6.1. Tezli Yüksek Lisans Programları'na baÅŸvuru yapmak için web adresiniz nedir?
Tezli Yüksek Lisans Programları'na online baÅŸvuru /sbe/basvuru adresi üzerinden yapılmaktadır.
6.2. Tezli Yüksek Lisans Programları'na kesin kayıt iÅŸlemleri hangi adresten yapılmaktadır?
Lisansüstü programlara kesin kayıt iÅŸlemleri, kazandıktan sonra Enstitüde belge kontrolünün ardından adresinden yapılmaktadır.
6.3. Tezli Yüksek Lisans Programları'na giriÅŸte baÅŸarı puanı nasıl hesaplanmaktadır?
İlgili ALES puanının %55’i, lisans mezuniyet notunun %35'i ile yazılı sınav puanının %10’u toplamından oluÅŸacak baÅŸarı puanının 100’üzerinden en az 65.00 puan olması gerekir.
6.4. Tezli Yüksek Lisans Programı baÅŸvurularında yabancı dil ve ALES ÅŸartı var mıdır?
Tezli Yüksek Lisans Programları'na baÅŸvuru için ilgili ALES puanının en az 60 olması gerekir. Yabancı Dil Puanı baÅŸvuru için aranmamaktadır. Kesin kayıt sırasında yabancı dilden muaf olabilmek için Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), YükseköÄŸretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) veya Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) sınavlarından ya da KTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Muafiyet Sınavı'ndan 60 puan almış olmak gerekir.
6.5. Tezli Yüksek Lisans Programları'nın süresi ne kadardır?
Tezli Yüksek Lisans Programı'nın normal süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduÄŸu programa iliÅŸkin derslerin verildiÄŸi dönemden baÅŸlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarı yıl olup, program en çok altı yarı²âılda tamamlanır. Dört yarı yıl sonunda öÄŸretim planında yer alan kredili dersleri, seminer dersini ve "SBE 5001 Bilimsel AraÅŸtırma ve Yayın EtiÄŸi (3+0+0)" dersini baÅŸarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde üniversitenin öngördüÄŸü baÅŸarı koÅŸullarını/ ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmalarında baÅŸarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öÄŸrencinin enstitüyle iliÅŸiÄŸi kesilir.
6.6. Tezli Yüksek Lisans Programı öÄŸrencisiyim, ders yükü hangi derslerden oluÅŸmaktadır?
Ders yükü toplam 24 (yirmi dört) krediden az olmamak koÅŸuluyla en az 8 (sekiz) ders, 1 (bir) seminer dersi, tez çalışması ve ayrıca “SBE 5001 Bilimsel AraÅŸtırma ve Yayın EtiÄŸi (3+0+0)” dersinden oluÅŸmaktadır. Söz konusu 8 dersten en az ikisinin zorunlu derslerden ve en az birinin İngilizce derslerden seçilmesi gerekmektedir.
6.7. Azami öÄŸrenim sürelerine ekleme yapılabilir mi?
30.05.2022 tarihli KTÜ Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim Programlarının Yürütülmesine Dair Senato İlkeleri uyarınca; öÄŸrenim süresi içinde alınan doÄŸum, uzun süreli tedavi gerektiren ağır saÄŸlık sorunu raporu, belgelenmek ÅŸartıyla birinci derece yakınları (anne-baba, eÅŸ ve çocuklar) için zorunlu refakat durumu raporu ile askerlik hizmet süresi (askere gidiÅŸin belgelenmesi halinde) ilgili raporların bitiÅŸ tarihlerinden en geç bir ay içerisinde Enstitüye sunulması ÅŸartıyla, ayrıca Pandemi nedeniyle tez aÅŸamasındaki öÄŸrenciler tarafından talep edilen ek dönemler Enstitü Yönetim Kurulu’nun da uygun görmesiyle öÄŸrenim sürelerine eklenmektedir. Bu mazeretler haricinde öÄŸrenim süresine ekleme yapılmaz.
6.8. Kayıt dondurma veya izinli sayılma var mı?
Lisansüstü YönetmeliÄŸimizde KAYIT DONDURMA veya mazeretli bulunulan süreler için İZİNLİ SAYILMA yoktur, yukarıda bir önceki soruda belirtilen geçerli mazeretler için Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla sadece öÄŸrenim süresine ekleme yapılabilmektedir.
