Ñ©ÀæÊÓÆµ

2-başvuru ve kayıt

2.1. Enstitünüze nasıl ve ne zaman baÅŸvuruda bulunabilirim?

Akademik takvimde yer alan tarihler arasında enstitümüze baÅŸvurabilirsiniz. BaÅŸvurular baÅŸlamadan önce kontenjan ve baÅŸvuru koÅŸulları üniversitemiz ve enstitü web sayfasından duyurulmaktadır (/sbe/basvuru). Belirtilen tarih aralığında, öncelikle internet üzerinden ön kayıt baÅŸvurusu yapılması gerekmektedir.

2.2. Lisans mezuniyet dalına göre hangi yüksek lisans veya doktora programlarına baÅŸvuru yapılacağına iliÅŸkin bilgiye nasıl ulaşılır?

Yüksek lisans ve doktora programlarının kabul ettikleri lisans mezuniyet dallarına iliÅŸkin bilgiyi, baÅŸvuru süreci baÅŸladıktan sonra enstitümüzün web sitesinde (/sbe/basvuru)  yayınlanan BaÅŸvuru Kılavuzunda bulabilirsiniz.

2.3. Lisansüstü eÄŸitim programlarına baÅŸvuru ÅŸartları nelerdir?

Enstitümüze baÄŸlı anabilim dallarının yüksek lisans (tezli / tezsiz), doktora ve lisans sonrası doktora programlarının her birinin baÅŸvuru ölçütleri, baÅŸvuru süreci baÅŸladıktan sonra enstitümüzün web sitesinde BaÅŸvuru Kılavuzunda ilan edilmektedir(/sbe/basvuru).

2.4. Lisansüstü Programlara baÅŸvuru için dil ÅŸartı var mı?

Doktora programlarına baÅŸvurularda en az 55 yabancı dil puanı gerekmekte olup, tezli yüksek lisans programları ile tezsiz yüksek lisans programları baÅŸvurularında ise yabancı dil puanı aranmamaktadır (/sbe/basvuru)

2.5. BaÅŸvurularda gerekli belgeler nelerdir?

Adaylar, baÅŸvuru iÅŸlemlerini /sbe/basvuru adresindeki online baÅŸvuru sistemine kayıt olup sistemde gerekli alanları doldurarak internet üzerinden yaparlar. Ön kayıt sırasında sisteme vesikalık fotoÄŸraf yüklenmesi zorunludur. Ön kayıt iÅŸlemleri tamamlandıktan sonra, adayların bilgileri tam ve doÄŸru girdiklerine dair onay vermeleri gerekmektedir. Aday tarafından onay verilmeyen baÅŸvurular geçersiz sayılır.

2.6. Posta yolu ile ön kayıt veya kesin kayıt yapabilir miyim?

Posta yoluyla yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.

2.7. Herhangi bir belgenin aslını ya da kopyasını “baÅŸvuru süresi” içerisinde enstitüye teslim etmem gerekiyor mu?

BaÅŸvuru süresi içerisinde sizden herhangi bir belgeyi enstitüye getirmeniz istenmemektedir

2.8. YerleÅŸtirme sonuçlarını nereden öÄŸrenebilirim?

YerleÅŸtirme sonuçları enstitümüz web sayfasında ilan edilecek; ayrıca adaylara yerleÅŸtirme belgesi gönderilmeyecektir. 

2.9. Online baÅŸvurumu gerçekleÅŸtirdikten sonra, çıktı alıp enstitüye teslim etmem gerekiyor mu?

BaÅŸvuru belgenizi çıktı olarak baÅŸvuru süresi içerisinde enstitüye teslim etmeniz gerekmemektedir, Ancak, kendiniz için çıktı olarak muhafaza etmeniz yararlı olacaktır. Doktora ve tezli yüksek lisansa baÅŸvuru yapan adaylar interaktif çıktı belgesini, mülakat veya yazılı sınav ve KTÜ Yabancı Diller Muafiyet Sınavı'nda yanlarında bulundurmalıdır.

