Cari hizmet maliyetinin hesaplanması, öÄŸrenci katkı payları ve öÄŸrenim ücretleri:44
Madde 46 – (DeÄŸiÅŸik: 13/2/2011-6111/172 md.)
- YükseköÄŸretim kurumlarında, öÄŸrenci başına düÅŸen cari hizmet maliyetleri, yükseköÄŸretim programlarının özellikleri göz önüne alınarak YükseköÄŸretim Kurulunca hesaplanır. ÖÄŸrencilerden her bir dönem için birinci öÄŸretimde öÄŸrenci katkı payı, ikinci öÄŸretim ve uzaktan öÄŸretimde ise öÄŸrenim ücreti alınır. Yabancı uyruklu öÄŸrencilerden, birinci veya ikinci öÄŸretim ayırımı yapılmaksızın, her bir dönem için öÄŸrenim ücreti alınır. Devlet tarafından karşılanacak kısım ile birinci öÄŸretim, ikinci öÄŸretim, açık ve uzaktan öÄŸretim öÄŸrencileri tarafından karşılanacak öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücretleri, öÄŸrenci başına düÅŸen cari hizmet maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Cari hizmet maliyetinin öÄŸrenciler tarafından karşılanacak kısmı dışında kalan miktarı, Devlet tarafından karşılanır. Devletçe karşılanan kısım cari hizmet maliyetinin yarısından az olamaz.
- Birinci öÄŸretim, ikinci öÄŸretim, açık ve uzaktan öÄŸretim için YükseköÄŸretim Kurulu tarafından hesaplanan cari hizmet maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanacak kısmı, öÄŸrenciler tarafından karşılanacak katkı payları ve öÄŸrenim ücretleri ile uygulamaya iliÅŸkin usul ve esaslar, her yıl haziran ayı sonuna kadar CumhurbaÅŸkanınca belirlenir. ÖÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücretinden muaf tutulacaklar ile yabancı uyruklu öÄŸrencilerden alınacak asgari öÄŸrenim ücretlerinin tutarı CumhurbaÅŸkanı kararıyla belirlenir.45
- (…)46 bir ders için kredi başına ödenecek katkı payı veya öÄŸrenim ücreti tutarları, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders kredisine oranlanması sonucu bulunacak katsayının ilgili dönem için belirlenen öÄŸrenci katkı payı veya öÄŸrenim ücreti ile çarpılarak, ilgili yükseköÄŸretim kurumunca dönem baÅŸlarında hesaplanır.47
ç. (DeÄŸiÅŸik: 27/3/2015-6637/20 md.) Diploma programlarının hazırlık sınıfı eÄŸitimi hariç olmak üzere, iki yıllık ön lisans ve dört, beÅŸ ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öÄŸrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öÄŸrenim
- Bu madde baÅŸlığı “Cari Hizmet Maliyeti” iken, 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 172 nci maddesiyle metne iÅŸlendiÄŸi ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
- 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nin 135 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Maliye Bakanlığı ile YükseköÄŸretim Kurulunun görüÅŸü ve Milli EÄŸitim Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca” ibaresi “CumhurbaÅŸkanınca” ÅŸeklinde, “Bakanlar Kurulu” ibaresi “CumhurbaÅŸkanı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. 46 27/3/2015 tarihli ve 6637 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan “Bu maddenin (ç) fıkrasında belirtilen durumlarda her” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
- 19/11/2014 tarihli ve 6569 sayılı Kanunun 29 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “(ç), (d) ve (e) fıkralarında” ibaresi “(ç) fıkrasında” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
ücreti alınır. Çift ana dal programında kayıtlı olan öÄŸrencilerden ise diploma programının öÄŸrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda bu madde hükümlerine göre katkı payı alınır. YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenen öÄŸrenim sürelerinde lisansüstü programlardan mezun olamayan öÄŸrencilerden de bu madde hükümlerine göre katkı payı alınır.
- (Mülga: 19/11/2014-6569/29 md.)
- (Mülga: 19/11/2014-6569/29 md.)
- (Mülga: 19/11/2014-6569/29 md.)
- ÖÄŸrenci katkı payı ve öÄŸrenim ücretleri, ilgili dönem baÅŸlarında ödenir. Süresi içinde katkı payı veya öÄŸrenim ücretini ödemeyenler ve mazeretleri ilgili yükseköÄŸretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öÄŸrencilik haklarından yararlanamaz. Ödeme güçlüÄŸü bulunan birinci öÄŸretim öÄŸrencilerinin ödemesi gereken katkı payının tamamı, talepleri halinde Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca katkı kredisi olarak verilebilir.
ÄŸ. İkinci öÄŸretimde alınacak öÄŸrenim ücreti, öÄŸrenci cari hizmet maliyetinin yarısından az olamaz. İkinci öÄŸretimde alınacak ücretlerin CumhurbaÅŸkanınca belirlenecek miktarı öÄŸrencilerin baÅŸta beslenme olmak üzere barınma, saÄŸlık, spor, kültür ve diÄŸer sosyal hizmetlerinde kullanılır.48
- Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden baÅŸarılı olan ve bu dersleri alan öÄŸrencilerin baÅŸarı ortalamasına göre dönem sonu itibariyle yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren ikinci öÄŸretim öÄŸrencileri, bir sonraki dönemde birinci öÄŸretim öÄŸrencilerinin ödeyecekleri öÄŸrenci katkı payı kadar öÄŸrenim ücreti öder.
