Maliye programının amacı, kamu ve özel sektörde mali konulara iliÅŸkin sorunlara bilimsel yöntemlerle, gerekli çözümleri geliÅŸtirecek elemanları yetiÅŸtirmektir.
Maliye Programı; kamu maliyesi, kamu ekonomisi, vergi, iktisat, muhasebe, istatistik ve hukuk ağırlıklı olup, öÄŸretim süresi boyunca maliye alanının özgün konularında yoÄŸunlaÅŸmaktadır. Bunlara vergi hukuku, vergi sistemi, bütçe, mahalli idareler maliyesi ve mali yargı gibi dersler örnek olarak verilebilir.
Bu alanda çalışmak isteyenlerin analitik düÅŸünme yeteneÄŸine sahip, tertipli, sabırlı, dikkatli, ayrıntı ile uÄŸraÅŸmaktan sıkılmayan, yerinde ve doÄŸru kararlar verebilen ve kararların uygulanmasını izleyebilen kiÅŸiler olması gerekir.
Maliye bölümünü bitirenlerin unvanları, çalıştıkları kuruma ve bulundukları konuma göre deÄŸiÅŸir.Kamu kesiminde çalışanlar, devlet harcamalarını denetleme görevi ve uygulama görevi yapanlar olarak iki gruba ayrılırlar. Ancak gerektiÄŸinde uygulama görevi yapanlar denetleme görevi de yapabilirler. Kamu kesiminde özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda denetleme görevi yapan elemanlar Vergi MüfettiÅŸi olarak görev almaktadırlar. Uygulama görevi yapan elemanlar ise gelir uzmanı ve defterdarlık uzmanı gibi görevlere gelebilimektedirler. Bu elemanlar Belediye ve İl Özel İdarelerinin ilgili birimlerinde de görev alabilirler.
Maliye alanında eÄŸitim görmüÅŸ olanlar Hazine ve Maliye Bakanlığı baÅŸta olmka üzere, İçiÅŸleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Kamu İktisadi TeÅŸebbüsleri, Mahalli İdareler, Sayıştay ve diÄŸer kamu kuruluÅŸları ile bankalarda ve özel sektörün deÄŸiÅŸik kuruluÅŸlarında iÅŸ bulabilirler. Bu alandan mezun olanlar büro açarak bağımsız da çalışabilirler.