Ñ©ÀæÊÓÆµ

aday öğrenci

Genel Bilgi

Mevcut teÅŸkilat yapısında yer alan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2010 yılında kurulmuÅŸtur. 2023-2024 EÄŸitim Öğretim yılınca ilk öğrencilerini alarak eÄŸitim öğretim faaliyetlerine baÅŸlamıştır.ÌýÌýEÄŸitim öğretim süresiÌý4 yıl'dır. DerslerÌýTeorik (%30) ve Uygulamalı (%70) olarak yürütülmeketdir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden mezun olabilmek için öğrencinin 240 AKTS'lik ders yükünü tamamlaması gerekmektedir.ÌýFizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümümüz sahanın (alanın) ihtiyaçlarına odaklanarak kurulmuÅŸtur. Bu anlamda bölümümüz alanında hizmet verecek vasıflı insan gücünü yetiÅŸtirmek için, öğrencilerinin edindikleri teorik bilgiyi pratik uygulamalarla hayata geçirmesini saÄŸlamaktadır. Sahadaki deÄŸiÅŸimleri yakından takip etmeyi ve eÄŸitim programlarını sürekli olarak deÄŸiÅŸim gösteren sahanın geliÅŸimine ve ihtiyacına göre yenilemeyi hedeflemektedir.

Ìý

Eğitim ve Öğretim

Eğitim Amaçlarımız

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü mezunlarına,ÌýsaÄŸlıklı, hasta ve engelli bireyleri deÄŸerlendirme, tanımlama, tedavi programını planlama, uygulama, gerektiÄŸinde deÄŸiÅŸtirebilme ve sonlandırabilme becerilerini kazandırabilmeyi;ÌýsaÄŸlığın korunması ve geliÅŸtirilmesine yönelik koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerini etkin ve yeterli biçimde organize edebilme ve uygulama becerisini kazandırabilmeyi;Ìýmesleki etik prensipler çerçevesinde kayıt tutma ve rapor hazırlayabilme becerisini kazandırabilmeyi;ÌýyaÅŸam boyu eÄŸitim prensibi ile araÅŸtırma ve proje çalışmaları kapsamında güncel ve kanıta dayalı bilgiye eriÅŸim için literatürü etkin kullanmayı;ÌýaraÅŸtırma planlama, sonuçlandırma, sonuçlarını sunma ve raporlama becerisiniÌýve eleÅŸtirel bakış açısını kazandırmayı;Ìýbirey aile, grup ve toplumun fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında deÄŸiÅŸen ve çeÅŸitlenen gereksinimlerine yönelik geliÅŸmelere duyarlı, süreci izleyebilme ve uygun saÄŸlık politikalarının oluÅŸturulmasına katkı verebilme becerisini kazandırabilmeyi;ÌýsaÄŸlık ekibi içerisindeki ve diÄŸer disiplinlerdeki profesyoneller ile etkin iletiÅŸim kurabilmeyi;Ìýverimli ve etik prensipler doÄŸrultusunda çalışabilme becerisini kazandırabilmeyi amaçlamaktadır.Ìý Yenilikçi ve teknolojik geliÅŸmeleri takip edebilen,Ìýteknolojiyi fizyoterapistlik mesleÄŸinin geliÅŸimi ve uluslararası görünürlüğü için verimli ve yenilikçi bakış açısı ile kullanabilen fizyoterapistler yetiÅŸtirmeyi önemsemektedir.

Akademisyenlerimiz
Bölümümüzde 2Ìýdoçent, 3Ìýdoktor öğretim üyesi ve 3ÌýaraÅŸtırma görevlisi olmak üzere toplam 8Ìýöğretim elemanı bulunmaktadır. Öğretim elemanlarımız sorumlu oldukları lisans dersleri ile birlikte birçok bilimsel araÅŸtırma ve projelerde de görev almaktadır. Bölümümüzde öğretim elemanları tarafından yürütülen KTÜ BAP ve TÜBİTAK gibi projelere öğrencilerin katılımı ve teÅŸvik edilmesine önem verilmektedir. AB çerçeve programlarındaki projelere baÅŸvurma çalışmaları sürerken yurt dışındaki bazı üniversitelerle de ortak çalışmalar ve iÅŸbirlikleri kurulmaktadır.

Staj Programı

KTÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerinin lisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanındaÌý'Karadeniz Teknik Üniversitesi SaÄŸlık Bilimleri ¹ó²¹°ìü±ô³Ù±ðsi Staj/Derse BaÄŸlı Uygulama Komisyonu Yönergesi' kuralları çerçevesinde,ÌýeÄŸitimlerine katkıda bulunacak ÅŸekilde, pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, stajÌýyapmaları zorunludur. Bölümden mezun olabilmek için; ders programı içerisinde IV. ve VI. yarıyıl sonlarında zorunlu yaz stajı yapılması planlanmaktadır. Son sınıfta ise iki dönem boyunca farklı hastanalerde ve farklı anabilim dallarında dönem içi klinik uygulamaları bulunmaktadır.

Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:

  • 1) Erasmus+ DeÄŸiÅŸim Programı Birimi
  • 2)ÌýFarabi DeÄŸiÅŸim Programı Birimi
  • 3) Mevlana DeÄŸiÅŸim Programı Birimi

olmak üzere 3Ìýfarklı birimÌýyer almaktadır.Ìý DeÄŸiÅŸim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizinÌýDeÄŸiÅŸim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.

Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi PaketleriÌýiçin

Laboratuvar ve Uygulama

Bölümüzde 2 adet eÄŸitim laboratuvarıÌýve temel tıp bilimleri anatomi laboratuarı bulunmaktadır. Klinik uygulama sahalarının diÄŸer mevcut bölümlerimizden farklı alanlarda yapılacağı için önerdiÄŸimiz Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünün, ¹ó²¹°ìü±ô³Ù±ðmizin bulunduÄŸu üniversite yerleÅŸkesinin uygulama alanlarına yakın mesafede olması önemli bir avantaj saÄŸlamaktadır.

Laboratuvarlar ile ilgili içeriğe bölüm sayfamızdaki Laboratuvarlar kısmından ulaşabilirsiniz.

Mezunlarımız ve İstihdam

Fizyoterapistler ulusal ve uluslararası yataklı tedavi merkezlerindeki (üniversite, devlet vb...), ortopedi ve travmatoloji, nöroloji/pediatrik nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs hastalıkları/göğüs cerrahisi, çocuk hastalıkları, üroloji, onkoloji, kadın doğum, kulak-burun boğaz, tüm yoğun bakım servisleri, plastik cerrahi servisleri, yanık üniteleri, romatoloji bilim dallarına ait servislerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, protez-ortez üretim ve rehabilitasyon merkezlerinde, birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlarda, endüstri alanlarında, okullarda, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, mesleki rehabilitasyon merkezlerinde ve kaplıca merkezlerinde, dal merkezlerinde, evde bakım merkezlerinde özel veya kamu görevi yapabilirler. Üniversitelerde ilgili eğitim-öğretim programlarında sınav kazanmak şartı ile mezuniyet sonrası eğitimlerine devam ederek bilim uzmanlığı, doktora, doçent, profesör unvanı alabilirler.

Çift Ana Dal ve Yan Dal

Bölümümüzde çift ana dal ve yan dal programı bulunmamaktadır.

Taban Puanı

2023

Ìý

Kontenjan

Yerleşen Sayısı

0,12 Katsayı ile Başarı Sırası

Taban puanı

Genel Kontenjan

30

30

265.538

318,48785

Okul Birincisi Kontenjanı

1

1

348.655

294,65178

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için