Ñ©ÀæÊÓÆµ

kariyer planlama ve geliÅŸtirme

1-Kariyer Nedir?

       Genel anlamda kariyer, bireyin, çalışma yaÅŸamı boyunca herhangi bir iÅŸ alanında ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır. Ancak günümüzde bu kavramın, iÅŸ deneyimleri sonucu ilerleme yerine, bilgi, beceri, uzmanlık kazanma süreci ve iliÅŸki aÄŸları geliÅŸtirme bakış açısını yansıttığını da belirtmek gerekir.
        Kariyer geliÅŸtirme için hem kiÅŸinin bireysel düzeyde kariyerini planlaması, hem de örgütün bir kariyer yönetimi bakış açısını geliÅŸtirmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, kariyer beklentisi içerisinde olan bireyler, bireysel kariyerlerini geliÅŸtirmeye çalışırken, örgütlerde kariyer beklentisi içerisinde olan çalışanları nasıl tatmin edecekleri sorunu ile karşılaÅŸmaktadırlar. DiÄŸer yandan, kariyer planlamasını iyi yapan bir örgütte kariyer hedefleri olan bireyleri örgütte istihdam etmek isteyeceklerdir. Tüm bu süreç, insan kaynakları yönetiminin tüm aÅŸamalarında kendisini göstermektedir. Özellikle CV’lerde sıklıkla yer alan “Kariyer Hedefi” , doldurulması gereken zorunlu bir alandır. DiÄŸer yandan tüm bu bakış açısını, iÅŸ görüÅŸmesinde adaylara sorulan soruların içeriÄŸinde görmek mümkündür. “Kariyer beklentiniz nedir”, “önümüzdeki 5 sene içerisinde kendinizi nerede görmek istiyorsunuz”, v.b.

2-İş Hayatındaki Kariyer Yolları

1. AÅŸama-İş için hazırlık: Bireyin doÄŸumundan yaklaşık 25 yaşına kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Bu aÅŸama bir meslek hayali geliÅŸtirmeyi öngörmektedir. Birey ilk meslek seçiminde bulunur ve bu doÄŸrultuda eÄŸitim-öÄŸretim programlarına katılır. En önemli sorun, bireylerin meslek seçimlerinde bilinçli tercihler yapamaması ya da ülke koÅŸullarından dolayı seçme ÅŸanslarının olmamasıdır.

2. AÅŸama-Örgüte giriÅŸ: Genellikle 18-25 yaÅŸ arası mesleÄŸi ile ilgili iÅŸ bulup, o iÅŸi yapmaya baÅŸlamasıdır. Bireyler iÅŸe baÅŸladıklarında kendi iÅŸ beklentileri ile gerçeÄŸin çok farklı olduklarını anlamaya baÅŸlarlar. Okullar ve üniversiteler, genelde iÅŸin sadece teknik konuları üzerinde öÄŸrenciyi hazırladıkları için çok yüksek beklentilere sahip bireyler, bu dönemde hayal kırıklıkları yaÅŸayabilirler. Örgütteki yaÅŸamda gerekli olan iletiÅŸim becerisi veya örgütsel politikayı algılamayı ihmal etmemek gerekir. Bunun için öÄŸrenci mezun olmadan önce yapacağı stajlarla örgüt yaÅŸamını teneffüs etmeli ve bu yaÅŸama yavaÅŸ yavaÅŸ hazırlanmalıdır.

3. AÅŸama-İlk kariyer: Bu aÅŸama genelde 25-40 yaÅŸ arasını kapsar. Bu aÅŸamada birey, ilk önce kendini kabul ettirmeye daha sonra baÅŸarı elde etmeye çalışır. Örgütün basamaklarında ilerlerken hem teknik bilginin hem de insanlarla iletiÅŸim kurma becerilerinin ön plana çıktığını belirtmek gerekir. Özellikle örgütte üst basamakları hedefliyorsak, sadece alanımızdaki teknik bilgimiz yeterli olmayacak, sosyal iliÅŸkilerimizin gittikçe daha ön plana çıktığını göreceÄŸiz.

