta mıdır?

Engelli öÄŸrenciler için görevli bir personel bulunmaktadır. Bu personel sizin Fakültedeki irtibat noktanızdır. Derslere ulaşım konusunda size yardımcı olacaktır. Talep edilmesi halinde sınavlarda özel puntolu sınav kağıdı, okuyucu ve iÅŸaretleyici gözetmen ataması yapılmaktadır.

  1. Kaydımı dondurmak istiyorum. Ne yapabilirim?

·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾-öÄŸretim yarıyılı baÅŸlangıç tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde bir dilekçe ile baÅŸvurmanız ve baÅŸvurunuzun dayandığı mazeretinizi kanıtlamanız gereklidir. Askerlik, saÄŸlık kurulu raporu ve doÄŸal afet mazeretlerinde baÅŸvuru süresi için kısıtlama uygulanmaz. Kanıtlayıcı belgenin resmi/özel bir kurum tarafından düzenlenmiÅŸ olması gerekmektedir.

  1. Akademik takvime nereden ulaÅŸabilirim?

KTÜ ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı web sayfasından ulaÅŸabilirsiniz. /oidb-akademiktakvim

  1. KatılabileceÄŸim öÄŸrenci kulüplerini nereden öÄŸrenebilirim?

KTÜ bünyesindeki bütün öÄŸrenci kulüplerine SaÄŸlık Kültür ve Spor Daire BaÅŸkanlığı web sayfasından ulaÅŸabilirsiniz. /sks-ogrencikulupleri

Fakültemiz bünyesindeki kulüpleri görmek için Fakülte web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. /iibf-ogrencikulupleri

  1. ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾-öÄŸretimle ilgili yönetmelik ve diÄŸer yasal mevzuatlara nereden ulaÅŸabilirim? ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı sayfasından ulaÅŸabilirsiniz. /ktu-ogrenci
  2. Okulumu bitiremedim, ön lisans diploması alabilir miyim?

İlk dört yarıyıldaki bütün derslerinden baÅŸarılı olan ve bu derslerinin ağırlıklı not ortalaması 2,00 olan öÄŸrencilere, programdan ayrılmak istemesi halinde önlisans diploması verilir.

  1. Üniversite ile iliÅŸiÄŸimi nasıl kesebilirim?

linkinde bulunan iliÅŸik kesme kısmından yapabilirsiniz. İliÅŸik kesme iÅŸlemi ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı tarafından onaylandıktan sonra tamamlanacaktır.

  1. Bağıl not sisteminin nasıl uygulandığına nereden ulaşabilirim?

Karadeniz Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarında BaÅŸarı Notunun DeÄŸerlendirilmesine Dair Senato Tarafından Belirlenen Usul ve Esaslar çerçevesinde baÅŸarı notu hesaplanmaktadır. Örnek hesaplama için: /dosyalar/oidb_b7fa1.pdf

  1. Dersteki not ortalamam sınıf ortalamasının üzerinde olmasına raÄŸmen dersten kaldım. Neden?

Bağıl not uygulama esaslarına göre, geçme notunuzun belirlenmesinde, arka planda sizin için hesaplanan T notunuz dikkate alınmaktadır. Bundan dolayı almış olduÄŸunuz not, sınıf ortalaması üzerinde kalmasına raÄŸmen dersten baÅŸarısız olabilirsiniz. Detaylı bilgi için Karadeniz Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarında BaÅŸarı Notunun DeÄŸerlendirilmesine Dair Senato Tarafından Belirlenen Usul ve Esaslara ve örnek hesaplama /dosyalar/oidb_b7fa1.pdf sunumuna bakabilirsiniz.

  1. ÖÄŸrenci belgesini nereden alabilirim?

‘ndaki belge ofisinden veya e-devlet üzerinden alabilirsiniz.

SINIFLANDIRILMAYAN SORULAR

  1. Aklıma burada yazanlardan başka sorular geldi ne yapabilirim?
    • Burada yazanların dışında aklınıza gelen sorular için ilk baÅŸvuracağınız merci bölüm baÅŸkanlığıdır.
    • ÖÄŸrencilerin bilgi ve belge isteme veya haklarını aramakta baÅŸvuracakları mercilerin sıralaması ise aÅŸağıdaki gibidir. BaÅŸvurularınızı lütfen bu sıralamaya uygun yapınız.
  1. Bölüm BaÅŸkanlığı
  2. Fakülte Dekanlığı
  3. Üniversite RektörlüÄŸü
  4. °äݲѷ¡¸é
  5. İdare Mahkemesi
    • Ayrıca öÄŸrencilik iÅŸlemlerine (Derse yazılım, öÄŸrenci belgesi, yatay geçiÅŸ, çift anadal- yan dal vb.) iliÅŸkin diÄŸer sorular için KTÜ ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı web sayfasındaki Sıkça Sorulan Sorular bölümüne de bakabilirsiniz. /oidb- sikcasorulansorular