Ñ©ÀæÊÓÆµ

elektronik teknolojisi programı

Ñ©ÀæÊÓÆµ

KURULUÅž ve TARİHÇE  
alt_img
1988 Yılında Trabzon Meslek Yüksekokulunda Teknik programlar bölümünde Elektronik programı olarak açılmıştır. İsmi 2003 yılında Endüstriyel Elektronik programı olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. 2009 yılından itibaren Elektronik ve Otomasyon bölümünde Elektronik Teknolojisi programı olarak eÄŸitim öÄŸretim vermektedir. Kontenjan sayısı 70 öÄŸrenci olan programda, kadrolu ve biri öÄŸretim üyesi toplam üç adet öÄŸretim elemanı görev yapmaktadır. Bu programdan 2013 yılı sonuna kadar 750 den fazla elektronik teknikeri mezun olmuÅŸtur.
 
KAZANILAN DERECE  
alt_img
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü baÅŸarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öÄŸrencilere ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ alanında ön lisans diploması verilir. Verilen bu diploma derecesi, Avrupa Yeterlilikler Çercevesi kapsamında beÅŸinci seviye eÄŸitim düzeyine karşılık gelmektedir.
 
DERECENİN DÜZEYİ  
Ön Lisans  
 
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. ÖÄŸretim
 
KABUL ve KAYIT ÅžARTLARI  
Bu programa kabul ve kayıt ÅŸartları Türk YükseköÄŸretim mevzuatı kapsamında yapılmaktadır.Programa meslek lisesi alan mezunu öÄŸrenciler sınavsız olarak bu programa kontenjanlar dahilinde kabul edilirler. BoÅŸ kalan kontenjanlara ile standart lise mezunları yükseköÄŸretime giriÅŸ sınavı sonuçlarına göre yerleÅŸtirilirler. YerleÅŸtirme ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Kayıt ÅŸartları yükseköÄŸretime giriÅŸ sistemi ile aynıdır.
 
PROGRAMIN AMACI  
Elektronik Teknolojisi Programı'nın ders içeriÄŸiyle öÄŸrenciler; elektroniÄŸin temel prensiplerini, elektronik donanımının montajını, bakım ve onarımını yapmayı; ölçü aletlerini, bilgisayar ve sanayi için hazırlanmış güncel yazılım programlarını kullanmayı, bilgisayarla elektronik devre ÅŸeması çizmeyi ve okumayı, sanayi makinelerinin bilgisayar ile elektronik olarak nasıl kontrol edildiÄŸini, gerektiÄŸinde bakım ve onarımını yapabilmeyi, teknik rapor ile proje hazırlamayı, iÅŸletim masasında iÅŸ yerinin ve personelin iÅŸ güvenliÄŸini saÄŸlamayı öÄŸrenmektedirler
 
ÖNCEKİ ÖÄžRENMELERİN TANINMASI  
Türk yüksek öÄŸretim kurumlarında öncel eÄŸitimin tanınma süreci daha baÅŸlangıç aÅŸamasındadır. Bu nedenle Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında öncel eÄŸitimin tanınması tam olarak baÅŸlatılmış deÄŸildir. Ancak, bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan İngilizce vb. dersler için her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öÄŸrenme sürecini tamamlayan ya da deÄŸiÅŸik yollarla bu derslerdeki öÄŸrenme çıktılarını saÄŸladığını düÅŸünen öÄŸrenciler, bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öÄŸrencilerden baÅŸarılı olanlar öÄŸretim programındaki ilgili derslerden muaf olurlar.
 
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
İki yıl (dört yarıyıl) süren eÄŸitim ve öÄŸretim programlarının tüm dersleri ile meslek stajını baÅŸarıyla tamamlayan öÄŸrenciler ön lisans derecesi alırlar.
 
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEÄžERLENDİRME  
alt_img
ÖÄŸrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. BaÅŸarı notuna, ara sınavın, varsa yarıyıl içi çalışmalarının % 50 ve yarıyıl sonu sınavının % 50 katkısı vardır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden mutlak notla deÄŸerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluÄŸu vardır. Nihai notlar bağıl not sisteminde harfli nota çevrilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öÄŸrenciler o dersi baÅŸarmış sayılırlar. ÖÄŸrenciler, her yarıyılın sonunda, baÅŸarısız oldukları o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilirler
 
MEZUNİYET ÅžARTLARI  
alt_img
Programda mevcut olan (Toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü baÅŸarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, mesleki stajını tamamlayarak hazırladığı staj raporundan geçer not alan öÄŸrenciler ön lisans mezunu olmaya hak kazanırlar
 
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
alt_img
Elektronik Teknolojisi programından mezun olan öÄŸrenciler kazandıkları yeterlikler doÄŸrultusunda; elektronik ve otomasyon sektöründe mal/hizmet üreten, küçük ve orta ölçekli iÅŸletmeler, sanayii kuruluÅŸları, biliÅŸim, elektronik ve otomasyon sektöründe istihdam edilirler.
 
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
alt_img
ÖÄŸrencilerin YÖK'Ün ilgili mevzuatı doÄŸrultusunda ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiÅŸ sınavı ile lisans diploması alma hakları vardır. Mezun olan öÄŸrencilerimiz, Bilgisayar ve Kontrol ÖÄŸretmenliÄŸi, Elektrik MühendisliÄŸi, Elektrik ÖÄŸretmenliÄŸi, Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi, Elektronik MühendisliÄŸi, Elektronik ÖÄŸretmenliÄŸi, Elektronik ve Bilgisayar ÖÄŸretmenliÄŸi, Elektronik ve HaberleÅŸme MühendisliÄŸi, Elektronik ve HaberleÅŸme ÖÄŸretmenliÄŸi, Endüstriyel Teknoloji ÖÄŸretmenliÄŸi, Enerji ÖÄŸretmenliÄŸi, Fizik, Havacılık Elektrik ve ElektroniÄŸi, Kontrol ÖÄŸretmenliÄŸi, Meteoroloji MühendisliÄŸi, Telekomünikasyon MühendisliÄŸi, Telekomünikasyon ÖÄŸretmenliÄŸi, Uzay MühendisliÄŸi gibi fakültelere dikey geçiÅŸ yapabilmektedirler.