2.10. BaÅŸvuruda kaç tercih hakkımız bulunmaktadır?

BaÅŸvuru yapan adayların Tezli Yüksek Lisans veya Doktora programlarına sadece 1 (bir) baÅŸvuru hakkı bulunmaktadır. 

2.11. Mülakat sınavına girmek zorunlu mudur?

Doktora programları kontenjanlarına baÅŸvuracak adaylara mülakat, tezli yüksek lisans programları kontenjanlarına baÅŸvuracak adaylara ise yazılı sınav yapılacaktır. Mülakata ve yazılı sınava katılmak zorunlu olup, katılmayanların baÅŸvurusu deÄŸerlendirmeye alınmaz.

2.12. Mülakat ve yazılı sınav tarihleri için yer ve saat bilgisine nasıl ulaÅŸabilirim?

Doktora programı baÅŸvuruları için mülakat, Tezli Yüksek Lisans Programları için yazılı sınav yapılmaktadır. Sınav tarihleri ile yer ve saat bilgileri /sbe/basvuru  adresinde BaÅŸvuru Kılavuzu sayfa 4 ve 5’inci sayfalardaki ilgili tabloda yer almaktadır.

2.13. YDS, ÜDS, KPDS, TOEFL vb. yabancı dil sınavları kaç yıl geçerlidir?  

Muafiyette kullanılacak ÖSYM tarafından yapılan sınavlar, sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren 5 (beÅŸ) yıl geçerlidir. EÅŸdeÄŸeri sınavlarda belge üzerindeki geçerlik tarihi esas alınır.  Kurulca kabul edilen eÅŸdeÄŸer belgeler için geçerlik süresi 2 (iki) yıldır. Üniversitelerce yapılan "KTÜ Yabancı Dil Muafiyet Sınavı" için geçerlik süresi 3 (üç) yıldır.

2.14. Yerleştirme sırasında puanların eşitliği durumunda ne olur?

Aynı programı tercih etmiÅŸ (uzaktan öÄŸretim tezsiz yüksek lisans programı hariç) olan adayların son deÄŸerlendirme puanlarının eÅŸit olması durumunda ALES puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır. Uzaktan öÄŸretim tezsiz yüksek lisans programı için ise doÄŸum tarihi küçük olan adaya öncelik tanınır.

2.15. Enstitünüze kayıt hakkı kazandım, kayıt için ne zaman gelmem gerekir? Bununla ilgili önceden randevu almam gerekir mi? Kayıt adresiniz nedir? 

Kesin kayıt tarihleri akademik takvimde /oidb/akademiktakvim  ilan edilmektedir. Ayrıca Üniversitemiz web sayfası  ve Enstitü web sayfamızdan /sbe  duyurulmaktadır. Bu tarihler arasında muhakkak kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir. Kayıt yaptırmak için önceden randevu almanıza gerek yoktur, söz konusu tarihler arasında belge kontrolü için enstitüye gelmeniz (Tezsiz Yüksek Lisans için baÅŸvuranlar hariç) yeterlidir. Belgelerin kontrol edilmesinden sonra kesin kayıt iÅŸlemi kazananların internet üzerinden belgeleri sisteme yüklemesiyle tamamlanmış olacaktır.

