Sevgili öÄŸrenciler Bölümümüz ile ilgili olarak en çok merak edilen birkaç soruyu sizler için cevapladık. AÅŸağıda yazan sorulara iliÅŸkin verilen cevapları incelemeniz yararınıza olacaktır.
Metalürji ve malzeme mühendisliÄŸi günümüzde kimya, makine, inÅŸaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalıdır. Dolayısıyla bölümümüzden mezun olmak sizlere oldukça geniÅŸ bir alanda iÅŸ imkanı sunmaktadır.
Bu programı bitirenler "Metalurji ve Malzeme Mühendisi Mühendisi” unvanını alırlar. Metalurji ve malzeme mühendisleri aÅŸağıda belirtilen sanayi dallarında faaliyet gösteren kamu veya özel sektör kuruluÅŸlarında çalışabilecekleri gibi kendiiÅŸlerini kurma imkânına da sahiptirler.
ÖÄŸrencilerin DC notu aldıkları derslerden baÅŸarılı olmaları için o yarıyıldaki not ortalamalarının 2.00 ve üzerinde olması gerekir.
Genel not ortalaması 2.00 deÄŸerinden küçük olan öÄŸrenciler mezun olamaz. Genel not ortalamasının 2.00 altında olması durumunda mezun olabilmek için DC notu alınmış derslerin tekrar alınması ve en az CC notu baÅŸarılması gerekmektedir.
BaÅŸvuru ÅŸartı lisans eÄŸitiminden mezun (en az 2.00 ile) olmaktır. Ancak ALES, diploma notu ve sözlü mülakattan alınan sonuçlar Fen bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen oranlarda katma deÄŸerleri alınarak hesaplanır ve enstitünün belirlediÄŸi alt puan sınırı geçmesi gerekmektedir. Dolaysıyla diploma notunun yüksek olması yüksek lisans ve doktora eÄŸitimine kabul edilebilmek için oldukça önemlidir. Mümkün olduÄŸunca yüksek bir ortalaması ile mezun olmak yararınıza olacaktır. Ayrıca lisanstan direk olarak doktora eÄŸitimine baÅŸvuru yapabilmek için 3.00 (4’lük sistemde) not ortalamasının baÅŸarılmış olması gerekmektedir.
İngilizce bilmek ve bildiÄŸini belgelendirmek iÅŸ hayatında olmazsa olmaz bir gereklilik haline gelmiÅŸtir. Ayrıca yüksek lisans için üniversitenin yaptığı yabancı dil sınavını geçmek veya belgelendirilmiÅŸ bir yabancı dil puanı (YDS, TOEFL gibi üniversiteler tarafında kabul edilen sınavlar) almış olmak gerekmektedir. Aksi takdirde yabancı dil hazırlık sınıfı okumak gerekmektedir. Doktora eÄŸitimi için de genellikle yabancı dil puanlarında, ön baÅŸvuru koÅŸulu enstitüler tarafından belirlenmiÅŸ olan minimum puanının alınmış olması gerekmektedir.
ÖÄŸrencinin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (pratik çalışma) süresi 60 (altmış) iÅŸ günüdür.
Staj yapacak öÄŸrenciler bir staj döneminde (iki yarıyılı kapsayan bir yıllık süre içerisinde) ara vermeden en az on (10) iÅŸ günü ve en çok kırk (40) iÅŸ günü staj yapabilirler. Dolayısı ile stajın en az iki seferde tamamlanması gerekmektedir.
ÖÄŸrencilerin stajlarına baÅŸlayabilmeleri için bölümlerinde en az dört yarıyıl eÄŸitim almış olmaları gerekir. Stajlar yaz tatilinde ve/veya 10 iÅŸ günü sığdığı takdirde sömestr tatilinde (Akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan sürelerde) yapılabilir. Derslerini tamamlamış ve mezuniyet için sadece staj eksiÄŸi kalmış durumdaki öÄŸrenciler ile bir yarıyıl içinde tüm derslerinden devam zorunluluÄŸu olmadığı (haftada en az üç iÅŸ günü serbest olan) belirlenen beklemeli öÄŸrencilere bu kural uygulanmaz.
ÖÄŸrenci staj yerini, Bölüm tarafından ilan edilen staj yerlerinden veya kendi giriÅŸimleri sonucu temin ettiÄŸi yurt içinde ya da yurt dışında ilgili mühendislik alanında faaliyet gösteren Kamu/Özel kurum veya kuruluÅŸlarından seçer.
ÖÄŸrenci staj yapmak istediÄŸi kurumdan alacağı staj yapma isteÄŸinin kabul edildiÄŸine dair baÅŸlıklı veya kaÅŸeli, tarihli ve stajın adını içeren onaylı bir belge ile yarıyılın bitiminden en az bir (1) hafta önce Bölüm Staj Komisyonu BaÅŸkanlığına baÅŸvurur. ÖÄŸrencinin baÅŸvurusu Staj Komisyonu tarafından incelenerek ve gerektiÄŸinde staj yeriyle ilgili detaylı bilgiler istenerek stajın o kurumda yapılıp yapılamayacağına karar verilir. ÖÄŸrenciler stajlarına staj komisyonundan onay aldıktan sonra baÅŸlayabilirler. Staj komisyonunun onayı olmadan baÅŸlanan stajlar geçerli deÄŸildir.
