Ñ©ÀæÊÓÆµ

10-yabancı uyruklu öğrenciler

10.1. Yabancı Uyruklu Adayların Lisansüstü Programlara Kabulü nasıl yapılmaktadır?

µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü±ô²¹°ù Yabancı Uyruklu ÖÄŸrenci Adayları baÅŸvuru sistemi üzerinden     verilen baÄŸlantı adresinden interaktif olarak yapılmaktadır.

Kılavuz Madde 12. Yabancı Uyruklu Adayların Lisansüstü Programlara Kabulü

12.1. Başvuru Şartları

1) Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans programlarına en az dört yıl süreli lisans programı mezunu olma, doktora programlarına ise hazırlık sınıfı hariç, en az beÅŸ yıl süreli lisans veya tezli yüksek lisans programı mezunu olma ÅŸartı aranır.

2) Uluslararası öÄŸrenci olarak baÅŸvuru yapabilecek adaylar;

   a) Yabancı uyruklular,

   b) DoÄŸumla Türk vatandaşı olup da İçiÅŸleri Bakanlığından Türk vatandaÅŸlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaÅŸlığından çıkma belgesinde kayıtlı reÅŸit olmayan       çocuklarının Türk VatandaÅŸlığı Kanunu uyarınca aldığı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İliÅŸkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenler,

   c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaÅŸlık ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlığına geçen çift uyruklular,

   ç) KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dâhil, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olup lisans öÄŸreniminin tamamını yabancı bir ülkede tamamlayanlar baÅŸvuru yapabilir.

3) Anne ve/veya babası Türk vatandaşı olup doÄŸumla Türk vatandaÅŸlığına hak kazanmış olanlar, KKTC hariç lisans eÄŸitimlerinin tamamını yabancı bir ülkede almamış veya Türk vatandaÅŸlığından çıkmamış olanlar uluslararası öÄŸrenci kontenjanlarına baÅŸvuru yapamazlar.

4) Tezli yüksek lisans programlarına baÅŸvurmak için Tablo 2’de belirtilen lisans; doktora programlarına baÅŸvurmak için Tablo 3’te belirtilen tezli yüksek lisans programlarından mezun olmak,

5) Yabancı uyruklu öÄŸrencilerden ALES puanı aranmaz.

6) µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü±ô²¹°ù internet üzerinden interaktif olarak sistem üzerinden yapılacak ve anabilim dalı baÅŸkanlıkları tarafından sistem üzerinden deÄŸerlendirilecektir.

7) Asıl olarak kazanan adayların belgelerini Enstitüye kontrol ettirmesi ve kesin kayıtlarının yapılması 04 - 09 Temmuz 2024 tarihinde yapılacaktır.

8) Adaylar tek tercih yapacaklardır.

9) Yabancı uyruklu öÄŸrenciler, EÄŸitim-ÖÄŸretim açısından Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öÄŸrencilere uygulanan mevzuata ve Lisansüstü YönetmeliÄŸine tabidirler.

10) Enstitümüz tezli yüksek lisans ve doktora programlarına yerleÅŸen adaylar yabancı dil hazırlık sınıfına tabidirler. (13. madde Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı baÅŸlığı altında verilen bilgileri inceleyiniz)

11) Bir programın alan dışı kontenjanından kayıt hakkı kazanan öÄŸrencilere eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanır. (14. madde Bilimsel Hazırlık Sınıfı baÅŸlığı altında verilen bilgileri inceleyiniz)

12.2. BaÅŸvuru İçin İstenen Belgeler

1) BaÅŸvuru sistem üzerinden interaktif olarak () adresinden yapılacaktır.

