Ñ©ÀæÊÓÆµ

kalite politikası

Fakülte özgörü ve özgörevleri tanımlanmış, bu doÄŸrultuda Stratejik hedef ve performans göstergelerini belirlemek, izlemek ve geliÅŸtirmek adına Karadeniz Teknik Üniversitesi Stratejik Planı kapsamında tanımlanmış amaç ve hedefler benimsenmiÅŸtir. 

Mühendislik Fakültesi bölümlerine ait programlar için Mühendislik ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾ Programları DeÄŸerlendirme ve Akreditasyon DerneÄŸi (MÜDEK) tarafından deÄŸerlendirme ve akreditasyon çalışmaları gerçekleÅŸtirilmektedir. 2007 yılında hazırlıklarına baÅŸlanan akreditasyon deÄŸerlendirme süreçlerine ilk olarak İnÅŸaat ve Makine MühendisliÄŸi Bölümlerince baÅŸlanmış, ve ilerleyen süreçte yeni kurulan bölümlerimiz olan Yazılım MühendisliÄŸi ve Yapay Zeka ve Veri MühendisliÄŸi hariç diÄŸer 10 bölümümüz 2026 yılına kadar MÜDEK tarafından akredite edilmiÅŸtir. 

MÜDEK, YükseköÄŸretim Kalite Kurulu tarafından 2007 yılından itibaren Kalite DeÄŸerlendirme ve Tescil Belgesi ile yetkilendirilmiÅŸtir. Böylece YÖK Genel Kurul kararı ile yükseköÄŸretim kurumlarının mühendislik programlarında ulusal, sektörel ve program yeterlilikleri odaklı ulusal bir kalite güvence kuruluÅŸu olarak tanınmıştır.

MÜDEK, European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE) tarafından ilk kez 2009 yılında deÄŸerlendirilmiÅŸ ve ENAEE Yönetim Kurulu kararıyla akredite ettiÄŸi mühendislik lisans (Bachelor) programlarına EUR-ACE Etiketi (EUR-ACE Label) vermek üzere yetkilendirilmiÅŸtir. Böylece, MÜDEK 2009 yılında EUR-ACE Etiketi verme yetkisi olan 7. akreditasyon ajansı olmuÅŸtur. 2013 yılında ENAEE tarafından koordine edilen ve uluslararası uzmanlardan oluÅŸmuÅŸ bir deÄŸerlendirme paneli tarafından Avrupa Standartları ve İlkeleri (ESG) Bölüm 2 ve 3 kapsamında deÄŸerlendirilmiÅŸ ve deÄŸerlendirme paneli MÜDEK'in ESG Bölüm 2.1-2.8 ve 3.1-3.8'de belirtilen standartları tam olarak saÄŸladığı sonucuna varmıştır. ESG Bölüm 2 ve 3 sırasıyla Avrupa YükseköÄŸretim Alanında uyulması beklenen dış kalite güvence süreçleri ile ilgili standartları ve bu süreçleri yürütmek üzere faaliyet gösteren dış kalite güvence ajanslarının uyması beklenen standartları tanımlamaktadır.

MÜDEK, 17 Kasım 2006'dan beri Avrupa Mühendislik ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾i Akreditasyon Ağı ( - European Network for Accreditation of Engineering Education) asil üyesidir. MÜDEK 15 Haziran 2011 tarihinden itibaren International Engineering Alliance () ÅŸemsiyesi altındaki çok taraflı akreditasyon tanıma anlaÅŸması 'un imzacısı (tam üyesi) olmaya hak kazanmıştır.

