½¢³Ü²ú²¹³Ù
Diplomasi Akademisi: Bilimsel Araştırma Projesi Yazımı
Proje Etkinlikleri
Diplomasi Akademisi: Bilimsel AraÅŸtırma Projesi Yazımı, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel EÄŸitim Etkinliklerini Destekleme Programı&²Ô²ú²õ±è;°ì²¹±è²õ²¹³¾Ä±²Ô»å²¹ 16-18 Mayıs 2024 tarihlerinde olarak düzenlencektir.
EtkinliÄŸin amacı, üniversitelerimizin Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İliÅŸkiler ve Tarih alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öÄŸrenim gören, proje önerisi veya fikri olan öÄŸrenciler ile TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı araÅŸtırmacıların bilimsel araÅŸtırma projesi hazırlama ve yürütme kültürü ile becerilerini geliÅŸtirmektir. Bu kapsamda, özellikle TÜBİTAK 2209-A Üniversite ÖÄŸrencileri AraÅŸtırma Projeleri Destek Programı çerçevesinde lisans öÄŸrencilerinin projeler aracılığıyla araÅŸtırmaya teÅŸvik edilmesi hedeflenmektedir. Etkinlik, araÅŸtırma ve proje yazım süreçlerine dair temel becerilerin kazandırılmasının yanı sıra, öÄŸrencilerin araÅŸtırma projeleri hazırlama ve yürütme kültürünü edinmeleri ile akademik yetkinliklerini geliÅŸtirmelerine katkı saÄŸlamayı amaçlamaktadır.
Etkinlik, üniversitelerin Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İliÅŸkiler ve Tarih alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde öÄŸrenim gören ve TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı öÄŸrencileri kapsamaktadır. °²¹³Ùı±ôı³¾cılara, bilimsel araÅŸtırma süreçleri, proje hazırlama ve yürütme kültürü ile ilgili temel akademik beceriler kazandırılması amaçlanmaktadır. Etkinlik kapsamında, TÜBİTAK 2209-A programı tanıtılarak, baÅŸvuru süreçleri ve deÄŸerlendirme kriterleri hakkında bilgi verilecektir. °²¹³Ùı±ôı³¾cılar, bilimsel araÅŸtırma yöntemleri, proje yazım süreçleri ve proje yönetimi gibi konularda eÄŸitim alacaklardır. Ayrıca, akademik yazım ve sunum teknikleri gibi akademik becerileri geliÅŸtirmeye yönelik oturumlar düzenlenecektir.
Bu etkinlik, katılımcıların proje hazırlık aÅŸamasından yazımı ve sonuçlanmasına kadar olan tüm süreçler hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bu süreci birebir yaÅŸamalarını kapsamaktadır. Teorik ve uygulamalı eÄŸitimin bir arada gerçekleÅŸtirileceÄŸi bir eÄŸitim programı planlanmıştır. Etkinlik süresince, proje geliÅŸtirme süreçlerinin bilinçli ve etkin bir ÅŸekilde yürütülmesine yönelik teorik bilgiler sunulacak, uygulamalı atölyeler gerçekleÅŸtirilecek ve deneyimli akademisyenlerle etkileÅŸim saÄŸlanacaktır. Bu sayede katılımcılar, bilimsel araÅŸtırma ve proje yazımı konusunda donanımlı hale gelerek akademik çalışmalarını daha verimli bir ÅŸekilde yürütebileceklerdir.
EÄŸitim etkinliÄŸinin ilk aÅŸamasında TÜBİTAK ARDEB programları hakkında genel bilgiler verilerek araÅŸtırmacıların çalışma alanlarıyla ve proje bütçeleriyle uyumlu ARDEB programlarının belirlenmesi, ARDEB proje baÅŸvurularında proje hazırlık öncesi, proje yazımı ve sonrası bilinmesi gereken temel kavramlar ile bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli hususlar, bilimsel nitelikli bir çalışmadan nasıl bir proje oluÅŸturulabileceÄŸi ve desteklerden yararlanılabileceÄŸi, iyi bir proje yazımı için gerekli unsurlar, projenin hazırlanması sürecindeki bilimsel yaklaşımlar ve proje hazırlama teknikleri hakkında teorik bilgilerin yer aldığı program uygulanacaktır.
