Ñ©ÀæÊÓÆµ

sıkça sorulan sorular

Sıkça sorulan sorular

Genel Sorular

1)bilgi yönetim sistemini (BYS) nasıl kullanabilirim?

-KTÜ Bilgi Yönetim Sistemi sayfasında yer alan “öÄŸrenci” sekmesinden kullanıcı adınız ve ÅŸifrenizle birlikte bilgilerinize eriÅŸebilirsiniz.

BYS linki

2)BYS sistemine girişte kullanıcı adı ve şifre nedir?

-ÖÄŸrencilerimiz sisteme giriÅŸte öÄŸrenci numaraları ve öÄŸrenci iÅŸleri daire baÅŸkanlığı tarafından kendilerine verilen öÄŸrenci ÅŸifrelerini kullanacaklardır.

3)ÖÄŸrenciler ile ilgili yönetmelik ve yönergelere nasıl ulaÅŸabilirim?

-AÅŸağıdaki link aracılığıyla yönetmelik ve yönergelere eriÅŸebilirsiniz.

Link /oidb/kurumicimevzuat

4) Kampüs içerisinde kablosuz internet ağına nasıl baÄŸlanabilirim?

-Kampüs içerisinde kablosuz interneti kullanabilmek için eduroam kablosuz yayınına baÄŸlanmalısınız. Bu baÄŸlantıyı gerçekleÅŸtirebilmeniz için kullandığınız cihazda gerekli olan ayarları yapmanız gerekmektedir. Bu ayarlar “/bilgiislem/eduroam” web sitesinde ayrıntılı olarak yer almaktadır. ÖÄŸrenciler kullanıcı adı olarak: öÄŸrenci_no@ktu.edu.tr, ÅŸifre olarak da bilgi yönetim sistemine dahil oldukları ÅŸifreyi kullanacaklardır.

5) E-posta adresimi nasıl edinebilirim ?

Microsoft Live edu projesi kapsamında öÄŸrencilerimize @ogr.ktu.edu.tr uzantılı e-posta adresleri tahsis edilmiÅŸtir. E-posta adresleriniz öÄŸrenci_Numarası@ogr.ktu.edu.tr ÅŸeklindedir.

6) Kampüs kartımı Kaybettim, ne yapabilirim?

Kampüs kartı için https://kampuskart.ktu.edu.tr/User/Login adresinden baÅŸvuru yapmanız gerekmektedir.

7) Kampus kartımı nereden alabilirim?

Kampüs kartı için https://kampuskart.ktu.edu.tr/User/Login linkinden baÅŸvuru yapmanız gerekmektedir. TC kimlik numaranız ve BYS ÅŸifreniz ile giriÅŸ yapabilirsiniz

8) Diplomamı  kaybettim, yenisi  için  ne  yapmalıyım ?

Diplomasını kaybedenlere bir defaya mahsus olmak üzere diploma düzenlenmektedir. Bunun için gazeteye  kayıp ilanı  veriniz. Gazete, nüfus cüzdanı fotokopisi   ekli  dilekçenizle  KTÜ ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı‘ndaki Diploma  Bürosuna   baÅŸvurunuz.

 

³§Ä±²Ô²¹±¹±ô²¹°ù

Sınav kurallarına nereden ulaşabilirim?

Fakülte web sayfasından ulaÅŸabilirsiniz. /dosyalar/iibf_526dc.pdf

1) Dersin ara sınavına (vizeye) giremedim. Ne yapmalıyım?

Mazereti nedeniyle ara sınava (vize) giremeyen öÄŸrencilere mazeret sınavı hakkı verilir.  Bunun dışında baÅŸka hiçbir sınav ve yarıyıl içi çalışmaları için mazeret sınav hakkı verilmez.

Mazeret sınavı yapılması, ilgili bölüm baÅŸkanlığı veya yüksekokul müdürlüÄŸünce karara baÄŸlanır. Hastalık nedeniyle sınavlara giremeyen öÄŸrencilerin, saÄŸlıkla ilgili mazeretlerinin kabul edilmesi için saÄŸlık raporlarının Üniversitenin saÄŸlık kuruluÅŸlarından veya diÄŸer saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarından alınmış olması gerekir. Raporlu olan öÄŸrenciler raporlu oldukları süreler içerisinde derslere devam edemezler, sınavlara giremezler. Raporlu olduÄŸu halde sınavlara giren öÄŸrencinin sınavı deÄŸerlendirilmez, o sınavdan sıfır not almış sayılır.

2) Mazeret sınavına nasıl girebilirim?

ÖÄŸrenci, mazeret belgesini mazeretin bitiÅŸ tarihini izleyen yedi gün içerisinde kayıtlı olduÄŸu birime verir. Bu sürenin dışında yapılan baÅŸvurular iÅŸleme konulmaz. Mazeret sınavlarına girmeyen öÄŸrencilere yeni bir mazeret sınavı yapılmaz.

3)Final Sınavına girmedim. Bütünleme sınavına girebilir miyim?