6.9. Ders saydırabilir veya “baÅŸarısız” dersin yerine baÅŸka ders alabilir miyim?
Lisansüstü programlarda ders saydırma, KTÜ - Lisansüstü EÄŸitim ÖÄŸretim YönetmeliÄŸi’nin 36/5-c maddesi esas olmak üzere 2017-2018 EÄŸitim-ÖÄŸretim Yılı Güz Yarı²âılı’ndan itibaren baÅŸarısız olunan bir dersin yerine sonraki dönemde/dönemlerde öÄŸrenim çıktılarını karşılamak ÅŸartıyla alınacak bir diÄŸer ders, danışman önerisi, anabilim dalı baÅŸkanlığının onayı ile Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla gerçekleÅŸir.
6.10. Ders kaydı yapmazsam ne olur?
İlk kayıt yılı ders kaydı yapmayan öÄŸrenci pasif duruma düÅŸer, öÄŸrencilik haklarından yararlanamaz, burs ve yurt iÅŸlemleri yapılmaz, dersleri bir sonraki döneme kalır.
6.11. Kendi danışmanımdan kaç ders alabilirim?
Yüksek lisans veya doktora programı öÄŸrencisi kendi tez danışmanından en çok üç adet (9 kredi) zorunlu ya da seçmeli ders alabilmektedir.
6.12. Danışmanım dışındaki baÅŸka bir öÄŸretim üyesinden kaç ders alabilirim?
ÖÄŸrenci danışmanından baÅŸka bir öÄŸretim üyesinden kredisiz dersler hariç ez fazla iki ders (6 kredi) alabilmektedir.
6.13. Kaç tane uzmanlık alan dersi alabilirim?
Her öÄŸrenci aynı dönemde kendi tez danışmanı tarafından açılan sadece 1 (bir) uzmanlık alan dersine yazılabilir.
6.14. Kendi Anabilim Dalımdan en az ne kadar ders almalı²âım?
KTÜ Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim Programlarının Yürütülmesine Dair Senato İlkeleri gereÄŸi öÄŸrenci asgari ders yükünün en az yarısı kadar dersi kendi anabilim/bilim dalındaki derslerden seçmelidir.
6.15. SBE 5001 Bilimsel AraÅŸtırma ve Yayın EtiÄŸi dersini ne kadar sürede baÅŸarmalı²âım?
Lisansüstü eÄŸitimde zorunlu olan "SBE 5001 Bilimsel AraÅŸtırma ve Yayın EtiÄŸi (3+0+0)" dersi, ders döneminde (bütünleÅŸik doktora hariç) 4. dönemin sonuna kadar baÅŸarılmalıdır.
6.16. Danışman atamam ne zaman ve nasıl yapılır?
Yüksek Lisans öÄŸrencileri için Enstitü Anabilim Dalı BaÅŸkanlığı ilgili anabilim/bilim dalı kadrosunda görevli bir tez danışmanını en geç birinci yarı²âılın sonuna kadar önermelidir. Danışman önerileri Enstitü web sayfasında öÄŸrenciler için formlar kısmında /dosyalar/sbe_POOLX.docx adresinde bulunan “Danışman Öneri Formu”nun öÄŸrenci tarafından doldurularak Anabilim Dalı BaÅŸkanlığı'na teslimi ile yapılmaktadır. Tez danışmanı, Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleÅŸmektedir.
6.17. Tez danışmanı değişikliği yapabilir miyim?
Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla atanmış tez danışmanı deÄŸiÅŸikliÄŸi “Danışman DeÄŸiÅŸikliÄŸi Talep Formu” ile yapılmaktadır. Bu taleplerinde, hem atanmış mevcut danışmanın feragat etmesi, hem de atanması talep edilen yeni danışmanın muvafakatinin alınarak Enstitü Yönetim Kurulunun onayına sunulması gerekmektedir. Mevcut ve yeni önerilen danışmanların her ikisinin de onayı olmadan yapılan danışman deÄŸiÅŸikliÄŸi baÅŸvuruları, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kesinlikle onaylanmamaktadır.
6.18. Tez konusu ve tez önerisi ne zaman belirlenir?
ÖÄŸrenci, danışmanıyla beraber belirlediÄŸi tez konusunu en geç ikinci yarı²âılın sonuna kadar ilgili bilim/anabilim dalı baÅŸkanlığına önerir. Uygun görülen öneri, ilgili bilim/anabilim dalı baÅŸkanlığınca enstitüye gönderilir. Tez konusu enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleÅŸir. Tez konusuyla ilgili deÄŸiÅŸiklik talepleri aynı sürece tabidir. Tez konusunun uygun görülmemesi halinde, ilgili enstitü yönetim kurulu deÄŸiÅŸiklik talep eder.