4. AÅŸama-Orta kariyer: 40-55 yaÅŸ aralığını kapsayan bu aÅŸama, daha ileriye gitmek veya var olan durumun muhafaza edilmesi ÅŸeklinde kendisini göstermektedir. Bu dönemde bireyler, mesleÄŸinde saygın bir yere gelmiÅŸ, maddi manevi doyuma ulaÅŸmış olabilir. Ya da birey, hala bir ÅŸeyler yapma arzusuyla daha fazla sorumluluk alabilir. Ya da tam tersi kariyerinde bir düÅŸüÅŸ de yaÅŸayabilir. Özellikle örgütlerin üst basamaklarında kariyer basamaklarının azalması bu dönemdeki bireylerde bir kariyer düÅŸmesine neden olabilir. Bu dönemlerde örgütler dikey deÄŸil de, yatay kariyer yolları ile bu bireylerin kariyer beklentilerini karşılayarak onları motive etmeye çalışırlar.

5. AÅŸama-Son kariyer: Bu aÅŸama ise, verimliliÄŸi sürdürmeye çalışmak ve iÅŸ yaÅŸamından ayrılma için son hazırlığı kapsar. Bu dönemde özellikle emekliliÄŸe geçiÅŸ planları uygulanmaktadır.

3-Bireysel Kariyerimi Nasıl Tayin Edebilirim?

       Bireysel kariyer planlama, kiÅŸinin kendi yaÅŸamı boyunca ulaÅŸmak istediÄŸi kariyer hedeflerini netleÅŸtirmesi ve bir plan ÅŸekline getirmesidir. Bireysel kariyer planlanını üç aÅŸamada oluÅŸturmak mümkündür.

1. Aşama(Kişisel Değerleme): Bu aşama kariyer planlama faaliyetinin esasıdır. Bu aşamada birey;
      • DeÄŸerlerinin ve ilgilerinin ne olduÄŸu
      • Güçlü ve zayıf yönleri
      • Bireysel amaçlarının neler olduÄŸunu tespit etmeye çalışmalıdır.

       Aile güvenliÄŸi, sosyal fark edilme, heyecan verici bir hayat, huzurlu bir dünya gibi deÄŸerler bireyin hayata bakış açısını yansıtmaktadır. Bu deÄŸerlerimizle çalışma hayatına iliÅŸkin deÄŸerleri örtüÅŸtürmek gerekir. Bu deÄŸerleri yüksek ücret, iÅŸ güvenliÄŸi, bağımsızlık, açık alanlarda çalışmak, seyahat etmek, yaratıcı yeni fikirler üretmek, düzenli bir hayat gibi tanımlamak mümkündür. Son olarak da birey iÅŸe yönelik sonuçlar konusunda beklentisini ortaya koymalıdır. Çalışma hayatında seçtiÄŸimiz iÅŸler aslında ulaÅŸmak istediklerimize bizi götüren araçlardır. SeçtiÄŸimiz meslekler, statü, para, güvenlik, bağımsızlık, güç, hürmet, baÅŸarı, kendini gerçekleÅŸtirme gibi sonuçlara aracılık ederler. Mesela meslek tercihinde kimileri düzenli bir aile hayatı saÄŸlayacak meslekleri daha çok seyahat edecek ve para kazanacak mesleklere tercih edebilmektedir.