-Evet girebilirsiniz. Bütünleme sınavına girebilmek için Bütünleme sınavına girebilmek için; sınavların yapılacağı eÄŸitim-öÄŸretim yılında ilgili derslere yazılım yapmak ve bu derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme ÅŸartlarını yerine getirmiÅŸ olmak zorunludur.

4) Mezuniyet sınavına girebilme koşulları nelerdir?

Mezuniyetlerine bir dersi kalan öÄŸrencilere; bütünleme sınavından sonra on beÅŸ iÅŸgünü içinde ve akademik takvimde belirtilen zamanda yapılmak üzere, baÅŸarısız dersi için mezuniyet sınavı yapılır.

 ÖÄŸrencilerin mezuniyet sınavına girebilmeleri için; ilgili dersin yarıyıl sonu sınavına girebilme ÅŸartlarını yerine getirmiÅŸ olmaları zorunludur.

5)Kaç dersten mezuniyet sınavına girebilirim?

2012-2013 eÄŸitim-öÄŸretim yılından önce Üniversiteye kayıtlı olan öÄŸrencilerin mezuniyet sınavı hakları en fazla üç ders olarak uygulanır. Bu tarihten sonra kayıt olan öÄŸrencilerin için ise mezuniyet sınavı hakkı yalnızca bir ders içindir.

6)Sınav notuma nasıl itiraz edebilirim?

Sınav notlarına ve harf notlarına iliÅŸkin itiraz ve düzeltme baÅŸvuruları, notların ilan tarihinden itibaren üç iÅŸ günü içerisinde doÄŸrudan öÄŸrencinin kayıtlı olduÄŸu ilgili bölüm baÅŸkanlığına yapılır.

7) Bütünleme  Sınavına  kaç dersten  girebilirim?

ÖÄŸrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait tüm derslerden bütünleme sınavına girebilirler.

 

8) Bütünleme Sınavına   girme  koÅŸulu nedir?

Bütünleme sınavına girebilmek için; sınavların yapılacağı eÄŸitim-öÄŸretim yılında ilgili derslere yazılım yapmak ve bu derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme ÅŸartlarını yerine getirmiÅŸ olmak zorunludur.

9) Bütünleme sınavının not deÄŸerlendirmesi nasıl yapılır?

Dersler

1)Akademik takvimde belirtilen hafta içerisinde ders yazılımı yapamadım. Ne yapabilirim?

Yarıyıl baÅŸlangıç tarihinden itibaren bir aylık süre içinde ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına dilekçe ile baÅŸvuru yaparak kayıt yaptırabilirsiniz. Bu süre geçtikten sonra baÅŸvuru kabul edilemez.

2)Dönem baÅŸladığında ders kaydımı eksik yaptığımı fark ettim. Ne yapmalıyım?

Yarıyıl baÅŸlangıç tarihinden itibaren bir aylık süre içinde ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına dilekçe ile baÅŸvuru yaparak kayıt yaptırabilirsiniz. Bu süre geçtikten sonra baÅŸvuru kabul edilemez.

3) İnteraktif derse yazılım ile ilgili sorun yaşıyorum. Nereye başvurmam gerekli?

ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına baÅŸvuru yapabilirsiniz. /oidb-iletisim

5) Süreç içinde ders kayıt iÅŸlemini yapılmazsa ne olur?

Ders kayıt iÅŸlemini gerçekleÅŸtirmeyen öÄŸrenciler derslere devam edemez, sınavlara giremez, öÄŸrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öÄŸrenim süresinden sayılır.

6) Ders kaydı yapmazsam ne olur?

İlk kayıt yılı ders kaydı yapmayan öÄŸrenci pasif duruma düÅŸer,  öÄŸrencilik haklarından yararlanamaz, burs ve yurt iÅŸlemleri yapılmaz, dersleri bir sonraki döneme kalır.

7) Ders kaydı yaparken almayı istediÄŸim seçmeli ders görünmüyor. Ne yapabilirim?

Seçmeli derslerde kontenjan uygulaması vardır. Kontenjanı dolan dersi alamazsınız. Alacak seçmeli ders seçmekte sorun yaşıyorsanız bölüm sekreterliÄŸine baÅŸvurunuz. /iibf-iletisim

8) Güz (bahar) yarıyılında almayı unuttuÄŸum seçmeli ders yerine bahar (güz) yarıyılında baÅŸka bir seçmeli ders alabilir miyim?

Hayır alamazsınız. EÄŸitim-öÄŸretim planında belirtilen sadece o yarıyıla ait dersleri alabilirsiniz.

9)  4. yılımın sonunda 1 seçmeli/zorunlu dersi almadığımın farkına vardım. Ne yapabilirim?

Eksik almış olduÄŸunuz dersi, dersin açılmış olduÄŸu ilk dönemde almanız gerekir. Bu durum döneminizin uzamasına yol açabilecektir. Bu sorunla karşılaÅŸmamak adına, bölüm web sayfanızdaki Ders Planını veya Ders KataloÄŸu / AKTS Ders Bilgi Paketi sayfasını inceleyerek almanız gereken ders sayısı ile transkriptinizde almış olduÄŸunuz dersleri her dönem başında karşılaÅŸtırarak kontrol etmelisiniz.

