Ñ©ÀæÊÓÆµ

haberler

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, merak edilen soruları yanıtladı...

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, merak edilen soruları yanıtladı…

 

ÖÄžRENCİLERİMİZE “ÜRETİM KÜLTÜRÜ” AÅžILIYORUZ

 

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, kamuoyunun ve öÄŸrencilerin merak ettiÄŸi soruları yanıtladı. Prof. Dr. Çuvalcı, açıklamalarında üretimin ve proje geliÅŸtirmenin önemine vurgu yaptı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Kurumsal İletiÅŸim KoordinatörlüÄŸü Radyo/TV Birimi’nin konuÄŸu olarak kamuoyunun merak ettiÄŸi, öÄŸrencilerden gelen soruları içtenlikle yanıtladı. Rektör Prof. Dr. Çuvalcı önce kamuoyunun merak ettiÄŸi sorulara cevap vererek Çocuk Hastanesi’nin akıbetinden, KTÜ Sahil Tesisleri’nin geleceÄŸine kadar önemli konularda bilgilendirmede bulundu. Röportajın ikinci bölümde ise öÄŸrencilerden gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Üniversiteler sadece bilginin deÄŸil, yaÅŸam tarzının da oluÅŸturulduÄŸu bir yerdir.” diyerek önemli mesajlar verdi. İşte Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın dikkat çeken açıklamaları:

 

“ULAÅžILABİRLİĞİ ÖNEMSİYORUZ”

KTÜ, ÅŸehrin içinde baÅŸlı başına bir ilçe gibi… Trabzon ve bölge ile Üniversitemizin baÄŸları yeterince kuvvetli mi?

Evet, bir ilçe gibiyiz. 5 bin 675 personelimiz, 31 bini aÅŸkın öÄŸrencimiz var. Büyük bir kurum… Kent ve bölge ile çok saÄŸlıklı bir iletiÅŸimimiz ve kopmaz baÄŸlarımız var. %100 saÄŸlıklı bir baÄŸ mı derseniz; eskiye göre kıyaslama yapabiliriz ancak. Mesela; “Åžehir-Üniversite İş BirliÄŸi Komisyonumuz var. Direkt kamu kurumları ve Sivil Toplum KuruluÅŸları ile yakın temasta olmayı arzuluyoruz. Bununla ilgili gerek üniversitedeki mekânların kullanımına gerekse ÅŸehrin veya bölgenin problemlerine yönelik çalışmalarımız var. Tabii bu çalışmaların tek taraflı olmaması gerekir. Bizim gösterdiÄŸimiz yakın ilgi ve alakanın, diÄŸer kurumlardan da karşılık bulması lazım. Bu yolda devam ediyoruz. Bizim, üniversite olarak tüm kapılarımız açık. Ulaşılabilir, eriÅŸilebiliriz. Bu konuyu önemsiyoruz. Gerek ben, gerekse Rektör Yardımcılarımız ve gerekse de Genel SekreterliÄŸimiz ulaşılabilirlik konusunda hassas… Daha iyi olacağımızı düÅŸünüyorum.

 

“PROJE YAPILMASI İÇİN TEÅžVİK EDİYORUZ”

“Yerli ve Milli Üretim” hassasiyetinizi her platformda dile getiriyorsunuz… KTÜ’de bu yönde yapılan çalışmalara, ne tür destekler veriyorsunuz?

 

