"Doğu Karadeniz Deprem Gerçeği" Üzerine Söyleşi Gerçekleştirildi.
“DoÄŸu Karadeniz Deprem GerçeÄŸi” üzerine söyleÅŸi gerçekleÅŸtirildi.
DOÄžU °´¡¸é´¡¶Ù·¡±·Ä°´Ü’DE DEPREM RİSKİ VAR
KTÜ Jeoloji MühendisliÄŸi Bölümü Prof. Dr. Osman BEKTAÅž, KTÜ Radyo/TV’nin konuÄŸu oldu. Prof. Dr. BektaÅŸ, programda önemli açıklamalarda bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletiÅŸim KoordinatörlüÄŸü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduÄŸu televizyon programının konuÄŸu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji MühendisliÄŸi Bölümü Prof. Dr. Osman BEKTAÅž oldu. DoÄŸu Karadeniz deprem gerçeÄŸi hakkında konuÅŸan Prof. Dr. BektaÅŸ, “DoÄŸu Karadeniz Bölgesinin depremselliÄŸi ilginç bir geçmiÅŸe sahip. 1940’lı yıllardan bu yana belli aralıklarla deprem haritası yenilenir.1940’lı yıllarda yapılan deprem haritasında Trabzon 2. Derece deprem bölgesi olarak görülüyor. Bunun en büyük gerekçesi Trabzon’a baktığımızda sahil plajlarıdır. Ancak daha sonraki yıllarda 30-40 yıl içerisinde Trabzon’da deprem görülmediÄŸi için deprem kuÅŸağından çıkarılmıştır.” dedi.
DOÄžU °´¡¸é´¡¶Ù·¡±·Ä°´Ü İKİ FAY KUÅžAÄžI İLE ÇEVRİLİ
Programda, Trabzon’un deprem geçmiÅŸine dikkat çeken Prof. Dr. Osman BEKTAÅž, “2000’li yıllardan itibaren yeni bilimsel araÅŸtırmalar ortaya çıktıkça ve 2012 yılında Trabzon açıklarında 5.6 büyüklüÄŸünde bir deprem gerçekleÅŸince Rize, Trabzon ve Ordu aktif fayları ortaya çıkmıştır. Demek oluyor ki ne kadar detay çalışılırsa o kadar yeni faylar ortaya çıkıyor. Bugün DoÄŸu Karadeniz Bölgesi iki deprem kuÅŸağı arasındadır. Kuzeyde Karadeniz Deprem KuÅŸağı, güneyde de Kuzey Anadolu ve Kuzey DoÄŸu Anadolu fay kuÅŸağıyla çevrilmiÅŸtir. Resmi Gazete’de yayınlanan AFAD’ın vermiÅŸ olduÄŸu deprem tehlike haritasına göre ÅŸuan tüm Karadeniz sahil kesimi aynı deprem çekincesine sahiptir. 1968 yılında Bartın’da 6.6’lık depremi yani Karadeniz’de yaÅŸanan depremi bizde yaÅŸayabiliriz. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesinde olabilecek en büyük deprem % 90 olasılıkla 6.6 büyüklüÄŸündedir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
TOPLUMA DEPREM GERÇEĞİ ANLATILMALI
Prof. Dr. Osman BEKTAÅž Trabzon’un zemini hakkında ÅŸöyle konuÅŸtu “Deprem zararlarını en aza indirebilmek için deprem gerçeÄŸini topluma anlatabilmek gerekmektedir. Trabzon’un sahil kesimi tamamen kumsal üzerindedir. Bu kum aynı zamanda suyla beslemiÅŸtir. Dolayısıyla suya doygun kumsal alan deprem büyütmesi dediÄŸimiz bir büyütmeye sahiptir yani 6 büyüklüÄŸündeki bir deprem 6.5-7 büyüklüÄŸüne ulaÅŸabilir. Ayrıca sıvılaÅŸma söz konusu olduÄŸu için bu zemindeki binalar yıkılabilir. Trabzon yamaçlarla oluÅŸmuÅŸ bir ÅŸehirdir. Orta ÅŸiddette bir deprem yamaçlarda heyelanı oluÅŸturur. O heyelanlı sahalar üzerinde bulunan 20 katlı binaların yıkılması söz konusudur. Bu bölgede deprem olmaz algısı olduÄŸundan yapılan binalar deprem tehlikesine karşı açıktır.”
Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.
18 Ocak 2024