Ñ©ÀæÊÓÆµ

araştırmacı dijital kimlik bilgileri tanımlama

Araştırmacı Dijital Kimlik Bilgileri Tanımlama

Bilimsel çalışmaların yayım aÅŸamasında, yazar dokümantasyonu ve kurum adresleri alanlarında yapılan yazım yanlışları, isim benzerlikleri, birden fazla isim ve soyisimli yazarların farklı kullanım biçimleri, deÄŸiÅŸen (kızlık) soy isimleri gibi sorunları önleyebilmek adına farklı dijital araÅŸtırmacı kimlik numaraları geliÅŸtirilmektedir.

Google Scholar Citation ID, ORCID (Open Researcher and Contributor ID), Web of Science Researcher ID (Publons) ve Scopus Author ID en çok kullanılan araÅŸtırmacı dijital kimlik numaralarından biridir. Bu alanda Ülkemizde YÖK ve TÜBİTAK’ın araÅŸtırmacı dijital kimlik bilgileriyle ilgili çalışma ve uygulamaları da mevcuttur.

AraÅŸtırmacı ID’lerin kullanımı ve baÄŸlı bulundukları platformlarda yer alan yayın bilgilerinin güncelliÄŸi, akademik üretkenliÄŸinin görünürlüÄŸüne, yazar ve kurum performans göstergelerine olumlu katkı saÄŸlamaktadır.

Yazar ID numaraları ticari oluÅŸumlara göre farklı indeksler ya da platformlar altında ÅŸekillense de birbirleri arasında yayınlarınızı aktarma ya da senkronize etme özelliÄŸine sahiptir. GeniÅŸ kapsamlı, ücretsiz ya da ticari olmayan bir yazar ID ile ilk araÅŸtırmacı dijital kimliÄŸinizi oluÅŸturabilirsiniz. Böylece farklı platformlarda sizden yeni bir yazar ID istendiÄŸinde yayınlarınızı yeni platforma kolaylıkla taşıyabilirsiniz.

AÅŸağıda dünyada ve ülkemizde kullanılan araÅŸtırmacı dijital kimlik numaralarının içeriÄŸini, oluÅŸturulmasını ve birbirleri arasında nasıl senkronize edebileceÄŸinizi bulabilirsiniz.

Yazar ID’lerinizi kiÅŸisel dosyalarınızda, özgeçmiÅŸ bilgilerinizde ya da e-posta imza alanlarında belirterek akademik görünürlüÄŸünüzü arttırabilirsiniz.

 

Google Akademik (Google Scholar) Profil Nedir?

Google Akademik (Google Scholar); web üzerinde bilimsel yayınları tarayabilen bir arama motorudur. Aynı zamanda araÅŸtırmacılara pek çok ürün içeriÄŸini kullanım kolaylığıyla saÄŸlayan bir platformdur. Akademik Profil oluÅŸturma bu servislerden biridir. Arama motoru üzerinde tarafınıza ait bir profil oluÅŸturarak yayınlarınızın görünürlüÄŸünü arttırabilirsiniz. Google Akademik Profil ile ORCID ID, Researcher ID ve Scopus ID gibi diÄŸer platformlar arasında yayınlarınızı senkronize edebilirsiniz. Yayınlarınızı hızlıca güncelleyebildiÄŸiniz bu platform sayesinde atıflarınızın takibini de yapabilirsiniz.

Google Akademik Profil OluÅŸturma, Yayın Ekleme ve Senkronize İşlemleri Kılavuzu için Lütfen TIKLAYINIZ

 

ORCID ID Nedir?

Tamamen ücretsiz bir hizmet olan ORCID Registry alanı tarafından rastgele atanan bir URI olarak tanımlanan ORCID ID’ler ISO standardı (ISO 27729) ile uyumlu 16 basamaklı alfanümerik bir kodlamadır.

2018 yılı itibariyle makale yazar giriÅŸlerinde ORCID ID kullanılmaya baÅŸlanmıştır. 2019 yılı itibariyle YÖK ile yürütülecek ortak çalışmalarda, ULAKBİM TR Dizin ve DergiPark yazar alanlarında kullanım zorunluluÄŸu getirilmiÅŸtir.

ORCID ID Numarası OluÅŸturma, Yayın Ekleme ve Aktarma İşlemleri Kılavuzu için Lütfen TIKLAYINIZ

 

Web of Science Researcher ID Nedir?

Researcher ID; Web of Science tarafından ücretsiz olarak saÄŸlanan benzersiz bir araÅŸtırmacı kimlik numarasıdır. 2018 yılında Web of Science Group, Researcher ID’leri araÅŸtırmacıların akran deÄŸerlendirmesi ve editörlük kapsamında gerçekleÅŸtirdiÄŸi iÅŸlemleri takip edip doÄŸruladıkları “Publons” platformuna taşıyarak “Clarivate Analytics” çatısı altında birleÅŸtirmiÅŸtir.