ı. Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden baÅŸarılı olan ve bu dersleri alan öÄŸrencilerin baÅŸarı ortalamasına göre dönem sonu itibariyle yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren birinci öÄŸretim öÄŸrencileri, bir sonraki dönemde ödeyecekleri öÄŸrenci katkı payının yarısını öder.
- ÖÄŸrenci sosyal tesisleri ile faaliyetlerinden elde edilen gelirler, yükseköÄŸretim kurumlarınca önceki yıllarda basılan süreli ya da süresiz yayınlar ile elektronik ortamda veya internet ortamında sunulan ders materyallerinden elde edilen gelirler, öÄŸrenci katkı payı olarak tahsil edilen gelirler ile diÄŸer gelirler; en geç tahsil edildiÄŸi ayın sonuna kadar ilgili yükseköÄŸretim kurumu hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarlar, yükseköÄŸretim kurumu bütçesine öz gelir olarak kaydedilir. Kaydedilen bu tutarlar karşılığı olarak ilgili yükseköÄŸretim kurumu bütçesinde öngörülen ödenekler, gelir gerçekleÅŸmelerine göre kullandırılır. Kaydedilen ödenekler, baÅŸta öÄŸrencilerin beslenme, barınma, saÄŸlık, spor, kültür ve diÄŸer sosyal hizmet giderleri olmak üzere, kalkınma planı ve programlarına uygun olarak yükseköÄŸretim kurumunun cari, sermaye, transfer giderleri ile öÄŸrencilerin kısmi zamanlı olarak geçici iÅŸlerde çalıştırılmasına iliÅŸkin giderlerinde kullanılır.
- Bu maddeye göre elde edilen gelirlerin en fazla yüzde onu, yükseköÄŸretim kurumu yönetim kurulunun tespit edeceÄŸi baÅŸarılı ve gelir düzeyi düÅŸük öÄŸrencilerin kitap, kırtasiye
- 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nin 135 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “CumhurbaÅŸkanınca” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
ile beslenme ve barınma yardımı ödemelerinde kullanılır.
- Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs verilenler veya burs alma ÅŸartlarını taşıyanlara öncelik verilmek suretiyle hizmetlerine ihtiyaç duyulan öÄŸrenciler, öÄŸrenim gördükleri yükseköÄŸretim kurumlarındaki geçici iÅŸlerde kısmi zamanlı olarak çalıştırılabilir. Bu ÅŸekilde çalıştırılan öÄŸrenciler, bu çalışmalarından dolayı iÅŸçi olarak kabul edilmez. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öÄŸrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereÄŸince 16 yaşından büyük iÅŸçiler için belirlenmiÅŸ olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere, yükseköÄŸretim kurumu yönetim kurulu tarafından belirlenir. Kısmi zamanlı çalışma karşılığı ücret ödenmesi, Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilmekte olan burs veya öÄŸrenim kredisinin kesilmesi veya aynı Kuruma ait yurtlardan yararlanma hakkının kaldırılması sonucunu doÄŸurmaz. Kısmi zamanlı olarak öÄŸrenci çalıştırılmasına iliÅŸkin haftalık çalışma süreleri ile diÄŸer usul ve esaslar Maliye Bakanlığının görüÅŸü üzerine YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenir.
- (Ek: 18/6/2017-7033/15 md.) Organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek yüksekokulları için öÄŸrenci başına ilgili yükseköÄŸretim kurumlarına, YükseköÄŸretim Kurulu bütçesine bu amaçla tahsis edilen ödenekten eÄŸitim desteÄŸi yapılabilir. EÄŸitim desteÄŸinin tutarı ve kullanımı ile uygulamaya iliÅŸkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü üzerine YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirlenir.
Sosyal hizmetler:
Madde 47 – Faaliyetlerin Düzenlenmesi:
- (DeÄŸiÅŸik: 17/8/1983 - 2880/28 md.) YükseköÄŸretim kurumları, YükseköÄŸretim Kurulunun yapacağı plan ve programlar uyarınca, öÄŸrencilerin beden ve ruh saÄŸlığının korunması, barınma, beslenme, çalışma, dinlenme ve boÅŸ zamanlarını deÄŸerlendirme gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve bu amaçla bütçe imkanları nispetinde okuma salonları, yataklı saÄŸlık merkezleri, mediko - sosyal merkezleri, öÄŸrenci kantin ve lokantaları açmak, toplantı, sinema ve tiyatro salonları, spor salon ve sahaları, kamp yerleri saÄŸlamakla ve bunlardan öÄŸrencilerin en iyi ÅŸekilde yararlanmaları için gerekli önlemleri almakla görevlidirler.
- YükseköÄŸretim kurumları, özel ve kamu kuruluÅŸları ile iÅŸbirliÄŸi yaparak mezunlarına
iş bulmakta yardımcı olurlar.
- Üniversiteler rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri kurar, öÄŸrencilerin kiÅŸisel
ve ailevi sorunlarını çözümlemeye çalışır.
- Kamu kuruluÅŸları adına, Üniversitelerde okuyacak öÄŸrencilere bu kuruluÅŸlarca verilecek bursların bilim dallarına dağılımı ve sayısı, insangücü ihtiyacı ve öÄŸretim elemanı yetiÅŸtirilmesi bakımından, devlet kalkınma planları ilke ve hedeflerine göre YükseköÄŸretim Kurulu tarafından belirtilir. Burslu öÄŸrencilerin harçları ile laboratuvar, sınav ve diploma masrafları burs kapsamına girer.