Ñ©ÀæÊÓÆµ

duyurular

17

Ekim

Lisansüstü Öğrencilerine Yönelik Patent Araştırma Yetkinliklerinin Arttırılması Eğitimi

Proje Etkinlikleri

°­²¹³Ùı±ôı³¾

 


TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel EÄŸitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında "Lisansüstü ÖÄŸrencilerine Yönelik Patent AraÅŸtırma Yetkinliklerinin Arttırılması EÄŸitimi" ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾¾±&²Ô²ú²õ±è;&²Ô²ú²õ±è;09-11 Temmuz 2025 tarihleri arasında düzenlenecektir.

  • EtkinliÄŸe katılım kontenjanla sınırlıdır.
  • EtkinliÄŸe katılmadan önce baÅŸvuru yapılması ve baÅŸvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Etkinlik 3 gün devam edecek olup katılım %100 zorunludur.
  • °­²¹³Ùı±ôı³¾cılara, program sonunda katılım belgesi verilecektir.
  • Etkinlik ücretsiz olup Trabzon dışından katılan katılımcıların yol, iaÅŸe ve konaklama giderleri ile Trabzon’dan katılan katılımcıların iaÅŸe giderleri, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel EÄŸitim Etkinlikleri DesteÄŸi "Destek Miktarı ve Ödeme KoÅŸulları" limitleri çerçevesinde proje bütçesinden karşılanacaktır.
  • °­²¹³Ùı±ôı³¾cıların toplantıya kiÅŸisel bilgisayarları ve proje fikri ile katılmaları gerekmektedir.

 

Amaç

Önerilen proje ile katılımcıların, erken farkındalıkla lisansüstü öÄŸrenci statüsündeki araÅŸtırmacıların sınai mülkiyet hakları konusunda farkındalıklarının ve bilgi düzeyinin arttırılması, ulusal ve uluslararası veri tabanlarında patent araÅŸtırma yöntemlerini öÄŸrenmeleri, kendi buluÅŸları hakkında araÅŸtırma yapabilme becerilerini geliÅŸtirmeleri amaçlanmaktadır.

 

Kapsam

Önerilen proje kapsamında farklı akademik disiplinlere sahip yüksek lisans ve doktora öÄŸrencilerinden oluÅŸacak 20 katılımcının patent farkındalığının arttırılmasına, araÅŸtırma alanlarına göre patent araÅŸtırma kabiliyetlerinin geliÅŸtirilmesine ve buluÅŸun korunma süreçlerine destek saÄŸlayacak ulusal ve uluslararası patent/ faydalı model/ tasarım baÅŸvuru kapasitesinin nitelik ve nicelik bakımından arttırılmasına yönelik eÄŸitim etkinliÄŸi düzenlenecektir.

Patent eÄŸitim etkinliÄŸi; temelden yetiÅŸen akademisyen potansiyeli olan yeni nesil lisansüstü öÄŸrenciler için doÄŸru bir patent araÅŸtırması yapılması, patent araması sonucu elde edilen dokümanları tarama ve okuma kabiliyeti, rakipler ve pazar analizlerinin yapılması, temel sınai mülkiyet kavramları, bir buluÅŸ koruma yöntemlerinin tespiti, patent baÅŸvurusu süreçleri, baÅŸvuru sürecinde dikkat edilecek unsurlar, istem okuma becerilerinin arttırılmasına yönelik patent atölyeleri, yenilikçi iÅŸ fikirlerini belirleme ve prototipleme odağında tasarım odaklı düÅŸünme, potansiyel rakiplerin analizini içeren ticari harita okuma kabiliyetinin geliÅŸtirilmesi  konularında bilgilendirme ve uygulamalı etkinliklerini içerecektir.

Etkinlik Ekibi

  • Dr. ÖÄŸretim Üyesi RaÅŸit SEZER (Yürütücü & EÄŸitmen)

  • Prof. Dr. Oktay YILDIZ (EÄŸitmen)

  • Prof. Dr. Mustafa ASLAN (EÄŸitmen)

  • Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIÅžIK (EÄŸitmen)

  • ÖÄŸr. Gör. Hülya SABIR (EÄŸitmen)

  • ÖÄŸr. Gör. Kerim SÖNMEZ (EÄŸitmen)

  • ÖÄŸr. Gör. Sedanur KALYONCU (EÄŸitmen)

  • ÖÄŸr. Gör. Emrah AYVAZ (EÄŸitmen)

  • ÖÄŸr. Gör. Beril DEÄžERMENCİ (EÄŸitmen)       

  • Proje Uzmanı Eren YILMAZ (EÄŸitmen)

  • Patent Vekili Ahmet BuÄŸra BAÅžER (EÄŸitmen)

  • Abdurrahman Kaan ÖZTÜRK (EÄŸitmen)

 

Düzenleme Kurulu

  1. Dr. ÖÄŸr. Üyesi RaÅŸit SEZER (KTÜ, Metalurji ve Malzeme MühendisliÄŸi)
  2. Prof. Dr. Oktay YILDIZ (Karadeniz Teknik Üniversitesi)
  3. Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIÅžIK (KTÜ, İnÅŸaat MühendisliÄŸi)
  4. ÖÄŸr. Gör. Dr. UÄŸur Volkan ARI  (GümüÅŸhane Üniversitesi TTO Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi )
  5. ÖÄŸr. Gör. Dr. Tayfun ÖZTÜRK (AÇÜ Proje Koordinasyon Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi)
  6. ÖÄŸr. Gör. Hülya SABIR (Karadeniz Teknik Üniversitesi)
  7. ÖÄŸr. Gör. Kerim SÖNMEZ (Karadeniz Teknik Üniversitesi)

 

°­²¹³Ùı±ôı³¾cılarda Aranan Åžartlar

  1. °­²¹³Ùı±ôı³¾cıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması gerekmektedir.
  2. °­²¹³Ùı±ôı³¾cıların mühendislik, fen, saÄŸlık ve sosyal bilimleri alanlarında yurt içinde lisansüstü programlardan birine kayıtlı olması gerekmektedir.
  3. °­²¹³Ùı±ôı³¾cıların daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde resmi bir patent/ faydalı model/ tasarım baÅŸvuru yapmamış olması gerekmektedir.
  4. °­²¹³Ùı±ôı³¾cıların daha önce düzenlenen 2237-A etkinliklerine en fazla 3 kere katılmış olması gerekmektedir. (Daha önce 2237-A etkinliÄŸine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır.)
  5. µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü oranlarına göre kadın - erkek dağılımlarının orantılı olması gözetilecektir.
  6. °­²¹³Ùı±ôı³¾cıların öÄŸrenim gördükleri alanlara iliÅŸkin bir buluÅŸ fikrine sahip olması gerekmektedir.
  7. °­²¹³Ùı±ôı³¾cıların OHAL kapsamında yürürlüÄŸe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doÄŸrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teÅŸkilatından çıkarılmamış olması ÅŸartı aranacaktır.

 

Etkinlik Yeri

Etkinlik Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (KTÜ TTM)'nde gerçekleÅŸtirilecektir.

 

µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü

µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ülar, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel EÄŸitim Etkinlikleri DesteÄŸi alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya baÅŸlanacaktır.