        DiÄŸer yandan birey deÄŸerleri yanında ilgilerini de tespit etmelidir. Nelerden hoÅŸlandığı, neler yapmayı sevip sevmediÄŸini belirlemelidir.
       Bireyin kiÅŸiliÄŸinin fakında olması gerekir. Cesur, bakımlı, hırslı, heyecanlı, dışa dönük, mütevazi, gözlemci, saygılı, duyarlı, dikkatsiz, neÅŸeli, otorite gibi birçok kiÅŸilik özelliÄŸi saymak mümkündür. Genelde cesur ve dışadönük kiÅŸilik özelliÄŸi sakin ve içedönük kiÅŸilik özelliÄŸine göre daha üstünmüÅŸ gibi algılanır. Ancak ÅŸunu unutmamak gerekir ki; her bir kiÅŸilik özelliÄŸinin güçlü ve zayıf yönleri ve baÅŸarılı olabileceÄŸi alanlar bulunmaktadır. Dolayısıyla kendi kiÅŸilik özelliÄŸimizin bizleri baÅŸarıya götürecek iÅŸ ve meslek alanlarını tercih etmeliyiz. Örgütler de insan kaynakları uzmanları aracılığıyla her iÅŸin gerektirdiÄŸi bilgi, beceri ve yetenek düzeylerine uygun kiÅŸileri iÅŸe almak isterler. Kendi bilgi, beceri, yetenek ve kiÅŸilik özelliklerine uygun meslek ve iÅŸi yaptığınızda hem siz daha mutlu ve motive olmuÅŸ hissedersiniz hem de örgüt etkinliÄŸini ve verimliliÄŸini arttırır.
      Mesela kiÅŸilik özelliÄŸi olarak bağımsız çalışma koÅŸullarına daha uygun olan bir birey kendisine hiçbir özgürlük alanı bırakmayan, masa başı, aynı mekanda, rutin ve mesai saatlerine çok sıkı baÄŸlı bir iÅŸ koÅŸulunda belirli bir süre sonra sıkılmaya ve iÅŸe karşı motivasyonunu kaybetmeye baÅŸlayacaktır. Örgütlerin son zamanlarda insan kaynakları uzmanları aracılığıyla aslında yapmaya çalıştıkları bu sorunu baÅŸtan önlemeye çalışmak ve “iÅŸe uygun personel tedarik etmektir”. İnsan kaynakları uzmanları yaptıkları görüÅŸmelerde kiÅŸinin iÅŸe uygunluÄŸunu tespit etmeye çalışmaktadırlar. O iÅŸ için tercih edilmemiÅŸ olmak bazen bir yetersizlik olmayabilir. Sizin yetenek ve kiÅŸilik özellikleriniz veya iÅŸin gerektirdiÄŸi çalışma koÅŸullarına uygun olmadığınız anlamında da yorumlanmalıdır.

     Ä°nsanın kendi kendisini deÄŸerlemeye çalışması oldukça güç bir iÅŸtir ve çoÄŸu zaman objektif olunamayabilir. Birey bu noktada aÅŸağıdaki soruları kendine sormakla baÅŸlayabilir:

       • Ben nasıl bir insanım?
       • Kendimi nasıl tanımlıyorum?
     • İnsanlar beni nasıl tanıyorlar? (her ikisi örtüÅŸüyor mu? Mesela sen kendini çok cesur, dışadönük olarak deÄŸerlendirirken, etrafındaki insanlar seni oldukça içe kapanık olarak deÄŸerlendiriyor olabilir. Ya sen kendini farklı deÄŸerlendiriyorsun, ya da kendini olduÄŸun gibi tanıtamamış olabilirsin)
       • Hangi mesleÄŸe ve iÅŸe karşı isteÄŸim var?
       • Bu iÅŸi neden istiyorum? (daha iyi mevki, daha yüksek ücret gibi. Nedenleri nelerdir?
       • Güçlü ve zayıf yönlerimi tanımlayabiliyor muyum?
       • Åžu andaki durumum (akademik ortalama, dil bilgisi gibi) beni hedeflediÄŸim kariyer beklentilerime taşıyabilir mi?
       • SeçtiÄŸim meslekte güçlü ve zayıf yönlerim beni kariyer hedeflerime ulaÅŸtırır mı?


2. AÅŸama: Alternatif meslekleri, örgütleri ve sektörleri tanıma: kiÅŸinin öncelikle çalışmak isteyeceÄŸi alanları iyi araÅŸtırması gerekir. Bunun için araÅŸtırma kaynakları:

       • İnternet (çeÅŸitli iÅŸ bulma ve kariyer ile ilgili siteler)
       • Gazeteler
       • Mesleki dergiler
       • İşe yerleÅŸtirme büroları
       • Aile ve yakın çevre

