ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ
1.SINIF 1.DÖNEM
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I: İnkılâp ve benzeri kavramlar, Osmanlı İmparatorluÄŸu'nun yıkılışını hazırlayan sebepler, I. Dünya Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını hazırlayan sebepler, Mondros Mütarekesi ve sonrasında Anadolu'nun iÅŸgali üzerine baÅŸlayan ulusal uyanış, Atatürk'ün kiÅŸiliÄŸi ve Samsun'a çıkış, Milli Mücadele'ye hazırlık dönemi (kongreler, T. B. M. M. 'nin açılışı) ve savaÅŸlar dönemi, Saltanatın kaldırılması. Lozan Barış AntlaÅŸması, Cumhuriyet'in ilanı anlatılır ve kavratılır.
TÜRK DİLİ-I: Dil ve Diller: Dil Millet İliÅŸkisi, Dil Kültür İliÅŸkisi Yeryüzündeki Diller ve Türk Dilinin Dünya Dilleri arasındaki Yeri; Kaynakları bakımından Dil AileleriTürk Yazı Dilinin tarihi geliÅŸimi; Eski Türkçe, Orta Türkçe, Divanü Lügat-it Türk, Atabetü'l- Hakayık, Harezm Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi (Eski Anadolu Türkçesi) ; Yeni Türkçe Dönemi, Modern Türkçe Dönemi, Batı, Güney Batı Türkçesi) , Türkiye Türkçesi, DoÄŸu ( Kuzey ) DoÄŸu Türkçesi) , KaratayTürkçesi, Ses Bilgisi (FONETİK) , Ses ve sesin oluÅŸumu, büyük ve küçük ünlü uyumu, Türkçedeki baÅŸlıca ses olayları; Türkçe'nin ses özellikleri, Türkçe'nin hece yapısı, cümle vurgusu. Åžekil Bilgisi (MORFOLOJİ- BİÇİM BİLGİSİ) , ÅŸekil bakımından kelimeler, kökler, gövdeler, ekler (yapım ekleri, çekim ekleri) , anlatım ve vazifeleri bakımından kelimeler; isimler, sıfatlar, zamirler, fiiller, fiil çekimi, ÅŸekil ve zaman ekleri, fiilimsiler, edatlar, fiilden türeyenler ve isimden türeyenler, anlam bilimi; kelimede anlam, kelimenin anlam çerçevesi, cümle bilgisi; cümle çeÅŸitleri, cümle tahlilleri.
ݱ·³Òݳ¢Ä°´Ü°ä·¡-±õ: Am, is, are (to be) , present continuous (am doing, is doing are doing) present simple: I do/ work/ like. . . . , present simple : I don't . . . . , Do you. . . . ? , comparison of present simple and present continuous: I am doing / I dopast of to be: was, were regular and irregular verbs past simple: worked / got / went, etc, I didn't . . . . . , Did you. . . . ?past continuous: I was doing, comparison of past continuous and past simple: I was doing / I did. . . . , etc I have and I've got, haveI have done, , I've just. . . . , I've already . . . . , I haven't. . . yet, Have you ever. . . . . ? How long have you. . . . ? for, since, ago, comparison of present perfect and past simple: I have done / I did. . . . still, yet, already from . . . . to, until, since, forfuture tense: What are you doing tomorrow?, I'm going to. . . , will/ shall, Suggestion: Shall I. . . ? Shall we. . . ?
GENEL MATEMATİK Sayılar, Üslü ve köklü sayılar, Modüler aritmetik, ondalıklı sayılar, Cebir ve polinomlar, Oran ve orantı, denklemler, Fonksiyonlar, Trigonometri, Vektörler.
MATEMATİK I: Sayılar, Üslü ve köklü sayılar, Modüler aritmetik, ondalıklı sayılar, Cebir ve polinomlar, Oran ve orantı, denklemler, Fonksiyonlar, Trigonometri, Vektörler.
