Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksekokulu 2547 ve 2880 sayılı Yüksek ÖÄŸretim Kanununun 7/d-2 maddesi uyarınca 07.05.1996 yılında kurulmuÅŸtur. Veterinerlik bölümü 2015 yılında açılmış ve Laborant ve Veteriner SaÄŸlık programı ön lisans eÄŸitimine 2018-2019 EÄŸitim/ÖÄŸretim yılında baÅŸlanmıştır.
Üniversite öÄŸrenciliÄŸi süresince uyarma dışında disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, bir yarıyıl sonunda en az normal ders yükü ile o yarıyılın not ortalaması 3.00-3.50 olan öÄŸrenciler onur öÄŸrencisi, 3.51 - 4.00 arasındaki öÄŸrenciler yüksek onur öÄŸrencisi sayılırlar.
Ön Lisans
Tam Zamanlı
Meslek yüksekokul programlarının birinci sınıflarına öÄŸrenci kabulü, ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi tarafından düzenlenen seçme ve yerleÅŸtirme sınavları sonuçlarına göre yapılır. ÖÄŸrencilerin kayıtlarının kesinleÅŸmesi için aÅŸağıda belirtilen ÅŸartları yerine getirmeleri gerekir
a) Lise veya dengi bir okuldan mezun olduÄŸunu gösteren bir diploma veya resmi belgeyi ibraz etmek,
b) SaÄŸlık durumu veya askerlik görevi ve benzeri yönlerden engelli olmamak.
Öncel eÄŸitimin tanınması Türk Yüksek EÄŸitim Sisteminde henüz baÅŸlangıç aÅŸamasındadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi istisna deÄŸildir. Buna raÄŸmen muafiyet sınavları müfredatta zorunlu olan dersler için her dönemin başında yapılır. ÖrneÄŸin yabancı diller ve bilgisayar dersleri gibi. Bu dersler için öÄŸrenme sürecini kendi baÅŸlarına ya da baÅŸka yollarla tamamlayan ve öÄŸrenme çıktılarını elde ettiÄŸine inanan öÄŸrencilere söz konusu muafiyet sınavlarına girme hakkı tanınır. Bu sınavlardan geçer not alan öÄŸrenciler müfredattaki ilgili dersten muaf olur ve bu not öÄŸrencinin transkriptine iÅŸlenir.
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü baÅŸarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek
Bir öÄŸretim üyesi ve üç öÄŸretim görevlisi olmak üzere toplam dört öÄŸretim elemanı ile eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetleri yürütülmektedir. Yüksekokulun fiziki ve beÅŸeri imkânlarından birlikte faydalanılmaktadır. Bölümümüz 2 adet son donanımlı laboratuvarla hizmet vermektedir.
ÖÄŸrenciler her yarıyılda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları (proje, kısa sınav, ödev, laboratuvar ve benzeri veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.
Meslek yüksekokulu diploması verilebilmesi için öÄŸrencinin genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Mezuniyet genel not ortalaması 4.00 üzerinden hesaplanır ve öÄŸrenim durumu belgesi üzerinde belirtilir.
Laborant ve veteriner saÄŸlık bölümü mezunları, laborantlık bölümü ile normal hastanelerde ve özel laboratuvarlarda laborant unvanı ile çalışabilmektedirler. Veteriner bölümü ile tarım bakanlığına baÄŸlı hayvan saÄŸlığı ile ilgili ÅŸube müdürlüklerinde büyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ hayvan çiftliklerinde, hayvan hastanelerinde, petshoplarda, ilaç fabrikalarında ve firmalarında, belediye mezbahalarında özel kliniklerde laborant ve veteriner saÄŸlık teknikeri olarak çalışma imkânına sahiptirler. Mezun olan öÄŸrencilerimiz kendi hayvancılık iÅŸletmelerini ve veteriner saÄŸlık kabinini de kurabilirler ve çalışabilirler.
YÖK’ün ilgili mevzuatı doÄŸrultusunda Laborant ve Veteriner SaÄŸlık ön lisans eÄŸitimini tamamlayan öÄŸrenciler dikey geçiÅŸ sınavı(DGS) ile Veteriner Fakültesi, biyoloji, hayvansal üretim, tarımsal biyoteknoloji, zootekni lisans programlarına geçiÅŸ yapabilirler.
ݱô±ð³Ù¾±ÅŸ¾±³¾ Bilgileri
|