Her bir bireyin “Yerli ve Milli Üretim” noktasında hassasiyeti olabileceÄŸini düÅŸünüyorum. Çünkü kendimiz üretmedikçe dışa bağımlılığımız hız kesmeden devam ediyor. Buna baÄŸlı olarak ülkemizden çok büyük miktarlarda döviz çıkışı oluyor. Biz, bu konuda gerek akademisyenlerimiz gerekse öÄŸrencilerimiz ile ülkemizde sürdürülen “Yerli ve Milli Üretim” seferberliÄŸine destek olmaya çalışıyoruz. Akademisyenlerimizin ve öÄŸrencilerimizin proje çalışmalarını önemsiyoruz. Ülkemizde marka deÄŸeri artan Silah, Savunma ve Uzay Sanayii alanına yönelik çalışmaların yanı sıra medikal cihazlara ve ilaç geliÅŸtirme projelerine destek vermemiz gerekiyor. Bu anlamda Üniversitemiz bünyesinde daha önceki yönetimler zamanında kurulan “Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi”ni takviye ediyoruz. Yine,“İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi”ne destek oluyoruz. Bunun yanında geçtiÄŸimiz yıl 6 Åžubat’ta, daha önce var olan deprem gerçeÄŸi ile bir kez daha acı bir ÅŸekilde yüzleÅŸtik. Depremle ilgili olarak Üniversitemiz bünyesinde “Deprem ve Yapı SaÄŸlığı Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi”ni kurduk. Ayrıca yine Üniversitemiz bünyesinde Afet Yönetim Enstitüsü kuracağız. Bununla ilgili giriÅŸimlerimizi baÅŸlattık ve YÖK’e yazı gönderdik.

 

“KIYMETLİ GERİ BİLDİRİMLER ALDIK”

Özellikle öÄŸrencilerimizi proje yapma, proje hazırlama ve üretim kültürü kazanmaları yönünde teÅŸvik ediyoruz. Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri (BAP) kapsamında öÄŸrencilerimize destek veriyoruz. Bu da önemli bir mali kaynak… Birçok üniversitede olmayan, TÜBİTAK’ın verdiÄŸi miktardan daha fazla bir destek. “Bu projeler neler?” diye soracak olursanız; öÄŸrencilerimizin bu kapsamda geliÅŸtirdiÄŸi projeler, ülkemizce üretilmeyen fakat üretilmek istenen ürünlerin ön çalışmaları oluyor… ÖÄŸrencilerimiz de bu noktada proje yazma ve yapma kültürünü benimsemiÅŸ oluyor. Ayrıca akademisyenlerimizin için de proje yapma ve kurum dışı projelerini özendirecek teÅŸvik ve ödül sistemini getirdik. Bu konuda kıymetli geri bildirimler aldık. BildiÄŸiniz gibi üniversitelerin kuruluÅŸ amacı; iÅŸ gücü piyasasına eleman yetiÅŸtirmek, ikinci amacı ise bilgi üretmek ve bunu topluma kazandırmaktır… Bu manada hem akademisyenlerimiz hem de öÄŸrencilerimizi destekliyoruz.

 

BAKANLIK İLE GÖRÜÅžME YAPILACAK

Trabzon Havaalanı’nın yeni pist projesinde, KTÜ Sahil Tesisleri zarar görecek mi?

Trabzon artık önemli bir turizm kenti haline geldi. Özellikle yaz aylarında OrtadoÄŸu ve Körfez ülkelerinden çok sayıda turisti ÅŸehrimizde ağırlıyoruz. Malumunuz turistler hava yolu ile geliyor ve bizim pistimiz çok eski ve pistin boyu kısa. Özellikle Dış Hatlar Terminali yetersiz kalıyor. Yeni bir havaalanı yapılması gerekiyor. UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı’nın projesi kapsamında, mevcut havaalanına paralel bir ÅŸekilde denize dolgu yapılacak. Bu projenin uzantısı, KTÜ Sahil Tesisleri’ne doÄŸru gelecek. GeçtiÄŸimiz hafta UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir UraloÄŸlu beyefendiyle görüÅŸtüÄŸümüzde bizleri, projenin başında münazara etmeye davet etti. Proje ile ilgili KTÜ Sahil Tesisleri’nin zarar görmeyecek ÅŸekilde tasarlanabileceÄŸi noktasında görüÅŸlerini bildirdiler. Kendilerine teÅŸekkür ediyorum. Bu konuda duyarlılar. İnÅŸallah KTÜ Sahil Tesisleri bu çalışmadan olumsuz anlamda etkilenmeyecek.

 

“ÇOCUK HASTANESİ’Nİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL AÇMAYI PLANLIYORUZ”

KTÜ, 3’üncü basamak bir bölge hastanesine sahip… Ancak kamuoyu, Çocuk Hastanesi’ni merakla bekliyor. Bunlarla ilgili çalışmalar ne aÅŸamada?