D.A. DEVRE ANALİZİ : Statik Elektrik, Statik Elektrik, Elektrik Akımının Öngörülmeyen Etkilerine Karşı Önlem Almak, Elektrik Akımının Öngörülmeyen Etkilerine Karşı Önlem Almak, DoÄŸru Akımda Devre Çözümleri, DoÄŸru Akımda Devre Çözümleri, Çevre Akımları Yöntemi, Çevre Akımları Yöntemi, DüÄŸüm Gerilimi Yöntemi, Kaynak BaÄŸlantıları, Thevenin Teoremi, Thevenin Teoremi, Norton Teoremi, Süper Pozisyon Teoremi, Maksimum Güç Teoremi, Maksimum Güç Teoremi, DoÄŸru Akımda Depolama elemanları.
ÖLÇME TEKNİĞİ : Uzunluk, alan, kesit ve çap ölçümü, EÄŸim, hacim ve ağırlık ölçümü, Vektör ölçümü, Moment ölçümü, Hız ve devir, sıcaklık, ışık ve ses ölçümü, Basınç ve gerilme, akışkan ölçümü, Ölçme ve ölçü aletleri, Ölçme hataları, Birimler ve dönüÅŸümleri, Direnç ve Bobin ölçümü, Kondansatör ve RLC ölçme, Akım ve Gerilim ölçme Frekans ölçümü ve Osilaskop, Ölçü trafoları, Güç ve enerji ölçümü
SAYISAL ELEKTRONİK : Sayı Sistemleri, Mantıksal Kapı Devreleri, Mantıksal Kapı Devreleri, Boolean MatematiÄŸi, Karnough Haritası, Kodlayıcılar(Encoder), Kod Çözücüler(Decoder), Veri Seçiciler (Multiplexer), Veri dağıtıcılar(Demultiplexer), Toplayıcılar, Toplayıcılar, Çıkarıcılar, KarşılaÅŸtırıcılar.
BİLGİSAYAR KULLANIMI : Bilgisayar donanımı, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Power Point programlarının kullanımı.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ: Malzeme özellikleri, statik, dinamik, enerji, iÅŸ ve güç, mekanik, elektromanyetik ve dalga hareketi, akışkanlarda basınç, elektrik ve magnetizma.
BİLGİ VE ݳ¢·¡°Õݽ¢Ä°²Ñ TEKNOLOJİSİ: İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı ÖÄŸrenme, KiÅŸisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında ÖzgeçmiÅŸ, İnternet Ve Kariyer, İş GörüÅŸmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama.
İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ :İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kavram ve Kuralları Dünyada ve Türkiye'de İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi, İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi KuruluÅŸları İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kurulları, İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Hizmetleri Çalışma Ortamı Gözetimi, İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Risk Yönetimi ve Risk Analizi Fiziksel Risk Etmenleri Kimyasal Risk Etmenleri Biyolojik ve Psikososyal Risk Etmenleri Ergonomi ve Korunma Politikaları Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda SaÄŸlık ve Güvenlik Önlemleri Acil Durum Planları SaÄŸlık ve Güvenlik İşaretleri, KiÅŸisel Koruyucu Donanımlar Elektrikli Çalışmalarda İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Mevzuatı
1.SINIF 2.DÖNEM
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II: Siyasi alanda yapılan devrimler, siyasi partiler ve çok partili siyasi hayata geçiÅŸ denemeleri, hukuk alanında yapılan devrimler, toplumsal yaÅŸayışın düzenlenmesi, ekonomik alanda yapılan yenilikler, 1923-1938 Döneminde Türk dış politikası, Atatürk sonrası Türk dış politikası, Türk Devriminin İlkeleri: (Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devrimcilik, Devletçilik, Milliyetçilik) . Bütünleyici İlkeler.
TÜRK DİLİ-II: İmla, noktalama ve kompozisyon (noktalama iÅŸaretleri, diÄŸer iÅŸaretler) , İmla, yazım kuralları (büyük harflerin imlası , sayıların yazılışı, kısaltmaların imlası, alıntı kelimelerin yazılışı) , Kompozisyon (kompozisyonun amacı, kompozisyon yazmada yöntem) , kompozisyonda plan, giriÅŸ, geliÅŸme, sonuç, Anlatım özellikleri, anlatımda duruluk, anlatımda sadelik, anlatımda açıklık içtenlik, Anlatım bozuklukları ( eÅŸ anlamlı kelimelerin cümle içinde kullanılışı) , Deyimlerin yanlış kullanılışı, Anlatım biçimleri (açıklama, hikaye, özlü anlatım, tasvir, hiciv, portre, kanıtlama, konuÅŸma, manzum anlatım çeÅŸitleri) , Sözlü anlatım çeÅŸitleri (günlük ve hazırlıksız konuÅŸma, hazırlıklı konuÅŸma, açıkoturum, münazara, panel) , Yazılı anlatım türleri (mektup, telgraf, tebrik, davetiye, edebi mektup) , iÅŸ mektupları, resmi mektup, dilekçe, rapor, tutanak, karar, ilan, reklam, sohbet, eleÅŸtiri, anı, gezi yazısı, röportaj, anket, Otobiyografi, biyografi, roman, hikaye, masal, fabl, tiyatro, trajedi, dram, senaryo).
