Ñ©ÀæÊÓÆµ

yakınçağ tarihi anabilim dalı

YAKINÇAÄž TARİHİ ANABİLİM DALI

 

YakınçaÄŸ Tarihi Anabilim Dalı, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tarih Anabilim Dalı’nın bir alt birimi olarak faaliyet göstermektedir. YakınçaÄŸ Tarihi Anabilim Dalı, ilk olarak 1933 Üniversite Reformu akabinde “Yeni ve Son Zamanlar Tarihi Kürsüsü” adıyla kurulmuÅŸtur. 1952 yılında “YakınçaÄŸ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı” adıyla yeniden yapılandırılmıştır. 1982 yılında ise günümüze kadar ismini koruyan “YakınçaÄŸ Tarihi Anabilim Dalı” adıyla müstakil bir kürsü haline gelmiÅŸtir.

Yakın ÇaÄŸ Tarihi Ana Bilim Dalı, genel olarak 1789 Fransız İhtilalı’ndan I. Dünya Savaşı’nın sonuna (1918), bazı yaklaşımlara göreyse saltanatın kaldırılmasına (1922) kadarki zaman aralığını kapsamaktadır. Bu evre, hâlâ geçerliliÄŸini koruyan sosyal ve siyasi yapıların yanı sıra birçok kavram ve düÅŸüncenin ortaya çıktığı bir dönem olması bakımından günümüz dünyasının ÅŸekillenme sürecini yakından izleme ve anlama imkânı sunmaktadır. Yakın ÇaÄŸ Tarihi Ana Bilim Dalı, “deÄŸiÅŸim çağı” olarak adlandırılan 19. yüzyılda meydana gelen siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel olayların Türk ve İslâm dünyasındaki, özeldeyse Osmanlı Devleti’ndeki yansımalarını, yaÅŸanan deÄŸiÅŸimi, devletlerarasında etkileÅŸimleri karşılaÅŸtırmalı bir ÅŸekilde öÄŸrencilere anlatmayı ve incelemeyi hedeflemektedir.

Yakın ÇaÄŸ Tarihi Ana Bilim Dalı’nın sorumluluÄŸundaki derslerde ele alınan baÅŸlıca genel konular; Sanayi Devrimi, Amerikan Bağımsızlık Savaşı, Fransız Devrimi, 1830-1848 İhtilalları, I. Dünya Savaşı, Türkistan coÄŸrafyası ve Uzak DoÄŸu’daki geliÅŸmelerdir. Bu olayların yaÅŸandığı evre Osmanlı Devleti’nde III. Selim (1789-1807), IV. Mustafa (1807-1808), II. Mahmut (1808-1839), Abdülmecit (1839-1861), Abdülaziz (1861-1876), V. Murat (1876-1876), II. Abdülhamit (1876-1909), V. Mehmet ReÅŸat (1909-1918) dönemlerine rastlamaktadır. Bu zaman aralığında Osmanlı Devleti özelinde ele alınan baÅŸlıca konular, Nizam-ı Cedit, Sened-i İttifak, Tanzimat Fermanı, Kırım Harbi, Islahat Fermanı, Kanun-i Esasi, 93 Harbi, II. MeÅŸrutiyet, I. Dünya Savaşı’dır. Genel olarak askerî ıslahatlar, siyasî, sosyal, kültürel ve eÄŸitim alanındaki reformlar incelenmektedir.

Genel ve özel konularla ilgili lisans ve lisansüstü düzeyde çeÅŸitli dersler verilmekte ve bilimsel araÅŸtırmalar yapılmaktadır. Yakın ÇaÄŸ Tarihi Ana Bilim Dalı’nın esas ilkesi, genel ve özel konularla ilgili lisans ve lisansüstü düzeyde çeÅŸitli dersler vermek, bilimsel araÅŸtırmalar yapmak ve genç akademisyen adayları yetiÅŸtirilmesine katkı saÄŸlamaktır. YakınçaÄŸ Tarihi Anabilim Dalı kürsüsü, 2 Profesör, 2 Doçent, 2 doktor öÄŸretim üyesi  ve 1 AraÅŸtırma Görevlisi olmak üzere toplam 8 öÄŸretim elemanıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.