°²¹³Ùı±ôı³¾
TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel EÄŸitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında "Uluslararası Fon Kaynaklarına µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü Kapasitesinin Artırılması-4&±ç³Ü´Ç³Ù;&²Ô²ú²õ±è;±ð³Ù°ì¾±²Ô±ô¾±ÄŸ¾± 1-3 Ekim 2025 tarihleri arasında düzenlenecektir.
- Etkinliğe katılım kontenjanla sınırlıdır.
- EtkinliÄŸe katılmadan önce baÅŸvuru yapılması ve baÅŸvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
- Etkinlik 3 gün devam edecek olup katılım %100 zorunludur.
- °²¹³Ùı±ôı³¾cılara, program sonunda katılım sertifikası verilecektir.
- Etkinlik ücretsiz olup Trabzon dışından katılan katılımcıların yol, iaÅŸe ve konaklama giderleri ile Trabzon?dan katılan katılımcıların iaÅŸe giderleri, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel EÄŸitim Etkinlikleri DesteÄŸi "Destek Miktarı ve Ödeme KoÅŸulları" limitleri çerçevesinde proje bütçesinden karşılanacaktır.
- °²¹³Ùı±ôı³¾cıların toplantıya kiÅŸisel bilgisayarları ve proje fikri ile katılmaları gerekmektedir.
Amaç
Yeni nesil üniversitelerde uluslararasılaÅŸma ve ulus ötesi faaliyetler ile araÅŸtırma niteliÄŸinin artırılması son derece önem kazanmıştır. Ülkemizde yürütülen araÅŸtırma-geliÅŸtirme projelerinde de dış kaynaklı fonlara eriÅŸim ve ikili/çoklu iÅŸ birlikleri yoluyla araÅŸtırmacıların ve kurumların ‘uluslararasılaÅŸması’ üniversitelerde önemli bir strateji olarak yer almaktadır. Bu stratejiye hizmet etmek üzere ülkemiz araÅŸtırmacıları tarafından uluslararası fon kaynaklarından destek almak için sunulacak proje baÅŸvurularının; nitelik ve nicelik olarak yeterli düzeyde olması gereklidir.
Önerilen Bilimsel EÄŸitim EtkinliÄŸi DesteÄŸi ile katılımcıların, uluslararası projeler geliÅŸtirme ve katılım konusunda hem teorik bilgi hem de pratik beceriler kazandırarak, uluslararası fon kaynaklarına baÅŸvuru kapasitesinin artırılması amaçlanmaktadır.
Kapsam
Önerilen proje kapsamında farklı araÅŸtırma alanlarına sahip lisansüstü öÄŸrenci ve öÄŸretim üyesi araÅŸtırmacılardan oluÅŸacak 24 katılımcıya uluslararası fon kaynaklarına baÅŸvuru kapasitesinin artırılması amacıyla eÄŸitim etkinliÄŸi düzenlenecektir.
Ülkeler arasında araÅŸtırma, geliÅŸtirme, inovasyon, eÄŸitim ve öÄŸretimde uluslararası iÅŸ birliÄŸini, hareketlilik faaliyetlerini, dönemsel ortaklıkları destekleyen uluslararası fon kaynaklarına baÅŸvuruların ulusal fon kaynaklarına oranla oldukça az olduÄŸu görülmektedir. AraÅŸtırmacılar genellikle Ar-Ge projelerine; ulusal fon kaynakları olan BAP, TÜBİTAK, Bakanlık vb. kurumlarından hibe saÄŸlamaya yönelmektedir. Bu kaynakların sınırlı imkanları nedeniyle fonlanan proje sayıları da belli oranların üzerine çıkamamaktadır.