ݱ·³Òݳ¢Ä°´Ü°ä·¡-±õI: Present Perfect Tense, Adjectives, Adjectives & Adverbs, Passives,Conditionals, Relative Clause, Relative Clause, Noun Clause,
MESLEKİ MATEMATİK: Karmaşık sayıların tanımı ve vektörel olarak gösterimi, Karmaşık sayların kartezyen formda dört iÅŸlemi, Karmaşık sayıların kutupsal ve kartezyen dönüÅŸümleri, Karmaşık sayların kutupsal formda dört iÅŸlemi, Karmaşık sayıların mesleki alanda kullanımı, Üstel fonksiyonların özellikleri ve iÅŸlemleri, Logaritma fonksiyonunun tanımı ve Logaritma alma yöntemleri, Logaritma fonksiyonunun mesleki alanda kullanımı, Türev tanımı ve Türev alma yöntemleri, Fonksiyonlar üzerinde Türevin uygulanması, Türevin mesleki alanda kullanımı, İntegralin tanımı ve İntegral alma yöntemleri, Fonksiyonlar üzerinde İntegralin uygulanması, Türevin mesleki alanda kullanımı.
MATEMATİK II: Karmaşık sayıların tanımı ve vektörel olarak gösterimi, Karmaşık sayların kartezyen formda dört iÅŸlemi, Karmaşık sayıların kutupsal ve kartezyen dönüÅŸümleri, Karmaşık sayların kutupsal formda dört iÅŸlemi, Karmaşık sayıların mesleki alanda kullanımı, Üstel fonksiyonların özellikleri ve iÅŸlemleri, Logaritma fonksiyonunun tanımı ve Logaritma alma yöntemleri, Logaritma fonksiyonunun mesleki alanda kullanımı, Türev tanımı ve Türev alma yöntemleri, Fonksiyonlar üzerinde Türevin uygulanması, Türevin mesleki alanda kullanımı, İntegralin tanımı ve İntegral alma yöntemleri, Fonksiyonlar üzerinde İntegralin uygulanması, Türevin mesleki alanda kullanımı.
A.A.DEVRE ANALİZİ: Alternatif akım, Seri devreler, Paralel devreler, Rezonans, Alternatif akımda güç ve kompanzasyon, Tek fazlı alternatif akımda güç ve enerji, Üç fazlı alternatif akımda güç ve enerji.
ELEKTRONİK-I : Yarı iletken malzemeleri, Diyotların Yapısı ve ÇeÅŸitleri, DoÄŸrultucu Devreler, Filtrelerin Tanımı ve ÇeÅŸitleri, Regülelerin Tanımı ve ÇeÅŸitleri, Transistörün Tanımı, Yapısı ve ÇeÅŸitleri, JFET’in Tanımı, Yapısı ve ÇeÅŸitleri. Anahtarlama ve Yükselteç Elemanı Olarak Kullanılması.
SAYISAL TASARIM : Multivibratörler, Flip Floplar, Flip Flop ile Devre Tasarımı, Asenkron Sayıcılar, Senkron Sayıcılar, Kaydediciler, Analog Dijital DönüÅŸtürücüler, Analog Dijital DönüÅŸtürücüler, Dijital Analog DönüÅŸtürücüler.
ELEKTRONİK MESLEK BİLGİSİ VE GÜVENLİK : KiÅŸisel emniyet saÄŸlama, iÅŸ ortamı güvenliÄŸi saÄŸlama, Kontrol ve Vida Sıkma Aletleri Kesici, Åžekillendirici ve Delici Aletler, Anahtarlar, Güvenlik Aletleri, Lehimleme malzemeleri Lehimleme, Delikli plaket, Baskı devre, Plakete malzemelerin yerleÅŸtirilmesi, Güç kaynağı kutusuna elemanların yerleÅŸtirilmesi, Güç kaynağının test edilmesi, Baskı devre kalemi ile devre hazırlama, Baskı devre ütü ile devre hazırlama, Baskı devre pozlandırma ile devre hazırlama.
