½¢³Ü²ú²¹³Ù
Lisans Öğrencileri İçin 21. Yüzyıl Becerileri: Öğrenme ve Yenilik Atölyesi
Proje Etkinlikleri
TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel EÄŸitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında "Lisans ÖÄŸrencileri İçin 21. Yüzyıl Becerileri:
ÖÄŸrenme ve Yenilik Atölyesi" 22-24 Ekim 2025 tarihleri arasında düzenlenecektir.
Lisans öÄŸrenimi gören üniversite öÄŸrencilerini 21. yüzyılın gerektirdiÄŸi temel beceriler konusunda bilgilendirmek ve bu becerileri geliÅŸtirmeleri için onları motive edip yönlendirmektir. Proje, öÄŸrencilerin akademik, mesleki ve kiÅŸisel geliÅŸimlerini destekleyerek bu temel becerileri tanıtmayı, farkındalık kazandırmayı ve bu becerileri deneyimlemelerini amaçlayan bir eÄŸitim programı sunmaktadır.
21. yüzyıl becerilerinin neler olduÄŸu konusunda en popüler çerçeve (Partnership for 21st Century Skills) tarafından hazırlanan ve kısaca “P21” olarak anılan çerçevedir. Bu çerçevede beceriler, “ÖÄŸrenme ve Yenilik”; “Bilgi, Medya ve Teknoloji”; “YaÅŸam ve Kariyer”- olmak üzere üç farklı kategoride sunulmaktadır. ÖÄŸrenme ve Yenilik Becerileri; yaratıcılığa, eleÅŸtirel düÅŸünmeye, iletiÅŸime ve iÅŸbirliÄŸine vurgu yapar. Bu beceriler öÄŸrencilerin iÅŸ ve yaÅŸamda baÅŸarılı olmak için ustalaÅŸması gereken beceri, bilgi ve uzmanlığı tanımlayan çerçeve, içerik bilgisini, belirli becerileri, uzmanlığı ve okuryazarlığı birleÅŸtirir. ÖÄŸrencileri daha karmaşıklaÅŸan sosyal ve ekonomik yaÅŸama hazırlar. Bu becerilere sahip olan öÄŸrenciler, yaratıcı fikirler üretebilirler, sahip olduÄŸu düÅŸünceleri analiz edip deÄŸerlendirebilir, düÅŸüncelerini uygulayabilir, karşılaÅŸtıkları problemi çözmek için farklı yollar deneyebilir, düÅŸüncelerini etkili bir biçimde ifade edebilir, diÄŸerleriyle etkili ve uyum içinde çalışabilir ve sorumlulukları paylaÅŸabilirler. Bilgi, Medya ve Teknoloji Becerileri: bilgi, medya ve bilgi iletiÅŸim-teknoloji okuryazarlıklarını kapsar. 21. yüzyılda öÄŸrenciler bilgiye daha hızlı bir biçimde ulaÅŸabiliyor, farklı teknolojik araçları kullanabiliyor. Dolayısıyla öÄŸrencilerin bilgiyi, teknolojiyi ve medyayı daha etkili bir biçimde kullanabilmeleri bu becerilere sahip olmalarına baÄŸlıdır. Bu becerilere sahip öÄŸrenciler; bilgiye daha hızlı ulaÅŸabilir, bilgiyi eleÅŸtirel bir biçimde deÄŸerlendirebilir, ulaÅŸtığı bilgiyi karşılaÅŸtığı problemi çözmek için kullanabilir, bilgi akışını çeÅŸitli kaynaklardan saÄŸlayabilir, medya yoluyla yayınlanan bilgilerin doÄŸruluÄŸunu araÅŸtırabilir, bilgiyi araÅŸtırmak deÄŸerlendirmek için farklı teknolojik araçları kullanabilirler. Son olarak YaÅŸam ve Kariyer Becerileri: esneklik ve uyum yeteneÄŸine, giriÅŸim ve öz-yönetime, sosyal ve kültürel arası becerilere ve liderlik ve sorumluluÄŸa vurgu yapar. KarmaşıklaÅŸan sosyal ve çalışma yaÅŸamı, öÄŸrencilerin daha üst düzeyde düÅŸünme becerilerine sahip olmasını gerektirir. YaÅŸam ve kariyer becerilerine sahip öÄŸrenciler; yaÅŸamlarında sahip oldukları çeÅŸitli rollerin (çalışan, öÄŸrenci, vb.) gerekliliklerini yerine getirebilir, çalışma ortamındaki belirsizliklerin üstesinden gelebilir, eleÅŸtiriye açık olabilir, zamanlarını etkili bir biçimde kullanabilir, yaÅŸamlarında amaçlarını belirleyebilir, kendi çalışma motivasyonlarını saÄŸlayabilir, öÄŸrenmelerini yaÅŸam boyu sürdürebilir, bağımsız çalışabilir ve diÄŸerleriyle etkileÅŸimde bulunabilirler. Sonuç olarak, bu çerçeve 21. yüzyıl becerilerinin eÄŸitim ortamlarına dâhil edilebilmesi amacıyla oluÅŸturulmuÅŸ bir modeldir. Bu sayede öÄŸrencilerin sosyal yaÅŸamlarında ve iÅŸ hayatlarında baÅŸarılı olmaları ve güncel bilgi, beceri, uzmanlık ve okuryazarlıklar kazanmaları hedeflenmektedir (P21, 2015).