6.19. Yüksek lisansta ders döneminin süresi ne kadardır, dersler baÅŸarılmazsa ne olur?
Dört yarı yıl sonunda öÄŸretim planında yer alan kredili/kredisiz derslerini, SBE 5001 Bilimsel AraÅŸtırma ve Yayın EtiÄŸi (3+0+0) dersini ve seminer dersini baÅŸarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde Üniversitenin öngördüÄŸü baÅŸarı koÅŸullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen öÄŸrencinin; bütünleme sınav notlarının interaktif ortama aktarılması için verilen son tarihi takip eden 15 gün içinde üniversiteden iliÅŸiÄŸi kesilmektedir.
6.20. Yüksek Lisans Tez Savunma Sınavına girebilmek için ne yapmalı²âım?
Üniversitemiz Bilgi Yönetim Sistemi (BYS) üzerinden tezini ve tez savunma sınavı giriÅŸ formunu sisteme yükleyerek Tez Savunma Sınavı süreci baÅŸlatılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için “Elektronik Ortamda Tez Teslim Süreci” incelenmelidir.
6.21. Yüksek lisans tez savunma jürisi nasıl oluÅŸturulur?
Yüksek lisans tez jürisi, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile atanır. Jüri, biri öÄŸrencinin tez danışmanı, en az biri de üniversite dışından olmak üzere üç veya beÅŸ öÄŸretim üyesinden oluÅŸur. Jürinin üç kiÅŸiden oluÅŸması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz. Ayrıca en az biri Üniversite dışından olmak üzere, iki yedek öÄŸretim üyesi belirlenir.
6.22. Yüksek lisans tez savunma sınavına ne zaman girilebilir? Sınav nasıl yapılır?
Yüksek lisans tez sınavı, tezin jüri üyelerine teslim tarihinden itibaren en erken 15 gün en geç bir ay içindeki bir tarihte, Enstitü Anabilim Dalı BaÅŸkanlığı'nın önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen gün, yer ve saatte yapılır. Jüri toplantıları eksik üyeyle yapılamaz. İlan edilen günde yapılamayan jüri toplantısı için durum bir tutanakla belirlenerek enstitüye bildirilir ve en geç on beÅŸ gün içinde ikinci bir toplantı günü belirlenir. İkinci kez toplanamayan jüri konusunda yapılacak iÅŸleme Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.
Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluÅŸur. Tez sınavı, öÄŸretim elemanları, lisansüstü öÄŸrenciler ve alanın uzmanlarından oluÅŸan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleÅŸtirilir.
6.23. Tez Savunma sınavları dinleyicilere açık mıdır?
Sınav; öÄŸretim elemanları, lisansüstü öÄŸrenciler ve alanın uzmanı dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleÅŸtirilir.
6.24. Tez teslimi zamanında yapılmazsa ne olur?
Tez aÅŸamasında olup, azami öÄŸrenim süresinin son dönemi olan altıncı dönemde bulunan öÄŸrenciler KTÜ Lisansüstü Akademik Takvimi'nde belirlenen tarihe kadar tezlerini enstitüye Bilgi Yönetim Sistemi (BYS) üzerinden teslim etmek zorundadır, aksi durumda Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile üniversiteden iliÅŸiÄŸi kesilmektedir.
Bunun harıcinde;
a) Enstitü Bilgi Sistemi (EBS) üzerinden gerçekleÅŸtirilen tez teslim baÅŸvurularında, tez teslim sürecinin azami 30 gün içinde tamamlanması gerekmektedir.
b) ÖÄŸrenci tarafından EBS’de tez teslim iÅŸlemi baÅŸlatılmasını takiben yüklemesi gerekli lisansüstü tez dosyası ve ekindeki belgelerin sisteme yüklenmesi ve sonrasında tez danışmanı tarafından bu baÅŸvurunun onaylanarak Enstitüye ulaÅŸtırması iÅŸlemleri 30 gün içinde tamamlanmamışsa, öÄŸrencinin tez teslim baÅŸvurusunun sistem üzerinden otomatik olarak iptal edilir.
c) ÖÄŸrencinin azami öÄŸrenim süresi dolmamış ise tez teslimi için süreç yeniden baÅŸlatılır, azami süresi dolmuÅŸ ise de iliÅŸik kesme iÅŸlemleri baÅŸlatılır.