KALİTE KONTROL VE STANDARTLARI: Kalite Kavramı ve Tanımı, Standart ve Standardizasyon Faydaları Standart ÇeÅŸitleri, Standardın Üretim ve Hizmet sektöründe Önemi Meslek Standartları Metroloji ve Kalibrasyon, Kalite Yönetim Sistemleri ve Standardları Çevre Standardları, İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Standardları Gıda GüvenliÄŸi Standardları DiÄŸer Kalite Yönetim Sistemi Standardları, DiÄŸer Kalite Yönetim Sistemi Standartları Stratejik Yönetim, Yönetime Katılma Süreç Yönetim Sistemi Kaynak Yönetimi Sistemi, Üretimde Kalite Kontrolü Muayene ve Örnekleme, Muayene ve Örnekleme Toplam Kalite Kontrol, Toplam Kalite Kontrol EFQM Mükemmellik Modeli Kalitedeki DiÄŸer Kontrol Sistemleri, Kontrol Diyagramları.
GENEL VE TEKNİK ݳ¢·¡°Õݽ¢Ä°²Ñ : Sözlü İletiÅŸim kurmak, Yazılı İletiÅŸim kurmak, Sözsüz İletiÅŸim kurmak, Biçimsel (Formal) İletiÅŸim kurmak, Biçimsel Olmayan (İnformal) İletiÅŸim kurmak, Örgüt dışı iletiÅŸim kurmak.
ANALOG ELEKTRONİK: Yarı iletken malzemeleri, Diyotların Yapısı ve ÇeÅŸitleri, DoÄŸrultucu Devreler, Filtrelerin Tanımı ve ÇeÅŸitleri, Regülelerin Tanımı ve ÇeÅŸitleri, Transistörün Tanımı, Yapısı ve ÇeÅŸitleri, JFET’in Tanımı, Yapısı ve ÇeÅŸitleri. Anahtarlama ve Yükselteç Elemanı Olarak Kullanılması.
2.SINIF 1.DÖNEM
ELEKTRONİK II : Transistörün yükselteç elemanı olarak kullanılması, Transistörün yükselteç elemanı olarak kullanılması, İşlemsel yükselteçler ve eviren yükselteç olarak kullanılması, İşlemsel yükseltecin evirmeyen yükselteç olarak kullanılması, Gerilim izleyici yükselteçler kullanımı, Yükselteçler ile Toplayıcı devresinin kullanımı, İşlemsel yükseltecin karşılaÅŸtırıcı olarak kullanılması, İşlemsel yükseltecin seviye dedektörü olarak kullanılması, İşlemsel yükselteçli filtre olarak kullanılması, İşlemsel yükselteçli filtre olarak kullanılması, Transistörlü osilatörlerin kulanımı, Transistörlü osilatörlerin kulanımı, İşlemsel yükseltecin osilatörlerin kulanımı.
MESLEKİ YABANCI DİL I : Temel yabancı dil, Dil bilgisi kuralları, Yabancı dil metni okumak/anlamak, Temel cümle öÄŸeleri, Cümle içinde fiil-zaman iliÅŸkisi, Etken-Edilgen fiil yapıları, Vurgulu fiiller, GeçiÅŸli geçiÅŸsiz fiiller, Paragraf içerisinde zaman uyumu, İsimler, Tekil isimler, ÇoÄŸul isimler, Fiillerden türetilmiÅŸ isimler, Özel isimler, Zamirler ve sıfatlar, Temel teknik terimler, Teknik sözlük, Mesleki yabancı dilde elektronikle ilgili metinler
SİSTEM ANALİZ VE TASARIMI I : Çalışma Konusunu Seçmek, Elde Edilen Bilgileri Sunmak, Sistem/Ürünün Fonksiyonlarını ve DeÄŸiÅŸkenlerini Tanımlamak, Gerekli Malzemeleri Seçmek, Elde Edilen Bilgileri Sunmak, Sistem/Ürünün Åžartnamesi veya Akış Åžemasını Hazırlamak, Sistem/Ürünün Programını veya Hesaplamalarını Yapmak, Sistem/Ürünün Programını veya Hesaplamalarını Yapmak, Sistemin/Ürünün Çalışacağı Ortamı Kurmak, Sistemin/Ürünün Kurulumunu Yapmak, Sistemin/Ürünün Kurulumunu Yapmak, Sistemin/Ürünü Test Etmek, Sistemin/Ürünü Test Etmek, Sistemin/Ürünün Çıktılarını Rapor Halinde Sunmak.