Çocuk Hastanesi önem verdiÄŸimiz projelerimizden. Daha önceki yönetim tarafından ihale edildi. Åžu anda % 85 oranında bitme durumu söz konusu. Bu yıl bitirmeyi planlıyoruz. Bütçemiz de var. Bu konuda Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’a ve CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığı’na teÅŸekkür ediyoruz. Müteahhit tarafında zaman zaman iÅŸler aksıyor. Tabii büyük bir yatırım. Hastane 228 yataklı olacak. Seneye açmayı düÅŸünüyoruz. 

 

“GİRİŞİM EVİ’Nİ KURACAÄžIZ”

Rektör olarak atandığınız ilk günden bugüne hedeflediklerinizi, düÅŸüncelerinizi gerçekleÅŸtirebildiniz mi? Üniversitede hayata geçirmek istediÄŸiniz en özel proje hangisi?

Birçok projeyi hayata geçirmeyi hayal ediyorsunuz fakat bunların pratikte hayata geçmesi vakit alıyor. Belirli mevzuatlar, yönetmelikler, ihale süreçleri var. Belki özel sektörde çalışmalar daha hızlı gidebiliyor ama kamu kurumlarında belli mevzuatlara uymanız gerekiyor. En büyük hayalim öÄŸrencilerimiz için bir “GiriÅŸim Evi” kurmak. Bu konuda da bir banka ile anlaÅŸtık. Oradan mali destek alıyoruz. Amacımız, öÄŸrencilerimizi bu GiriÅŸim Evi’nde, daha güzel ve nezih ÅŸartlarda çalıştırmak. Orada imalat atölyeleri, konferans salonları, toplantı salonları hatta uyku odaları olacak. Åžu an TEKNOFEST yarışmalarına katılan öÄŸrencilerimiz, hiç uygun olmayan ortamlarda çalışıyor. Onları, daha güzel bir noktaya alacağız. Orada hem giriÅŸimci olacaklar hem de projelerine katkı saÄŸlayacak güzel bir mekân çalışacaklar. Åžu anda proje bitmek üzere. İnÅŸallah onun da ihalesini 2 ay içerisinde açacağız. Bu proje, Üniversitemizin marka deÄŸerini de artıracaktır.

 

“GURUR DUYACAÄžIMIZ BİR ESER OLUR”

Mühendislik Fakültesi önüne Milli Muharip Uçağı Kaan’ın prototipini kuracağınızı söylemiÅŸtiniz. Bununla ilgili bir çalışma var mı? Åžu an çalışmalar hangi aÅŸamada?

Tabii, bu çalışma da benim “Yerli ve Milli Üretim” anlayışına olan hassasiyetim ile ilgili bir konu. Åžu anda Mühendislik Fakültesi Makine MühendisliÄŸi Bölümü’nün önünde Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılmış bir F-104 uçağı var. Malum o uçak bizim deÄŸil. Hollanda’da yapılan bir uçak. Biz de bizim yaptığımız bir uçağın prototipini oraya koymak istiyoruz. Hem Rektör olarak benim hem akademisyenlerimiz hem de öÄŸrencilerimizin gurur duyacağı bir eser olması nedeniyle Milli Muharip Uçağı Kaan’ın prototipini kurmayı çok arzuluyorum. Bu konuyu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAÅž) ile görüÅŸeceÄŸiz. TUSAÅž ile “Sektör Kampüste” Programı kapsamında iÅŸ birliÄŸi protokolümüz var. Ayrıca TUSAÅž’ın bir irtibat ofisi var Makine MühendisliÄŸi Bölümü’nde… İHA ve Termal Sistem Teknolojileri Laboratuvarı var. Kaan’ın prototipini kurmak için de yakında bir çalışma yapacağız.

 

 

 

“KTÜ’LÜ OLMAK BİR AYRICALIKTIR”

“KTÜ mezunu ve KTÜ ekolüne dâhil olmak” sizde nasıl bir anlam ifade ediyor?