2.16. BaÅŸvuru Belgeleri Enstitüde Kontrolü nasıl yapılmaktadır?

  • Belge kontrolünde, adayların ilgili interaktif baÅŸvuru sayfasında yer alan bilgileri ile baÅŸvuru belgelerinin doÄŸruluÄŸu kontrol edilir.
  • Belge kontrolü bu kılavuzda ilan edilen tarihlerde enstitüde yapılacaktır. Süresi içerisinde belge kontrolü yaptırmayan adaylar elde ettikleri tüm hakları kaybedeceklerdir. 
  • İlk baÅŸvuruda ve boÅŸ kontenjan baÅŸvurularında tercihine yerleÅŸen adaylar söz konusu belgeleri ÅŸahsen veya vekâleten enstitüye teslim edeceklerdir. Posta yoluyla yapılan baÅŸvurular kabul edilmeyecektir.
  • Belge kontrolü sonucunda bu kılavuzda belirtilen esaslara uygun baÅŸvuru yaptığı tespit edilenlere kesin kayıt hakkı tanınacaktır. BaÅŸarı puanının hesaplanmasında kullanılan mezuniyet notu, ALES puanı, doktora baÅŸvuru ÅŸartı için istenen YDS, YÖKDİL, ÜDS, KPDS vb. bilgileri yanlış olan, mezuniyetine uygun kontenjanı iÅŸaretlemeyen ve yanıltıcı belge veren adayların baÅŸvurusu geçersiz ²õ²¹²âı±ô²¹³¦²¹°ì³Ùı°ù.
  • Tezsiz Yüksek Lisans Programlarına kayıtlar  adresi üzerinden interaktif olarak yapılacaktır. Tezsiz Yüksek Lisans Programı öÄŸrencileri Enstitüde ayrıca belge kontrolüne gelmeyeceklerdir.

2.17. Kesin Kayıt için Belge Kontrolü Sırasında İstenen ve İncelenecek Olan Belgeler nelerdir?

  • İnteraktif BaÅŸvuru Sonuç Sayfası  ) dresinden temin edilecektir.) 
  • Kesin Kayıt Yaptırmaya Hak Kazanan ÖÄŸrencilerin Getirmesi Gereken Belgeler (/dosyalar/37_00_00_77f95.pdf  adresinden temin edilecektir.)

2.18. Mezuniyet notunun deÄŸerlendirmesi hangi sisteme göre nasıl kabul edilmektedir?

BaÅŸarı puanının hesaplanmasında kullanılan mezuniyet notu 100’lük sisteme göre deÄŸerlendirilir. Buna göre; 

  • Mezuniyet notları 100’lük sisteme göre düzenlenen adayların mezuniyet notları olduÄŸu gibi; mezuniyet notları 4’lük sisteme göre düzenlenen adayların 100’lük sistemdeki not karşılıkları için, YÖK’ün belirlemiÅŸ olduÄŸu  tablosundaki deÄŸerler dikkate alınacaktır. DiÄŸer karşılıklar dikkate alınmayacaktır. 
  • Mezuniyet notları 4’lük sistemin yanı sıra ilgili üniversitelerce dönüÅŸtürülmüÅŸ haliyle 100’lük sisteme göre düzenlenen adayların sadece 4’lük sistemdeki notunun YÖK’ün belirlemiÅŸ olduÄŸu “4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları” tablosundaki karşılıkları baÅŸvuru puanı hesaplanmasına katılır.
  • Dikey geçiÅŸle veya lisans tamamlama yoluyla lisans eÄŸitimini tamamlayanların yalnızca lisans mezuniyet ortalaması yukarıdaki açıklamalar doÄŸrultusunda baÅŸarı puanının hesaplanmasında kullanılır. 
  • Mezuniyet notu 100’lük sisteme göre düzenlenen adaylar mezuniyet notunu olduÄŸu gibi; mezuniyet notu 4’lük sisteme göre düzenlenen adaylar 4’lük sistemdeki notunu, mezuniyet notu hem 4’lük sisteme hem de 100’lük sisteme göre düzenlenen adaylar ise sadece 4’lük sistemdeki mezuniyet notunu interaktif baÅŸvuru sayfasına yazacaklardır. 4’lük sistemdeki mezuniyet notunun 100’lük sistemdeki karşılığı kesinlikle yazılmayacaktır. İnteraktif baÅŸvuru sayfasına Mezuniyet notunu yanlış giren adayların baÅŸvurusu geçersiz ²õ²¹²âı±ô²¹³¦²¹°ì³Ùı°ù. 