İŞLETME YÖNETİMİ : Mikroekonomik Verileri Takip Etmek, Makroekonomik Göstergeleri Analiz Etmek, Pazardaki BoÅŸlukları Tespit Etmek, Yatırım Alternatiflerini DeÄŸerlendirerek En Uygun Olanını Seçmek, Yapılabilirlik Çalışmalarını Yürütmek, İşletmenin Çevresini Tanımak, Talep Analizi ve Tahmini Yapmak, İşletmenin KuruluÅŸ Yerini Belirlemek, İşletmenin Hukuksal Yapısını Belirlemek, İş yerinin Kapasitesini Belirlemek, Toplam Yatırım Maliyetini Belirleyerek Finansmanını SaÄŸlamak, Tahmini Gelir-Gider Hesabını Yapmak, Tahmini Gelir-Gider Hesabını Yapmak, İş yeri ve Üretim Planı Yapmak, Yatırımın Kurulum İşlemlerini Yürütmek, Uygun yapıyı oluÅŸturup iÅŸ yerini açmak.
AMPLİFİKATÖR VE OSİLATÖRLER : Transistörlü ve FET'li yükselteç devreleri. Güç yükselteçleri. İşlemsel yükseltecin yapısı, özellikleri ve uygulama devreleri. Osilatör devreleri.
MİKRODENETLEYİCİLER : Mikrodenetleyici Mimarisi ve Donanımı, Mikrodenetleyiciye program yükleme, Algoritma Tasarlamak, Akış diyagramları, Mikrodenetleyici hafızası ve kaydediciler, Mikrodenetleyici program komutları, Temel giriÅŸ çıkış programları, Program derleme ve hata denetimi, Mikrodenetleyici ile buton ve led uygulamaları, Mikrodenetleyici ile 7 segment display uygulamaları, Mikrodenetleyici ile tuÅŸ takımı uygulamaları, Mikrodenetleyici ile LCD uygulamaları.
GÜÇ ELEKTRONİĞİ : Tristörler, Tristör Tetikleme Devreleri, Triyak ve Diyak, Mosfet’ler, Igbt’ler, Bir Fazlı Kontrolsüz DoÄŸrultucu Devreleri, Üç Fazlı Kontrolsüz DoÄŸrultucu Devreleri, Bir fazlı AA kıyıcılar, DüÅŸürücü ve yükseltici kıyıcıları, Akım beslemeli inverter, Gerilim beslemeli inverter, DoÄŸrudan frekans dönüÅŸtürücüleri.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ DEVRE TASARIMI : Simülasyon Programın Tanıtılması, Temel Devrelerin Simülasyonu, Analog Devrelerin Simülasyonu, Dijital Devrelerin Simülasyonu, Baskı Devre Programın Tanıtılması, Program Ortamında Devre Çizimi, Baskı Devre Åžemasını OluÅŸturma.
ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA : Algoritma, Akış Diyagramı, Programlama Araçları, DeÄŸiÅŸkenler ve Sabit, GiriÅŸ-Çıkış İşlemleri, Operatörler, Karar Yapıları, Döngü Kontrolleri, Tek Boyutlu Diziler, Çok Boyutlu Diziler, DeÄŸer Döndürmeyen Alt Programlar, DeÄŸer Döndüren Alt Programlar.
RADYO TV TEKNOLOJİSİ : Modülasyon, Genlik Modülasyonu ve ÇeÅŸitleri, Frekans Modülayonu, Sayısal Modülasyon, Radyoların Çalışma Prensipleri, Siyah Beyaz ve Renkli Televizyonların Çalışma Prensipleri, CRT, LCD, LED ve Plazma Televizyonlar, Uydu Antenleri ve Alıcıları.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM : Simülasyon Programın Tanıtılması, Temel Devrelerin Simülasyonu, Analog Devrelerin Simülasyonu, Dijital Devrelerin Simülasyonu, Baskı Devre Programın Tanıtılması, Program Ortamında Devre Çizimi, Baskı Devre Åžemasını OluÅŸturma.