6.25. Tez Savunma Sınavı'na en erken ve en geç hangi zamanlarda girebilirim?
Gerekli ÅŸartların saÄŸlanması ve teze yazılmak koÅŸulu ile tez savunma sınavına girmek için baÅŸvuru yüksek lisans programında en erken dördüncü en geç altıncı yarı yılda; doktora programında ise yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için en erken sekizinci, en geç onikinci yarı yılda, lisans derecesi ile kabul edilenler için en erken onuncu, en geç ondördüncü yarı yılda yapılabilir. Azami süreler içinde tezini teslim etmeyenlerin Üniversiteden iliÅŸiÄŸi kesilir.
6.26. Tez Savunma Sınavında baÅŸarılı olursam süreç nasıl iÅŸlemektedir?
Tez sınavının tamamlanmasından sonra, jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoÄŸunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı vermektedir. Tezi kabul edilen öÄŸrenci baÅŸarılı olarak deÄŸerlendirilmektedir. Bu karar, enstitü anabilim dalı baÅŸkanlığınca tez sınavını izleyen üç iÅŸ günü içinde ilgili enstitüye kiÅŸisel tez deÄŸerlendirme raporları ve sınav deÄŸerlendirme tutanağı ile bildirilmekte ve mezuniyet süreci baÅŸlamaktadır.
6.27. Tez Savunma Sınavında başarısız olursam ne olur?
Tez sınavının tamamlanmasından sonra, jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoÄŸunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı vermektedir. Tezi baÅŸarısız bulunarak reddedilen öÄŸrencinin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilmektedir.
6.28. Tez Savunma Sınavında düzeltme verilince ne yapmalı²âım?
Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öÄŸrenci en geç üç ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunmaktadır. Aynı jüri önünde savunma sınavına girebilmek için Tez Teslim Süreci Bilgi Yönetim Sistemi (BYS) üzerinden yeniden baÅŸlatılmaktadır. Bu savunmada da baÅŸarısız bulunan öÄŸrencinin Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilmektedir.
6.29. Yüksek lisans programından atılma var mıdır?
· Bilimsel hazırlık program süresi sonunda baÅŸarılı olamayan öÄŸrencinin, |
· Tezsiz yüksek lisans program süresinin sonunda baÅŸarısız olan veya programı tamamlayamayan öÄŸrencinin, |
· Tezli yüksek lisans programında dört yarı²âıl sonunda kredili derslerini, seminer dersini ve Bilimsel AraÅŸtırma ve Yayın EtiÄŸi dersini baÅŸarıyla tamamlayamayan, azami süreler içerisinde tez çalışmasından baÅŸarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öÄŸrencinin, |
· Tezi baÅŸarısız bulunarak reddedilen öÄŸrencinin, |
· Tezi hakkında düzeltme kararı verilen ve düzeltme sonunda da baÅŸarısız bulunarak tezi reddedilen öÄŸrencinin, |
· Tezi baÅŸarısız bulunan öÄŸrenciye talebi halinde ve tezsiz yüksek lisans programının ÅŸartlarını saÄŸlaması koÅŸuluyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Bu ÅŸartların yerine getirilmesi için bir yarı²âıl süre verilir. Bu süre sonunda, gerekli ÅŸartları yerine getiremeyen öÄŸrencinin, |
· Tez savunma sınavından baÅŸarılı bulunan ancak tezini ve istenen diÄŸer belgeleri Enstitüye teslim etmeyen öÄŸrenciler, ilgili koÅŸulları yerine getirinceye kadar öÄŸrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde öÄŸrencinin, |
· YükseköÄŸretim Kurumları ÖÄŸrenci Disiplin YönetmeliÄŸi ve ilgili diÄŸer mevzuat hükümlerine göre yükseköÄŸretim kurumundan çıkarma cezası almış olanların, |
· Psikiyatrik hastalıklar nedeni ile öÄŸrenimine on sekiz aydan daha fazla ara vermek zorunda kalmış ve bu süre sonunda tedavi edilemeyeceÄŸi saÄŸlık raporları ile belgelendirilmiÅŸ olanların, |
· Kendi isteÄŸi ile kaydını sildiren veya baÅŸka bir üniversiteye yatay geçiÅŸ yoluyla gidenlerin, |
Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir. |
6.30. Tezli yüksek lisans programından ayrılıp tezsiz yüksek lisans diploması alınabilir mi?
Tezsiz yüksek lisans programlarından ilgili tezli yüksek lisans programlarına asgari ÅŸartları saÄŸlamak koÅŸuluyla geçiÅŸ yapılabilir. Ayrıca tezli yüksek lisans programlarında gerekli 30 kredi, 60 AKTS saÄŸlayanlara istedikleri takdirde dönem projesi ve yeterlik sınavında baÅŸarılı olmak koÅŸuluyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
18.02.2019 tarih ve 184/2 sayılı Tezli Yüksek Lisans veya DoÄŸrudan Doktora Programından Tezsiz Yüksek Lisans Diploması Verilmesine İliÅŸkin Usul ve Esaslara Dair Yönerge doÄŸrultusunda;
Tezli yüksek lisans programına kayıtlı öÄŸrencilerden;
(i) Azami ders süresi olan 4 (dört) yarı²âılın sonunda dersten baÅŸarılı olamayanlar bütünleme sınav notlarının interaktif ortama girilmesini takip eden 7 (yedi) iÅŸ günü içinde,
(ii) Azami süresi içinde yüksek lisans tezini teslim etmemiÅŸ olanlar, takip eden dönem için ilan edilen derslere yazılma tarihinden önceki hafta içinde,
(iii) Tezi reddedilenler ise baÅŸarısız oldukları veya tezinin reddedildiÄŸi tez savunma sınavının yapıldığı tarihten itibaren 7 (yedi) iÅŸ günü içinde ilgili anabilim dalı baÅŸkanlığı aracılığıyla tezsiz yüksek lisans diploması talebinde bulunabilirler. Bu süreler dışında yapılacak baÅŸvurular kabul edilmez.
Bu öÄŸrenci, azami öÄŸrenim süresini kullanmış ise, ek olarak bir yarı²âıl süre verilir ve süre sonunda öÄŸrenci baÅŸarısız olursa Üniversite ile iliÅŸiÄŸi kesilir.
6.31. Tez yazım dili ne olmalıdır?
Tez, öÄŸrenim görülen lisansüstü program dilinde yazılır. Ancak öÄŸrencinin talebi, danışmanın uygunluk görüÅŸü ile öÄŸretim dili Türkçe olan lisansüstü program öÄŸrencisi; tezini İngilizce de yazabilir. İngilizce hazırlanan lisansüstü tezler için, öÄŸrenci ve danışman öÄŸretim üyesine iliÅŸkin yabancı dil sınav sonuç belgeleri (KTÜ Lisansüstü EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸi'ne uygun olacak ÅŸekilde) öÄŸrencinin YDS’den veya ÜAK’ça denkliÄŸi kabul edilen bir sınavdan 80 veya üzeri puan alması, Tez Danışmanının, YÖK tarafından belirlenen yabancı dille ders verme kriterlerini saÄŸladığını (YDS’den veya ÜAK’ça denkliÄŸi kabul edilen bir sınavdan 80 ve üzeri puan aldığını) veya lisans veya lisansüstü İngilizce eÄŸitim yapılan bir üniversitede tamamlamış olması gerekir.
6.32. Tezli yüksek lisans programlarının öÄŸrenim ücreti ne kadardır?
ÖÄŸrenim ücretlerine iliÅŸkin olarak 2547 sayılı Kanunun 44. ve 46. madde hükümleri ile Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre tezli yüksek lisans öÄŸrencileri ilk dört yarı yıl (2 yıl) boyunca öÄŸrenim katkı payı ödemezler. Dördüncü yarı yılını dolduran tezli yüksek lisans öÄŸrencileri, bir dönem için 154,00 TL (her yıl güncellenmektedir) ödemek durumundadır. (Ayrıca öÄŸrencinin farklı bir programda (lisans / yüksek lisans / doktora) kaydı varsa, ikinci program için öÄŸrenim ücretini de öder). Ayrıca ikinci öÄŸretim tezli yüksek lisans programları için programa kabul ÅŸartlarında belirtilen ücret ödenir.
6.33. Harç ne zaman ve nereye yatırılır?
Harç yatırma dönemleri her yıl Akademik Takvim'de belirtilmektedir. Akademik Takvim'de belirtilen tarihler arasında öÄŸrenci numaranızla birlikte Türkiye Vakıflar Bankası'na katkı payı/öÄŸrenim ücreti, harç vb. ödemelerini Elektronik Tahsilat İşlemleri'nden (İnternet Åžube, ATM, Mobil Bankacılık) yapabilirler.
6.34. Harç ödemek zorunda mı²âım?
Bakanlar Kurulu kararı ile Tezli Yüksek Lisans Programları'nda ilk 2 yıl, Doktora Programlarında ise ilk 4 yıl harç ödenmemektedir. Harç bedelleri her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir ve üniversitemizin sitesinde duyurulur.