Daha sonra birlikte gerçekleÅŸtirilecek teorik ve uygulamalı eÄŸitimlerle proje yazım süreci hakkında katılımcıların çalışma konusu tespiti, özellikle TÜBİTAK’ın öncelikli Ar-Ge ve yenilik konuları ile ülkemizin milli teknoloji hamlesine katkı saÄŸlayacak özgün çalışma konusunun tespiti, konunun öneminin ve özgün deÄŸerinin nasıl vurgulanacağı, literatür taraması, konu ile ilgili araÅŸtırma sorusu veya hipotezinin ne ÅŸekilde oluÅŸturulması gerektiÄŸi, proje amacı, hedefleri ile yöntem ve yaygın etki kısımlarının yazımında dikkate alınması gereken ölçütlerin neler olduÄŸu ve bunların birbirleriyle uyumunun saÄŸlanması, projenin bütçelendirilmesi, bütçe kalemlerinin gerekçelendirilmesi, iyi bir proje yönetimi için iÅŸ-zaman çizelgesi, iÅŸ paketleri ve proje ekibinin oluÅŸturularak görev paylaşımının nasıl planlanması gerektiÄŸi, projelerde baÅŸarı ölçütleri, projelerde karşılaşılabilecek riskler, risklerin yönetimi ve risklere karşı alınacak alternatif tedbirler (B planı), proje sonuçlarının ve paylaşımının ne ÅŸekilde olması gerektiÄŸine ve daha sonra TÜBİTAK ARDEB µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü sisteminden proje baÅŸvurusunun nasıl yapılacağı gibi konulara deÄŸinilecek ve projelerin TÜBİTAK tarafından deÄŸerlendirilmesi, izlenmesi ve projenin sonuçlandırılmasına iliÅŸkin süreçler ve proje ekibi yükümlülükleri ile ilgili bilgilere yer verilecektir. Bu aÅŸamada katılımcılardan kendilerine anlatılan teorik bilgiler doÄŸrultusunda kendi belirledikleri çalışma konularıyla ilgili örnek proje yazmaları istenecektir.
Üniversitelerimizde akademik düzeyde proje yazma eÄŸitimlerinin artması nedeniyle katılım taleplerinde bir azalma öngörülmektedir. Bu nedenle etkinliÄŸe baÅŸvuranlar arasından proje yazma isteÄŸi olanlardan eÄŸitime katılmak isteyenlerin seçimi oldukça zorlaÅŸmakta, eÄŸitim sonrası proje yazanların sayısı ise daha da az olmaktadır. Projemize tahsis edilecek bütçenin daha ekonomik ve daha fazla katılımcıya katkı vermesi amacıyla bu proje etkinliÄŸimiz Sosyal Bilimler alanında toplam 30 kiÅŸiden oluÅŸacak ÅŸekilde planlanmıştır.
EÄŸitimin son aÅŸamasında ise eÄŸitimcilerden temsili deÄŸerlendirme paneli oluÅŸturularak katılımcıların hazırlamış oldukları örnek projeleri sunmaları istenecektir. Sunulan projeler temsili panel üyeleri tarafından deÄŸerlendirilerek puanlandırma yapılacak, projelerin eksik ve tamamlanması gereken yönleri tespit edilip katılımcılarla paylaşılarak karşılıklı bilgi alışveriÅŸinde bulunulacaktır. °²¹³Ùı±ôı³¾cılara sertifika takdimiyle etkinlik sonuçlanacaktır.
°²¹³Ùı±ôı³¾cıların belirlenmesi için aranan ÅŸartlar:
Etkinlikte katılımcı sayısı 30 kiÅŸi olacak ÅŸekilde yurt içinde Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İliÅŸkiler ve Tarih alanlarında öÄŸrenim gören lisans, yüksek lisans veya doktora öÄŸrencileri ya da en az lisans derecesine sahip, üniversite/eÄŸitim ve araÅŸtırma hastanesi/araÅŸtırma enstitüsü ya da Ar-Ge kuruluÅŸunda çalışan araÅŸtırmacılardan oluÅŸması planlanmıştır.
Bu türden bir etkinliÄŸe en fazla 5 kez katılanlar arasından baÅŸarı kriteri esas alınarak seçim yapılacaktır. °²¹³Ùı±ôı³¾cıların seçiminde 2209-A projesinde görev yapmış ya da halen yapmakta olanlara öncelik tanınacaktır. Tüm katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması gerekmektedir.
EtkinliÄŸe katılım için katılımcıların;
Etkinlik sınırlı sayıda katılımcı ile gerçekleÅŸtirileceÄŸinden etkinlik kontenjanından fazla baÅŸvuru olması durumunda katılımcıların belirlenmesinde aÅŸağıdaki kriterler göz önünde bulundurulacaktır.
EÄŸitim etkinliÄŸi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslarası İliÅŸkiler Bölümü DersliÄŸinde gerçekleÅŸtirilecektir.
µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ülar, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel EÄŸitim Etkinlikleri DesteÄŸi alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya baÅŸlanacaktır.