2) BaÅŸvuru koÅŸullarını saÄŸlayan uluslararası öÄŸrenci adaylardan lisansüstü baÅŸvurusunda:

   a) FotoÄŸraf (4,5x6 ebadında, son altı ay içinde ve biyometrik ÅŸekilde çekilmiÅŸ),

   b) &°¿³Ü³¾±ô;³ú²µ±ð&³¦³¦±ð»å¾±±ô;³¾¾±ÅŸ,

   c) Pasaport fotokopisi,

   d) BaÅŸvuru için Türkçe ÖÄŸretim Merkezi (TÖMER)’den Türkçe Dil Yeterlik Belgesi aranmamakta olup baÅŸvuru veya kayıt esnasında Türkçe ÖÄŸretim Merkezi (TÖMER)’den en az B2 Türkçe Dil Yeterlik Belgesine (onaylı sureti) sahip olan aday belgesini Enstitümüze beyan eder, Türkçe ÖÄŸretim Merkezi (TÖMER)’den en az B2 Türkçe Dil Yeterlik Belgesine sahip olmayan aday ise baÅŸvurduÄŸu programa kayıt yapması halinde, öÄŸrenime baÅŸlangıç tarihinden itibaren en geç 1 (bir) yıl içinde Türkçe ÖÄŸretim Merkezi (TÖMER)’den en az B2 Türkçe Dil Yeterlik Belgesini Enstitümüze beyan etmek zorundadır. Belirtilen süre içinde ilgili belgeyi beyan etmeyen öÄŸrencinin ilgili programdan iliÅŸiÄŸi kesilir. Ancak, % 100 yabancı dil ile eÄŸitim-öÄŸretim uygulayan lisansüstü programlara baÅŸvuruda bulunan yabancı uyruklu öÄŸrencilerden Türkçe Dil Yeterlik Belgesi talep edilmez.

   e) Yüksek lisans programı baÅŸvuruları için lisans mezuniyet belgesi/diploma ve transkriptin dış temsilciliklerden onaylı Türkçe veya İngilizce diline çevrilmiÅŸ onaylı örneÄŸi, (Türkiye'de bir yükseköÄŸretim kurumundan mezun olanlar için kare kodlu E-Devlet çıktısı belgeler de geçerlidir.)

   f) Doktora programı baÅŸvuruları için lisans ve yüksek lisans mezuniyet belgesi/diplomaları ve transkriptlerinin dış temsilciliklerden onaylı Türkçe veya İngilizce diline çevrilmiÅŸ onaylı örneÄŸi, (Türkiye'de bir yükseköÄŸretim kurumundan mezun olanlar için kare kodlu E-Devlet çıktısı belgeler de geçerlidir),

  g) KKTC dışında, yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dâhil, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olup lisans öÄŸreniminin tamamını yabancı bir ülkede tamamlayanlar için denklik belgesi,

   ÄŸ) Yabancı uyruklu olup yurt dışında bir yükseköÄŸretim kurumu mezunu olanlardan, alanlarında diploma denklik belgesi istenir.

3) Doktora programlarına baÅŸvurabilmek için ilgili yabancı dilde YükseköÄŸretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları (YDS, YÖKDİL ve benzeri) ile eÅŸdeÄŸerliÄŸi kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az puanı veya ÖSYM tarafından eÅŸdeÄŸerliÄŸi kabul edilen bir sınavdan bu puanın eÅŸdeÄŸeri bir puan almaları gereklidir. BaÅŸvuru yapılan lisansüstü enstitünün öÄŸrenci kabul ilanında, baÅŸvuru koÅŸulu olarak daha yüksek bir yabancı dil puanı istenebilir.

4) Yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olabilmek için ilgili yabancı dilde YükseköÄŸretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları (YDS, YÖKDİL ve benzeri) veya ÖSYM tarafından eÅŸdeÄŸerliÄŸi kabul edilen bir sınavdan, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az puanı almaları gereklidir. BaÅŸvuru yapılan lisansüstü enstitünün öÄŸrenci kabul ilanında, yabancı dil muafiyet koÅŸulu olarak daha yüksek bir yabancı dil puanları istenebilir. Yabancı dil belgelerinin geçerlilik süresi, sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren beÅŸ yıldır.

 

12.3. ÖÄŸrenci Kabulü ve Kayıt Esasları

1) Uluslararası öÄŸrenci deÄŸerlendirme ve kabulü; ilgili anabilim dalı baÅŸkanlığının görüÅŸü, Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleÅŸir. İlgili enstitü web sayfasında duyurulur.