Üniversitemiz Türkiye’de kurulan 4’üncü ve 2’nci teknik üniversite… Köklü ve kendine ait bir kültürü var. Bölge üniversiteyiz ve ÅŸu ana kadar 254 bin mezun vermiÅŸ bir eÄŸitim yuvasıyız. Büyük bir aileyiz. Büyük bir marka deÄŸeri var. Bugün nereye giderseniz gidin KTÜ ekolüne mensup kiÅŸilerle karışılabiliyorsunuz.  Ben de bir KTÜ mezunuyum, Trabzonluyum ve KTÜ mezunu olmaktan gurur ve ÅŸeref duyuyorum. ÖÄŸrencilerimizi güzel yerlerde görmek bizleri mutlu ediyor. “KTÜ’lü olmak bir ayrıcalıktır.” diyebiliriz.

 

“TALEP GELİRSE SİSTEMİ KURARIZ”

Kampüsümüzün ana giriÅŸlerinde kart otomasyonu sistemini aktifleÅŸtirmeyi planlıyor musunuz?

ÖÄŸrencilerimizde ÅŸu an itibariyle Kampüs Kart var. Bunun için giriÅŸ kapıları daha sıkı hale getirmeli, geçiÅŸleri daha dar alanlardan yapmalıyız. İlerde olabilir ama ÅŸu anda öÄŸrencilerimizden giriÅŸlerle ilgili olumsuz bir geri bildirim almadık. Fakat öÄŸrencilerimiz isterse giriÅŸlerde Otomasyon Sistemi kurabiliriz.

 

BİR HAFTA BOYUNCA BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT KONUÅžULACAK

Üniversitemizin kuruluÅŸ yıl dönümü kapsamında düzenlenecek Bilim, Kültür ve Sanat Haftası’nda, öÄŸrencileri ne tür etkinlikler bekliyor?

Daha önce kuruluÅŸ yıl dönümleri birkaç saatlik programlarla bitiyordu. Biz, bu organizasyonu bir haftaya yayarak “Bilim, Kültür ve Sanat”ın konuÅŸulduÄŸu festival havasına dönüÅŸtürmek istedik. İlkini geçen yıl yaptık. Bu yıl ikincisini düzenleyeceÄŸiz. Bu yıl daha organize ve daha planlı bir ÅŸekilde kültür ve sanat etkinlikleri yapacağız. EÄŸlenceli bir hafta olacağı kanaatindeyim. Programda spor, ÅŸiir yarışmaları, konser ve sergiler de yer alacak.

 

“BOL BOL KİTAP OKUMALARINI ÖNERİYORUM”

2023-2024 EÄŸitim-ÖÄŸretim Dönemi Bahar Yarıyılı için öÄŸrencilere bir mesajınız var mı?

Bahar, yeni umutların filizlendiÄŸi, tabiatın canlandığı bir dönem. ÖÄŸrencilerimize ÅŸunu söylemek istiyorum; vakit, çok hızlı geçiyor. Derslerine devam etsinler. Bunun yanında kendilerini geliÅŸtirmek için Üniversitemiz bünyesinde yer alan “Kariyer GeliÅŸtirme Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi” ve “Teknoloji Transferi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi”nde güzel faaliyetler gerçekleÅŸtiriliyor. Özellikle Teknoloji Transferi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’nde proje yazma, Kariyer GeliÅŸtirme Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’nde ise kiÅŸisel geliÅŸim kursları oluyor. Bunlara katılmalarını istiyorum. Üniversiteler sadece bilginin deÄŸil, yaÅŸam tarzının da oluÅŸturulduÄŸu bir yer. Bunun yanında kültür, sanat ve spor faaliyetlerini önemsiyorum. Her öÄŸrencimizin bir spor dalı ile ilgilenmesini ayrıca bir müzik aleti çalmasını tavsiye ediyorum. Okullarını zamanında bitirmelerini ve kitap okumalarını öneriyorum. Okumak, büyük bir güçtür. “EÄŸer kitap okumazsanız meydan okuyamazsınız!” diye güzel de bir slogan var… Hepsine baÅŸarılar diliyorum…


 


05 Åžubat 2024