ORTA ÇAÄž TARİHİ ANABİLİM DALI
Orta ÇaÄŸ Tarihi Anabilim Dalı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Anabilim dalının bir alt birimi olarak kurulmuÅŸtur. 1933 yılı Üniversite Reformu’ndan itibaren, Ord. Prof. Åžemseddin Günaltay, Ord. Prof. İ. Hakkı Uzunçarşılı ve Ord. Prof. Mükrimin Halil Yınanç tarafından verilmekte olan Orta ÇaÄŸ Tarihi dersleri, 1946’dan sonra ayrı bir kürsü halini almıştır. İslâm Tarihi, Selçuklu Tarihi, Anadolu ve Bizans Tarihi, Haçlı Seferleri Tarihi, Orta ÇaÄŸ Avrupa Tarihi Orta ÇaÄŸ Tarihi Anabilim Dalı’nın baÅŸlıca konularıdır.
Son derece uzun bir zaman dilimini kapsayan Orta ÇaÄŸ’ın hangi olayla baÅŸlatıp hangi olayla kapandığı konusunda tarihçiler tarafından görüÅŸ birliÄŸi yoktur. Ancak genel kabule göre, MS. 375 yılında gerçekleÅŸen Kavimler Göçü veya 476’da Batı Roma İmparatorluÄŸu’nun çöküÅŸü ile baÅŸlamıştır. 1453 yılında Osmanlı İmparatorluÄŸu tarafından Konstantinopolis’in Fethi ile Bizans İmparatorluÄŸu’nun yıkılışı veya 1492 yılında Amerika kıtasının keÅŸfedilmesiyle Orta ÇaÄŸ sona ermiÅŸtir.
Bu süre zarfında yaÅŸanan geliÅŸmeler Orta ÇaÄŸ Tarihi Anabilim Dalına bünyesinde yer alan derslerde anlatılmaktadır. İslâm Tarihi dersi kapsamında; İlk İslâm tarihçileri, İslâmiyet öncesi Araplar, İslâm’dan önce Hicaz, İslâm’ın doÄŸuÅŸu ve yayılışı, Hz. Muhammed hayatı, Halifeler Dönemi, Emeviler Dönemi, Abbasiler Dönemi siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, dinsel ortam iÅŸlenmektedir. Orta ÇaÄŸ Türk Tarihi dersi kapsamında; Türklerin İslâmlaÅŸma süreci, Anadolu’nun TürkleÅŸmesi, OÄŸuzlar, İlk Müslüman Türk Devletleri Tarihi, Selçuklu Tarihi ve Medeniyetinin temel konuları ele alınmaktadır. Orta ÇaÄŸ Avrupa Tarihi dersi kapsamında ise; Roma İmparatorluÄŸu, Hıristiyanlığın doÄŸuÅŸu ve yayılması, feodalite ve derebeylik, kilise ve papalık, Haçlı Seferleri, Orta ÇaÄŸ kentleri gibi konular anlatılmaktadır.
Zikredilen lisans ders ve konuların yanı sıra lisansüstü düzeyde çeÅŸitli dersler vermek, bilimsel araÅŸtırmalar yapmak ve akademisyen adayları yetiÅŸtirme noktasında da katkı saÄŸlayan Orta ÇaÄŸ Tarihi Anabilim Dalı; 3 Doktor ÖÄŸretim Üyesi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.