WEB TASARIMI : İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı ÖÄŸrenme, KiÅŸisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında ÖzgeçmiÅŸ, İnternet Ve Kariyer.
ENSTRÜMANTASYON: Tanımlar, konum ölçümleri, sıcaklık ölçümleri, basınç ölçümleri, akış ölçümleri, seviye ölçümleri, hız titreÅŸim ve ivme ölçümleri, gerilim ölçerler.
İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER: İşlemsel yükselticilerin yapısı, eviren evirmeyen iÅŸlemsel yükselteçler, fark yükselticileri, iÅŸlemsel yükselteçlerin elektriksel karakteristikleri, geri besleme, iÅŸlemsel yükselteçlerin frekans tepkisi, temel iÅŸlemsel yükselteç devreleri, iÅŸlemsel yükselteç uygulamaları, multivibratörler ve dalga ÅŸekillendiriciler.
SENKRO SERVO SİSTEMLER: Kontrol ilkeleri, servo mekanizmalarda kullanılan güç kaynakları, potansiyometreler ve yükselteçler, D.A Servo.motorun açık devre ve kapalı devre kontrolü, A.A.Servo motorun açık devre ve kapalı devre kontrolü, tork senkro ve kontrol senkroların temel yapısı, senkro konum kontrol sisteminin çalışması ve davranışı, tork iletici ve alıcısının çalışma prensipleri, kontrol modları.
GÜÇ KAYNAKLARI: DoÄŸrusal (lineer) güç kaynakları, anahtarlamalı güç kaynakları.
SESLENDİRME VE AYDINLATMA: Ses ve özellikleri, mikrofonlar ve hoparlörler, ses frekans güç yükselticileri, seslendirme, aydınlatma.
2.SINIF 2.DÖNEM
ELEKTROMAGNETİK DALGALARIN BİYOLOJİK ETKİLERİ : Yüksek gerilim hatlarının çevreye biolojik etkileri, Yer altı ve yer üstü orta gerilim hatlarının çevreye biolojik etkileri, Baz istasyonlarının çevreye olan biolojik etkileri, (GSM)Hücresel haberleÅŸme sistemlerinin çevreye olan biolojik etkileri, Kablosuz iletiÅŸim yapan cihazların çevreye olan biolojik etkileri, Elektrikli ev cihazlarının ürettiÄŸi elektromanyetik dalganın çevreye olan biolojik etkileri,
MESLEKİ YABANCI DİL II : Temel teknik terimler, sözlük ve dökümanlar, Yabancı dilde isim cümlecikleri, Yabancı dilde sıfat cümlecikleri, Yabancı dilde zarf cümlecikleri, Teknik dökümanlardaki isim, sıfat ve zarf cümleciklerinin belirlenmesine iliÅŸkin örnekler, Yabancı dilde matematiksel iÅŸaretler, Yabancı dilde matematiksel iÅŸlemler, Teknik dökümanlarda matematiksel iÅŸlemlere iliÅŸkin örnekler, Elektronikle ilgili teknik dökümanların incelenmesi, Teknik alet ve cihazlar için katalogların incelenmesi, Mesleki yabancı dilde teknik rapor ve proje hazırlama, Mesleki yabancı dilde sözlü iletiÅŸim, Mesleki yabancı dilde yazılı iletiÅŸim, Mesleki yabancı dilde iÅŸ baÅŸvurusu.
ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER : Elektrik Motorlarının Parçaları ve Çalışma Prensipleri, DA Motorlarının Yapıları ve Çalıştırılmaları, DoÄŸru Akım Motorlarının Karakteristikleri, DoÄŸru Akım Motorlarında Hız Ayarı, Üç Fazlı Asenkron Motorun Parçaları ve Çalışma Prensibi, Üç Fazlı Asenkron Motora Yol Verme Yöntemleri, Üç Fazlı Asenkron Motorunun Karakteristikleri, Üç Fazlı Asenkron Motorlarda Hız Ayarı Yöntemleri, Tek Fazlı Asenkron Motorların Yapıları ve ÇeÅŸitleri, Tek Fazlı Asenkron Motorların ÇeÅŸitleri ve Çalışma Prensipleri, Adım Motorları, Servo Motorlar.