10) Bir yarıyılda kaç tane seçmeli ders almam gerektiÄŸini nereden öÄŸrenebilirim?

Bölüm web sayfanızdaki Ders Planı veya Ders KataloÄŸu / AKTS Ders Bilgi Paketi sayfasından öÄŸrenebilirsiniz. /katalog-aktslisans

11)  1. Sınıfta ders kaydımı kendim mi yapacağım?

1. Yarıyılda ders kaydı öÄŸrenci iÅŸleri tarafından yapılır. Fakat 2. yarıyıldan itibaren (2.yarıyıl dahil) ders kaydı öÄŸrenci tarafından yapılır.

12) Bir dönem içerisinde toplam kaç saat ders alabilirim?

40 saat. Fakat azami öÄŸrenim sürelerinin son yılında (7 yıl) bulunanlar ile tüm dersleri aldığında o yarıyılın sonunda mezun olabilecek öÄŸrenciler bu sınırlamadan muaftır.

13)  internetten ders kaydı yaparken seçmeli derslerin yanında zorunlu derslere de yazılım yapmak zorunda mıyım?

  Seçmeli ve zorunlu bütün derslere kayıt yapmak zorundasınız.

14) 2. sınıfın sonunda (4.yarıyıl) genel ağırlıklı not ortalamam 1,80’in altında kaldı, 3. sınıfın (5.yarıyıl) derslerini alabilir miyim?

Hayır alamazsınız. Genel ağırlıklı not ortalamanız 1,80’i aÅŸana kadar 3. sınıftan ders alamazsınız. 4. yarıyıldan sonra bir kez 1,80 genel ağırlıklı not ortalaması tutturmanız durumunda daha kilit sorununu yaÅŸamayacaksınızdır.

Özel öÄŸrenci

  1. Özel öÄŸrencilik için ne zaman baÅŸvuru yapabilirim?

BaÅŸvurular; öÄŸrencinin üniversitemize baÄŸlı birimden alacağı dersleri de gösterir, kayıtlı olduÄŸu birim yönetim kurulunun olumlu kararı, disiplin durumunu gösterir belge, not çizelgesi (transkript) ve dilekçe ile ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına, üniversitemiz akademik takviminde belirtilen süre içerisinde yapılır. 

  1. Özel öÄŸrencilik kontenjanı nedir?

Her eÄŸitim- öÄŸretim yarıyılı için özel öÄŸrenci kontenjanları, bölüm veya programın baÅŸvurulacak yarıyıla ait kayıtlı öÄŸrenci sayısının % 3 oran deÄŸerini geçemez. Kontenjanı aÅŸan baÅŸvuru durumunda sıralama ve deÄŸerlendirme, öÄŸrencilerin baÅŸarı durumu esas alınarak ilgili yönetim kurulu tarafından yapılır. SaÄŸlık sorunu olan öÄŸrencilerde kontenjan sınırlaması uygulanmaz. 

  1. Özel öÄŸrenci olarak kaydı yapılan öÄŸrenciye kimlik kartı verilir mi?

Üniversitemize özel öÄŸrenci olarak kayıt yaptıran öÄŸrenciye ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığı tarafından geçici öÄŸrenci kimlik kartı verilir. Özel öÄŸrencilik süresi sona eren öÄŸrenci, bu kimlik kartını iade eder.

  1. Özel öÄŸrenci ders alma süreci nasıldır?

BaÅŸka üniversitenin öÄŸrencisi iken üniversitemizden ders almak isteyen öÄŸrencinin ve üniversitemize baÄŸlı birimlere kayıtlı olup, baÅŸka bir üniversiteden ders almak isteyen öÄŸrencinin; almak istediÄŸi ders veya derslerin, kendi programındaki ders veya derslere içerik ve kredi bakımından denk olduÄŸuna, bu ders veya dersleri alabileceÄŸine iliÅŸkin kayıtlı olduÄŸu birim yönetim kurulunun kararı olması gerekir. Özel öÄŸrencilerin bir yarıyılda alabilecekleri derslerin kredileri toplamı, yönetmelikte belirlenen bir yarıyılda alınabilecek maksimum kredi sınırını aÅŸamaz.

  1. Engelli/özel öÄŸrenciyim. Derslerde veya sınavlarda bana yardımcı olacak bir personel bulunmakta mıdır?

Engelli öÄŸrenciler için görevli bir personel bulunmaktadır. Bu personel sizin Fakültedeki irtibat noktanızdır. Derslere ulaşım konusunda size yardımcı olacaktır. Talep edilmesi halinde sınavlarda özel puntolu sınav kağıdı, okuyucu ve iÅŸaretleyici gözetmen ataması yapılmaktadır.

  1. Özel öÄŸrencilikle ilgili daha detaylı bilgi almak için yönetmelik var mıdır?

 /dosyalar/08_00_00_c9744.pdf adresinden, Karadeniz Teknik Üniversitesi özel öÄŸrenci yönergesine eriÅŸim saÄŸlayabilirsiniz.