Web of Science Researcher ID; sadece SCI, SSCI ve A&HCI indekslerinde yer alan yayınlarınızı tek bir ID altında birleÅŸtirmek için tanımlanmaktadır.

Web of Science AraÅŸtırmacı Profili (Researcher ID) OluÅŸturmak için lütfen TIKLAYINIZ

Web of Science AraÅŸtırmacı Profili (Researcher ID) Yazar Kayıtları Düzeltme iÅŸlemleri için lütfen TIKLAYINIZ

InCites Üzerinden Atıf, Performans Göstergeleri Raporları OluÅŸturma Kılavuzu için lütfen TIKLAYINIZ

 

SCOPUS Author ID Nedir?

Scopus Author ID numaraları herhangi bir baÅŸvuru ya da kayıt iÅŸlemi ile deÄŸil veritabanı içindeki hiyerarÅŸiye göre otomatik olarak atanmaktadır. Elsevier yayın grubu sadece indekslediÄŸi yayınlar içinde her yazara tanımlayıcı bir numara atamaktadır.

Elsevier yayın grubu altında bir yayınınız bulunuyorsa önce Scopus veritabanı üzerinde yazar araması yaparak yayınlarınızı ve size atanan Scopus Author ID numarasını kontrol etmelisiniz. Birden fazla Scopus Author ID numaranız varsa ya da farklı eÅŸleÅŸen yayınlarınız bulunuyorsa bu durumda Scopus üzerinde hesap oluÅŸturmanız gerekmektedir.

Yazar profilinde deÄŸiÅŸiklik ya da düzenleme talepleri sadece Scopus hesabı oluÅŸturularak gerçekleÅŸtirilebilmektedir. AraÅŸtırmacılar; Scopus hesabı sayesinde kendilerine atanan Yazar ID numaralarını düzenleyebilir, tüm yayınlarını tek bir Scopus ID altında birleÅŸtirebilirler.

SCOPUS Author ID Görüntüleme ve Düzenleme İşlemleri Kılavuzu için Lütfen TIKLAYINIZ

Scopus Yazar Profili Düzeltme Kılavuzu için Lütfen TIKLAYINIZ

 

YÖKSİS AraÅŸtırmacı ID Nedir?

YÖK’ün hazırladığı bir platform olan YÖKSİS ( ) üniversitelerde yer alan akademisyenleri birer “AraÅŸtırmacı ID” altında tanımlamaktadır. Yüksek ÖÄŸretim Kurumlarında, üniversitelerde yer alan akademisyenler kendilerine ait kiÅŸisel bilgileri ve yayınlarını (makale, kitap, bildiri, proje vb.) bu platform üzerinde kaydedebilmektedir.

YÖKSİS üzerinde kaydedilen bilgilerin kullanıcıya sunulduÄŸu arayüz ise “YÖK Akademik Arama” olarak adlandırılmaktadır. Bu arayüz üzerinde tarama yapabilir, üniversite akademik profil bilgilerini inceleyebilir ya da Ülkemizde aynı konuda çalışma yapan araÅŸtırmacı bilgilerine ve ortak yazarlara ulaÅŸabilirsiniz. 

YÖKSİS AraÅŸtırmacı ID ve YÖK Akademik Arama Arayüzü Bilgileri Kılavuzu için Lütfen TIKLAYINIZ

 

ARBİS Nedir?

AraÅŸtırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS), 2004 yılından bu yana Türkiye'nin güncel araÅŸtırmacı veritabanını oluÅŸturmak amacıyla, TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliÅŸtirilen web tabanlı bir uygulamadır. ARBİS ile Türkiye'de ve yurt dışında görev yapan tüm araÅŸtırmacılar tek bir veritabanına kayıt olarak özgeçmiÅŸ ve yayın bilgilerini girebilmektedir. ARBİS'e kayıt yaptıran ve bilgilerini güncelleyen araÅŸtırmacılar, TÜBİTAK burs ve destek programlarına baÅŸvuru yapma, deÄŸerlendirme süreçlerinde danışman, panelist, izleyici ya da hakem olarak görevlendirilmenin ilk koÅŸulunu yerine getirmiÅŸ olacaktır.

TÜBİTAK ULAKBİM ve YÖK iÅŸ birliÄŸiyle; ORCID ID ve Web of Science Researcher ID bilgilerinin ARBİS’e eklenebilmesine yönelik bir güncelleme gerçekleÅŸtirilerek önemli sayıda ORCID ID verisinin ARBİS’e aktarılması saÄŸlanmıştır.

ORCID ID ve Researcher ID bilgisi henüz ARBİS’te yer almayan araÅŸtırmacıların, uzmanlık bilgileri doÄŸrultusunda TÜBİTAK süreçlerinde görev alabilmeleri açısından, bu dijital kimlik bilgilerini ARBİS’e girmeleri büyük önem taşımaktadır.

ARBİS’e ORCID ID ve Researcher ID Ekleme Kılavuzu için Lütfen TIKLAYINIZ