Evet. Temel olarak iki bölüm halinde stajlar gerçekleÅŸtirilmelidir. Bunlardan ilki Üretim Yöntemleri Stajı ikincisi ise Åžekillendirme Prosesleri ve Yönetim Stajıdır. KuruluÅŸlarda; Üretim Yöntemleri Stajı için en az bir Metalurji ve Malzeme Mühendisi, Åžekillendirme Prosesleri ve Yönetim Stajı için ise en az bir Metalurji ve Malzeme Mühendisi veya Makine Mühendisi bulunması zorunludur.
Staj yapılacak olan kuruluÅŸun hafta sonlarında da faaliyet gösterdiÄŸini belirten, kuruluÅŸ tarafında verilmiÅŸ onaylı belge ile cumartesi günleri de staj yapılabilmektedir. Ancak pazar günleri ve resmi tatillerde yapılan stajlar geçersizdir.
Stajla ilgili daha detaylı bilgi almak için öncelikli olarak bölümümüz web sayfasında Formlar baÅŸlığı altında bulunan staj formları linkine tıklanarak staj yönetmeliÄŸini dikkatlice okumanız yararınıza olacaktır.
Not ortalaması bağıl sistem adı verilen not hesaplama sistemine göre istatistiksel bir formül yardımı ile belirlenir. Detaylı bilgi için Karadeniz Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarında BaÅŸarı Notunun DeÄŸerlendirilmesine Dair Senato Tarafından Belirlenen Usul ve Esaslar incelenebilir.
Laboratuvarlardan faydalanabilmek için belli baÅŸlı bilgilerin kazanılmış olması gerekmektedir. Bu baÄŸlamda 3 ve 4. sınıf öÄŸrencileri Metalurji ve Malzeme Laboratuvarı I-II dersleri kapsamında yapılan deneyleri gözetmeler eÅŸliÄŸinde izler ve/veya uygularlar. 4. Sınıf öÄŸrencilerinden bitirme çalışması alanlar ise çalışmalarını yürütebilmek için aktif olarak laboratuvarlardan faydalanabilmektedir.
Bitirme çalışmalarında çalışılmak istenen öÄŸretim elemanı ile görüÅŸtüÄŸünüz ve fikir birliÄŸine vardığınız takdirde istediÄŸiniz her konuda çalışabilirsiniz.
TÜBİTAK, lisans öÄŸrencilerine yönelik olarak bitirme çalışmalarında destekler sunmaktadır. Bu desteklerden faydalanmak ve bir projede çalışmak için danışman hocanızın proje yürütücülüÄŸünde bilimsel çalışmalar yapabilirsiniz. Uygun proje kodları, çalışma sahası, örnek çalışmalar gibi birçok merak edilen konu TÜBİTAK’ın resmi internet sayfasından takip edilebilmektedir.
Yarıyıl sonu sınavlarına katılma hakkı elde eden öÄŸrenciler ile not yükseltme amacıyla (not yükseltmek için bütünleme sınavına girmek isteyen öÄŸrencilerin öÄŸrenci iÅŸlerine dilekçe vermeleri gerekir) tekrar sınava girmek isteyen öÄŸrenciler bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavına katılan öÄŸrencilerin; yıl içi notları ile bütünlenme sınavından aldıkları notlar yönetmelikteki ilgili madde kapsamında deÄŸerlendirilerek, harfli notları hesaplanır. Yarıyıl içi notları ne olursa olsun öÄŸrencilerin bir dersten baÅŸarılı olabilmeleri için bütünleme sınavından 100 üzerinden en az 45 almaları gerekir. (Not deÄŸerlendirme sistemine göre 45yeterli olmayabilir.)
Sadece bir dersten mezuniyet sınavına girilebilmektedir. Ancak ders için devamsızlık ÅŸartının da saÄŸlanmış olması gerekir.
Bölümümüzde bazı derslerin alınabilmesi için baÅŸarılmış olması gereken dersler vardır. Bu dersler ön koÅŸullu dersler olarak nitelendirilir ve aÅŸağıdaki tabloda verilmiÅŸtir.
DERS (alınacak olan ders) |
ÖN KOÅžUL (baÅŸarılmış olması gereken ders) |
MET 2014 Çözeltiler TermodinamiÄŸi |
MET 2015 Metalurji TermodinamiÄŸi |
MET 3011 Fiziksel Metalurji |
MET 2009 Malzeme Bilimi I |
MET 4011 Mühendislik Tasarımı |
İlk 4 yarıyılın tüm derslerinden geçer not almak |
MET 4000 Bitirme Projesi |
MET4011 Mühendislik Tasarımı |