2) Kesin kayıt ve ders kayıt iÅŸlemleri akademik takvimde belirtilen sürelerde tamamlanır. Bir öÄŸrencinin, yalnızca bir anabilim dalına kaydı yapılır.

3) Lisans veya yüksek lisans öÄŸrenimini yabancı dil eÄŸitimi ile ilgili programlarda tamamlamış, fakat lisansüstü eÄŸitimine farklı bir yabancı dil eÄŸitimi alanında devam etmek isteyen öÄŸrenci baÅŸvurduÄŸu programın eÄŸitim dilinde, YükseköÄŸretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eÅŸdeÄŸerliÄŸi kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen puanı alması gerekir.

4) Çift uyruklu olup yabancı uyruÄŸu ile lisansüstü programlara kayıt yaptıran uluslararası öÄŸrencinin öÄŸrenimi sırasında öÄŸrenci statüsü deÄŸiÅŸtirilmez.

5) Uluslararası öÄŸrenci statüsünde lisansüstü programa kayıt yaptıran ve öÄŸrenimi sırasında Türkiye Cumhuriyeti uyruÄŸuna geçen öÄŸrenci, uluslararası öÄŸrenci için mevzuatla belirlenen katkı payını yatırarak öÄŸrenimine devam eder.

6) Üniversitenin taraf olduÄŸu ikili anlaÅŸmalara dayalı olarak lisansüstü öÄŸrenim görmek üzere baÅŸvuran adaylar, kontenjan dışından ilgili programın Anabilim Dalı BaÅŸkanlığının görüÅŸü ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile öÄŸrenci olarak kabul edilirler.

7) Lisansüstü programlara alan dışından baÅŸvuru yaparak kesin kayıt hakkı kazanan öÄŸrenciler ilgili anabilim dalı uyum komisyonu tarafından yapılacak uyum durumuna göre en çok bir yıl süreyle Bilimsel Hazırlık Sınıfında eÄŸitime tabi tutulur. Bilimsel Hazırlık Sınıfını bir yıl içinde tamamlayamayan öÄŸrencilerin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

8) BaÅŸvuru sürecinde beyan edilen bilgi ve belgelerin eksik veya hatalı olması durumunda, aday programa kabul edilmiÅŸ olsa bile Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.

 

12.4. µþ²¹ÅŸ±¹³Ü°ù³Ü±ô²¹°ùın DeÄŸerlendirilmesi

  1. Tezli yüksek lisans programları için baÅŸarı puanı hesaplanırken, lisans mezuniyet notu esas alınarak sıralama yapılacak olup baÅŸarı puanının 100 puan üzerinden en az 65 olması gerekir.
  2. Doktora programları için baÅŸarı puanı hesaplanırken, lisans mezuniyet notunun %25’i, tezli yüksek lisans mezuniyet notunun %20’si ve yüz yüze mülakat sınavı notunun % 55’inin toplamından oluÅŸacak baÅŸarı puanının 100 puan üzerinden en az 70 puan olması gerekir.
  3. Adayların mezuniyet ortalamaları 100’lük sisteme dönüÅŸtürülerek deÄŸerlendirilecektir.
  4. Doktora programlarına baÅŸvuran adayların 18 Temmuz 2023 tarihinde yüz yüze mülakat sınavına katılmaları zorunludur. (sayfa 4’e bakınız).  BaÅŸvuruda bulundukları programların Anabilim Dalı BaÅŸkanlıkları tarafından yapılacak olan yüz yüze mülakat sınavına katılmayan adayların baÅŸvurusu deÄŸerlendirmeye alınmayacaktır.
  5. Yabancı Uyruklu öÄŸrenci kontenjanlarında boÅŸ kontenjan kalması durumunda yedek öÄŸrencilerden sırası ile alım yapılacaktır.
  6. Kayıt hakkını kazanan yabancı uyruklu adaylardan, ilan edilecek kayıt süresi içinde kaydını yaptırmayanlar kayıt hakkını kaybetmiÅŸ sayılırlar.