Uluslararası programlara yönelim olmamasının sebebi genellikle; programlar hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olunmaması, proje fikrinin hangi program ile uygun olduÄŸunun belirlenememesi, proje baÅŸvuru aÅŸamasında dikkat edilmesi gereken hususların bilinmemesi ve konsorsiyum oluÅŸturma aÅŸamasında araÅŸtırmacıların yeterli uluslararası baÄŸlantılara sahip olmaması görülmektedir. Bu doÄŸrultuda eÄŸitim etkinliÄŸi, araÅŸtırmacılar için uygun olabilecek uluslararası fon kaynakları hakkında teorik ve uygulamalı etkinlikleri °ì²¹±è²õ²¹³¾²¹°ì³Ù²¹»åı°ù.
Etkinlik Ekibi
- Prof. Dr. Oktay YILDIZ (Koordinatör ve EÄŸitmen)
- Prof. Dr. Ali TEMİZ (Eğitmen)
- Prof. Dr. Fatma TELLİ KARAKOÇ (EÄŸitmen)
- Doç. Dr. Uzay KARAHALİL (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. Emrah AYVAZ (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. Sedanur KALYONCU (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. İslam YILDIZ (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. M. Serhat ÜNVER (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. Gözde SAÄžLAM (EÄŸitmen)
Düzenleme Kurulu
- Prof. Dr. Oktay YILDIZ (KTÜ TTM)
- Prof. Dr. Ali TEMİZ (KTÜ)
- Doç. Dr. Serdal TEMEL (Ege Üniversitesi)
- Doç. Dr. Aydanur AYDIN (GümüÅŸhane Üniversitesi)
- ÖÄŸr. Gör. İslam YILDIZ (KTÜ TTM)
- ÖÄŸr. Gör. Gözde SAÄžLAM (KTÜ TTM)
- ÖÄŸr. Gör. Samet KALYONCU (Trabzon Üniversitesi)
- ÖÄŸr. Gör. Müslüm Serhat ÜNVER (KTÜ TTM)
Bilim Kurulu
- Prof. Dr. Oktay YILDIZ (Koordinatör ve EÄŸitmen)
- Prof. Dr. Ali TEMİZ (Eğitmen)
- ÖÄŸr. Gör. Emrah AYVAZ (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. Sedanur KALYONCU (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. İslam YILDIZ (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. M. Serhat ÜNVER (EÄŸitmen)
- ÖÄŸr. Gör. Gözde SAÄžLAM (EÄŸitmen)
°²¹³Ùı±ôı³¾cılarda Aranan Åžartlar
- °²¹³Ùı±ôı³¾cıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
- °²¹³Ùı±ôı³¾cıların fen, mühendislik, saÄŸlık, sosyal ve eÄŸitim bilimleri alanlarında yurt içinde eÄŸitim gören lisansüstü öÄŸrenci veya öÄŸretim üyesi olması,
- °²¹³Ùı±ôı³¾cıların daha önce düzenlenen 2237-A etkinliklerine en fazla 4 kere katılmış olması, daha önce 2237-A etkinliÄŸine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır.
- °²¹³Ùı±ôı³¾cıların OHAL kapsamında yürürlüÄŸe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doÄŸrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teÅŸkilatından çıkarılmamış olması,
- °²¹³Ùı±ôı³¾cıların etkinliÄŸe uluslararası bir proje fikri ile katılıyor olması.
- Uluslararası proje baÅŸvurusu yapmış ve reddedilmiÅŸ ya da hazırlık aÅŸamasında olan katılımcılara öncelik tanınacaktır.
- DiÄŸer kriterlerde uygun olanların Wos H indeksi yüksek olan katılımcılara öncelik tanınacaktır.
- °²¹³Ùı±ôı³¾cıların statüsünün dengeli dağılımının olması gözetilecektir.
- °²¹³Ùı±ôı³¾cıların farklı kurum ve bölgelerden seçilmesine dikkat edilecektir.
- µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü oranlarına göre kadın erkek dağılımlarının orantılı olması gözetilecektir.
Etkinlik Yeri
Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, Trabzon
µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü
µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ülar, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel EÄŸitim Etkinlikleri DesteÄŸi alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya baÅŸlanacaktır.