Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksekokulu 2547 ve 2880 sayılı Yüksek ÖÄŸretim kanununun 7/d-2 maddesi uyarınca 07.05.1996 tarihinde kurulmuÅŸtur. Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner SaÄŸlık programı ön lisans eÄŸitimi 2018-2019 eÄŸitim öÄŸretim yılında baÅŸlamıştır. Tam zamanlı 1.öÄŸretim olarak, iki öÄŸretim üyesi ve üç öÄŸretim görevlisi olmak üzere toplam beÅŸ öÄŸretim elemanı ile eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetleri yürütülmektedir. Yüksekokulun fiziki ve beÅŸeri imkanlarından birlikte faydalanılmaktadır.
ÖÄŸrenciler her yarıyılda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları (proje, kısa sınav, ödev, laboratuar ve benzeri veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü baÅŸarıyla tamamlamak ve için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
EÄŸitim Amaçlarımız
Bu bölümü baÅŸarı ile tamamlayan öÄŸrenciler, Özel veteriner klinikleri, hayvan hastaneleri ve çiftliklerde veteriner hekim yardımcısı olarak saÄŸlık, hijyen, bakım hizmetlerini uygulayabilir. Laboratuvar ekipmanlarının düzenli çalışması, laboratuvar hijyen ve güvenliÄŸine iliÅŸkin tedbirleri bilinçli bir ÅŸekilde uygulayabilme, mikrobiyolojik, biyokimyasal, parazitolojik ve patolojik inceleme amaçlı numuneler alabilme ve uygun ÅŸartlarda saklayabilme konularında bilgi ve beceri sahibi olur. Bulaşıcı ve zoonoz hastalıklardan korunma ile ilgili gerekli tedbirleri uygulayabilir. Veteriner hekim sorumluluÄŸunda suni tohumlama uygulamalarını gerçekleÅŸtirebilir, gebelik ve doÄŸum sürecini belirleyebilir ve takip edebilir. Hayvancılıkta en önemli sorunlardan olan, dölverimi, meme ve ayak saÄŸlığı konularında koruyucu önlemleri alabilir ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirebilir. Hayvanların doÄŸru bakım ve beslenmesini saÄŸlayabilir. Hayvan refahı gereklerini saÄŸlayarak iÅŸletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarabilir. Mesleki ve toplumsal etik deÄŸerlere ve konusunda bilimsel formasyona sahip olabilir ve takım çalışması yapabilir. Hasta bakımı, ilkyardım ile hekim ve veteriner hekim tarafından önerilmiÅŸ tedavi yollarının en etkili ve hızlı biçimde uygulayabilir. Mesleki becerilerini geliÅŸtirerek hastalıkların iyileÅŸtirmeleri için akılcı yöntemler kurabilir. Mesleki teknolojik geliÅŸmeleri izleyerek, insan ve hayvan haklarını unutmadan ÅŸefkatle hastalara yaklaÅŸarak ve psikolojilerini anlamaya gayret ederek çalışabilir.
Akademisyenlerimiz
ÖÄŸretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araÅŸtırmalarını da yürüttükleri veya almaya çalıştıkları KTÜ BAP ve TÜBİTAK projeleri ile sürdürmektedirler. AB çerçeve programlarındaki projelere baÅŸvurma çalışmaları sürerken yurt dışındaki bazı üniversitelerle de ortak çalışmalar ve iÅŸbirlikleri kurulmaktadır.
Staj Programı
KTÜ Maçka Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner SaÄŸlık programı öÄŸrencilerinin önlisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi kuralları çerçevesinde,öÄŸrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgi ve laboratuvar uygulamalarında edinmiÅŸ oldukları becerileri ve deneyimlerini geliÅŸtirerek, görev yapacakları iÅŸ yerlerinde sorumluluklarını, iÅŸ ve üretim süreçlerini yeni teknolojileri tanımalarını saÄŸlayacak mesleki yetkinliklerine katkı saÄŸlayacak ÅŸekilde, pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur.
ÖÄŸrencilerimizin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (pratik çalışma) süresi 40 (20+20) iÅŸ günüdür.