21. yüzyıl becerilerinin neler olduÄŸu konusunda en popüler çerçeve (Partnership for 21st Century Skills) tarafından hazırlanan ve kısaca “P21” olarak anılan çerçevedir. Bu çerçevede beceriler, “ÖÄŸrenme ve Yenilik”; “Bilgi, Medya ve Teknoloji”; “YaÅŸam ve Kariyer”- olmak üzere üç farklı kategoride sunulmaktadır. Bu proje kapsamındaki eÄŸitimler, P21 Çerçevesinin özellikle “ÖÄŸrenme ve Yenilik” kategorisindeki becerilerine odaklanarak öÄŸrencilere bu temel becerileri tanıtmayı, farkındalık kazandırmayı ve bu becerileri deneyimlemelerini hedeflemektedir. Program kapsamında düzenlenecek eÄŸitimler ve uygulamalı etkinliklerle öÄŸrencilere iletiÅŸim becerileri, çatışma yönetimi, zaman yönetimi, eleÅŸtirel düÅŸünme ve problem çözme gibi kiÅŸisel geliÅŸim alanlarında pratik bilgiler ve stratejiler sunulacaktır. Projenin hedefleri ÅŸu ÅŸekilde detaylandırılabilir:
Bu çerçevede etkinlik programı, katılımcılarda bilgi ve farkındalık artışı, beceri geliÅŸimi ve motivasyon artışı gibi deÄŸiÅŸimler öngörmektedir.
Bilginin bu kadar yoÄŸun olduÄŸu ve zamanın etkili bir ÅŸekilde kullanılması gerektiÄŸi düÅŸünüldüÄŸünde, öÄŸrenme sürecine yönelik öÄŸrenci katılımını ve motivasyonunu etkili bir ÅŸekilde teÅŸvik eden çeÅŸitli araçların, stratejilerin ve metodolojilerin kullanılması önemlidir. Projede, lisans öÄŸrenimi gören üniversite öÄŸrencilerine 21. yüzyıl temel becerilerini kazandırmak amacıyla çeÅŸitli eÄŸitim ve geliÅŸim yöntemleri sunulacaktır. EÄŸitimler ve uygulamalı etkinlikler kapsamında, alanında uzman eÄŸitmenler tarafından verilen interaktif eÄŸitimlerle öÄŸrencilerin aktif katılımı saÄŸlanacaktır. ÖÄŸrenciler, gerçek dünya problemlerine odaklanan uygulamalı çalışmalar, atölye çalışmaları ve etkileÅŸimli etkinlikler aracılığıyla pratik beceriler geliÅŸtireceklerdir. DeÄŸerlendirme ve geri bildirim süreçleri de bu programın önemli bir parçasını oluÅŸturacaktır. ÖÄŸrencilerin baÅŸlangıçtaki ve bitiÅŸteki bilgi ve beceri düzeylerinin deÄŸerlendirilmesi için baÅŸlangıç ve bitiÅŸ deÄŸerlendirmeleri (öntest ve sontest yapılacak), eÄŸitim süreci boyunca düzenli olarak geri bildirim saÄŸlanacaktır. Programı baÅŸarıyla tamamlayan öÄŸrencilere, katılımlarını ve elde ettikleri becerileri belgeleyen katılım sertifikası verilecektir. Bu sertifika, kariyerlerinde ve eÄŸitim fırsatlarında önemli bir referans oluÅŸturacaktır. EtkinliÄŸin yaygın etkisinin artırılması amacıyla, katılımcıların programda öÄŸrendiklerini ve deneyimlerini kendi sosyal çevreleriyle paylaÅŸmaları teÅŸvik edilecek, etkinlik sonuçları web sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda kamuoyuyla paylaşılacak ve iÅŸbirliÄŸi içerisinde olduÄŸumuz kurum ve kuruluÅŸlar aracılığıyla yaygınlaÅŸtırma çalışmaları yürütülecektir.
Etkinlik; Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Seminer Salonu'nda gerçekleÅŸtirilecektir.
µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ülar, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel EÄŸitim Etkinlikleri DesteÄŸi alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya baÅŸlanacaktır.