2.19. Kayıt sırasında belgelerin Sunuluş Şekli nasıldır?

  • Diploma, transkript, Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen yabancı dil sınavlarından alınan belgeler (YDS, ÜDS, YÖKDİL, KPDS sınavları hariç) onaylı (ıslak imzalı) olacaktır. Onaylar notere veya belgelerin düzenlendiÄŸi kurumlara ya da belge kontrolü sırasında belgelerinin asıllarını göstermek kaydıyla Enstitümüz personeline yaptırılacaktır. Silintisi, kazıntısı olan ve okunmayan belgeler kabul edilmemektedir.
  • ALES, YDS, ÜDS, YÖKDİL ve KPDS belgelerinin internet çıktısı kabul edilmektedir.
  • Eksik belgeli baÅŸvurular, fotokopi, faks gibi belgeler kabul edilmemektedir. 

2.20. Kayıt tarihlerinde il dışındayım, Kesin kaydımı bir başkasına yaptırabilir miyim?

Kesin kayıt ancak noter tasdikli vekâletname ile öÄŸrencinin görevlendirdiÄŸi kiÅŸi aracılığı ile iÅŸlem yapılabilir.

2.21. Lisansüstü baÅŸvuru sonucunda yedek listede yer alan aday ne yapmalıdır?

Duyurusu Enstitü sayfasından yapılacak olan yedek öÄŸrenci alımı tarihlerini ve listeleri takip etmeleri gerekmektedir.

2.22. Lisans mezunu olarak Doktora programına başvuru yapabilir miyim?

Lisans mezunu olan kiÅŸiler, yüksek lisans yapmadan doÄŸrudan lisansüstü programlara ancak ilgili baÅŸvuru döneminde Anabilim Dalı BaÅŸkanlığının talebi doÄŸrultusunda BaÅŸvuru Kılavuzunda kontenjan(alım) olması durumunda ilan edilen kontenjanlara baÅŸvuru yapabilirler. Bu programlar bütünleÅŸik doktora olarak anılır. Bu kiÅŸiler yüksek lisans programını atlayarak doktoraya geçiÅŸ yapacakları için istenen baÅŸarı puanı daha yüksektir. 

2.23. Kayıt yenileme ve Ders Kaydı işlemlerini kim yapar?

Kayıt yenileme ve Ders Kaydı iÅŸlemlerinin yerine getirilmesinden öÄŸrenci sorumludur.

2.24. Puanımı yazarken sadece bir türünü kabul ediyor, ne yapmalıyım? 

SeçeceÄŸiniz programın türüne göre son beÅŸ yılda aldığınız en yüksek ALES puanınızı yazınız.

2.25. ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü EÄŸitimi GiriÅŸ Sınavı) kaç yıl geçerlidir?

Akademik Personel ve Lisansüstü EÄŸitimi GiriÅŸ Sınavı (ALES) sonuç belgesinin geçerlilik süresi, ALES sınavının yapıldığı tarihten itibaren 5 (beÅŸ) yıldır.  

2.26. BaÅŸka bir üniversitede yüksek lisans yaparken KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans yapabilir miyim?

Tezsiz yüksek lisans programı hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.

2.27. Yatay GeçiÅŸ baÅŸvurusu nasıl yapılır?

Enstitümüz web sayfasından /sbe/yataygecis adresinden yatay geçiÅŸle ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir.

2.28. BaÅŸvuru ve kayıt sırasında bilgilerim gerçeÄŸe uygun deÄŸilse ne olur?

Bir adayın beyanının gerçeÄŸe uygun olmadığı tespit edildiÄŸinde, aradan geçen süreye bakılmaksızın aday elde ettiÄŸi tüm haklarını kaybedecektir. Mezuniyet notunun YükseköÄŸretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS)’inden çekilmesi ve hesaplamanın buna göre yapılması gerektiÄŸinden adayların baÅŸvuru öncesinde e-devlet aracılığıyla not ortalamalarını kontrol etmeleri önem arzetmektedir.