Veterinerlik bölümü öÄŸrencilerin staj yapabilecekleri kamu ve özel kurum/kuruluÅŸlar aÅŸağıda sıralanmıştır;
a) Kamu ve Özel Kurum, ÅŸahıs veya ÅŸirket Hastanelerinin Merkezi Laboratuvar birimlerinde (Biyokimya, Mikrobiyoloji Hematoloji vb.)
b) Hıfzıssıhha Enstitüsü MüdürlüÄŸü kapsamında halk saÄŸlığı laboratuvarları
c) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına baÄŸlı İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Hayvan SaÄŸlığı Åžube Müdürlükleri
d) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına baÄŸlı Veteriner Kontrol Enstitüleri
e) Kamu - Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları
f) Klinik Veteriner HekimliÄŸe hizmet veren Laboratuvarlar
g) Özel Veteriner Patoloji Laboratuvarları
h) Kamu ve özel kurum, ÅŸahıs veya ÅŸirket Hayvan Hastaneleri
i) Yurt içi ve yurt dışındaki Veteriner Fakültelerinin ilgili uygulamalı anabilim dalları
j) Resmi ve özel araÅŸtırma veya uygulama çiftliklerin
k) Hayvan yem sanayi
l) Balıkçılık iÅŸletme tesisleri
m)Arıcılık enstitüleri
n) Resmi ve özel hayvansal üretim yapan çiftlikleri
o) Özel Veteriner Klinik ve Poliklinikleri
p) Veteriner İlaç Firmaları
r) Kamu - Özel Hayvancılık ve Hayvancılığa Dayalı İşletmeler veya ÅŸirketler
s) Hayvansal Gıda Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmeler veya ÅŸirketler (et, süt, bal, yumurta ve balık ürünleri üretim ve iÅŸleme Fabrikaları)
t) Resmi ve özel mezbaha ve kombina
u) Belediyelerin Veteriner İşleri MüdürlüÄŸü ve ilgili servisler
v) Hayvanat Bahçesi, Hayvan Rehabilitasyon Merkezleri ve Akvaryumlar
Değişim Programları
Üniversitemizde öÄŸrenci deÄŸiÅŸim programları Dış İliÅŸkiler Ofisi DeÄŸiÅŸim Programları KoordinatörlüÄŸü tarafından yürütülür. DeÄŸiÅŸim programları öÄŸrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eÄŸitim alma ve staj yapma olanağı saÄŸlar. DeÄŸiÅŸim Programları KoordinatörlüÄŸü bünyesinde:
olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır. DeÄŸiÅŸim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin DeÄŸiÅŸim Programları KoordinatörlüÄŸü sayfasına bakabilirsiniz.
Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için
AraÅŸtırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öÄŸrencilerimizin eÄŸitim-öÄŸretim sürecinde edindikleri teorik bilgileri pratikte de pekiÅŸtirmelerini saÄŸlayacak disiplinler arası araÅŸtırma ve uygulama imkânları bulunmaktadır.
1- Tek tırnaklı iskelet takımı(kurulu)
2- BüyükbaÅŸ iskelet takımı(kurulu)
3- BüyükbaÅŸ iskelet takımı
4- Köpek iskelet takımı
5- KüçükbaÅŸ iskelet takımı
Laborant ve veteriner saÄŸlık bölümü mezunları, laborantlık bölümü ile normal hastanelerde ve özel laboratuvarlarda laborant unvanı ile çalışabilmektedirler. Veteriner bölümü ile tarım bakanlığına baÄŸlı hayvan saÄŸlığı ile ilgili ÅŸube müdürlüklerinde büyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ hayvan çiftliklerinde, hayvan hastanelerinde, petshoplarda, ilaç fabrikalarında ve firmalarında, belediye mezbahalarında özel kliniklerde laborant ve veteriner saÄŸlık teknikeri olarak çalışma imkânına sahiptirler. Mezun olan öÄŸrencilerimiz kendi hayvancılık iÅŸletmelerini ve veteriner saÄŸlık kabinlerini de kurabilirler ve çalışabilirler.
YÖK’ün ilgili mevzuatı doÄŸrultusunda Laborant ve Veteriner SaÄŸlık ön lisans eÄŸitimini tamamlayan öÄŸrenciler dikey geçiÅŸ sınavı(DGS) ile Veteriner Fakültesi, biyoloji, hayvansal üretim, tarımsal biyoteknoloji, zootekni lisans programlarına geçiÅŸ yapabilirler.
Karadeniz Teknik Üniversitesi "Mezunlarla İliÅŸkiler KoordinatörlüÄŸü" web sayfasına ulaÅŸmak için ³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú.
Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları hakkında (baÅŸvuru, kabul ve kayıt koÅŸulları vs.) bilgi sahibi olmak için ³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú
Laborant ve Veteriner Sağlık Programı | |||||
2021 | 2022 | 2023 | |||
Kontenjan | Taban Puan | Kontenjan | Taban Puan | Kontenjan | Taban Puan |
41 | 260,26955 | 41 | 299,88434 | 41 | 295,40912 |
Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için