URAP (University Ranking by Academic Performance) 2022-2023 deÄŸerlendirmesinde, Dünya Alan sıralamasına göre Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Alanında dünyada 941 ve Teknoloji alanında 1288. sırada yer almıştır. Ayrıca URAP Dünya Alan sıralamasına göre Fakültemiz alt birimleri olan İnÅŸaat MühendisliÄŸi 471, Yer Bilimleri 711 ve Makine MühendisliÄŸi 961. sırada yer almıştır. Mühendislik Fakültesi olarak nitelikli bilisel çıktı, toplumsal fayda ve sürekli iyileÅŸtirme çabalarımızın desteÄŸi ile Üniversitemiz 2021 yılında AraÅŸtırma Üniversitesi statüsü elde etmiÅŸ ve YükseköÄŸretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından verilen Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanmıştır. TÜBİTAK tarafından 2023 yılı Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi sonuçlarına göre Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi bölümlerinin çalışma alanları olan Yer Bilimleri, Madencilik, İnÅŸaat, Metal ve Alaşımlar Eklemeli İmalat, Geleneksel İmalat Teknolojileri, Yapay Zeka, ve Enerji Depolama alanlarında hem kalite hemde hacim açısından önemli bir yetkinliÄŸe sahiptir. Ayrıca Stanford Üniversitesi bilim insanlarından Prof. Dr. John P. Ioannidis ve araÅŸtırma ekibi tarafından 2022 yılı verilerine göre hazırlanan makale sonuçlarına göre "yıllık etki" kategorisinde KTÜ adresli 23 akademisyen uzmanlık alanları ile ilgili “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde %2’lik dilime girmeyi baÅŸarmış olup bu akademisyenlerden 18 tanesi fakültemiz bünyesinde göev yapan bilim insanlarıdır. Son beÅŸ yıllık yayınların atıf etkisine göre hazırlanan "kariyer boyu etki" kategorisinde ise KTÜ adresli 17 isim yer alırken bu akademisyenlerin 11 tanesi fakültemiz öÄŸretim üyelerinden oluÅŸmaktadır.

Fakülte bünyesinde Erasmus programı ile anlaÅŸmalı üniversitelere giden/gelen öÄŸrenci ve bilim insanları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bölümlerimizde Bilim Adamı İstihdamı OluÅŸturma Komisyonları kurulmuÅŸ ve yabancı bilim adamlarının bölümlerimizde görev yapmaları saÄŸlanmıştır. Bununla birlikte bölümlerimizde yabancı uyruklu öÄŸrenci ve öÄŸretim üyelerinin istihdamı için %100 İngilizce programların açılması öngörülmüÅŸtür. Bu baÄŸlamda İnÅŸaat ve Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi Bölümlerinde söz konusu programlar açılmış ve öÄŸrenci alımlarına baÅŸlamıştır. DiÄŸer bölümlerimizde ise bu konuda hazırlıklar devam etmektedir.

Mühendislik Fakültesi programları MÜDEK tarafından akreditasyon deÄŸerlendirmesinden geçtiÄŸi için EUR-ACE etiketine sahiptir ve FEANI tarafından European Engineering Education Database de yer almaktadır. Fakültemiz “FEANI indeks” olarak bilinen ve bir profesyonel mühendisler federasyonu olan “Avrupa Mühendislik ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾i Veri Tabanı” içerisinde 13 mühendislik programı ile yer almaktadır. Dolayısıyla da bu mühendislik programlarından mezun olan mühendislerimiz Avrupa ülkelerinde çalışma hakkını elde etmektedir.

FEANI, 34 Avrupa Yüksek ÖÄŸretim Alanı (EHEA) ülkesinden ulusal mühendislik derneklerini birleÅŸtiren profesyonel mühendislerin bir federasyonudur. 34 Avrupa ülkesinde 350’den fazla mühendislik birliÄŸinin baÄŸlı bulunduÄŸu FEANI, Avrupa’da 3,5 milyondan fazla profesyonel mühendisin çıkarlarını temsil eden bir organizasyondur. FEANI, Dünya Mühendislik Organizasyonları Federasyonu'nun (WFEO) kurucu üyesidir ve mühendislik ve teknoloji konuları ile mühendislik eÄŸitimi alan diÄŸer birçok kuruluÅŸla iÅŸbirliÄŸi yapmaktadır. FEANI, Avrupa'daki mühendislik mesleÄŸini temsil ettiÄŸi için Avrupa Komisyonu tarafından resmen tanınmıştır. Federasyon ayrıca UNESCO, UNIDO ve Avrupa Konseyi ile de danışma statüsüne sahiptir.