PROGRAMLANABİLİR DENETÇİLER : PLC’nin Temel Teknolojisi, PLC Üniteleri, PLC Arayüz Programı, PLC Programlama, Sıralı Fonksiyon Blokları, Sıralı Fonksiyon Bloklarıyla PLC Programı, Dokunmatik Paneller, Panel Programlama.
KONTROL SİSTEMLERİ : Açık Çevrim Denetim Sistemi ve Otomatik Üretim, Açık Çevrim Denetim Sisteminin Uygulanması, DoÄŸru Akım Motorunun Hız Kontrol Yöntemleri, DoÄŸru Akım Motorunun Açık Çevrim Denetim Sistemi İle Kontrol Edilmesi, Kapalı Çevrim Denetim Sistemi, Geri Besleme, Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model OluÅŸturmak, Açık-Kapalı Denetim Sistemi, Oransal-İntegral Denetim Sistemi, Oransal-Türev Denetim Sistemi, Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi, Oransal-İntegral İle Oransal-Türev Denetim Sistemleri Arasındaki Farklar, Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi Kullanım Alanları, Oransal-İntegral Türev Denetim Sistemi Kontrol Cihazları.
ARIZA ANALİZİ : Arıza izolasyonu, Arızalı birimi veya elemanı bulma, Arıza ve bakım karteksi, Katalog, Arşivleme.
SİSTEM ANALİZ VE TASARIM II : Çalışma Konusunu Seçmek, Elde Edilen Bilgileri Sunmak, Sistem/Ürünün Fonksiyonlarını ve DeÄŸiÅŸkenlerini Tanımlamak, Gerekli Malzemeleri Seçmek, Elde Edilen Bilgileri Sunmak, Sistem/Ürünün Åžartnamesi veya Akış Åžemasını Hazırlamak, Sistem/Ürünün Programını veya Hesaplamalarını Yapmak, Sistemin/Ürünün Çalışacağı Ortamı Kurmak, Sistemin/Ürünün Kurulumunu Yapmak, Sistemin/Ürünü Test Etmek, Sistemin/Ürünün Çıktılarını Rapor Halinde Sunmak.
ENDÜSTRİYEL AÄžLAR : AÄŸ Sisteminin Temelleri, Bilgisayar AÄŸlarında Kullanılan Fiziksel Elemanlar, Fiziksel Katman ve Data Link Katmanı, İnternet Katmanı, HaberleÅŸme Protokolleri,Seri HaberleÅŸme, Endüstriyel Kontrol Cihazları HaberleÅŸme Protokolleri, HaberleÅŸme Üniteleri, Master Cihazları HaberleÅŸtirme, Master-Slave HaberleÅŸtirme.
TELEKOMİNİKASYON TEKNOLOJİSİ : Fiber ve bakır kablo yapısı, veri ağları, DSL, SDSL, HDSL ve VDSL sistemleri, FFTX, GPON sistemleri, Home gateway sistemi ve aktif ethernet sistemi ve uygulamaları.
SCADA SİSTEMLERİ : SCADA Sisteminin Tanımı, Uygulama alanları, işlevleri, SCADA yazılımı ve Donanımı, SCADA yazılımından beklenenler, SCADA sisteminin yapısı ve temel elemanları, SCADA uygulamaları.
HATA / ARIZA ARAMA: Devre elemanlarının testi, arızalı bölge veya elemanı belirleme, ileri hata-arıza cihazları, bakım-onarım kayıtları.
Not: Ders içeriklerinde kapatılan derslerin içerikleri de bulunmaktadır. Bu nedenle öÄŸrenci transkriptindeki derslerle ders sayısı olarak birebir eÅŸleÅŸmeyebilir. Ancak öÄŸrenci transkriptinde yer alan derslerin içerikleri bu listede mevcuttur. Derslerin dönemleri farklılık gösterse bile, ders içeriklerinde herhangi bir farklılık yoktur.
Elektronik ve Otomasyon Bölüm BaÅŸkanlığı