       Ä°ÅŸ dünyasını deÄŸerlendirmek için dünyadaki ve ülkedeki ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik geliÅŸmeleri yakından takip etmek gerekmektedir. Ancak bu deÄŸiÅŸkenler tüm dünyada çok hızlı deÄŸiÅŸmekte ve birbirlerini de öngörülemez ÅŸekilde etkilemektedir. İş dünyasında sektörel ve mesleksel deÄŸiÅŸimler çok hızlı yaÅŸanmaktadır. Bugün cazip gibi görünen bazı meslek ve sektörler neredeyse üniversite bitinceye kadar cazibesini yitirmektedir. Bu durum özellikle üniversiteye giriÅŸ aÅŸamasında ülkemiz koÅŸulları içerisinde ciddi bir sorun oluÅŸturmaktadır. Dolayısıyla ÅŸu anda bir mesleÄŸin cazibesinden çok mesleÄŸin ve sektörün geleceÄŸinin de yakından izlenmesi gerekir.
       Bu noktadaki diÄŸer bir sorun ülke koÅŸulları içerisinde bireyin yetenek, ilgi ve becerilerine bakılmaksızın o andaki cazip sektör ve mesleklere hem üniversite giriÅŸ aÅŸamasında hem de sektör ve meslek seçiminde en önemli deÄŸiÅŸken olarak bakılmasıdır. Sektör veya meslek cazibesini kaybettiÄŸinde hem yanlış bir meslek ve sektör tercihi yapmış olacaktır hem de bilgi, beceri ve yeteneklerine uygun olmayan bir alanda üniversite diplomasına sahip olacaktır. Sonuç iki yönlü bir hayal kırıklığına dönüÅŸebilir. Tabiiki mesleÄŸin, sektörün cazibesi ve geleceÄŸinin olması çok önemlidir ancak baÅŸlangıç noktası bireyin kendi beceri, ilgi ve yeteneklerine uygun bir alanı seçmesidir.

3. AÅŸama: KiÅŸiliÄŸime ve kariyer hedeflerime uygun iÅŸi seçme ve örgütsel yaÅŸam için hazırlanma

      Tüm bu aÅŸamalardan sonra birey bir tercih yapmalıdır. Ancak günümüz koÅŸullarında ÅŸunu da unutmamak gerekir. Hayat tüm bireyler için bir keÅŸfetme sürecidir. İlgi ve yeteneklerine göre bir meslek tercihi yaptığını düÅŸünen birçok üniversite öÄŸrencisi süreçte daha farklı düÅŸünmeye baÅŸlayabilir. Üniversitede bir keÅŸfetme sürecidir. Birey kendisindeki deÄŸiÅŸimlerinde farkında olarak süreci yönetmeye çalışmalıdır. Üniversite bir meslek seçimi için sadece bir baÅŸlangıç noktasıdır. Bu mesleÄŸi gerçekten yapabilmek için hem üniversite hayatında hem de sonrasında kendisine birçok deneyim, tecrübe, yetenek ve bilgi eklemek zorunda kalacaktır. Özellikle günümüzde iÅŸ baÅŸvurusu için yaygın olarak kullandığımız CV’lerde sadece kimlik ve okul bilgileri kısmı bulunmamaktadır. Birey tüm alanlarda bu süreçte geliÅŸmeyi ihmal etmemelidir.
       Ä°ÅŸe alım süreci ve iÅŸ dünyasına hazırlık açısından deÄŸerlendirildiÄŸinde iki kritik faaliyet özgeçmiÅŸ-CV hazırlama ve iÅŸ görüÅŸmeleridir (mülakat). İnternetin ve özellikle kariyer sitelerinin yaygın kullanımıyla bu konularda oldukça fazla bilgi bulunmaktadır. Ancak bazen bu bilgiler aydınlatıcı olduÄŸu kadar kafa karışıklığına da neden olmaktadır. Genelde de birbirleriyle çeliÅŸen birçok bilgiye rastlamak mümkündür. Buradan hareketle yapılan araÅŸtırmalarla birlikte bu iki konuda bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ancak bu bilgilerin genel nitelikli olduÄŸunu unutmamak gerekir. Bu genel bilgilerden hareketle bireylerin kendi durumlarına uyarlaması gerekmektedir. Mesela, verilen CV formatını doldururken genelde kliÅŸeleÅŸmiÅŸ sözleri internet üzerinden almak bunları inceleyen insan kaynakları uzmanları üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Hazırladığınız CV sizi ifade etmeli ve diÄŸerlerinden farklılaÅŸtırmalıdır.

Yazan: Doç. Dr. Kader ÅžAHİN
Kaynaklar: Nihat ERDOĞMUŞ, 2003, Kariyer Geliştirme. Nobel Yayınları.
Dursun BİNGÖL, 2013, İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınları
İ.Ü. İşletme Fakültesi, İnsan Kaynakları Anabilim Dalı, 2010, Beta Yayınları