Ñ©ÀæÊÓÆµ

genel bilgiler

Tarihçe

Üniversitemizin Kanuni Kampüsü dahilindeki fakültelerde ve bölümlerde bulunan bölüm kütüphaneleri, Mayıs 1986'da Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi BaÅŸkanlığı'nda birleÅŸtirilerek Merkez Kütüphanesi haline getirilmiÅŸtir.  

Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu'nun 05.02.1988 gün ve 74/1 sayılı kararı ile Merkez Kütüphanesine "Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi" adı verilmiÅŸtir.

Koleksiyon

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi, çaÄŸdaÅŸ iç ve dış görünümü, sahip olduÄŸu materyal çeÅŸidi, nitelikli personeli ve hizmet anlayışı ile Karadeniz Bölgesi'nin olduÄŸu kadar Türkiye'nin de örnek teknik Kütüphanelerinden biridir.

Kütüphane, her akademik dönem başında yeni baÅŸlayan öÄŸrencilerimize bilgi hizmetleri kapsamında Kütüphaneyi tanıtıcı oryantasyon programları düzenlemekte ve talepler doÄŸrultusunda elektronik bilgi kaynakları kullanıcı eÄŸitim programları hazırlamaktadır.

Kütüphane; Teknik Hizmetler (SaÄŸlama Birimi, Kataloglama Birimi, Taşınır Kayıt Kontrol Birimi) ve Okuyucu Hizmetleri (Referans Birimi, Ödünç Verme Birimi, Süreli Yayınlar Birimi, Osman Turan Tarih AraÅŸtırmaları Kitaplığı, Tezler Odası, Kütüphanelerarası İşbirliÄŸi)'nden oluÅŸmaktadır.

Kütüphanede açık raf sistemi uygulanmakta ve tüm yayınlar ABD Kongre Sınıflama Sistemi (Library of Congress)'ne göre kataloglanır ve raflara yerleÅŸtirilir. Koleksiyonda bulunan tüm materyaller otomasyon programına aktarılmış olup; katalog arama, sorgulama ve kitap ayırtma gibi iÅŸlemler çevrimiçi ve çevrimdışı yapılabildiÄŸi gibi abone olduÄŸumuz elektronik bilgi kaynakları (e-kitap, e-makale, e-tez) kampüs dışı eriÅŸim aracılığıyla kullanılabilmektedir.

Kütüphane Hizmet Alanları ve Çalışma Salonları

Kütüphane ana binada yer alan okuyucu hizmetleri ve birimlerinin yanı sıra öÄŸrencilerimizin ders çalışabileceÄŸi çalışma salonları da kullanıcılarımıza hizmet vermektedir. Kütüphane Ana Binada yer alan 25 oturma kapasiteli Sesli/Grup Çalışma Salonu, 17 oturma kapasiteli EriÅŸilebilir Engelli Çalışma Salonu ve öÄŸrencilerimizin elektronik kaynaklarımızdan yararlanabilmeleri için oluÅŸturulan 23 oturma kapasiteli Bilgi Tarama Odası yer almaktadır.

ÖÄŸrencilerimizin ders çalışmaları için ayrılmış 385 oturma kapasiteli Bağımsız Çalışma Salonu (-1), 315 oturma kapasiteli Bağımsız Çalışma Salonu (-2), özellikle mimarlık öÄŸrencilerimizin maket çalışmaları için tercih ettiÄŸi 38 oturma kapasiteli Çok Amaçlı Çalışma Salonu 7/24 hizmet vermektedir.